WordPress Nedir?

wordpress nedir
İçindekiler
WordPress için internet dünyasında kelimelerle anlatılamayacak büyüklükte bir devrim demek iddialı bir söylem olmayacaktır. Bunun nedeni WordPress’in hiçbir kodlama bilgisine sahip olmayan kişilerin dahi her tür içeriği oluşturması, yayınlaması ve yönetmesi imkanı sağlayan bir içerik yönetim sistemi olmasıdır. Genel olarak WordPress olarak anılsa da kendi içinde WordPress.com ve WordPress.org olarak ikiye ayrılır. Bu iki sistem arasında önemli farklılıklar bulunduğu gibi WordPress.org‘un daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu bilinir. WordPress web sitelerinde yer alan içeriklerin güncellenmesini, yeni içeriklerin eklenmesini, mevcut içeriklerin silinmesini, resimlerin ve videoların eklenmesini ayrıca pek çok farklı işlemin yapılmasını sağlayan son derece kullanışlı bir sistem olma özelliğine sahiptir. Bu kapsamda herhangi bir web sitesine sahip olmak isteyen herkesin kullanabilmesi amacıyla oluşturulmuştur ve son derece geniş özelliklere sahiptir. 2003 yılında Matt Mullenweg tarafından oluşturulan sistem çok kısa bir süre içinde dünyada en fazla kullanılan ve herkesin bildiği blog site yapısını baz alan bir yapı haline gelmiştir. PHP dilini kullanarak programlamada son derece önemli kolaylık ve avantaj sağlayan WordPress açık kaynak kodlu yani “Open Source” kullanımına da imkan tanır. Bu sayede ücretsiz olarak kurulum yapma avantajı elde edilebilir. wordpress nedir

WordPress Nerelerde Kullanılır?

Başlangıçta yalnızca blog siteleri için kullanılan ve giderek yaygınlaşan WordPress günümüzde hemen tüm web sitelerinde kullanılan bir sistem haline gelmiştir. Bu kapsamda e-ticaret sistemleri, haber yayını ve rezervasyon sistemleri yapan web siteleri de dahil olmak üzere son derece geniş bir yelpazede WordPress kullanımı söz konusudur. WordPress tamamen basit ve karmaşıklıktan uzak bir yapıya sahiptir. En son eklenen yazıların özeti blog şeklinde olarak açılış sayfasında listelenir. Sayfada yer alan detay linklerine tıklandığında yazılan yazıların ayrıntılarına ulaşmak mümkündür. WordPress kullanıcılara iki düzenlenebilir içerik sağlar. Bunlardan biri “Yazılar” diğeri ise “Sayfalar”dır. Sayfalar WordPress sitesinde sabit bir şekilde durması gereken içeriklerin yer aldığı bölümler olma özelliğine sahiptir. Diğer bir içerik olan “Yazılar” ise güncellenebilen ve kategoriler halinde oluşturularak listelenebilen yapılardır. Haber sitelerinde sürekli olarak yenilenmesi gereken haber içerikleri “Yazılar” bölümüne örnek olarak verilebilir. WordPress içerik sisteminin en önemli özeliklerinden biri dünyanın en önde gelen arama motoru Google tarafından sevilen ve ön plana çıkarılan bir yapı olmasıdır. Bu özellik sayesinde WordPress pek çok farklı platformda kullanılabilmektedir. Google tarafından sevilen bir sistem olduğundan eklenen yazılar hızlı bir şekilde indekslenmekte bunun sonucunda kullanıcı hedef kitlesine çok daha çabuk erişebilmektedir. Kişisel kullanıma yönelik web sitelerinde çok fazla ihtiyaç duyulmasa da yazıların eklenmesi, düzeltilmesi, resim ve video eklenmesi gibi gereksinimlerin sürekli olduğu web siteleri için WordPress çok önemli bir avantaj sağlar. WordPress’in diğer bir büyük avantajı kullanıcıya son derece geniş eklentiler sunmasıdır. Pek çok eklenti çeşidine sahiptir ve ücretsizdir. Bu da kullanıcı için pek çok avantajı beraberinde getirir. WordPress web sitelerinin kısa sürede aktif hale gelmesine ve hızla popülarite kazanmasına destek sağlamakta olup Google arama motoru botları tarafından desteklenen sistemin hızlı bir şekilde indekslenmesi aynı zamanda sayfaların açılma hızını da olumlu etkiler.

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress kolay kullanılabilir olduğundan internet teknolojileri konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmayan kişilerin en çok tercih ettiği sistem olma özelliğine sahiptir. Kolay kullanılabilen ve kolay kurulabilen bir sistem olduğundan hosting firmalarının sunduğu yazılımlarla birkaç tıklama sonucu kurulum yapmak mümkündür.  WordPress yükleme işlemi yaklaşık 5 dakikalık kısa bir sürede tamamlanabilir. WordPress kurulumundan önce host ve alan adı alınmalıdır. Aksi takdirde kurulum yapılması mümkün değildir. WordPress kurulumu son derece kolay olsa da kurulum süresince dikkatli bir şekilde ilerlemeye ve ayrıntıları gözden kaçırmamaya özen gösterilmelidir. Sistem kurulumu tamamlandıktan sonra birkaç tıklama yapıldığında pek çok tema ve eklentiye sahip olarak web sitesiniz oluşturmak mümkündür. Web sitesi tasarımlarının son derece kolay bir şekilde tamamlanmasının ardından daha özgün tasarımlar oluşturmak mümkündür. Kullanılacak alan adı web sitesinin tüm kullanıcılar tarafından bilinen ismi olur. Kurulum localhostta yani kişinin kendi bilgisayarında bulunan serverda yapılacağı durumlarda alan adı edinilmesi gerekmez. Ücretli ya da ücretsiz edinilmesi mümkün olan hostlar WordPress dosyalarının saklanması amacıyla kullanılır. Host edinilirken deneme amaçlı ücretsiz host kullanmak mümkündür. Aktif bir site kurulacağı durumlarda ücretli host kullanımı tercih edilebilir. Çünkü ücretsiz olarak kullanılan hostlar yavaş olabildiği gibi ziyaretçilere web sitesi sahibinin istemediği reklamları da gösterebilirler. Localhostta site kurulması halinde host kullanımı gerekliliği doğmaz. WordPress kurulumu için WordPress dosyaları indirilir, dosyalar zip formatında klasörden çıkarılır. FTP programı indirilerek kurulumu gerçekleştirilir. Ayrıca FTP server, kullanıcı adı ve şifre hazır bulunmalıdır. Kurulum aşamasında yapılması gereken ilk işlem databas oluşumu olmaktadır. 

WordPress Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dünyanın en popüler içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğundan teknik bilgisi olmayan kullanıcılar kolayca içerik ekleyebilir, düzenleyebilir ve yönetebilir. Ücretli ve ücretsiz binlerce teması vardır. Ayrıca eklentileri sayesinde ihtiyaçlara göre özelleştirilip genişletilebilir. SEO için uygun yapısıyla web sitelerinin arama motorları tarafından indekslemesine ve sıralamasına uygun içerikler oluşturmaya yardımcı olur. Ancak güvenlik önlemleri alınmazsa, WordPress siteleri kötü amaçlı yazılımların ve saldırıların hedefi hâline gelebilir. Eklenti ve tema ağırlıklı sitelerde sayfa yükleme hızı etkilenebilir. Bazı premium temaların ve eklentilerin ücretli olması, başlangıç maliyetini yükseltebilir.

WordPress farklı alanlarda hazırlanan bloglarda, kişisel web sitelerinde, küçük işletmelere ait web sitelerinde, e-ticaret sitelerinde, haber ve dergi web sitelerinde, eğitim sitelerinde, çeşitli topluluk sitelerinde ve diğer pek çok farklı alanda kullanılabilir. WordPress esnek ve özelleştirilebilir yapısı sayesinde pek çok farklı sektöre ve ihtiyaca hitap ederek her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır.

WordPress son derece esnek bir yapıya, geliştirilmiş eklenti ve temalara sahip çok yönlü bi içerik yönetim sistemidir. Buna bağlı olarak WordPress kurumsal web sitelerinden e-ticaret sitelerine, fotoğraf paylaşım sitelerinden bloglara kadar çeşitli web sitelerinin hazırlanması, içeriklerin paylaşılması ve yönetilmesi amacıyla kullanılabilir. Pratik ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde herhangi bir teknik bilgiye ya da donanıma sahip olmayan kişiler dahi WordPress’i kolayca kullanabilir. Ücretsiz ve Türkçe dil desteğine sahip WordPress gerek bireysel projeler gerek işletmeler için dijital dünyadaki varlığı güçlendirmeye yardımcı olacak işlevsel ve pratik çözümler sunar. Bunun sonucunda internetteki web sitelerinin yaklaşık %40’ı WordPress altyapısına sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.