E-Ticaretin Görünümü Raporuna göre bazı detaylar;
Türkiye e-ticaret pazarı, 2023 yılında istikrarlı bir büyüme ve önemli gelişmeler göstermiştir. Bu raporda, E-Ticaretin Görünümü Raporu’ndan derlenen verilere dayalı olarak, pazara dair önemli bulgulara ışık tutuyoruz.
1- E-ticaret hacminin %51’ini mal ticareti, %49’unu ise hizmet ticareti oluşturuyor.
2- E-ticaret hacmindeki en yüksek paya sahip ilk üç sektörde ilk sırayı beyaz eşya
ve küçük ev aletleri alırken bu sektörü sırasıyla elektronik ile giyim, ayakkabı ve
aksesuar sektörleri izlemiştir.
3- 2023 yılında işlem hacmi olarak en yoğun dönem kampanyaların etkisiyle kasım ayı olduğu görülmektedir. Kasım ayında e-ticaret hacmi yıl genelindeki aylık ortalamaların %50 üstünde seyretti. 2023 yılında en yüksek işlem yapılan günler, Kasım ayı kampanyalarının etkisiyle 11 Kasım ve Öğretmenler Günü olan 24 Kasım oldu.
4- E Ticaretin demografik yapısı incelendiğinde;
Alışveriş tutarlarının yaş dağılımına bakıldığında en fazla harcamayı 29 yaşındaki tüketiciler gerçekleştirirken e-ticaret hacminin yarısından fazlasını 25-36 yaş aralığındaki tüketiciler yaptığı alışverişler oluşturdu
5- E Ticaretin Cihaz bazlı analizi gerçekleştirildiğinde;
İşlem sayısı ve işlem hacminin satış kanallarına göre dağılımına bakıldığında mobil uygulamalardan yapılan alışverişlerin öne çıktığı görülmektedir. Web ve mobil uygulama şeklinde sınıflandırılan sipariş platformları arasında işlem sayısı bakımından %91; işlem tutarı bakımından ise %80 oranında mobil cihazın kullanıldığı görülmektedir.
6- Sektör bazında en çok satılan ürün grupları ise aşağıdaki gibidir;
- Giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe, ayakkabı, gömlek, mont ve ceket, pantolon, elbise.
- Elektronik sektöründe, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, televizyon, ağ sistemleri, masaüstü bilgisayar.
- Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe, airfryer ve fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi, buzdolabı.
- Gıda ve süpermarket sektöründe, meyve ve sebze, çay ve demleme içecek, et, deniz ürünleri ve yumurta, kahve.
- Yemek sektöründe, hamburger, kebap, pizza, pide, döner, tatlı, dondurma.
7- E ticarette kullanılan ödeme yöntemleri incelendiğinde;
en sık kullanılan ödeme yöntemi %65,95 ile kartlı ödemeler olurken EFT/havale ve diğer ödemelerin oranı %27,66, kapıda ödemelerin oranı ise %6,39’dur. Kartlı ödemelerin %72,5’inde 3D Secure kullanıldığı görülmektedir
8- Günlük bazda işlem tutarlarının oranı incelendiğinde, 2023 yılında Öğretmenler Gününde en yüksek hacim oranına ulaşılırken bu oranı kasım ayında yapılan kampanya günleri takip etmektedir. Kurban Bayramının başlangıcı, deprem ve yılbaşı günleri ile Ramazan Bayramının ilk gününde gerçekleşen hacim oranları ise yılın en düşük ortalama hacim oranlarıdır.
9- E-Ticaret Hacminin Saat Aralıklarına Göre Dağılımı;
En çok alışveriş yapılan saatin 18.00-00.00 arasındaki 6 saatlik zaman dilimi olduğu görülmektedir.
10 – Sektörlerin büyüme oranlarına bakıldığında 2019-2023 yıllarında en çok büyüyen sektör %171 yıllık bileşik büyüme oranı ile gıda ve süpermarket sektörüdür, ardından ev, bahçe, mobilya ve dekorasyon ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörleri gelmektedir.
E-ticaret, Türkiye’de hızla gelişen ve günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelen bir sektördür. Bu rapor, e-ticaret pazarının mevcut durumuna dair kapsamlı bir bakış açısı sunarak, sektördeki trendleri ve gelişmeleri anlamanıza yardımcı olmaktadır.
Bir yanıt yazın