Web sitesi hızlandırma işlemleri SEO çalışmalarının en önemli kısımlarından biridir. Bir web sitesinin arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer alması için hızlı olması şarttır. WordPress yazılımı kullanan web siteleri bu açıdan oldukça avantajlıdırlar. Kod bilgisine gereksinimleri olmadan binlerce temayla ve eklentiyle bu süreci çözümleyebilirler.
Kullanıcı açısından faydalı olan her şey Google için de önemlidir. Web sitesinin hızlı olması sayfa görüntülenmesini artırdığı gibi ziyaretçilerin siteden hemen çıkma oranını da düşürür. Yavaş siteler ziyaretçiler açısından cazip olmadığından web siteleri 4 saniyeden uzun sürede açılmamalıdır.
WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür?
WordPress site hızının ölçülmesi için bazı online araçlardan yararlanılabilir. Sorgulama yapılırken anasayfa dışında bir adet alt sayfa da test edilmeli ve sonuçların karşılaştırılabilmesi için mutlaka not alınmalıdır.
Google PageSpeed Insights: Google mobil ve masaüstü için hız skorunun 90 ve üzerinde olmasını harika bir durum olarak değerlendirir. Ancak genellikle 8* ve üzeri değerle yeterli kabul edilir. Rapor halinde detaylı bir şekilde sunulan talimatlar değerlendirilerek web sitesinde gerekli düzeltmeler yapılabilir. Google Test My Site kullanılarak web sitesinin mobil cihazlara saç saniyede yüklendiği de belirlenebilir.
WebSitePageTest
Online araçlardan biri olan WebSitePageTest kullanılırken test lokasyonu “Istanbul, Turkey (Chrome, Firefox)” olarak seçilmelidir. Web sitesinin performans ve hız sonuçları yaklaşık 2 dakika içinde hazırlanır. Sağ üst tarafta 5 tane A bulunmalı ve First Byte < 0.5 s ve Fully Loaded » Time sütununda yer alan değer 5 saniyeden az olmalıdır.
Hosting Seçimi WordPres Hızı Üzerinde Etkilidir
Web sitesinin kalitesiz bir hosting sunucusunda barındırılması SEO’yu olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Çünkü hosting, web sitesinin hızını belirleyen unsurların başında gelir. SEO açısından kesintisiz hizmet sağlayan bir hosting seçilmelidir. Türkiye Lokasyon hosting paketleri (SSD) tercih edilmesinin yanı sıra kurumsal ve güvenilir markalarla çalışılması tercih edilmelidir. Aksi takdirde istenmeyen saldırılara ve güvenlik sorunlarına maruz kalınması riski oluşabilir. Sunucunun yanıt süresi 200 ms’den az olmalıdır.
Tema Seçimi
Web sitelerinin kaderini belirleyen unsurlar arasında tema seçimi de yer alır. Hatta site hızı üzerinde en az %90 ve üzeri etkisi vardır. Bunun için SEO uyumlu temiz bir tasarım kullanılması tercih edilmelidir. ThemeForest üzerinden WordPress teması satın alınmadan önce güncellenme sıklığına ve değerlendirme puanına göz atılmalıdır. Tasarımın birden fazla konsepte sahip olması durumunda gereksiz JavaScript ve CSS dosyalarıyla problem yaşanması söz konusu olabilir.
Tema seçimi yapılırken demo sitenin URL’si hız sorgulaması yapan araçlarla ölçülmelidir. Bu sonuçlarda bulunan sayfa boyutu, request gibi metrikler de değerlendirilmelidir. Demo site W3C Validator testinden geçirilmelidir.
Tema kurulumu demo import ile yapılmamalı, manuel olarak gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde gereksiz eklentilerin, görsellerin ve veritabanı tablolarının oluşması söz konusu olabilir. Site hızını sömüren WP-PostViews, Revslider ve Contact Form 7 gibi eklentiler zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Ayrıca Google Haritalar embed kodu Footer bölümüne yerleştirilmemelidir.
Resimlerin Optimizasyonu
Görsel optimizasyonu, imajların dosya boyutunu küçültüp sıkılaştırma yaparak site hızını olumlu yönde etkiler. Ortam dosyaları web sitesine yüklenmeden önce ihtiyaca göre yeniden boyutlandırılmalıdır. Kullanıcı Widht-Height gibi değerleri girse dahi görselin tamamı indirileceğinden resimlerin yeniden boyutlandırılması çok önemlidir.
Dosya uzantısı olarak JPG ya da PNG tercih edilmelidir. Sıkıştırma işlemi Photoshop-Web İçin Kaydet adımları izlenerek yapılabilir. İlgili görselin Facebook’a yüklenmesi ya da Messenger ile başkalarına gönderilmesi durumunda Facebook ilgili resmi optimize eder.
Eski Eklentilerin Kalıntılarının Temizlenmesi
Önceden yüklenen eklentilerin izleri, WordPress admin panelinden silinseler dahi veri tabanında kalır. Veri tabanının yükünün hafifletilmesi için bu kalıntılar temizlenmelidir. Bunun için;
- WP Clean Options eklentisi kurulup aktifleştirilir.
- Yönetim panelinden Araçlar-Clean Options sekmesine girilir.
- Üstteki “Don’t Show The Known WordPress Core Options…” seçeneğine tik atılır. Find Orphaned Options ile tarama başlatılır.
- Tabloda daha önceden kullanılan ve silinen eklentiler görülür. Tablo isimlerinin yanında bulunan Google It yazısına tıklanır ve Google araması yapılır. Eklenti isimleri öğrenilerek işe yaramayanlara tik atılır.
- View Selected options Information-Yes, remove all of these submit denilerek işlem tamamlanır.
WordPress Sitelerini Hızlandırmak İçin Diğer Teknikler Nelerdir?
- WooCommerce hızlandırma için Cache eklentisi ve CDN dışında ilk olarak görseller sıkıştırılmalıdır. Cache için WPFC ve görsel sıkıştırma için ShortPixel ya da Imagify kullanılabilir.
- WordPress yazılımı, temaları ve eklentileri her zaman güncel tutulmalıdır.
- Kullanılmayan pasif temalar ve eklentiler kaldırılmalıdır.
- Eklentiler yerine manuel kod eklemeleri tercih edilmelidir.
- Mobil ziyaretçiler için AMP teknolojisinden faydalanılmalıdır.
- Kullanılan SEO eklentisinin site haritası özelliği aktif edilmeli ve harici sitemap eklentisi kurulmamalıdır.
- CPU problemleri yaratan eklentiler yerine alternatifleri kullanılmalıdır.
- FTP’de bulunan error_log dosyaları silinmelidir.
- Kullanlmayan görseller Media Cleaner eklentisiyle kaldırılmalıdır.
- DDoS saldırılarına karşı çözüm geliştirilmelidir.
- Google dışındaki arama motorlarının taramaları robots.txt – crawl-delay ile sınırlandırılmalıdır.
WordPress Web Sitesini Yavaşlatan Etkenler Nelerdir?
Web sitesini neyin yavaşlattığını öğrenmek, web sitesinin performansını artırmanın ve ileriye yönelik doğru hamleler yapmanın en önemli adımlarından biridir. WordPress sitesinin yavaş olmasının temel nedenleri şunlardır:
- WordPress sitesinin uygun şekilde yapılandırılmaması web sitesinin hızını olumsuz yönde etkileyebilir.
- WordPress sitesinin önbellekleme kullanarak bunları ziyaretçiye sunmaması durumunda sunucuya aşırı yük binebilir ve bir süre sonra çökme dahi yaşanabilir.
- Sayfa boyutu WordPress sitesini yavaşlatabilmekte olup bu noktada görsellerin optimize edilmemiş olması oldukça etkilidir. ShortPixel gibi eklentiler kullanılıp görsellerin optimizasyonu sağlanmalıdır.
- Kötü kodlanmış eklentilerin kullanılması web sitesini yavaşlatabilir.
- Yazı tipi yüklemleri, reklamlar gibi harici komut dosyaları web sitesinin performansını etkileyen faktörler arasında yer alır.
WordPress Nedir?
Herhangi bir yazılım bilgisi olmadan dahi internette çeşitli web sitelerinin kurulmasında kullanılabilen WordPress bir içerik yönetim sistemidir. WordPress kurulumu için ücretsiz dosyalar kullanılır. WordPress açık kaynaklı bir yazılım olduğundan dileyen herkes kodunu alıp yeniden yazarak istediği gibi bir site tasarlama imkanına sahiptir. Ancak açık kaynaklı yazılım kodlarının olması kodların herkes tarafından görülebileceği demek değildir ve WordPress güvenli bir yazılım olarak tanımlanabilir. Sistemin geliştirilmesi için çalışan binlerce gönüllü yazılımcı sistemi her daim güncel tutarak, saldırılara ve hacklenmelere karşı korunmasını sağlarlar.
WordPress’te binlerce farklı temas vardır. Temalar, web sitelerinin görünümünün ve işlevinin değiştirilmesi için kullanılan şablonlardır. WordPress sitelerinin 50 binden fazla ücretsiz eklenti kullanılarak istenildiği gibi özelleştirilmesi mümkündür. WordPress her tür web sitesini çalıştırmasının yanı sıra tüm cihazlar için de uyumlu olma özelliğine sahiptir. Güvenlik açıklarına ve teknolojideki gelişmelere karşı sürekli olarak güncellenir. Tek bir tıklamayla sayfalara ya da özel bağlantılara gezinme menüleri ekleme imkanı sunar. Tüm cihazlarda açılacak şekilde tasarlanan WordPress’in arayüzleri ve menüleri tamamen kullanıcı dostudur. WordPress sitelerinin hızlandırılabilmesi için yüzlerce farklı eklenti kullanılabilir. WordPress ile tamamen ücretsiz dosyalar kullanılarak site kurmak mümkündür. WordPress siteleri üzerinde tam kontrole sahip olunduğundan sitenin istenildiği zaman farklı bir hostinge taşınması mümkündür. Kodlama bilinmese dahi temalar ve eklentiler kullanılarak web sitesinin geliştirilmesi söz konusu olabilir. Site kurulumu kolay olduğu gibi problemler de kolaylıkla çözümlenebilir.
Bir yanıt yazın