Hemen her sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çevrimiçi ortamlarda varlık göstermenin önemini keşfetmesiyle birlikte web sitelerinin oluşturulduğu süreç olan web tasarımı hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Web sayfası düzeni, içerik üretimi ve grafik tasarım dahil olmak üzere birçok farklı yönü kapsar. Web tasarımı ve web geliştirme terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılırken, web tasarımı teknik olarak daha geniş web geliştirme kategorisinin bir alt kümesidir.
Web siteleri, HTML adı verilen bir biçimlendirme dili kullanılarak oluşturulur. Web tasarımcıları, her sayfanın içeriğini ve meta verilerini tanımlayan HTML etiketlerini kullanarak web sayfalarını hazırlarlar. Bir web sayfasındaki öğelerin düzeni ve görünümü tipik olarak CSS veya basamaklı stil sayfaları kullanılarak tanımlanır. Bu nedenle, çoğu web sitesi, her sayfanın bir tarayıcıda nasıl görüneceğini tanımlayan bir HTML ve CSS kombinasyonu içerir
Bir web sitesinin görünümünü ve verdiği hissi tasarlamak için HTML ve CSS kullanılsa da, resimler ayrı ayrı oluşturulmalıdır. Bu nedenle, grafik tasarımcılar genellikle Web'de kullanılmak üzere görüntüler oluşturduklarından, grafik tasarım web tasarımıyla örtüşebilir. Adobe Photoshop gibi bazı grafik programları, görüntüleri web yayıncılığı için optimize edilmiş bir biçimde dışa aktarmanın kolay bir yolunu sağlayan " Web için Kaydet… " seçeneği bile içerir.
Web sitelerinin planlanması ve oluşturulması süreci web tasarım olarak adlandırılır. Web tasarım çatısı altında birçok farklı işlem gerçekleştirilir. Bu işlemler arasında bilgi mimarisi, site yapısı, düzen, yazı tipleri, kullanıcı ara birimi, gezinme, renkler ve genel görüntüler sayılabilir. Web tasarım sürecinde web sitesinin oluşturulduğu işletmenin ya da bireyin hedefleri ve beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Web tasarımı sürecinde denge, vurgu, kontrast, renk, çizgiler ve şekiller dahil olmak üzere birçok farklı unsurun uyum içinde bir araya getirilmesi gerekir. Web sitesinin içeriğinin oluşturulması, görselleri, renkleri, yazı tipleri, grafikleri ve daha birçok unsur web tasarımcı tarafından hazırlanır.
Web sitesi tasarımı ilk etapta genel işlevselliğe odaklanıyor gibi görünse de estetiğin göz önünde bulundurulması da zorunludur. Web tasarım kapsamında web uygulamalarının yanı sıra mobil uygulamalar ile kullanıcı arayüzü tasarımı da bulunur. Web tasarımı, web sitelerinin arama motoru sonuçları sıralamasında diğer bir deyişle Google gibi arama motorlarında sergilediği performans üzerinde de oldukça büyük bir etkiye sahiptir.
Size özel seo çalışması hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın!
Web siteleri, ziyaretçilerde marka ve işletme hakkında oluşan ilk izlenimin temelini oluşturur. Profesyonel web tasarım hizmeti alınarak tasarlanmış, başarılı bir web sitesi hedef kitle üzerinde olumlu bir izlenim yaratmanın en garantili yoludur. Web sitesinin istenilen ilgiyi yaratmaması durumunda ziyaretçiler kısa süre içerisinde sayfayı terk ederler ve marka müşterisi haline dönüşmeleri fırsatı kaçırılmış olur. Bu açıdan değerlendirildiğinde web tasarımının hedef kitlenin marka algısını etkileyen faktörlerin başında geldiği kolayca söylenebilir. İyi tasarlanmış bir web sitesi markanın potansiyel müşterilerini sayfada tutmayı sağlar ve potansiyel müşterilerin müşteriye dönüştürülmesi sürecine katkı sağlar.
Web sitesi markanın dijital kimliği olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle markaya değer katmanın olmazsa olmaz yolları; düzgün bir web sitesi tasarımının olması, bu tasarım yapılırken tüm dijital platformlara uygunluğun göz önünde bulundurulması, tasarımın güvenilirlik algısı yaratması ve tüm detayların kullanıcı dostu olmasıdır. Bu nedenle profesyonel web tasarım hizmetine ihtiyaç vardır. Bu özelliklere sahip web siteleri markanın ve işletmenin güvenilirlik imajını pekiştirdiği gibi satış istatistiklerinin de artmasını sağlayacaktır. İyi hazırlanmış ve doğru içerikler sağlayan web siteleri markanın sektörel bir referans haline gelmesinde de önemli bir rol üstlenir.
Pek çok tüketici işletmelerden nasıl bir hizmet alacaklarına ilişkin değerlendirmeyi markanın web sitesine bakarak yaparlar. Bu nedenle web siteleri markaların dijital ortamdaki temsilcisi ve yüzüdür. Modern, güncel, kullanıcı dostu ve iyi tasarlanmış bir web sitesi ziyaretçilerin marka ile bağ kurmasını sağlayacaktır.
Web tasarım birçok farklı aşamadan oluşan kapsamlı bir süreçtir. Bunlardan ilk projenin belirlenmesidir. Bu aşamada web sitesinin yapılış amacına göre ihtiyaçlar belirlenir. Yapılan firma analizleri sonucunda web siteninin neden yapıldığı ve içeriklerin neler olacağı gibi kritik noktalara netlik kazandırılır. Web tasarım projesi hayata geçmeden önceki diğer bir önemli aşama kurumsal kimlik çalışmasıdır. Kurumsal kimlik çalışması firma logosu, kurumsal renkleri, slogan gibi bir çok farklı unsuru kapsar. Bunlar web tasarım sürecinin özelleştirilmesi noktasında olmazsa olmazlardır.
Kurumsal kimlik çalışmalarının esas alındığı grafik tasarım aşamasında web sayfalarının görsel tasarımları gerçekleştirilir. Bunun için piksel tabanlı fotoğraf ve resim düzenlemeye yönelik çeşitli programlardan yararlanılır. Böylece web sayfasında kullanılacak olan tüm görseller hazırlanır. HTML, JavaScripti, PHP, ASP, CSS, SQL ve Phyton gibi farklı programlama dillerinden yararlanılarak web sayfalarının kodlama süreci tamamlanır. Bu tür kodlama dillerinin kullanılması, internet tarayıcılarının web sitelerini görüntülemesini sağlar. Grafik tasarımı, kodlama ve içerik hazırlama süreçleriyle birlikte web sitesinin görünümü ve genel yapısı ortaya çıkmış olur.
Web sitelerinin sahiplerinin web sayfalarına istedikleri resimleri, grafikleri, metinleri, fotoğrafları, tabloları, videoları ve diğer unsurları eklemek ya da çıkarmak için kullandığı yazılımlara İçerik Yönetim Sistemi adı verilir. CMS yazılımları web tasarım sürecinde de kullanılabilmektedir.
Web tasarım sürecinin tamamlanmasıyla birlikte test aşamasına geçilir. Herhangi bir eksik ya da fazla olup olmadığı, herhangi bir detayın gözden kaçırılıp kaçırılmadığı, sayfaların istenilen görsellikte olup olmadığı, mobil cihazlarda nasıl göründüğü ve web sayfalarının açılış hızı gibi birçok farklı unsur kontrol edilir. Bunun amacı ihtiyaç halinde gerekli düzenlemelerin yapılması ve web sitesi performansının optimize edilmesidir. Test aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra web sitesi yayına alınabilir.
Web siteleri, markaların dijitalleşmeye uyum sağlama sürecinin önemli bir parçasıdır. Bunun doğal bir sonucu olarak kullanıcı dostu ve etkili bir tasarıma sahip web siteleri, markaların dijital dünyadaki varlıklarını güçlendirmelerinin anahtarıdır. Günümüzde marka yönetimi çalışmalarının değişmez unsurlarından birinin kurumsal kimlik çalışmaları olduğu bilinmektedir. Markalara ait kurumsal web siteleri ya da e-ticaret siteleri ise kurumsal kimliğin dijital yansımaları olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle dijital dünyada yer almak ya da bu platformdaki varlığını güçlendirmek isteyen markalar için profesyonel web tasarım hizmeti alınarak hazırlanmış, kullanıcı dostu, güncel, işlevsel, görsel açıdan etkileyici ve marka kimliğine uygun web sitesine sahip olmak tercihten öte bir zorunluluk haline gelmiştir. Bununla birlikte web tasarım kesinlikle gelişigüzel yapılacak bir çalışma olarak düşünülmemelidir.
Web sitesinin ziyaretçilerin gördüğü ön yüzü kadar site yöneticilerinin kullanımına açık olan arka yüzü de önemlidir. Bu, web sitesinin daha güncellenebilir ve yönetilebilir olmasını sağlar. Aynı zamanda süreli değişim ve gelişim halinde olan web dünyasına uyum sağlayacak hareketliliğe sahip olma imkanı verir.
Web tasarım ciddiye alınması ve mutlaka profesyoneller tarafından yönetilmesi gereken bir süreçtir. Markaların ve işletmelerin internet ortamındaki imajını yansıtmada önemli rol oynayan web siteleri sayesinde markaların ürünlerin, hizmetlerini ya da projelerini çok geniş kitlelere ulaştırması mümkündür. Bu nedenle kurumsal kimliğin ayrılmaz parçalarından biri olarak kabul edilir. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektör her ne olursa olsun başarılı bir web tasarım müşteriler ve potansiyel müşteriler ile daha güçlü bir iletişim kurma imkanı yaratır. Marka bilinirliğinin artmasında da önemli bir rol üstlenir.
Web tasarım çalışmalarının ne kadar süreceği konusunda standart bir bilgi vermek doğru değildir. Farklı markaların ve işletmelerin web siteleri ihtiyaç ve içerik noktasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle web tasarımı talep edilen web sitesinin özellikleri ve büyüklüğü farklı olabilir. Özel tasarım web sitelerinin tasarım çalışmaları birkaç ayı bulabilir. Web tasarım çalışmaları yapılan projeye ve projenin özelliklerine göre genellikle 1 hafta ile birkaç ay arasında tamamlanabilir. Web sitesinde yer alacak verilerin hazır olmaması ya da taleplerin farklılaşması halinde proje özelinde bu sürenin uzaması söz konusu olabilir.
Web tasarımı marka özelinde planlanması ve gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Her markanın ihtiyaçları ve web sitesinden beklentileri farklıdır. Web tasarımı her bir markanın faaliyet gösterdiği sektöre ilişkin ihtiyaçlarını karşılayabilmeli, kullanım kolaylığı ve tasarım açısından hedef kitleye hitap edebilmelidir. Web tasarımı çalışmalarında en önemli adım müşterinin tanınması, beklentilerin öğrenilmesi, gereken ön bilgilerin alınmasıdır. Logo ve tasarımda kullanılacak görsellerin alınmasıyla birlikte web tasarım süreci başlar.
Yapılacak olan web tasarımı için işletmenin faaliyet gösterdiği sektör ile ilgili bir araştırma süreci yürütülür. İlgili sektörde gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı çalışmalar incelendikten sonra demo bir web sitesi hazırlanarak müşteriye sunulur. Sunulan demo üzerinde fikir birliğine varılması halinde alt sayfaların tasarımı sürecine geçilerek müşteriyle alt sayfalardan örnekler paylaşılır. Web sitesi ana sayfası ile alt sayfaları için onayın alınmasıyla birlikte web tasarımı çalışmaları sürdürülür. Daha sonra kullanıcı arayüzü yazılım çalışmalarına geçilerek web sitesinin yönetim paneli hazırlanır. Eş zamanlı olarak web sitesinin mobil versiyonunun da yapılmasıyla proje tamamlanmış şekilde müşteriye sunulur. Sunula web sitesi tasarımının onaylanmasıyla web sitesi testleri yapılarak site yayına alınır.
Web tasarım ajansı seçimi, web sitesinin başarısı ve hedef kitle üzerinde istenilen etkinin yaratılması noktasında kritik bir noktadır. Web tasarım ajansı seçilirken ilk olarak referanslar kontrol edilmelidir. Web tasarım, web sitesi yayına alındıktan sonra da teknik destek ve güncelleme konusunda yararlanılan bir hizmet olduğundan alanında uzman, deneyimli ve profesyonel isimlerden oluşan bir ekip ile çalışmaya özen gösterilmelidir. Web tasarım ajansı olarak seçtiğiniz ajans mutlaka bu konuda deneyim kazanacak kadar çok projeye imza atmış olmalıdır. Bu bağlamda ürettiği projeler ve kaç yıldır sektörde olduğu gibi bilgiler öğrenilmelidir. Web tasarımı ajansı günümüz teknolojisini kullanıyor olmalıdır. Bu nedenle mobil uyumluluk, SSL sertifikası, güncel SEO altyapısı gibi özelliklerin bulunduğundan emin olunması gerekir. Web tasarım ajansının teknik destek hizmetininin olup olmadığı ve kapsamı sorgulanmalıdır. Web tasarım ajansının müşteri ile aynı ilde bulunması daha fazla avantaj sağlayan bir durum değildir. Tüm işlemlerin telefonlar ya da dijital ortamda gerçekleştiriliyor olması sayesinde kalitesinden emin olunan, doğru web tasarım ajansı müşteri ile aynı ilde olmasa dahi en iyi seçenek haline gelebilir. Kaliteli, deneyimli, kurumsal, doğru iletişim kurulabilen ve hızlı web tasarım ajansı seçimi durumunda başarılı çalışmalara imza atılabilmektedir.
Size özel seo çalışması hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın!