Önbellekleme olarak da bilinen WordPress Cache sunucu yükünün ve bant genişliğinin azaltılması amacına yönelik olarak resim, CSS, nesne gibi web sitesi verilerinin geçici olarak saklanmasını sağlayan bir mekanizmadır. WordPress Cache hem blogları hızlandırmanın hem de web sitesi performansını artırmanın en hızlı yolu olarak kabul edilir.
Cache yani önbellek yaşamın her alanında hızın çok önemli olduğu günümüzde internet siteleri için olmazsa olmaz unsurlardan biridir denilebilir. İnternet sitelerine hız kazandırmasının yanı sıra kullanıcı deneyimini zenginleştirir, site trafiğinin artırılmasında ve arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkmada rol oynar.
WordPress herhangi bir web tarayıcısı aracılığıyla web sitesinin herhangi bir makalesine ya da mesajına erişip görüntüleyebilmek için internet üzerinden ve çoğunlukla uzun mesafeli farklı bilgisayarlar arasında çok fazla veri dolaştırmak zorunda kalır. Bir internet kullanıcısı erişim talebi yapınca WordPress web sunucusu görsel verileri HTML sayfasına derledikten sonra kullanıcının bilgisayarına iletir. WordPress kurulumu çoğunlukla farklı makinelere ve sunuculara ayrılmakta olup sitedeki verilerin ve nesnelerin büyük kısmı farklı sunuculardaki veritabanlarında barındırılır. HTTP isteği kabul edildiği zaman WordPress istenilen yayınları ve verileri alabilmek için veri tabanı sunucusuyla iletişim kurar.
WordPress Cache sonradan gelecek isteklerin hızlandırılabilmesi için önceki isteklerin verilerinin yeniden kullanılmasını sağlar. Site ziyaretçileri her seansta aynı web sayfasına birkaç kez erişmek isteyebileceğinden birçok web sitesinde veri çeşitli web sayfalarına yapılan farklı ziyaretler arasında paylaşılır.
WordPress Web Siteniz Neden Yavaş?
Aslında bu oldukça karmaşık bir sorudur ve birçok olası cevabı vardır. Aldığınız web hosting hizmetinin ötesinde, hem siz hem de kullanıcılarınız için web sitenizin yükleme sürelerini etkileyebilecek birçok etken vardır:
- Optimize edilmemiş görsellerin kulanılması,
- Yavaşlamaya neden olan, hız ve boyut açısından optimize edilmemiş bir WordPress temasının kullanılması,
- Optimize edilmemiş eklentilerin kullanılması,
- Sıkıştırma ve ön belleğe alma gibi genel performansı etkileyen konularda doğru uygulamaların kullanılmaması,
- Eski bir PHP sürümünün kullanılması,
- Arka planda çalışan çok fazla komut dosyasının olması.
En İyi WordPress Hız Eklentileri Nelerdir?
WordPress sitenizi hız için optimize etmek, yalnızca birkaç eklenti yüklemekten fazlasını gerektirebilir. Elbette, doğru eklentiler uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. Ancak, en iyi eklenti bile kalitesiz bir temelin üstesinden gelemez. Bu nedenle öncelikle sitenizin temelini optimize etmeyi unutmayın.
WordPress optimizasyonunuzu daha da ileri götürmek istiyorsanız, mevcut birçok WordPress performans eklentisinden yararlanabilirsiniz. Burada önemli olan performansınızdaki zayıf noktaları bulmak ve buna göre seçim yapmaktır. Bu karmaşık performans ayarlarını kendiniz yapmak yerine, yükleme hızlarını ve diğer performans ölçümlerini tek bir tıklamayla iyileştirmek için kullanımı kolay bir eklentiye güvenebilirsiniz.
WordPress hız eklentileri, sitenize aşağıdakiler gibi bir çok avantaj sunar:
- Tek tıklamayla görüntü sıkıştırma
- Daha hızlı yükleme için entegre önbelleğe alma
- Daha küçük boyutlu bir WordPress web sitesi için kod sıkıştırma ve küçültme
- Daha yüksek hızlar elde etmek için CDN’ler ile entegrasyon
LiteSpeed Cache
Önbelleğin yönetilmesi ve performansın optimize edilmesi noktasında tercih edilebilecek en etkili WordPress hız eklentileri arasında LiteSpeed Cache yer alır. LiteSpeed Cache; dinamik içeriğin hızlandırılmasının yanı sıra sayfa yükleme süresini önemli düzeyde azaltmaya yarayan hepsi bir arada hızlandırma çözümü olma özelliğine sahiptir. Sağladığı en büyük avantajlardan biri tüm önbelleğe alma işlemini sunucu düzeyinde yapması ve sunucu üzerinde kullanılmakta olan kaynakların hafifletilmesine yardımcı olmasıdır. Veritabanı optimizasyonu yapma, tarayıcı önbellek desteği sunma, sunucu tarafında tam sayfa önbellekleme yapma, WebP görüntü formatı desteği sağlama başta olmak üzere birçok farklı özelliğe sahiptir.
WP Rocket
WP Rocket, bir hız optimizasyon eklentisinde ihtiyacınız olan her şeye sahiptir, tümü kullanımı kolay bir pakette toplanmıştır. Pek çok önbelleğe alma ve optimizasyon eklentisi yararlıdır, ancak bunlar gereksiz yere karmaşıktır. Bu eklenti muhtemelen bu listedeki en sezgisel basit eklentidir.
Kolay ve basit kurulumu sayesine web sitenizi yalnızca birkaç tıklamayla optimize etme imkanı sunar. Arama motoru indekslemelerini iyileştirmek için önbellek yüklemesi, görüntü gecikmeli yükleme, statik CSS, Javascript ve HTML dosyalarının sıkıştırılması, Cloudflare CDN entegrasyonu başta olmak üzere birçok farklı özelliğe sahiptir. WordPress veritabanını temizleme özelliğine de sahip olan WP Rocket ücretli bir WordPress hız eklentisidir.
WP Fastest Cache
Türk yapımı bir WordPress Cache eklentisi olup hem ücretli hem ücretsiz sürümü vardır. Ziyaretçi trafiği fazla olan sitelerdeki yavaşlama sorununun çözülmesini sağlamasının yanı sıra Google font optimizasyonu, Widget Cache, emoji özelliğini kapatma gibi farklı ayarlara sahiptir. Kurulumu ve kullanımı en kolay WordPress Cache eklentisi olarak kabul edilir. Özellikle .htaccess üzerinde herhangi bir düzenleme yapma gereksinimi oluşmaksızın sadece seçeneklere tik atılıp kurulum tamamlanabilir. Bununla birlikte ücretsiz sürümde birçok özellik açık olmadığından sınırlı bir kullanım imkanı söz konusudur.
Comet Cache
Gelişmiş önbelllekleme modüllerinden biri olan Comet Cache hem free hem premium sürüme sahiptir. Wildcard SSL desteği ve GZOIP yapılandırması nedeniyle birçok kullanıcının ilk tercihi olan Comet Cache RSS Feed URL’lerini ve 404 Bulunamadı sayfalarını da cacheler.
W3 Total Cache
W3 Total en eski ve en gelişmiş ücretsiz WordPress Cache eklentisidir. Ayarları biraz karmaşık olmakla birlikte bir kez doğru ayarlamalar yapıldığı takdirde stabil olarak kullanılması mümkündür. Bununla birlikte site bozulmalarına karşı sayfaların kontrol edilmesi önemlidir. AMP, WPML, CloudFlare ile uyumlu çalışan W3 Total Cache eklentisinin gözle görülür yararları WebPageTest site performansı sonuçlarında gözlemlenebilir.
Cache Enabler
KeyCDN tarafından yazılan bu WordPress Cache eklentisi WebP resim formatını desteklemesinin yanı sıra statik html dosyaları diske depolayıp yüksek hızda web siteleri elde edilmesini sağlar.
Bunların dışında Cahify, Hyper Cache, Swift Performance, Simple Cacge, WP-Breeze gibi WordPress Cache eklentileri de tercih edilebilir.
Web Sitelerinin Hızlandırılmasını Sağlayan Diğer Eklentiler
Web sitelerinin performansının artırılması için kullanılabilecek farklı eklentiler de vardır.
Autoptimize
Bu eklenti, web sitenizin dosyalarını optimize ederek daha küçük ve ziyaretçilerin indirmesini kolaylaştırır. Sonuç, daha hızlı yüklenen, daha kararlı ve trafik patlaması olduğunda daha iyi performans gösteren bir web sitesidir. CSS ve Javascript dosyalarınızı birleştirir, böylece kullanıcının tarayıcısında indirilecek daha az dosya olur. Dosyalardan gereksiz içeriği ve boşlukları kaldırır. Bu, boyut olarak çok daha küçük ve indirmesi daha hızlı olan dosyalarla sonuçlanır. Autoptimize, HTML, CSS ve JS dosyalarını küçültebilir. Autoptimize, HTML dosyalarını, komut dosyalarını ve CSS dosyalarını önbelleğe alabilir, böylece tamamlanmış dosyalar ziyaretçilere sunulmaya hazır hale gelir. Bu, sunucu yükünü azaltır ve hızı artırır. Autoptimize, WP Super Cache, Comet Cache ve HyperCache gibi diğer daha gelişmiş önbelleğe alma eklentileriyle de iyi çalışır. Web sitenizin yüklenmesini hızlandırmak için, bazı komut dosyalarını sayfanın altbilgisine erteler. Bu, bazı komut dosyaları arka planda yüklenmeye devam ederken, kullanıcının oluşturulan sayfayı kullanmaya başlamasına olanak tanır. CDN, içeriğinizin bir kısmını depolayan bir üçüncü taraf hizmetidir. Autoptimize, CDN dosyalarını entegre etmeyi kolaylaştırır.
Nitropack
Nitropack, web sitenizin performansını optimize etmenize yardımcı olan bulut tabanlı bir performans optimizasyon aracıdır. Özellikle, 100/100 Google Pagespeed Puanı almanıza ve birkaç tıklamayla tüm web sitenizdeki sorunları çözmenize yardımcı olacaktır. Kullanım kolaylığı ve sonuçları açısından NitroPack, son yılların en iyi site hızı optimizasyon araçlarından biri olarak kabul edilir. NitroPack, HTML küçültme gibi kodunuzu otomatik olarak daha hızlı ve daha hafif hale getirecek bir dizi özelliğe sahiptir. Ayrıca, yükleme süresini kısaltmaya ve gerekli kaynaklara bağlantıları hızlandırmaya yardımcı olmak için gerekli tüm “DNS ön bağlantılarını” otomatik olarak optimize eder. NitroPack, sitenizin herhangi bir işlev kaybı olmadan daha hızlı yüklenmesini sağlayan bir dizi Javascript optimizasyonuna özgü özellikler sayesinde oldukça avantajlıdır. Uyarlanabilir görüntü boyutlandırma, görüntü sıkıştırma, WEBP desteği gibi özellikleri ile ön plana çıkar. NitroPack, tüm HTML, CSS, Javascript ve resimlerinizin yerel olarak ziyaretçinize sunulacağı anlamına gelen sağlam bir CDN içerir. Tüm bunlar, önbelleğe almayı daha akıllı hale getirmek için bir dizi özellik içeren NitroPacks gelişmiş önbelleğe alma sisteminin üzerine inşa edilmiştir. Bu, yeni içeriğiniz arka planda güncellenirken optimize edilmiş içeriğin her zaman ziyaretçilerinize sunulmasını sağlar.
Clearfly
WordPress için tweaker yapan bu plug in web sitesinin gereksiz kodlardan temizlenmesini sağlar. Tweaker bir sistemin gücünün ve veriminin artırılması için ince ayarlar yapılması anlamına gelir.
WordPress Cache Eklentisine Neden İhtiyaç Duyulur?
Web sitelerinin hızı arama motoru sonuçlarında sıranın belirlenmesinde etkili olan faktörlerden biridir. Web sitesinin çok yavaş yükleme yaptığı durumlarda arama motoru sonuçlarındaki sıralaması düşer. Ayrıca uzun yükleme süresi kötü kullanıcı deneyimine neden olarak web sitesinin itibar kaybetmesine neden olabilir.
Eklentiler ise WordPress web sitelerinin performansının artırılmasında çok önemli bir rol üstlenirler. Bununla birlikte WordPress’te farklı amaçlara yönelik olarak farklı eklentiler kurulması söz konusu olabilir.
Cache Plugin Ne İşe Yarar?
WordPress sunucu tarafında bir programlama dili olan PHP’ye dayalı olup herhangi bir kullanıcı web sitesine geldiğinde ve bir sayfaya erişmek istediğinde sayfanın getirilmesi için PHP komut dosyaları çalışmaya başlar. Bu işlemin gerçekleşmesi için belirli bir süre gerekmekte olup süre alınan dosyanın boyutuna bağlı olarak değişebilir.
Komut dosyaları ziyaretçinin bir sayfaya erişmek istediği her seferde çalışmakta olup bu sırada sunucu kaynakları kullanıldığından yükleme süreleri artar. Önbellek eklentisiyle yüklenen sayfaların statik önbelleği oluşturulur. Böylece her seferinde PHP komutlarının çalışması gerekliliği ortadan kaldırılır. Kullanıcı bir sayfaya erişmek istediğinde ön belleğe alınmış sürüm kullanıcıya gösterilir ve sitenin yükleme hızı artırılmış olur.
Cache Nasıl Çalışır?
Cache uygulamaları gelişen teknoloji sayesinde son derece akıllı hale gelmiş olup kullanıcıların hareketlerini ve tercihlerini tahmin etme prensibi temelinde ilerler. Cache eklentileri site ziyaretçilerinin önceki hareketlerini analiz edip buna dayanarak sonraki adıma hazırlık yapar. Çekirdeğe gömülü olarak kullanıldıklarından ana kartın yükünü artırmaz ve bilgisayar performansının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmazlar.
Kullanıcı herhangi bir web sitesine girdiğinde bilgisayarlar siteye ait verileri HTML dosyası olarak kendi önbelleğinde biriktirmekte olup buna tarayıcı kaynaklı önbellek denilir. Verilerin web sitesi tarafından bilgisayara yüklenmesi ise sunucu taraflı önbellek olarak isimlendirilir. Sunucu taraflı önbellek web sitesine elenen Cache uygulaması ile gerçekleştirilebilir. Web siteleri için kullanılacak olan cache uygulaması ilgili web sitesi ile doğru bir şekilde optimize olmalıdır. Eğer yanlış cache uygulaması tercih edilirse beklenilen sonuçların elde edilmesi mümkün olmayabilir. PHP temelli web siteleri için cache uygulaması seçilirken PHP kodlarla uyumlu olması konusunda gereken özen gösterilmelidir. Web sitesi WordPress üzerinden kurulduğunda ise WordPress uyumlu eklentilerden birinin seçilmesi gerekir.
Bir yanıt yazın