WordPress 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

wordpress 301 yönlendirmesi nasıl yapılır
İçindekiler

301 yönlendirmesi web sitesinde adres değişikliği yapma konusunda en çok bilinen ve en çok tercih edilen yöntem olma özelliğine sahiptir. Web sitelerinde pek çok farklı nedenle adres yönlendirmesi yapılmak istenebilir. Adres yönlendirmesiyle web sitesinin ya da bir web sayfasının bir başka adrese yönlendirilmesi mümkündür. 

Yönlendirme amacıyla kullanılabilecek kalıcı ve geçici pek çok farklı seçenek vardır. 301 yönlendirmeleri geçici olan 302’den farklı olarak kalıcı yönlendirmeler olma özelliğine sahiptir. 301 yönlendirmesi bir bağlantıdan diğerine yapılan yönlendirme işleminin kesin olarak gerçekleşmesini sağlar. Arama motorlarına bağlantının değiştiğini söylemek için 301 yönlendirmesinden faydalanılabilir. 301 yönlendirmesi yapmak için farklı yöntemlerin kullanılması mümkündür.

301 yönlendirmesi yapıldığında kullanıcı tarayıcıya belirli bir web adresi girdiğinde farklı bir web sitesine ulaşılır. Otomatik olarak gerçekleşen bu yönlendirmeler genellikle fark edilmez. Bir web sayfasının adresi değiştiğinde faydalı olan bu yönlendirmeler kullanıcıya eski adresi girmiş olsa dahi yeni web sitesine ulaşma imkanı sağlar. Bununla birlikte yönlendirmeler ticari amaçlı web sayfalarına da yapılabildiğinden arama motorları tarafından olumlu bir durum olarak değerlendirilmezler.

301 Yönlendirme Nedir?

Bir domainden bir başka domaine geçiş imkanı sağlayan kalıcı adres değiştirme yöntemi olan 301 yönlendirmesi yapısal olarak kesin taşıma anlamına gelir. Web sitesi içeriğinin değiştirilmesi istenildiği zamanlarda 301 yönlendirmesi kullanılabilmekle birlikte site içeriği ve link değiştirmenin arama motorlarının hoşlandığı bir durum olmadığı ve SEO açısından sakıncalı olduğu unutulmamalıdır.

Önceden arama motorlarında indekslenmiş ve başka web sitelerinden link almış sayfaların URL yapısının değiştirilmesi ciddi düzeyde ziyaretçi kayıpları yaşanabilir. Ziyaretçi kaybının önlenmesi için 301 yönlendirmesinden faydalanılabilir. Eski sayfa adreslerinin yeni adrese yönlendirilmesi SEO açısından zararın minimize edilmesi anlamına gelir. 

301 yönlendirmesi kullanıcıların bekleme süresinin kısaltılmasında önemli bir etkendir. İnternet adresinin adının ve URL adresinin değiştiği zamanlarda 301 yönlendirmesinden yararlanılarak sadece sayfayı ziyaret eden kullanıcıların değil aynı zamanda arama motoru botlarının da sayfanın taşındığını öğrenmesi sağlanır. Bu sayede sayfaların SEO değerleri korunurken arama motorları da eski sayfaların geçersiz olduğunu bilir ve indekslemeleri yeni sayfalar üzerinden yapar.

301 Yönlendirme Hangi Durumlarda Kullanılır?

Web sitelerinin içeriği ve linkleri özel ve acil durumlarda yönlendirilerek arama motoru sıralamalarındaki yerleri ve değerleri korunabilir. 301 durum kodu ilgili içeriğin bir başka yere kalıcı olarak taşındığı anlamına gelir. Google botları bu yönlendirmeyi görerek mevcut durumu anlar ve tüm işlemleri yeni domaine göre gerçekleştirir. Bu sayede web siteleri, domain değişikliğinde herhangi bir zararla karşı karşıya kalmazlar. 

Web sitesi yeni bir adrese taşındığında söz konusu geçişin web sitesindeki yazıların, SEO ve indekslerin etkilenmemesi için 301 yönlendirmesinden yararlanılır. Google tarafından onaylanan bir yöntem olan 301 yönlendirmesi kapsamında web sitesinin bir başka web sitesiyle birleştirilmesinin istendiği durumlarda WordPress 301 yönlendirme kodu kullanılabilir.

WordPress 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

WordPress 301 yönlendirmesi en basit şekliyle, bir web sitesinde yer alan bir sayfaya ait URL’nin kalıcı olarak değiştirilmesi halinde, kullanıcılar ile arama motorlarının yeni URL’ye yönlendirilmesini sağlayan bir HTTP durum kodu olarak tanımlanabilir.

WordPress 301 yönlendirmesi yapmak için iki farklı yöntem kullanılabilir: .htaccess dosyası üzerinden yönlendirme yapmak ya da yönlendirme kullanmak. .htaccess dosyası üzerinden yönlendirme yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

– FTP ya da cPanel gibi bir dosya yöneticisini kullanarak hosting hesabınıza bağlanın.
– WordPress kurulumunun ana dizinindeki “.htaccess” dosyasını bulun. Yoksa metin düzenleyici yardımıyla oluşturabilirsiniz.
– .htaccess dosyasını düzenleyerek “Redirect 301 /eski-url http://www.yeni-url.com/yeni-url” şeklinde kural ekleyin. Daha sonra /eski-url kısmını kendi eski URL’nizle, http://www.yeni-url.com/yeni-url kısmını da yeni URL’nizle değiştirin.
– Düzenlemeyi tamamladıktan sonra .htaccess dosyasını kaydedip sunucuya geri yükleyin.

Eklenti kullanarak 301 yönlendirme yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:

– WordPress sitenize ait yönetim paneline girin.
– Sol tarafta yer alan menüden “Eklentiler” bölümüne giderek “Yeni Ekle”yi seçtikten sonra “Redirection” gibi bir 301 yönlendirme eklentisi bulun. Eklentiyi kurarak aktive edin.
– Yönetici panelinde yer alan “Redirection” seçeneğine giderek eklentinin ana sayfasına erişin.
– İlgili alanlara eski ve yeni URL’leri girerek yeni bir yönlendirme ekleyin ve kaydedin.

301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?

301 yönlendirmesi arama motorlarına web sitesinin bir URL’den bir başka URL adresine kesin geçiş yaptığı bilgisini iletir. Arama motorlarına hangi sayfada yer alınacağı belirtildikten sonra Google gerekli değişikliği anlar, URL 1’in bağlantı eşitliğini URL 2’ye taşır. Bundan sonraki süreçte bağlantıları URL 2’den taramaya devam eder. 

302 Yönlendirmesi Nedir?

301 ve 302 yönlendirmelerinin benzer şekilde ele alınabileceği durumlar olmakla birlikte arama motorları ve tarayıcılar nezdinde en güvenilir yol URL’lerin kalıcı olarak yönlendirilmesinde 301 yönlendirmesini kullanmaktır.

Web sitesinin bakıma alınması ya da yenilenmesi gibi geçici durumlarda 302 yönlendirmesi kullanılır. Bu sayede arama motorlarına yönlendirmenin geçici olduğu mesajı verilir. Arama motorları bu mesaj sayesinde geçici bir süre boyunca kendi botlarını da internet kullanıcılarını da yeni siteye yönlendirir.

Böylece arama motorları, yapılan geçici yönlendirmeyle geçici olarak kapanan web sayfasının SEO ve performans gücünü tamamen yeni sayfaya aktarmaz.

307 Yönlendirmesi Nedir?

307 yönlendirmesi için 302 yönlendirmesinin HTP 1.1 benzeri denilebilir. Bazı durumlarda büyük tarayıcılar 302 gibi davranırken hemen hemen tüm durumlarda 301 kullanmanın en iyisi olduğu kabul edilir. İstisnai olan ise içeriğin gerçekten geçici olarak taşınması ve sunucunun arama motorları tarafından HTTP 1.1 uyumlu olarak hali hazırda tanımlanmış olmasıdır.

Arama motorlarının bir sayfayı uyumlu olarak tanımlayıp tanımlamadığının belirlenmesi temelde mümkün olmadığından geçici olarak taşınan sayfalar için genellikle 302 yönlendirmesi kullanılması tavsiye edilir.

wordpress 301 yönlendirmesi nasıl yapılır

301 Yönlendirme Zinciri Nedir?

Google’ın kaç yönlendirmeyi izleyebileceği ve her yönlendirme için ne kadar yetki kaybedileceği gibi çeşitli noktalar hakkında farklı tartışmalar bulunmakla birlikte genel olarak yönlendirme zincirinde bulunan her adım için yetkinin yaklaşık %10’unun kaybolduğu bilinir. Zincir yönlendirmenin olduğu durumlarda nihai URL’e ulaşmak için geçen süre çok daha yüksektir.

Bu nedenle zincirlerde daha az yönlendirme daha iyi bir durum olarak kabul edilir. Bu tür sorunların çözümlenmesi için Screaming Frog gibi bir tarama platformu kullanılarak ya da SEM Rush gibi araçlarla SEO denetimi gerçekleştirilerek yönlendirme zincirleri tanımlanmalıdır. Zincirin başlangıç ve bitiş noktası belirlendikten sonra URL1’den zincirdeki nihai URL’e yönlendirme işlemi yapılması gerekir.

301 Yönlendirmesi Nasıl Kontrol Edilir?

301 yönlendirmesinin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığının kontrol edilmesi için yeniden yönlendirilen URL yazılır. Bu işlemin yeni düzeltilen sayfaya yönlendirme sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir.

URL’in 301 kodunu döndürdüğünün kontrol edilmesi de çok önemli bir noktadır. Bu amaçla Screaming Frog gibi araçları ya da ücretsiz çevrim içi yönlendirme denetleyicisini kullanmak mümkündür. Yapılması gereken, yönlendirilen URL’i eklemek ve hepsinin nasıl göründüğünü kontrol etmektir.

301 yönlendirmeleri SEO sürecinin hayati bir parçası olduğundan doğru uygulanması halinde kullanıcı deneyiminin, SEO ve dönüşüm oranlarının olumlu yönde etkilenmesi mümkündür.

Eski web sitesinde bulunan URL’ler yeni siteye geçişin ardından daha sağlıklı bir yapıdaysa yönlendirme yapılmasa bile Googlebot tarafından daha ilgili görünceğinden sıralamada yer değişimi mümkündür. Ancak tarama bütçesi, site içi optimizasyonun başarısı, geçmişte eski URL’e yapılan teknik yatırım ve site gücü düşünülerek site geçişleri sırasında eski URL’in yeni URL’e 301 ile yönlendirilmesi önerilir.

Web sitesindeki içerikler geçerli ve güncelse yeni sayfaya da taşınması gerekir. Eski web sitesindeki URL adresleri yeni URL’lere yönlendirilmezse 404 sayfaları oluşur. Sayfaların 404’e düşmesi kullanıcı açısından da Google ve diğer arama motorları tarafından da olumsuz bir durum olarak değerlendirilir.

Ne Zaman 301 Yönlendirme Eklemelisiniz?

Web sitelerinde geliştirme, içerik düzenleme ve sayfa yapılandırmasını değiştirme gibi süreçlerde sayfa URL’sinde değişiklik yapılması gerekir. Bu değişikliklerin SEO ve kullanıcı deneyimi üzerindeki etkileri dolayısıyla, bir sayfa URL’sinin değiştirileceği durumlarda 301 yönlendirme tercih edilebilir.

Herhangi bir sayfanın URL’si değiştirildiğinde eski URL’de bulunan trafiğin ve sıralamanın kaybedilmemesi için 301 yönlendirme yapılabilir. Bu sayede eski URL’yi ziyaret edenler otomatik olarak yeni URL’ye yönlendirilir.

Web sitesinin başka bir alana taşınması ya da web sitesi yapısının temelden değiştirilmesi durumunda sayfa URL’leri değişebilir. 301 yönlendirme kullanılarak eski sayfa adreslerini yeni adreslere yönlendirmek kullanıcıların içeriğe kolayca ulaşması avantajını sağlayabilir.

Bir sayfanın içeriği güncellendiğinde ve bu önemli bir güncellemeyse yeni içeriği temsil eden bir URL’nin kullanılması daha doğru olabilir. Bununla birlikte eski URL’yi ziyaret edenlerin kaybedilmemesi için 301 yönlendirme eklenmelidir.

WordPress 301 Yönlendirmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bir web sunucusunun bir URL’yi bir başka URL’ye kalıcı olarak yönlendirmesi, 301 yönlendirme olarak adlandırılır. Site sahibi bir sayfayı ya da alan adını bir başka yere taşıdığında 301 yönlendirme kullanarak arama motorlarının ve kullanıcıların doğru adrese yönlendirilmesini sağlar. 301 yönlendirme iptali web sunucusunun yapılandırmasında ya da yönetim panelinde yapılır. Yönlendirme iptali için izlenmesi gereken adımlar, kullanılan web sunucusu özelinde değişiklik gösterebilir. Genellikle sunucu yapılandırma dosyaları, .htaccess dosyaları ve CMS eklentilerinde yönlendirmenin düzenlenmesi ya da kaldırılması 301 yönlendirme iptali için yeterli olur.

Çok fazla 301 yönlendirmesi yapmak potansiyel bazı zararları beraberinde getirebilir. Her 301 yönlendirmesinde, kullanıcının ya da arama motorunun sayfaya erişmesi için ek HTTP istekleri yapılır. Çok fazla 301 yönlendirmesi bu nedenle, performans sorunlarına ve sayfa yükleme sürelerinin uzamasına neden olabilir. Arama motorları çok fazla 301 yönlendirmesi olan web sitelerini, eğer yönlendirmeler zincirlemeyse kullanıcı deneyimi açısından olumlu bulmazlar. Her yönlendirme bir miktar değer kaybına neden olarak zaman içinde asıl sayfa değerini azaltabilir. Kullanıcılar fazla yönlendirme durumunda istedikleri sayfalara ulaşmakta zorlanabilirler.

301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirme olduğu için backlink çalışması yönlendirilen yeni URL üzerinde yapılmalıdır. Çünkü eski URL artık kullanım dışıdır ve kalıcı olarak yeni URL’e yönlendirilmiştir. Buna bağlı olarak, eski URL’ye yapılan backlink çalışmaları yeni URL’ye yönlendirilince etkili olmaz. Web sitesinin SEO performansını iyileştirmek için yapılması gereken, backlink çalışmalarını doğrudan yönlendirilen yeni URL’ye odaklanarak gerçekleştirmektir. Bu sayede arama motorlarına da kullanıcılara da en doğru ve güncel bilgi ulaştırılmış olur

Eski domain’in yeni domain’e yönlendirilmesi SEO açısından fayda sağlayabilse de, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. 301 yönlendirme ile eski domain’deki tüm link değeri yeni domain’e aktarılmış olur. Buna bağlı olarak yeni domain otorite kazanır. 301 yönlendirme ile arama motorlarına, eski URL’nin artık kullanılmadığı ve yeni URL’nin ziyaret edilmesi gerektiği mesajı verilir. Bu aynı zamanda, eski domain’in kazandığı otoritenin yeni domain üzerine etkili olmasını sağlar. Eski URL’yi ziyaret eden kullanıcıların 301 yönlendirme sayesinde doğrudan yeni URL’ye yönlendirilmesi, kullanıcıların istedikleri içeriğe kolayca erişmesini sağlayarak kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler.

301 kalıcı yönlendirme yaparken doğru URL’lerin yönlendirdiğinizden emin olmalısınız. 30a yönlendirmesi arama motorlarına kalıcı değişiklik olduğunu bildiren bir durum kodu olduğu için doğru yönlendirme türünü kullanmalısınız. Bu sayede hem arama motorlarının hem kullanıcıların yeni adrese kalıcı olarak yönlendirildiğini anlamalarını sağlayabilirsiniz. Mümkün olduğu takdirde tüm eski URL’leri doğru karşılığı olan yeni URL’lere yönlendirmeniz gerekir. Böylece arama motorlarının ve kullanıcıların herhangi bir sayfada 404 hatasıyla karşılaşması riski minimize edilir. Ayrıca birden fazla 301 yönlendirmesi zinciri oluşturmayın. Bunun yerine eski URL’yi doğrudan yeni URL’ye yönlendirmeye özen gösterin.

301 yönlendirmesi doğru bir şekilde kullanıldığında SEO performansının artmasını sağlayabilir. Eski URL’deki link değerini yeni URL’ye aktaran 301 yönlendirmesi, yeni URL’nin otoritesinin ve değerinin artmasına katkıda bulunabilir. Eski sayfanın yeni sayfaya yönlendirilmesi sayesinde eski sayfanın kazandığı trafik, erişim ve değeri korunabilir. Böylece sitenin genel trafiği ve etkileşimi olumlu etkilenir. 301 yönlendirmesiyle arama motorlarına eski URL’nin artık kullanılmadığı ve yeni URL’nin önemli olduğunu bilgisi verilir. Bu sayede, arama motorlarının yeni URL’yi indekslemesi ve sıralama algoritmalarında göz önünde bulundurmasını mümkün olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.