Yeni Başlayanlar İçin SEO Rehberi

yeni başlayanlar için seo rehberi
İçindekiler

Arama Motoru Optimizasyonu olarak da bilinen SEO dijital pazarlama faaliyetlerinin en önemli unsurlarından biridir. SEO en basit anlatımıyla web sitelerinin Google ve diğer arama motorları tarafından belirlenen kriterlere uygun olacak şekilde optimize edilmesidir.

Arama motorlarının önceliği herhangi bir arama yapan kullanıcıların en tatmin edici ve doğru sonuçlara ulaşmasının sağlanmasıdır. Bu amaca yönelik olarak hem web sitesinin geliştirilmesi hem de sunulan ürünlerin ve hizmetlerin arama motoru botlarına ve kullanıcılara aktarılması SEO çalışmaları ile doğrudan bağlantılıdır.

Web sitelerinin internet ortamında ön plana çıkabilmesi için kullanıcıların ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılaması gerekir. Bunun  için on page SEO ve off page SEO çalışmaları çok önemlidir. On page SEO diğer bir deyişle site içi SEO web sitelerinin teknik yönden ve içerik yönünden tüm ihtiyaçlarının belirlenmesini ve SEO kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenmesini kapsar. Off page SEO yani site dışı SEO kapsamında ise web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki konumunu etkileyecek backlink, sosyal medya çalışması gibi faaliyetler yer alır.

Arama Motoru Nedir?

Kullanıcıların yazdıkları kelimeleri internet üzerinden aratıp istenilen verilerin bulunmasını sağlayan ve bulunan verileri kullanıcılara aktaran sisteme arama motoru denilir. Google’da ya da diğer arama motorlarında yapılan sorgulamalarda arama motoru botları kullanıcılarla eş zamanlı iletişim sağlar ve sahip olduğu algoritmalarla var olan kodları tarayıp en iyi sonuçları listeler.

Arama motorları indexing, crawling ve ranking olmak üzere üç temel prensiple çalışır. Botların web sitesini tarayıp sayfaları tanıması ve belirli kurallar dahilinde listelemesi indexing olarak tanımlanır. Bu işlem aramadan önce bilgilerin düzenlenip hazır tutulması için yapılır. Böylece dizin oluşturulduğundan arama motorları kullanıcıların aramalarına çok hızlı yanıt verir.

Arama motoru botlarının kullanıcılara yaptıkları aramalar ile ilgili olarak en doğru sonuçları verebilmesi için site linklerini takip edip ihtiyaç duyulan bilgileri toplaması işlemi crawling olarak adlandırılır. Bu işlem sırasında web sitesinin içerik kalitesi ve bağlantı hiyerarşisi gibi birçok farklı etken göz önüne alınır ve indexleme yapılır.

Web sitesinin SERP’te bulunduğu pozisyona ranking denilir. Bir web sitesinin her sayfası arama sorgusuna bağlı olarak farklı bir sırada listelenebilir. Bu aslında web sitesindeki her sayfanın aynı kaliteye sahip olmadığı ya da rakiplerin optimizasyon çalışmalarının daha başarılı olduğu anlamına gelebilir.

3 SEO Bileşeninin Önemini Göz Ardı Etmeyin

Sitenin tarama ve indeksleme süreci için yapılan iyileştirme çalışmaları kapsamında yapılan teknik SEO optimizasyonu ile arama motorlarına ulaşılması, verimli taramalar yapılması, sitenin hatalarının görülmesi ve herhangi bir sorun olmaksızın web sitesinin dizine eklenmesi sağlanır. 

Google’ın herhangi bir web sitesi sayfasına gösterdiği önem doğrultusunda belirli bir zaman aralığında kaç kez ziyaret ettiği crawl budget ile gösterilmekte olup Google tarafından her web sitesi için farklı bir tarama bütçesi belirlenir. Tarama bütçesinin belirlenmesinde dikkate alınan faktörlerin optimizasyonu web sitesinin puanını yükseltir. Böylece Google nezdinde web sitesinin değeri artar ve üst sıralarda yer alması sağlanır. Tarama bütçesinin artırılması için dizine eklenen sayfaların sayısı, ilgili sayfalardaki içeriklerin kalitesi, sitenin hızı, site içi linklerle botlara doğru yönlendirme yapılması, hata kodu bulunan ve çift içerikli sayfaların optimizasyonu, SEO dostu bir URL yapısı benimsenmesi ve gereksiz sayfaların boş yere taranmasının önlenmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

Arama motorları herhangi bir web sitesinin taranması sırasında XML site haritasını rehber olarak kullanmakta olup web sitesinde indekslenen sayfaları listeleyen XML dosyası site haritası olarak isimlendirilir.

Web sitesinde bulunan ve indexlenen sayfaların tümü site haritasında bulunmalıdır. Site haritası dinamik olmalı yeni sayfalar otomatik olarak eklenirken yönlendirilen ya da hata kodu döndüren sayfalar otomatik olarak çıkarılmalıdır. Ayrıca site haritası mutlaka Google Search Console’a yüklenerek satır olarak Robots.txt dosyasında belirtilmesi unutulmamalıdır.

Robots.txt dosyası dizine eklenen bir kök dosya olup arama motoru botlarına yol gösterip siteyle ilgili komutlar vermeyi sağlar. Diğer bir deyişle web sitesinin sınırlarını çizer. Ve arama motoru botlarına web sitesini nasıl tarayıp taramayacağını gösterir.

Web sitesinin arama motoru sıralama sonuçlarında yükselmesi için tasarlanan anahtar kelimelerle optimize edilen içeriklere SEO uyumlu içerik denilir. Doğru içeriklerle hedef kitle web sitesine çekilebilir. 

Web sitesine başka sitelerden gelen link yönlendirmeleri yani backlink başka sitelerden gelen referansla web sitesinin bilinirliğini artırarak web sitesinin Google botları nezdindeki değerini yükseltir.

Kullanıcıların arama motorlarında kullandıkları sorgu kelimelerine ve cümlelerine anahtar kelime denilir. SEO stratejisinin temelinde anahtar kelime araştırması vardır. Bu sayede hedef pazar hakkında detaylı bilgi edinilebilir.

Site Hızı Optimizasyonuna Dikkat Edin

Bir web sitesi için en önemli noktalardan biri site hızıdır. Web sitesinin hızı hem kullanıcının sitede tutulması hem sitenin Google nezdinde değer kazanması için önemlidir. Google web sitesi sayfalarının 1 saniyeden daha kısa bir süre içerisinde açılmasını ister. Sayfaların yükleme hızı web sitesinin sunucusu, site trafiği, sunucunun konumu, kullanılan görseller, sayfaların dosya boyutu ile üçüncü parti kaynaklar gibi etkenlere göre belirlense de site hızının artırılması çok kolay değildir. Sunucunun performansının kötü olması web sitesinin yavaş açılmasına neden olabileceği gibi konum olarak uzak mesafede olması da sayfa açılış hızını olumsuz yönde etkileyebilir. Site trafiğinin artışı yetersiz alt yapıya sahip olan web sitelerinde site hızının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle site trafiği arttığı durumlarda web sitesinin temel yapısı ve satın alınan hosting hizmetleri geliştirilmelidir. Sitedeki CSS, HTML ve JavaScript komut dosyaları düzensizse Google botları fazladan zaman harcayacağından dosyalar sıkıştırılıp minimize edilmeli ve kullanılmayan kaynak kodları kaldırılmalıdır. Böylece web sitesi sayfalarının hızı olumlu yönde etkilenebilir.

Google, kullanıcıların değişen ve gelişen alışkanlıkları nedeniyle mobil performansa çok fazla önem verir. Google aramalarının %60’ı mobilden yapıldığından mobil performansı iyi olmayan web siteleri Google açısından ön planda değildir. Mobil öncelikli indexleme kullanıcıların yaptığı aramaların sonuçlarının mobil sayfalar üzerinden belirlenmesi anlamına gelir. Eğer web sitesinin mobil versiyonu yavaş, eksik ya da kullanışsızsa sıralama kaybı ve olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir. Mobil sıralamalarda yukarılarda yer alabilmek için web sitesi kaynakları tüm cihazlara göre yüklenmeli ve her kullanıcıya kullanmakta olduğu cihaza uygun bir sunum yapılabilmelidir. Aynı zamanda responsive design ile her cihaza göre yazı ve görsel boyutlandırması yapılmalıdır. Sayfalar yüksek hızla açılması, mobil sürümde içerikler gizlenmeksizin eksiksiz bir şekilde gösterilmeli, çalışan dahili bağlantılar ve yönlendirmeler bulunmalıdır.

Kullanıcının web sitelerini kullanırken deneyimlediği tecrübeye kullanıcı deneyimi ya da User Experience(UE) denilir. Kullanıcı deneyimi site hızı, butonlar, tasarım, içeriklerin kalitesi, ürünlerin ya da sitenin herhangi bir kısmına ulaşım kolaylığı, yazı boyutları, site hiyerarşisi, renk geçişleri gibi birçok faktörden etkilenir.

Günümüzde arama motoru optimizasyonu son derece hızlı bir şekilde gelişen ve dijital pazarlamada alternatif metodlar geliştirilmesini gerektiren bir konumdadır. Bu nedenle hem teknik hem içerik çözümlerle birlikte etkili ve kullanıcı odaklı stratejiler uygulanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.