YouTube, Google’dan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olma özelliğine sahiptir. Bu platformun aylık 1.9 milyar aktif kullanıcısı vardır ve her gün milyarlarca saat video izlerler. Bunun en önemli nedeni YouTube’un eğlenceden eğitime kadar akla gelebilecek her alanda, her konuda ve her düzeyde içerik çeşitliliğine sahip olmasıdır.
YouTube hayatımızın önemli bir parçası haline geldiğinden markalar da potansiyel müşteri kitlelerine dijital kanallar üzerinde çalışmak ve YouTube’un muhteşem gücünden yararlanmak isterler. 2019 yılının verilerine göre işletmelerin %62’lik kısmı YouTube’a düzenli olarak içerik yüklemektedir. O zaman şimdi can alıcı soruya gelelim. Bu içeriklerden bazıları milyonlar izlenirken neden bazılarının erişebildiği izleyici sayısı birkaç elin parmaklarından fazla olmuyor?
Aslında bunu birden fazla faktöre bağlamak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu faktörlerin en önemlilerinden biri optimizasyondur. Ve bu soru bir noktada aynı konuda içeriklere sahip web sitelerinden biri Google arama sonuçlarında zirvedeyken diğerlerinin ilk 10 sayfada bile görüntülenememesi ile aynı nedene bağlanır. Çünkü tıpkı Google’da olduğu gibi YouTube’da da hedef kitleye ulaşma yolunda en önemli kozların başında doğru optimizasyon gelir.
Videoların İzlenme Süresine Dikkat
YouTube’un temel felsefesi, kullanıcıyı uzun süre YouTube’da tutan videoları ödüllendirmektir. Bu nedenle içerik üretimine başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, izlenme sayısı kadar dikkat edilmesi gereken diğer faktörün izlenme süresi olduğudur. Kullanıcıların dikkat aralığının giderek düştüğü göz önünde bulundurulduğunda, onları videoya uzun süre bağlamanın çok da kolay olmadığı kolayca söylenebilir. Bu nedenle video içerikleri oluşturulurken; ilgi çekici, özgün ve mümkünse fayda sağlayıcı olmalarına özen gösterilmelidir.
Anahtar Kelime Araştırması Yapmayı Unutmayın
Google’da olduğu gibi YouTube’da da anahtar kelime araştırması SEO’nun ilk adımıdır. İçerik üretilen kategorideki popüler terimler ve kullanım sıklıkları farklı şekillerde öğrenilebilir. Bunlardan biri ana konunun YouTube arama çubuğuna yazılması ve YouTube’un verdiği önerilerin değerlendirilmesidir. Bu sayede popüler içerik konseptlerine ve kullanıcıların bu içeriklere hangi anahtar kelimelerle ulaşabildiğine dar basit ve etkili bir yöntemle erişmek mümkündür.
Diğer yöntem içeri ürettiğiniz kategoride yüksek gösterime sahip popüler videoların başlıklarını, açıklama alanlarını değerlendirmektir. Yapılan anahtar kelime analizi size büyük fayda sağlayabilir. Bir video çok yüksek gösterim sayısına sahipse anahtar kelime optimizasyonunun doğru şekilde yapıldığı düşünülebilir.
Anahtar kelimelerin nasıl kullanıldığına dair bir fikir sahibi olduktan sonra anahtar kelimeleri ve aranma hacimlerini kıyaslamalısınız. Bunun için Google Trends gibi ücretsiz araçlardan yararlanarak süreçlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ya da ücretli araçları kullanmayı tercih edebilirsiniz.
YouTube SEO Optimizasyonunun Temel Adımları
YouTube algoritmasında en çok dikkat edilmesi gereken zaman dilimi ilk 1-2 gündür. Video yayınlandıktan sonraki ilk 1-2 gün içinde videonuzu YouTube’a yeterince iyi bir şekilde anlatamazsanız daha sonra gerçekleştireceğiniz optimizasyonların yeterince efektif olması söz konusu olmayabilir. Bununla birlikte eğer önceden yüklenen, eski tarihli videolar varsa tabii ki bunların da üzerinden geçilmelidir.
Video Başlığı
Video başlığı oluştururken temel amacınız, kullanıcıyı yakalamayı başarmak olmalıdır. Kabul etmeliyiz ki YouTube’da, daha önce hakkında video paylaşılmamış bir konu bulmak neredeyse imkansız. Bu nedenle önemli olan rakipleriniz arasından sıyrılmayı başarmaktır. Evet, kalite ve özgünlük çok önemli ama video izlenmediği sürece bunların pek de anlam taşımadığını biliyoruz. İlk izlenmelerin yüksek olması için dikkat çekici, gereğinden uzun olmayan ve izleyicide tıklama isteği uyandıracak başlıklar seçilmelidir.
Diğer önemli nokta başlıkta mutlaka anahtar kelime kullanılmasıdır. Bunun için anahtar kelime araştırması yapabilir ve bulduğunuz anahtar kelimeleri başlığınızda uygun şekilde kullanabilirsiniz.
Video Açıklaması
Başlığa yazamayacağınız detayları vermek, gerekirse linkler ve Call to Action cümleleri kullanmak için video açıklama bölümünü değerlendirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta “Daha fazla göster” cümlesinin üzerinde bulunan ve yalnızca birkaç cümlelik alanı iyi kullanmak ve kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmaktır. Açıklama alanında içerikle alakalı anahtar kelimelerin kullanılması çok önemlidir. Uzmanların açıklamalarına göre hem başlıkta hem açıklamalarda anahtar kelimelerin başa alınması video izlenme sayıları üzerinde ekstra fayda sağlamaktadır.
Etiketler
Başlık ve açıklama alanlarına göre etiket kullanımı daha basit olarak kabul edilir. Videoyla ilgili uygun etiketlerin seçimesi için anahtar kelime araştırmasından faydalanmak mümkün olsa da gereksiz etiket kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Küçük Resim
YouTube SEO skoru açısından en önemli faktörlerden biri tıklanma oranıdır. Videoların tıklanma oranını artıran etkenlerin başında video görseli yani küçük resim gelir. Bunun için yapılması gereken video içinden otomatik olarak bir görsel seçmektense özel olarak oluşturulmuş, ilgi çekici görsellerin paylaşılmasıdır. Bu sayede daha fazla etkileşim almak mümkündür.
Video Uzunluğu
Video uzunluğu arama sonuçlarını olumlu yönde etkilese de yalnızca sürenin uzun olması için videoların gereksiz yere uzatılması da tercih edilmemelidir. İçerik uzun bir video çekmeye müsaitse süreyi kısa tutmak için çabalamayın ama bu arada video süresi boyunca izleyicinin dikkatini canlı tutmanız gerektiğini de unutmayın.
Altyazılar
Videolara altyazı eklemek hitap edilen kitleyi genişletmenin en etkili yoludur. Bu altyazılar anahtar kelimeleri de içereceği için videolara altyazı eklemenin sağlayacağı getirileri kesinlikle göz ardı etmeyin.
YouTube Sıralamasını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir?
YouTube videolarının ne kadar kullanıcı etkileşimi sağladığını gösteren en önemli etken yorumlardır. Bu nedenle yorumlar YouTube sıralamasında çok önemli bir yere sahiptir. Bunun için videonuza yapılan yorumlara yanıt vererek izleyicilerinizle etkileşime girmenizi öneriyoruz. Bu sayede, daha sadık bir izleyici kitlesi kazanabilir ve videolarınızın daha fazla izlenmesini garantileyebilirsiniz.
Herhangi bir kullanıcının, videonuzu izledikten sonra kanalınıza abone olması YouTube’a içeriğinizin kaliteli olduğu mesajını verir. Abone sayısını artırmak hem kanalınızın prestijini artırmak hem de YouTube sıralamalarında yükselmek için çok önemlidir.
Kullanıcıların videonuzu beğendiğine dair diğer bir gösterge yaptıkları paylaşımlardır. Paylaşımların abonelik ve yoruma göre farklı yanı, paylaşılan videonun izleyici sayısını anlık olarak artırmalarıdır.
Hiç dislike almayan bir video olmadığından neredeyse tamamen eminiz. Bununla birlikte videoların dislike almasının en önemli nedenlerinden biri başlıkların thumbnail’ların yanıltıcı olmasıdır.
SEO’nun temeli analizdir. Analizler sayesinde YouTube stratejilerinizin aldığı geri dönüşler ve ne kadar işe yaradığı konusunda net bilgiler edinebilirsiniz. Bu tür konularda bilgi edinmek için youtube.com/analytics adresini ziyaret edebilir ve YouTube’un analiz aracından faydalanabilirsiniz. Bu aracı kullanarak izleyici kitleniz hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Bunlar arasında trafik kaynakları, demografik veriler ve abonelerinizin izleyicilerinizin ne kadarını oluşturduğu yer alır. YouTube Analytics üzerinden erişilebilecek veriler arasında belki de en çok dikkat edilmesi gereken yeni abonelikler ve bunların nereden geldiği olmalıdır. Böylece kullanıcıların kanalınızdaki hangi videoları izledikten sonra kanalınıza abone olduğunuzu belirleyebilir, kitleniz ve videolarınızdan beklentileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
YouTube Analytics ve Google Analytics dışında ücretli ve ücretsiz diğer analiz araçlarından da yararlanmak mümkündür. Videolar üretilirken bu maddeler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelik botların değil kullanıcıların etkilenmesi olmalıdır. Videolar ne kadar ilgi çekici olur ve beğenilirse sıralamanızın o kadar yükseleceğini unutmayın.
Bir yanıt yazın