SEO Uzmanı Nedir? Neler Bilmeli?

seo uzmanı neler bilmeli
İçindekiler

SEO uzmanı, işi bir web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirmek olan kişidir. Bu kişiler arama motorlarından nasıl daha fazla organik trafik alınacağı konusunda uzmanlık sahibidirler. Bir SEO uzmanı, içeriğin alakalı olduğundan emin olmak için tüm web sitesinde arama motoru optimizasyonu gerçekleştirir. Bu sayede olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlar. Diğer görevleri; başlık ve meta etiketlerini, URL yönlendirmelerini ve 404 hatalarını uygulamak ve sürdürmek şeklinde sayılabilir. Rakiplerin internetteki varlığını analiz etmek; Google Search Console ve benzeri web yöneticisi araçlarının izlenmesi, bağlantı kurma fırsatlarının belirlenmesi de SEO uzmanlarının yürüttüğü süreçlerdendir. SEO uzmanları, kullanıcı katılımını artırmak için sosyal medya hesaplarını güncellemenin ve koordine etmenin yanı sıra, yeni iş girişimlerini geliştirmek için genellikle diğer pazarlama ve yaratıcı ekip üyeleriyle yakın çalışırlar.

İnternet sitelerinin içeriğini zenginleştiren makaleleri yayınlayan ve o sitelerin görünürlüğünü arttırarak daha fazla gelir elde edilmesini sağlayan SEO uzmanı, bu bağlamda çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır. Bu uzmanlar, sayfanın görünürlüğünü arttırma amaçlı yapılan çalışmaların yanı sıra, anti SEO saldırılarına karşı önlemler almak amacıyla da çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

SEO Uzmanı Becerileri

Her işin farklı gereksinimleri olmakla birlikte SEO uzmanlarının sahip olması gereken temel beceriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek hacimli, düşük rekabetli anahtar kelimeler hakkında bilgili olmak,
  • Bir web sayfasına anahtar kelimelerin nasıl ve nereye ekleneceğini bilmek,
  • Temel HTML bilgisi,
  • Önemli sayfalara bağlantı oluşturma ve tanıtma yeteneği,
  • Teknik SEO’nun sıralama sonuçları üzerindeki etkisini anlamak,
  • Video ve infografik gibi görsel medyada yeterlilik,
  • Ortaya çıkan SEO trendleri ve Google algoritma değişiklikleri hakkında bilgili olmak.

Bu temel becerilerin yanı sıra SEO uzmanları üst düzeyde iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Bu sayede müşterileri için en iyi stratejileri belirleme ve bu kararın gerekçelerini müşterilerine açık bir şekilde ifade etmeleri mümkün olur.

SEO Uzmanı Sorumlulukları

SEO uzmanlarının üstlendikleri rollerde birçok farklı şapka takmaları nedeniyle çeşitli sorumlulukları vardır::

  • Web sitesinin arama motoru sonuçları sıralamasını artıran optimizasyon stratejileri oluşturmak, uygulamak ve geliştirmek.
  • Web sitesinde ve pazarlama materyallerinde kullanılacak değerli SEO anahtar kelimeleri bulmak için anahtar kelime araştırması yapmak.
  • Pazarlama çabalarında gelişme gösteren ölçülebilir hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak.
  • SEO strateji performansını anlamak için günlük performans ölçümlerini izlemek.
  • SEO stratejisini yönetmek için ekibin diğer üyeleriyle işbirliği yapmak.
  • Blog gönderileri ve sayfa açıklamaları gibi güçlü, çekici ve yüksek kaliteli web sitesi içerikleri hazırlanmasını sağlamak.
  • Maksimum optimizasyon ve arama motoru sıralamaları için içeriği ve web sitesi bağlantılarını korumak ve güncellemek.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

Arama motoru optimizasyonu süreçlerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirerek web sitelerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için gereken çalışmaları gerçekleştiren ve süreci yürüten kişiler SEO uzmanlarıdır. SEO uzmanlarının temel görevi web sitesini dünya genelinde en popüler arama motoru olan Google başta olmak üzere tüm arama motorları ile uyumlu hale getirme amacıyla gerekli analizleri yapma, raporlar sunma ve gereken uygulamaları gerçekleştirme olarak tanımlanabilir.

Ülkemizde SEO uzmanı unvanı herhangi bir otorite tarafından verilmediği gibi uzmanlık için resmi bir diploma ya da geçerli bir sertifika verilmesi söz konusu değildir. Bununla birlikte SEO uzmanı olarak faaliyet göstermek ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler katıldıkları eğitimler sonrası katılım sertifikasına sahip olabilmektedir.

Adım Adım SEO Uzmanlığı Rehberi

Dünya genelinde milyarlarca internet kullanıcısı ve bu kullanıcıların arama yapmak için kullandığı çok sayıda arama motoru vardır. Bunlar arasında en popüleri tartışmasız bir şekilde Google’dır. Bu nedenle ister küçük ister büyük ölçekli olsun her işletme, web sitesinin Google arama sonuçlarında mümkünse ilk sayfada ve ilk sıralarda listelenmesini ister. Bunun gerçekleşebilmesi için Google arama motorunun çalışma prensibi ve sıralamaları şekillendiren algoritmaları bilinmelidir. Google işleyişinin temelinde tarama ve indeksleme metodu vardır. Google botları web sitelerini tarayarak indekslenmeye hazır hale getirdikten sonra web sitesini sınıflandırma ve indeksleme işlemini gerçekleştirirler.

SEO uzmanı olmanın temel kuralı SEO sektörünü de arama motoru yeniliklerini de yakından izlemektir. Çünkü arama motoru sıralama faktörleri sürekli değişmekte ve güncellenmektedir. Bu nedenle SEO da sürekli güncellenmesi ve devam ettirilmesi gereken bir süreçtir.

SEO uzmanlarının mesleklerini başarılı bir şekilde yapabilmeleri için yazılım dili bilgisine ihtiyaçları olmasa da teknik becerilerinin ve kabiliyetlerinin olması zorunludur. Bu sayede bir yazılımda yapılabilecek ve yapılamayacak şeyleri bilir ve yazılımcıları en doğru şekilde yönlendirebilirler. SEO uzmanları için en önemli konulardan bir raporlama sürecidir. SEO stratejileri kapsamında atılan her adımın raporlanması şarttır. Bu kapsamda aylık ya da haftalık olarak web sitesinde belirlenen SEO hataları, trafik analizleri, teknik hatalar, Google raporları ile çeşitli SEO araçları kullanılarak alınan dökümlerin raporlanması gerekir. Buna bağlı olarak SEO uzmanlarının sunum raporları hazırlama becerisi üst seviyede olmalıdır.

SEO uzmanları SEO stratejilerini her web sitesi özelinde en doğru şekilde belirlemek için çeşitli analizlerden yararlanmalıdır. Bunlar için kullanılabilecek bazı SEO araçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Google Analytics: Google tarafından sunulan bu ücretsiz araç web sitesinin trafiğini ve tüm metriklerini görmeyi sağlar.
  • Google Search Console: Web sitesinin performansını izleme ve Google’a web sitesi hakkında önemli bilgiler verme imkanı sunan ücretsiz bir araçtır.
  • PageSpeed Insights: Google tarafından ücretsiz olarak sunulan sayfa hız testi aracıdır.
  • Ahrefs: Ücretli bir SEO aracı olan Ahrefs web sitesine verilen linkleri bulma, rakiplerin backlinklerini analiz etme imkanı verir.

SEO uzmanlarının hizmet kalitelerini artırmaları için teorik bilgilerini pratiğe dökmeleri gerekir. Edinilen bilgilerin uygulanması ve deneyim kazanılması için basit bir web sitesi oluşturularak teorik bilgilerin bu web sitesinde uygulanması tercih edilebilir. Diğer yöntem ise bir web sitesini örnek alarak analiz etmektir.

SEO uzmanı kendini geliştirmeye devam etmek için ilgi duyduğu etkinliklere mümkün olduğunca katılmalıdır. Bu bilgi sahibi olunan konulardaki etkinlikler için dahi geçerlidir. Bu sayede sektöre dahil olmak ve yeni kişilerle bağlantı kurmak mümkün olacaktır.

SEO Uzmanları Nerelerde Çalışabilir?

Günümüzde hemen her sektör internete taşınması ve e-ticaret sektörünün çok büyük bir hızla büyümesi nedeniyle SEO uzmanları oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptir. Bunun doğal bir sonucu olarak pek çok işletme SEO uzmanlarını kendi bünyesinde çalıştırmayı tercih ederken bazıları da SEO ajansı ile çalışmaktadır.

SEO uzmanı firmaların dijital pazarlama kadrolarında kendisine yer bulabilir ya da freelancer olarak hizmet verebilir. Aynı zamanda SEO ajansı bünyesinde belirli pozisyonlarda çalışmaları da mümkündür. Günümüz şartlarında SEO uzmanlarına duyulan ihtiyacın giderek artması SEO uzmanlarının çalışma alanlarındaki genişlemenin en önemli nedeni olarak kabul edilir.

SEO uzmanları verdikleri hizmet noktasında farklı alt uzmanlık dallarını tercih edebilirler ya da web sitesindeki tüm alanlara hakim uzmanlar haline gelebilirler. SEO uzmanlarının öncelikli görevi ön analizler ile izlenecek yok haritasını belirlemektir. Ön analiz sonucuna göre uygulanacak adımları belirler. Site içi teknik SEO ve kullanıcı deneyimi analizlerini gerçekleştirir. Aynı şekilde içerik analizini yapar. Yapılan çalışmaların sağladığı verimi ve performansı düzenli olarak analiz eder ve raporlar. Tüm bunların yanı sıra ilgili anahtar kelimelerdeki sıralamaları takip eder. Search Console performans analizi ve benzeri verileri inceleyip değerlendirerek sunum raporları haline getirir.

Kimler SEO Uzmanı Olabilir?

İnternet üzerinde birbiriyle rekabet halinde bulunan sayfalar, arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmak ve kullanıcıya ulaşmak amacıyla SEO uzmanlarıyla çalışmaktadır. Sayfaların internet üzerinde pazarlama hedeflerine ulaşmak maksadıyla en sık başvurdukları yöntemlerden olan SEO uyumlu makaleler, belirli uzmanlar tarafından oluşturulmaktadır. Web sitesini ilgi çekici kılmanın ve müşteri kazanmanın en temel faktörlerinden olan SEO uyumlu makalelerin oluşmasını mümkün kılan bu uzmanlar, belirli bilgilere sahip olmalı ve en önemlisi piyasa araştırması konusunda yetkin bir seviyeye erişmelidir.

Yapılan piyasa araştırması aşamasında tıpkı bir tez hazırlarken yapılan literatür araştırmasında olduğu gibi gerekli tüm kaynakların bir süzgeçten geçirilmesi ve müşterinin ilgisini çekebilecek en doğru makale içeriğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Google algoritmasında yani arama motoru sonuç sayfaları olan SERP’te görünürlüğü hedefleyen bu makalelerin oluşmasını sağlayan uzmanlar, aynı zamanda bir danışman gibi çalışarak, sayfaların SEO optimizasyonunu sağlamaktadır.

Tüm bu detayları doğru bir şekilde yapan SEO uzmanı, çalıştığı sayfayı SERP’te en üst sıralara taşıyabilmektedir. Fakat bir SEO uzmanında belli başlı özellikler aranmaktadır. Kimlerin uzman olabileceğini belirleyen bu özellikler şunlardır;

Teknik SEO: SEO uzmanı, site performansını optimize ederken aynı zamanda yüklenen makalelerin daha hızlı açılmasını ve latency yani gecikme hızına takılmamasını sağlamak adına gerekli düzenlemeleri yapabilmelidir.

Meta Etiketi uygun yapmak: Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak ve SEO uyumlu makalenin araştırma yapan kişide ilgi uyandırması adına meta etiketin dikkat çekici bir şekilde oluşturulması gerekmektedir.

İçerik: SEO uzmanı; anahtar kelimeleri, bilgi zenginliğini, anlam bütünlüğünü ve kelime sayısını doğru bir şekilde ayarlamalıdır.

Bu özellikleri yerine getiren herkes, SEO uzmanı olabilmektedir.

SEO Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

SEO uzmanı olmak için bir eğitim alınması zorunluluğu gerek yoktur. SEO uzmanı olabilmek için gerek internet üzerinden gerekse çeşitli kurumlardan sertifika da alınabilmektedir. SEO uzmanlığıyla alakalı çeşitli araştırmaların yapılması ve bu iş üzerinde belirli bir bilgi birikimine sahip olunmasının ardından gerekli yetkinliğe erişilebilmektedir. SEO uzmanını olunmasını belirleyen tek şey sertifika değildir. Zira, SEO uzmanı her daim araştırma yapan ve bu alanda çalışmayı seven biri olmalıdır. Araştırma yapmaktan uzak kalan bir uzman, alanındaki gelişmeleri takip etmekte büyük sıkıntı çekmektedir. Tüm bu bağlama ek olarak SEO uzmanı olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlara göre;

Arama motoru algoritmasının öğrenilmesi,

SEO araçlarını tanımak ve onları yetkin bir şekilde kullanılması,

İçerik araştırılması sırasında raporlama yapılması,

Diğer sayfalardaki SEO içeriklerinin analizinin incelenmesi,

Analiz, sayfa hızı, teknik bilgi ve anahtar kelime uygulamaları gibi çeşitli alanlarda bilgili olunması gerekmektedir.

SEO Uzmanı Görevleri Nelerdir?

İnternet sitelerinde yayınlana içeriklerin hangi bağlamda olması gerektiğini tespit eden ve web sitesini ilgi çekici kılacak içerikleri belirleyen kişilere denen SEO uzmanının belli başlı görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar şunlardır:

Siteyi erişilebilir kılmalıdır. Ziyaretçinin ilgisini çeken içeriklerin saptanması gerekmektedir. Bu bağlamda ilgi çekici içerikler üretmek için çeşitli web tasarım programlarına hâkim olmalıdır.

SEO uygulamalarındaki yenilikleri kaçırmamak adına geliştirme ekipleriyle her zaman iletişimde kalınması gerekmektedir.

Bir ekip oluşturulması gerekmektedir. Bu ekipte içeriğin kalitesini inceleyecek editörler bulunmalı ve ek olarak, Pazar araştırması yapan bir grupla çalışılması SEO uzmanının en temel sorumluluklarından biridir.

Rakip analizi yapılması gerekmektedir.

SEO uzmanı, piyasadaki değişikleri her zaman yakından takip etmesi gerekmektedir. Bu değişikliklere göre internet sitesinin içeriklerinin güncelliğinin sorumluluğu SEO uzmanındadır.

İnternet sitelerinin içeriğini zenginleştiren makaleleri yayınlayan ve o sitelerin görünürlüğünü arttırarak daha fazla gelir elde edilmesini sağlayan SEO uzmanı, bu bağlamda çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır. Bu uzmanlar, sayfanın görünürlüğünü arttırma amaçlı yapılan çalışmaların yanı sıra, anti SEO saldırılarına karşı önlemler almak amacıyla da çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

seo uzmanı nasıl olunur

Kimler SEO Uzmanı Olabilir?

İnternet üzerinde birbiriyle rekabet halinde bulunan sayfalar, arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmak ve kullanıcıya ulaşmak amacıyla SEO uzmanlarıyla çalışmaktadır. Sayfaların internet üzerinde pazarlama hedeflerine ulaşmak maksadıyla en sık başvurdukları yöntemlerden olan SEO uyumlu makaleler, belirli uzmanlar tarafından oluşturulmaktadır. Web sitesini ilgi çekici kılmanın ve müşteri kazanmanın en temel faktörlerinden olan SEO uyumlu makalelerin oluşmasını mümkün kılan bu uzmanlar, belirli bilgilere sahip olmalı ve en önemlisi piyasa araştırması konusunda yetkin bir seviyeye erişmelidir.

Yapılan piyasa araştırması aşamasında tıpkı bir tez hazırlarken yapılan literatür araştırmasında olduğu gibi gerekli tüm kaynakların bir süzgeçten geçirilmesi ve müşterinin ilgisini çekebilecek en doğru makale içeriğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Google algoritmasında yani arama motoru sonuç sayfaları olan SERP’te görünürlüğü hedefleyen bu makalelerin oluşmasını sağlayan uzmanlar, aynı zamanda bir danışman gibi çalışarak, sayfaların SEO optimizasyonunu sağlamaktadır.

Tüm bu detayları doğru bir şekilde yapan SEO uzmanı, çalıştığı sayfayı SERP’te en üst sıralara taşıyabilmektedir. Fakat bir SEO uzmanında belli başlı özellikler aranmaktadır. Kimlerin uzman olabileceğini belirleyen bu özellikler şunlardır;

  •       Teknik SEO: SEO uzmanı, site performansını optimize ederken aynı zamanda yüklenen makalelerin daha hızlı açılmasını ve latency yani gecikme hızına takılmamasını sağlamak adına gerekli düzenlemeleri yapabilmelidir.
  •       Meta Etiketi uygun yapmak: Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak ve SEO uyumlu makalenin araştırma yapan kişide ilgi uyandırması adına meta etiketin dikkat çekici bir şekilde oluşturulması gerekmektedir.
  •       İçerik: SEO uzmanı; anahtar kelimeleri, bilgi zenginliğini, anlam bütünlüğünü ve kelime sayısını doğru bir şekilde ayarlamalıdır.

Bu özellikleri yerine getiren herkes, SEO uzmanı olabilmektedir.

SEO Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

SEO uzmanı olmak için bir eğitim alınması zorunluluğu gerek yoktur. SEO uzmanı olabilmek için gerek internet üzerinden gerekse çeşitli kurumlardan sertifika da alınabilmektedir. SEO uzmanlığıyla alakalı çeşitli araştırmaların yapılması ve bu iş üzerinde belirli bir bilgi birikimine sahip olunmasının ardından gerekli yetkinliğe erişilebilmektedir. SEO uzmanını olunmasını belirleyen tek şey sertifika değildir. Zira, SEO uzmanı her daim araştırma yapan ve bu alanda çalışmayı seven biri olmalıdır. Araştırma yapmaktan uzak kalan bir uzman, alanındaki gelişmeleri takip etmekte büyük sıkıntı çekmektedir. Tüm bu bağlama ek olarak SEO uzmanı olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlara göre;

  •       Arama motoru algoritmasının öğrenilmesi,
  •       SEO araçlarını tanımak ve onları yetkin bir şekilde kullanılması,
  •       İçerik araştırılması sırasında raporlama yapılması,
  •       Diğer sayfalardaki SEO içeriklerinin analizinin incelenmesi,
  •       Analiz, sayfa hızı, teknik bilgi ve anahtar kelime uygulamaları gibi çeşitli alanlarda bilgili olunması gerekmektedir.

seo uzmanı nasıl olunur

SEO Uzmanı Görevleri Nelerdir?

İnternet sitelerinde yayınlana içeriklerin hangi bağlamda olması gerektiğini tespit eden ve web sitesini ilgi çekici kılacak içerikleri belirleyen kişilere denen SEO uzmanının belli başlı görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar şunlardır:

  •       Siteyi erişilebilir kılmalıdır. Ziyaretçinin ilgisini çeken içeriklerin saptanması gerekmektedir. Bu bağlamda ilgi çekici içerikler üretmek için çeşitli web tasarım programlarına hâkim olmalıdır.
  •       SEO uygulamalarındaki yenilikleri kaçırmamak adına geliştirme ekipleriyle her zaman iletişimde kalınması gerekmektedir.
  •       Bir ekip oluşturulması gerekmektedir. Bu ekipte içeriğin kalitesini inceleyecek editörler bulunmalı ve ek olarak, Pazar araştırması yapan bir grupla çalışılması SEO uzmanının en temel sorumluluklarından biridir.
  •       Rakip analizi yapılması gerekmektedir.
  •       SEO uzmanı, piyasadaki değişikleri her zaman yakından takip etmesi gerekmektedir. Bu değişikliklere göre internet sitesinin içeriklerinin güncelliğinin sorumluluğu SEO uzmanındadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.