Structured data diğer bir deyişle yapısal veri, organize edilmiş bilgi anlamına gelir. Yapısal veriler herhangi bir web sayfası ile ilgili belirli bilgileri iletmeyi amaçlar. Bu sayede web sayfasına ilişkin sonuçlar Google’ın arama motoru sonuçlarında zengin sonuçlar olarak görüntülenmesi sağlanır.
Yapılandırılmış veri web sayfalarının arama motorları için daha anlamlı kodlar haline getirilmesinde önemli rol oynar. Arama motorları bu kodları okuyarak arama sonuçlarının belirli bir şekilde görüntülenmesinde kullanır. Structured data aynı zamanda web sitesiyle ilgili zengin içerikler oluşturabilmek ve sayfaları arama motoru botlarına çok daha kolay bir şekilde tanıtabilmek için kullanılan işaretlemeler olarak da tanımlanabilir. Veri işaretlemeleriyle arama motorlarına web sayfaları hakkında veriler gönderilerek, içerik ile ilgili zengin ve detaylı bilgiler verilmiş olur. Arama botları sayfanın içeriği ile ilgili olarak daha kolay bir şekilde bilgi edinince, sayfaya tarama ve indeksleme işlemlerinde avantaj sağlar.
Yapısal Veri Nasıl Biçimlendirilir?
Yapısal verileri biçimlendirmek aslında yapısal evi kodunu oluşturmak demektir. Biçimlendirme bir bilgi işlem dili olup HTML biçimlendirme dillerinden biridir. HTML site ziyaretçileri tarafından görünebilir bir kod değildir. Ancak bir site ziyaretçisinin gördüğü web sayfasının içeriğini ve tarayıcının o web sayfasının görüntülemesine yardımcı olan kodu düzenlemektedir. Aynı zamanda arama motorları için tasarlanmış meta veri denilen bilgilendirici içeriği de HTML içerir.
Yapısal veriler de bir biçimlendirme dili olup HTML gibi yapısal veriler içeriği organize bir şekilde iletebilmektedirler. Bu sayede arama motoru botları içeriği daha ilgi çekici bir şekilde görüntüleyebilirler. Yapısal veriler bir meta veri biçimi olup meta veriler siteyi ziyaret eden kullanıcılar tarafından doğrudan görülmeyen bilgilerdir. Yapısal verilerdeki içerik arama motoru botları tarafından görülür. Structured data arama motoru botlarının hangi içeriğin ve görsellerin ne hakkında olduğunu anlayıp bu içeriği arama motoru sonuçlarında doğru bir şekilde görüntülemesinde önemli bir rol oynar.
Yapısal verilerle düzenlenen veri türleri için herhangi bir ürünün adı, inceleme içeriği, derecelendirmesi ve resimler örnek olarak verilebilir. Yapısal veriler sayesinde yayıncı bir ürünün adını, içeriğini gözden geçirebilir, değerlendirmelerini ve resimlerini arama motorları için etiketleyebilir. Bu durumda bir görsel ürün görseli olarak etiketlenebildiği gibi belirli kelimeler de ürün incelemesi vb şekillerde etiketlenebilir.
Google İle Yapısal Veriler Arasındaki İlişki
schema.org yapısal veriler için resmi site olup yayıncı sitelerdeki bilgileri düzenlenmesi için kullanılmakta olan kuralları oluşturan kuruluş olarak ifade edilebilir.
schema.org yapılandırılmış veri protokolünün geliştirilmesinden Yönlendirme Grubu (Steering Group) ve daha büyük olan Topluluk Grubu (Comjmunity Group) olmak üzere iki grup sorumludur. Topluluk Grubu yapılandırılmış verilerin tartışılması, teklif edilmesi, oluşturulması ve güncellenmesi işlerini temel olarak yerine getirirken Yönlendirme Grubu’nun görevi tüm sürecin yönetilmesidir.
Google yapısal verilerle ilgili destek ve geliştirici sayfaları yayınlar ve bu sayfalar Google’ın arama sonuçları sayfalarında yayıncıların zengin sonuçlar elde etmeye hak kazanmaları için hangi yapısal verileri kullanmaları gerektiğine odaklanır. Google yapısal verilerin ne olduğunu değil farklı türde zengin sonuçlar göstermek amacına yönelik olarak hangi yapısal verilerin kullanıldığını tanımlar. Bu nedenler Google’ın geliştirici sayfalarının odak noktası zengin sonuçların içeriğiyle sınırlı olmaktadır.
Structured Data Neden Kullanılmalıdır?
Structured data kullanan siteler arama motoru sonuçlarının üzerinde bulunan ön snippet kısmında yer almaya, yıldızlı değerlendirmeleri kullanmaya ve görsel içeriklerle en üst sıralarda yer almaya uygun siteler olarak kabul edilirler. Tüm bu özellikler daha fazla organik trafiğe neden olabileceği için yapısal verileri kullanmak bir gereklilik olarak kabul edilmelidir.
Zengin sonuçlar için uygun olarak kabul edilen siteler Google’ın bilgileri kullanmayı seçtiği durumlarda daha fazla trafikten yararlanabilirler. Bununla birlikte structured data kullanılması arama motoru sonuçları sayfasının en üstünde yer alan öne çıkarılmış snippet kısmında olunacağını garantilemez. Yapısal veriler kullanılarak yalnızca web sayfası zengin sonular için uygun bir hale getirilir.
JSON-LD Yapısal Veri
Google tarafından tercih edilen yapılandırılmış veri sürümü komut dosyası olarak da bilinen JSON-LD şeklinde olup başka veri türleri de olmakla birlikte bunlar çok daha karmaşık yapıya sahiptir.
JSON-LD HTML’den bağımsız olup bir web sayfasının kodunda herhangi bir yere yerleştirilmeleri mümkündür. Diğer yapısal veri biçimleri ise web sayfasının HTML’sini değiştirme özelliğine sahiptirler. JSON-LD footer kısmına, heder bölümüne ya da içeriğin ortasına koyulabilir. JSON-LD ile yapısal verilerin düzenlenmesi son derece kolay olup basit bir kopyala yapıştır işleminin ardından kullanmaya başlanılabilir.
Yapısal Verilerin Etkisi Ne Zaman Görülür?
Verilerin yapılandırılması arama motoru botlarının içerik ile ilgili soruları daha hızlı ve doğru şekilde eşleştirme şansının artırılmasına ve sayfanın tanımlanmasına yardımcı olur. Ayrıca kullanıcıların ilgisinin çekilmesinde ve tıklanma oranının yükselmesinde rol oynar. Bununla birlikte Google yapılandırılmış verilerle ilgili web sayfalarına bir garanti vermez. Veri entegrasyonu yapıldığında arama motoru sonuçlarında kısa süre içerisinde sayfa yer almayabilir ya da sıralamaya hiç yerleştirmeyebilir.
Bir yanıt yazın