SEO Uyumlu Makale Nedir?

seo uyumlu içerik nedir
İçindekiler

SEO yani Search Engine Optimization Türkçeye Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçmiştir. İnternet kullanıcılarının arama motorlarında yaptıkları araştırmalar sonucunda ilk sıralarda yer alan çalışmaların genel adına SEO denilmektedir.

SEO uyumlu makale ya da SEO dostu içerik internet kullanıcıları için oluşturulan ancak arama motoru sıralamalarında en iyi performansı göstermeleri için Google başta olmak üzere arama motorları için optimize edilen içeriktir.

SEO çalışmalarının en önemli adımlarından biri anahtar kelime araştırmasıdır. Bu öncelikle, insanların ne hakkında içeriğe ulaşmakla ilgilendiğini ve onu nasıl aradıklarını bulmak için yapılır. Böylece SEO uyumlu makale yazılmadan önce hitap edilmek istenilen hedef kitlenin beklentilerini doğru bir şekilde anlamak mümkün hale gelir.

Arama motoru sonuç sıralamalarında iyi bir sonuç elde etmek için SEO uyumlu makale yazmak; kullanıcıların ilgili içeriklere ulaşmasını ve istenilen görünürlüğün edilmesi noktasında çok önemlidir. Bu nedenle SEO uyumlu makaleler için anahtar kelimeler çok önemlidir. Ancak bir içeriği anahtar kelimelerle doldurmanın, onu SEO dostu yapacağı anlamına gelmez.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu makale ile arama motorları üzerinden yapılan araştırma sonucunda kullanıcının karşısına belirli anahtar kelimeleri kullanan internet siteleri çıkarılmaktadır. Bu uyumu sağlayan başlıca faktör anahtar kelimelerdir. Kullanıcının arattığı kelimelerle birebir aynı ya da eş olan sözcükleri içeren anahtar kelimeler, SEO uyumlu makalenin keşfedilmesini arttırmaktadır. Bu makalelerin içeriğine yakından bakılması ve nasıl oluşturulacağının bilinmesi oldukça önemlidir. SEO uyumlu makale içeriğinde; bilgi içeren içerikler ve fayda sunan kreatif yazılar mutlaka bulunmalıdır.

SEO uyumlu makale yazılması süreci aslında ön hazırlık gerektiren kapsamlı bir süreçtir. Bir içerik oluşturulmaya başlanmadan önce beyin fırtınası ve gerekli araştırmalar yapılması, hedef kitleye uygun olacak şekilde planlanmalı ve daha sonra içeriğin yazımı sürecine geçilmelidir.
İçerik pazarlama stratejisi; bir şirket için içeriğin planlanması, yazılması, teslimi ve yönetimi süreçlerini içerir. Bu nedenle içeriklerin bel kemiğini oluşturur. İçerik pazarlama stratejisi; kim için ve ne hakkında yazılması gerektiği, rakiplerin kim olduğu ve içerik pazarlama konusundaki stratejilerinin ne olduğu gibi çok kritik noktaların yanıtlarını verir. İçerik stratejisi planlaması yeni bir projenin ilk adımıdır. Bununla birlikte sürekli olarak yenilenmeli ve güncellenmelidir.

SEO uyumlu makalenin kaleme alınmasındaki en temel faktör şüphesiz ilgi çekici olmasıdır. İnternet kullanıcısı herhangi bir konu hakkında araştırma yaparken ilk önce bilgi sahibi olmayı istemektedir. Bu yolla SEO içeriklerdeki anlatılan faydalı bilgilerden etkilenen kullanıcı, araştırdığı ürüne karşı daha net bir şekilde satın alma isteği besleyebilmektedir.

SEO uyumlu makalelerin yazımı sırasında belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar dahilinde belirlenen koşullar ile SEO uyumlu yazılar kaleme alınmakta ve kullanıcının arama kriterlerine eş olacak bir düzeyde yayıma sunulmaktadır. Bir internet kullanıcısının merak ettikleri karşısında net cevaplar ortaya koyan ve bilgilendirme güdüsüyle açıklayıcı bir çerçevede olması gereken SEO makaleler, anahtar kelimeler sayesinde görünürlüğünü arttırmaktadır. SEO makalelerin en kilit parçası olan anahtar kelimelerin doğru kullanımı, arama motoru üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda SEO içeriğinin daha üst sıralarda çıkmasına olanak sağlamaktadır. Tüm bunlarla birlikte doğru bir SEO makalesi nasıl yazılmalıdır? Belirlenen kurallara göre SEO uyumlu makale yazmak için;

Yazım kurallarına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir makalede olduğu gibi SEO uyumlu içeriklerde bilginin aktarılması sırasında kullanılan kelimelerin, cümle dizilişinin vb. gibi yazım kurallarını kapsayan konuların doğru bir şekilde kaleme alınmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu duruma dikkat edilmediği taktirde hem içeriğin kalitesi düşmekte hem de dikkatli okuyucuların gözlerine çarpan hatalar makaleye karşı olan ilginin azalmasına sebep olmaktadır.

Anlatım bütünlüğünün korunması ve bir kurguya bağlı kalınması gerekmektedir. Her makalede olduğu gibi metinsel bütünlük yazılı bir içerik hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir. Bu doğrultuda giriş-gelişme-sonuç çerçevesi içerisinde SEO uyumlu makaleler oluşturulmaktadır.
SEO uyumlu makalelerde istenmeyen en temel şey kopyalamadır. İnternet üzerinde bir konu üzerine SEO uyumlu makale yazılırken, o içeriğe benzer bilgilerden bahseden diğer yazılardan kopyalama yapılmaması gerekmektedir. Fakat kopyalama diğer sitelerden bilgi almama değildir. Belirli bir düzen dahilinde internet sitelerinden araştırılan konu üzerine bilgi alınabilmektedir. Bu alınan bilgi sonrasında araştırılma yapılan kaynağın yazılan içerik üzerinde paylaşılması gerekmektedir.

SEO uyumlu içeriğin en kritik noktası olan anahtar kelimeler belirli araştırmalar ve analizler sonrasında belirlenmektedir. Google’ın ücretsiz anahtar kelime planlayıcısı, Wordtracker, MOZ ya da Keywordtool,io gibi araçlar kullanılarak, oluşturulacak makalede kullanılması gereken anahtar kelimeler saptanmaktadır.
SEO uyumlu makale hazırlarken dikkat edilmesi zaruri olan bu kriterlerin ardından internet sitesi üzerinde içerik paylaşılmaya hazır olmaktadır.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Hedef kitleniz, oluşturacağınız içerikleri belirleyen en önemli unsurdur. Öncelikle açtığınız internet siteyi hedef kitleniz için açmaktasınız. Bu sebeple oluşturacağınız içerikler veya araştıracağınız anahtar kelimeler tamamen hedef kitlenizle alakalı olmalıdır. Analiz araçları sayesinde hedef kitlenizin yaptığı araştırmaları görebilir ve buna göre içerikler üretebilirsiniz.

İçerik Optimizasyonu

Sitenizde oluşturduğunuz içerikler mutlaka bilgi verici, özgün içerikler olmalıdır. Bildiğiniz üzere panda algoritma güncellmesinden sonra google kullanıcı deneyimine hatta içeriklere çok önem vermeye başlamıştı. Bu sebeple yazdığınız veya yazacağınız her içerik kullanıcı odaklı olmalıdır.

İmla hataları ile dolu kullanıcılara bilgi vermeyen içerikler, google tarafından hoş karşılanmamaktadır. Yazacağınız veya yazdığınız her içerik imla kurallarına uygun, tamamen özgün olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanıcılar, düzgün yazılmış her içerikte zaman geçirmektedir. Buda sitelerin arama sonuçlarında ki sıralamalarına etki etmektedir.

Multimedya Kullanımı

Hedef kitleniz sitenize geldiğinde onları etkilemek ve sayfanızda tutmak için multimedya kullanmalısınız. İçeriklerinizle alakalı resim, ses, gif ve video kullanımı kullanıcıların sitede kalma süresine etki etmektedir. 

İçeriklerinizle alakalı resim ve video kullanıma çok dikkat etmelisiniz. Kullanıcıların isteklerine göre kaliteli resim ve video kullanarak onları sitede tutabilirsiniz. Bunların dışında içeriklerinizde paragraf kullanmak, yazı büyüklüğüne ve yazı tipine dikkat etmek, doğrudan sıralamalarınıza etki edecektir.

Dahili Bağlantı Kullanımı

Sayfa içi linklemeler yapmak, hedef kitlenizin sitenizde gezinmesini sağlar. İçeriğinizle alakalı bir diğer sayfalara link vermeniz, kullanıcıları o sayfalara yönlendirmenizi sağlayacaktır. Yaptığınız linklemeler SEO sürecinize ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

Bunu şöyle açıklayabiliriz; Sitenize gelen bir kullanıcı içeriğinizi 25 saniye okuduktan sonra çıkmak yerine bir diğer sayfanıza geçiş yaparak orada da 30 saniye zaman geçiriyor. Bu durum google ve diğer arama motorları tarafından olumlu yönde algılanmaktadır.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

SEO uyumlu içerik oluşturma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurda anahtar kelime kullanım oranıdır. Hatalı ve çok kullanım sonrasında sitenizin spama düşmesi olası durumlar içerisindedir.

Anahtar kelime yoğunluğu uzmanlar tarafından her zaman tartışılan bir konu olmuştur. Bazı uzmanlar çok kullanılsa da bir şey olmaz derken bazıları ise %2-3 arası kullanılması gerektiğini söylemiştir. Anahtar kelime kullanımı, içeriklerin analaşılır olması için mutlaka doğru ve az kullanılmalıdır. İçeriklerinizin akışını, kalitesini ve bilgi vermesini bozmayacak şekilde kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Meta Başlık ve Açıklamalar

Başlık ve meta açıklamalar, internet sitelerin arama sonuçlarında reklamı niteliğindedir. Hedef kitleniz bir sitenize girmeden önce ilk olarak hazırladığınız meta başlık ve açıklamayı okumaktadır. Meta başlık ve açıklamalarınızda kopya içeriğinizin bir bölümünü kullanmaktan kaçının. Bunun yerine kullanıcıların ilgisini çekebilecek başlık ve açıklamalar yazmaya önem verin. 

Genel Araştırma

Hedeflemek istenilen belirli anahtar kelimelere karar verilmeden önce ne hakkında yazılacağı hakkında bir fikir sahibi olmak çok önemlidir. Bu konuyla ilgili genel bir araştırma yapılarak arama sonuçlarında ilk neyin ortaya çıktığı belirlenir. Bu genel araştırma insanların daha önce neler yazdığını görmek ve masaya ne getirebileceğiniz konusunda net bir fikre sahip olmak için yapılır.

SEO uyumlu makale yazılırken çok çeşitli kaynaklar kullanılsa da her web sitesinden alınan bilgi aynı değerde değildir. İlgili konularda otorite kabul edilen, güvenilir ve bilindik web sitelerinden alınan bilgiler sıradan bir web sitesinden alınan bilgilerden daha doğru ve değerlidir. Ancak web’deki web sitelerinin tümünü bilmek mümkün değildir. Bu nedenle tanımadığınız bir web sitesinde iyi bilgiler bulduysanız bu bilgilerin kalitesini değerlendirmeniz gerekir. Bu noktada iyi bir kullanıcı deneyimi sunup sunmadıkları, web sitelerinin ne sıklıkta güncellendiği, okunan içeriğin arkasında bir yazar olup olmadığı gibi etkenler değerlendirilmelidir. Ayrıca Ahrefs’te web sitesinin Etki Alanı Sıralaması’nı kontrol etmek de diğer bir yöntem olabilir.

Google arama sonuçlarında ilk sayfada yer alan web sitelerinin doğru stratejiler uyguladığı su aksi iddia edilemeyecek bir gerçektir. Referans göstermek kaydıyla bu sitelerden bilgi alabilirsiniz. Ancak bu noktada yazdıkları konuyla sizin yazdıklarınızın tamamen aynı olmadığı ve aynı anahtar kelimelerin hedeflenmediği konusundan emin olunmalıdır.

Anahtar Kelime Araştırması

Genel araştırma sürecinden sonra ana ve ikincil anahtar kelimelerin bulunacağı anahtar kelime araştırmasına geçilir. Hakkında yazılmak istenilen konu bulunduktan sonra yapılması gereken sıralamaya girme potansiyeli olan alakalı bir anahtar kelime bulmaktır. Ana anahtar kelime web sitesinin nişi ile ilgili ve aylık belirli bir arama hacmine sahip olmalı ancak sıralamalar konusunda fazla rekabetçi olmamalıdır. Çeşitli SEO araçları kullanılarak anahtar kelimelerin konu özelindeki hacimleri kontrol edilebilir.

İkincil ya da destekleyici anahtar kelimelerin bulunması için de SEMrush ve farklı araçlar kullanılabilir. Ahrefs ile rakiplerin hangi anahtar kelimeleri hedeflediği kontrol edilebilir. Bu sayede SEO uyumlu makaleye internet kullanıcılarının bulmayı umduğu şeyleri dahil etmek mümkün olur.

Düşüncelerinizi En Doğru Şekilde Aktarın

Konuyla ilgili tüm araştırmalar yapıldıktan sonra aklınızdan geçenleri en doğru şekilde ifade etmeye odaklanın. Bu aşamada okuyucu şapkasını giymek ve “Ne hakkında okumak isterim?”

gibi sorular sormak doğru olabilir. Oluşturulan başlıklarda okuyucuların arayabileceği soruların yanıtlanmasına çalışılmalıdır.

Anahtar kelimelerin başlıklara yerleştirilmesi çok önemlidir. Başlıklar içerikleri yapılandırılmış, kolay okunabilir ve faydalı bir hale getirirler. Çünkü kabul etmek gerekiyor ki pek çok kişi yazıları kelime kelime okumaz. Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının ortalama %16’sı bir makaleyi baştan sona okuyor. %79’u ise tarama yaparak çoğunlukla başlıkları okuyor ve dikkatlerini çeken bir nokta olduğunda paragraflara yöneliyor.

Başlık etiketleri web sayfalarının HTML kodlamalarının önemli bir parçasıdır. Yalnızca okumayı kolaylaştırmakla kalmazlar. Aynı zamanda kategorilere ayırmaya yardımcı olur ve arama motorlarına sayfanın ana konularına ilişkin ipuçları verirler. Bu nedenle hedeflenen anahtar kelimelerin başlık etiketlerinin içine dahil edilmesi ihmal edilmemelidir.

Başlıkların optimize edilmesi için başlıklara ana/ikincil anahtar kelimelerden en az biri eklenmelidir. Ancak anahtar kelimelere gereken özen gösterilse de anahtar kelimelerin anlamsız yerlere doldurulmasıyla içerik kalitesinden ödün verilmemelidir.

seo uyumlu makale nasıl yazılır

Makale yazılırken cinsiyetten bağımsız bir dil kullanılmalıdır. Yazılan makalenin bir işletme ya da marka için yazıldığı ve onları temsil edeceği unutulmamalıdır. Bu nedenle kişisel görüşlere yer verilmemeli ve onların temsil edilecek olunması nedeniyle ne söylenildiğinde çok dikkat edilmelidir. Makalelerde hiçbir topluluğa, şirkete, sektöre, kişiye vb. saygısızlık edilmemeli, kulağa uzaktan bile rahatsız edici gelebilecek şeyler yazılmamalıdır. Diğer kaynaklardan bilgi alınsa da kopyala yapıştır kesinlikle yapılmamalıdır. Mutlaka özgün ve kaliteli içerikler oluşturulmalıdır. Aynı kelime bir cümlede ya da paragrafta iki kez kullanılmamaya çalışılmalı, mümkün olduğunca eş anlamlı kelimeler tercih edilmelidir. Her ne kadar süslü cümleler oldukça çekici olsa da cümlelerin gereksiz yere uzamasına neden olabilirler. Bu nedenle cümleleri süslemek yaratıcı yazarlık gerektiren kurgu projelerinde kullanılmalı, SEO uyumlu makalelerde açık, basit ve öz ifadelere yer verilmelidir.

Uzun biçimli içeriklere her zaman birkaç dahili bağlantı eklenmelidir. Alakalı ve anlamlı oldukları sürece bir içeriğe ekleyebileceğiniz dahili bağlantıların sayısında herhangi bir sınır bulunmaz. Hatta her makalede birkaç dahili bağlantıya yer verilmesi önerilir. Bağlantı metni olarak, bağlamak istenilen makalelerin ana ya da destekleyici anahtar kelimelerin kullanılması önerilir. Bu sayede bu makalelerin ilgili anahtar kelimeler için sıralanmasına katkıda bulunulabilir. Bağlanılan sayfa bağlantı metni 5 kelimeden uzun olmamalı ve sayfayı açıklayıcı bir özellik taşımalıdır.

Dış bağlantılar, arama motorları tarafından web sitenizin üçüncü taraf onayları olarak görülür. Bu nedenle, yüksek kaliteli harici sitelere bağlantı verilmelidir. Saygın harici sitelere bağlantı vermek, içeriğinize (ve hatta web sitenize) değer katar ve onu daha güvenilir hale getirir. Güvenilirlik dışında, bağlantılarınızın kalitesi de sayfanızın arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alacağını etkiler.

Diğer yandan bir stok fotoğrafı, grafik, ekran görüntüleri, tablolar ve hatta gifler olsun, yazılı içeriğin makale boyunca görselleştirilmesi önerilir. Stok fotoğrafları kullanmak, yazıları görselleştirmenin en kolay yoludur.

SEO uyumlu makale tamamlandıktan sonra mutlaka dilbilgisi sorunları, okunması zor cümleler, yazım hataları gibi unsurlar gözden geçirilmeli ve gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Makalenin gramer açısından eksiksiz olduğundan emin olunduktan sonra metnin okunabilirliği, cümlelerin kolay anlaşılabilirliği, kelime sayısı, anahtar kelime kullanımı ve başlık gibi noktalar son kez gözden geçirilmelidir.

seo uyumlu makale nasıl yazılır

Nitelikli İçerik Nasıl Olmalıdır?

İçeriğin web sitelerinin dijital dünyadaki varlığının ön plana çıkmasında ne kadar önemli bir role sahip olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda SEO uyumlu makalelerde olması gereken en önemli özelliğin özgünlük olduğunu ifade edebiliriz.

Sektörünüzle Alakalı Yazıları Okuyun

Hedeflediğiniz kitleler için kaliteli içerikler oluşturmak için, sektörünüzde nasıl yazılar yazıldığını bilmeniz gerekir. İyi bir içerik oluşturmak için öncelikle araştırmalı ve ilgili yazıları okumlasınız. Bu sayede sektörünüzde bulunan yazıların nasıl yazıldığını, kaliteli olup olmadığını ve nasıl bir dille yazıldığının görebilirsiniz. Sektörünüzde ne olup bittiğini öğrendikten sonra rakiplerinizden daha iyi içerikler üretmek için kolları sıvamalı ve işe koyulmasınız.

Düzenli İçerik Yazın

Bilindiği üzere sitelerde düzenli olarak içerik üretmek gerçekten çok önemlidir. Düzenli içerik üretimi sayesinde kullanıcılar beklenti içerisine girmektedir. Marka bilinirliğinin artmasına yardım eden bir işlevdir. Düzenli olarak içerik yazmak, her ne kadar zor olsa da devamlılık açısından gereklidir. İyi bir içerik yazmak için pratik yapmak gerekmektedir.

Pratik yapmadan bir işte başarılı olma oranınız çok düşüktür. Düzenli olarak içerik yazmak, kaleminizi ve telaffuzunuzu güçlendireceği gibi konuşmanıza da etki edecektir. Yazdığınız her içeriği sitenizde veya başka bir yerde yayınlamanıza gerek yoktur. İlk içeriğiniz kötü olsa da 10 veya 20. İçeriğiniz mutlaka iyi olacaktır.

Sektörünüzü Tanımlayın

Bir sektöre giriş yapmadan önce mutlaka tanımlamak gerekir. Yani kime hitap ettiğinizi bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Hedef kitleler sitelerin devamlılığı konusunda çok önemlidir. Hedef kitlenize hitap edemediniz durumda başarılı olma şansınız olmayacaktır.

Örnek vermek gerekirse, 12 yaşında bilgisayar oyunlarını takip eden bir çocuk için oluşturacağınız içerikler onun anlayacağı dilde yani pek ciddi olmayan şekilde içerisinde mizah barındıran yazılar olmalıdır. Bu tabi ki bir örnek sizler kendi sektörünüzle bir alakalı bir araştırma yaparak, kitlenizin ne türde yazılardan hoşlandığını öğrenebilirsiniz.

Kendi Tarzınız Olsun

Her sektörde mutlaka iyi ve kötü içerik üreticileri vardır. Ancak bunlar dışında birde çok iyi şekilde içerik üreten ve kendi tarzı olan yazarlarda bulunur. Bunlar arasında başarıya en yakını kendi tarzı olan, içerik üretişidir. Çünkü kendine ait bir tarzı vardır ve kullanıcılar bu tarz yüzünden ilgili yazarı takip etmektedir.

İçerik yazmaya başlamadan önce kendi tarzınızı oluşturmalı veya bulmalısınız. Rakip yazılara benzer içerikler üretmek sizleri onlarla aynı konuma getirir. Ancak onları geçmek ve sektörde bilinir olmak istiyorsanız, bir şeyler yapmanız gerekmektedir. Kullanıcılar sitenize verdiğiniz bilgi dolayısıyla gelmektedir. Sitenize bilgi için gelen kullanıcıları yazdığınız dille etkiyebilirsiniz. Bunun için başta da söylediğimiz gibi kendinize ait bir tarzınız olması gerekmektedir.

Aranma Hacmi Olan İçerikler Üretmelisiniz

Bilindiği üzere arama motorları üzerinde aranan çoğu kelimenin aranma hacmi yani bir sayısı mevcuttur. İçerik oluşturucuları bu sayede içerikler üreterek istedikleri organik trafiği alabilmektedir. Hedef kitlenizin sitenizi bulabilmesi için aranma hacmi olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız.

Aranma hacmi olmayan kelimeler için kaliteli içerikler üretmek size ve sitenize hiçbir şey kazandırmayacaktır. Yazdığınız içeriklerin kullanıcılar tarafından okunması için performans araçlarına ihtiyacınız vardır. Bu araçlar sayesinde kelimelerinizin ne kadar arandığını tespit edebilirsinz.

Organik trafiğe odaklı bir internet siteyseniz, Google tarafından geliştirilen, adwords anahtar kelime planlayıcı aracını kullanabilirsiniz. Bu araç sizlere aradığınız kelimelerin, Google üzerine ne kadar arandığını göstermektedir.

Özgün İçerikler Üretin

Sektörünüz hakkında birçok bilgiye sahip olmanız tek başına yeterli değildir. Hedef kitlenizin sizlerden istediği, onları sorunlarına çözüm verebilecek içerikler üretmektedir. Olan şeyleri tekrar etmeniz, kullanıcılar bir şey kazandırmayacaktır.

Google ve diğer arama motorların içerik çok önemli bir yere gelmiştir. İnternet sitelerin sıralamalarda yükselebilmesi için kaliteli özgün içeriklere sahip olması gerekmektedir. Hal böyle olunca içerik oluşturucuları içeriklerini özgün bir şekilde üretmektedir.  Siteniz için üreteceğiniz içerikler kullanıcıya fayda sağlamalıdır. Kullanıcılar sitenize geldikten sonra direkt çıkmamalıdır, içeriğinizi okumalı ve sonra çıkış yapmalıdır.

Aynı Bilgiyi Satmayın

İnternet aleminde siteler olağan bilgiyi birçok kez tekrarlayarak insanlara sunmaktadır. Bu sayede başarılı olacaklarını sanmaktadır. Ancak durum asla böyle değildir. Google, insanların internet sitelerde ve arama sonuç sayfasında neler yaptığını izlemektedir.  Yani sitenize gelen bir insan, içeriği beğenmedi durumlarda direkt olarak çıkıyorsa Google içeriğinizin fayda sağlamadığı kanaatine varır.

Rakip sitelerinizde olan bilgileri değiştirerek hedef kitlenize satmayın. Bunun yerine olan bilgiyi daha kapsamlı bir hale getirin bu sayede ilgili kelimelerde başarı yakalayabilirsiniz.

Özgünlük

Özgün bir içerik arama motorları nezdinde benzersizliği açısından oldukça önemli bir konumda yer alır. Google son zamanlarda yaptığı algoritma güncellemelerinin tümünde nitelikli ve özgün içerik standartlarını baz almaktadır. Bu benzersiz içerikler ortaya koyulması konusunda içeriği yazanlara da içerikleri web sitelerinde kullananlara da ciddi bir sorumluluk yüklemektedir. Özellikle diğer web sitelerinden herhangi bir izin alınması söz konusu olmadan yayınlanan kopya içerikler SEO açısından bir katkı sağlamadığı gibi ciddi zararlara da neden olabilir. Bu durumda web siteleri arama motoru sıralamalarında keskin düşüşler yaşayabileceği gibi ziyaretçi sayısında ve ziyaretçilerin sayfada kalma sürelerinde de olumsuz etkiler görülmesi söz konusu olur.

Okunabilirlik

Web sitelerinde paylaşılan içeriklerin okunabilir olması için noktalama işaretlerinin doğru ve yerinde kullanılması temel koşuldur. İçeriklerin okuyucuya tam olarak yansıtmak istediği mesajın gereksiz kelime kullanılmadan ya da açıklama yapılmadan anlatılabilmesinde noktalama işaretleri önemli rol oynar. Bu nedenle noktalama işaretleri doğru bir şekilde kullanılmalı, düzenli cümlelere ve basit kelimelere yer verilmelidir.

Konu İle İlgili Yetkinlik

İçerik yazarlarının kaleme aldıkları her konu hakkında son derece ayrıntılı bilgi sahibi olmaları mümkün değildir. Bu nedenle rutin gündem konuları ya da içerik kategorilerinde yazı yazacak olsalar dahi mutlaka ön araştırma yapmalıdırlar. İnternet üzerinden ve güvenli kaynaklardan elde edilen bilgiler ön hazırlık kapsamında düzenlenmelidir. Bu bilgilerin farklı kaynaklardan derlenmiş olması yazarın kendi yorumunu ekleyerek yazının özgünlüğünü sağlayabilmesi noktasında da oldukça önemlidir. Yazarın belirli kalıplara bağlı kalmaması, bilginin doğruluğunu koruyarak ancak kendi yorumunu ekleyerek özgün bir metin hazırlaması okuyucular açısından da oldukça faydalı bir durum olarak kabul edilir.

İçeriğin Kendi İçinde Bütünlüğe Sahip Olması

Okuyucuların çoğu istedikleri bilgiye hızı bir şekilde erişmek ister. Bunun için içeriklerin giriş-gelişme-sonuç şeklinde ilerlemesi gerekir. Okuyucu giriş bölümünde içeriğin neden yazıldığı ve içerikte neler bulabileceğini görmelidir. Gelişme bölümü içeriğin bilginin yer aldığı kısmı olarak en önemli alanıdır. Okuyucu gelişme bölümünde hem aradığı bilgiyi aklında soru işareti kalmayacak şekilde bulabilmelidir. Sonuç bölümü okuyucuya neler kazandığı hakkında net mesajlar vermelidir.

SEO Uyumlu Bir İçerikte Hangi Teknik Konulara Dikkat Edilmelidir?

SEO uyumlu içerikler oluşturmak için. Bazı teknik konulara dikkat edilmesi çok önemlidir. 

Anahtar Kelime Kullanımı: Anahtar kelime kullanımı SEO uyumlu makalelerin oluşturulması noktasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Anahtar kelimelerin kullanımı arama motorları açısından son derece önemli bir konu olmakla birlikte içeriğin gereğinden fazla anahtar kelime ile doldurulmasının faydadan çok zarar getireceği unutulmamalıdır. 

Anahtar kelimelerin gereksiz ve sık bir şekilde içerikte kullanılması, spam olarak algılanmasına  yol açabilir. Bu nedenle SEO uyumlu içerik yazarken yazının toplam kelime sayısına oranla anahtar kelime sayınının %1-3 civarında kalmasına özen gösterilmelidir. Böylece içeriğin kolayca okunabileceği bir akıcılık sağlanabilir. Ayrıca arama motorlarında içeriğin spam olarak değerlendirilmesi riskinin önüne geçilmiş olur. 

Alt Başlık Kullanımı: Alt başlıklar içeriğin bütünü dahilinde farklı konulara değinerek okuyucuya ekstra bilgi sunma imkanı verir. Ayrıca arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almak ve daha fazla ziyaretçi çekmek için alternatif yollar sağlar. SEO uyumlu içerik oluşturulurken H Tag tabiri göz önünde bulundurulmalıdır. H1-H2-H3 sıralaması içerikte kullanılacak olan alt başlıkların boyutunu ve sırasını belirler. H1 ana başlık iken H2 ikinci alt başlık ya da gelişme bölümünde kullanılır. H3 ise üçüncü alt başlık ya da sonuç bölümü başlığı olarak tanımlanabilir. Bu yazım tekniği unsuru arama motorları açısından içeriğin bütünlüğünün bir hiyerarşi içinde korunduğu anlamına gelir.

Semantik yazım şekli de SEO uyumlu içerik yazımında avantaj sağlar. Google arama motorunda yapıla aramalarda arama sayfasının altında bazı öneriler sunulur. Bu öneriler arama yapılan sözcüklerin ya da terimlerin farklı kullanıcılar tarafından hangi kombinasyonlarda arandığını gösterir. Semantik yazım şekli içeriğin aranma hacmini ve ziyaretçi erişim kalitesini artıran etkili bir yöntem olarak kabul edilir.

Görsel Destek: Özellikle okuyucu açısından yazılı içeriğin en ilgi çekici yönü verilen bilgilerin ya da paylaşılan konuların akılda kalıcı, özgün ve uyumlu görsellerle desteklenmesidir. Google’ın kopya kapsamına aldığı hususlardan biri dijital görseller olduğundan telif hakkı olmayan görseller kullanılması konusunda dikkatli olunmalıdır.

SEO Uyumlu İçerik Yazmak İçin Bu Noktaları Göz Ardı Etmeyin

SEO uyumlu bir içerik yazmak için içeriklerin alt başlıklarının 3 kelimeden az ve 8 kelimeden çok olmamasına özen gösterilmelidir. Cümle uzunlukları 8-12 kelime aralığında olmalıdır. Aksi takdirde anlam kayması ortaya çıkabilir. Anahtar kelime başlıkta ve içeriğin ilk paragrafında geçirilmelidir. 

Hazırlık aşamasında anahtar kelimelerin hacmi titizlikle analiz edilmelidir. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Infinite Suggest, Seorch, Kparser, Keywordseverywhere gibi servislerden yararlanarak avantaj sağlanabileceği unutulmamalıdır. İçeriklerin özgünlüğü mutlaka test edilmelidir. İçeriklerdeki imla ve noktalama hataları mutlaka tespit edilip düzeltilmelidir. 

İdeal Blog Yazı Uzunluğu Ne Olmalı?

Blog yazıları, kişilerin kendi görüşleri ve fikirlerini de ekleyerek ürettikleri içeriklere verilen genel addır. Bu yazılar, birçok farklı konuda üretilebilmektedir. Aynı zamanda kişilerin kendi deneyimleri ve tecrübelerini de konu alabilmektedir. Günümüzde en sık yazılan blog yazısı kategorileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Anne & bebek konuları, yemek tarifleri, moda, ev bütçesi planlama gibi alanlar,
  • Seyahat, fitness, topluluk önünde konuşma, kendini koruma, hobiler, dil öğrenme ve benzeri kişisel gelişim alanları,
  • Bahçıvanlık, kendin yap projeleri, fotoğrafçılık, dizayn ve dekorasyon önerileri gibi alanlar,
  • Haberler, incelemeler, çözüm yolları ve freelance işlemler gibi alanlar,
  • Hikaye paylaşma, gezi yazıları, hayvanlar ve benzeri kişisel konulardır.

Blog yazısı hazırlayan yazarlar, içeriklerinin tamamen okunmasını beklemektedir. Bu nedenle içeriklerin akıcı, ortalama uzunlukta ve özgün olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu durum, arama motoru optimizasyonunun sağlanması açısından da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Yani üretilen içerikler, bilgi verecek kadar uzun ve ilgiyi kaybetmeyecek kadar kısa olacak şekilde hazırlanmalıdır.

İdeal blog yazısı uzunluğu, kaleme alınan konuya ve yazının hazırlanma amacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bu sayede en kaliteli ve bilgilendirici yazıların hazırlanması mümkün olacaktır. Aynı zamanda konu içerisinde önem taşıyan tüm detaylara değinirken gereksiz bilgilerden ve söz kalabalığından kaçınmak gibi avantajlar da sağlanacaktır. Bu nedenle hazırlanan blog yazılarında konu seçimi ve yazı ile verilmesi amaçlanan görüşün net bir şekilde belirlenmesi tavsiye edilmektedir.

seo uyumlu makale nasıl yazılır

Blog Yazısı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet kullanımın yaygınlaşması ve bireysel kullanıcı sayısının artış göstermesi ile birlikte, blog sayfalarında da büyük bir artış yaşanmıştır. Bu durum, blog sektöründeki rekabetin artmasına neden olmaktadır. Kaliteli blog yazıları hazırlamak ve rakipleri arasında ön plana çıkmak için dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Blog yazısı hazırlarken yazarlar, kendi benlikleri ve belirledikleri konsepte uygun bir dil kullanmalıdır. Bu sayede diğer yazarlar arasında fark edilebilir ve akılda kalıcı bir üslup oluşturulması mümkün hale gelmektedir.
  • Blog yazılarının hangi kitleye hitap edeceği önceden planlanmalıdır. Bu sayede uygun dilin, yazı şablonunun ve yazılacak konuların doğru şekilde belirlenmesi mümkün olacaktır.
  • Blog yazıları, popüler ve gündemde olan konular arasından seçilmelidir. Bu sayede daha fazla okura ulaşma imkanı yaratılmış olacaktır. Aynı zamanda güncel konular hakkında yapılan araştırmalar, site trafiğinin artmasındaki en önemli unsurlar arasında yer almaktadır.
  • Blog yazılarının düzenli bir okur kitlesine ulaştırılabilmesi için, içerik girişlerinin sürekli ve düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çok uzun aralıklarla ya da düzensiz şekilde içerik girilmesi, düzenli bir okur kitlesinin kazanılmasını engelleyen en önemli unsurdur.
  • Hazırlanan yazıların paylaşımı yapılırken uygun ses, görsel ya da video dosyalarının da eklenmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede okurların ilgisini çekmek ve daha fazla kişiye hitap etmek çok daha kolay bir hal alacaktır.
  • Blog yazıları hazırlarken yazım ya da imla hatalarının yapılması, kişilerin profesyonellik imajını zedelemektedir. Bu nedenle yazılar kullanıcılara sunulmadan öncesinde muhakkak kontrol edilmelidir.
  • Blog yazıları, okurlar ile samimi ve sıcak bir ilişki kurmayı hedeflemektedir. Bu nedenle yazarların ve blog sahibinin ulaşılabilir olması büyük bir önem taşımaktadır. Kullanıcılar, kendilerine yanıt veren ve aktif şekilde iletişim kuran yazarlarla daha hızlı şekilde bağ kurmaktadır. Bu durum ise okur sayısının artmasına yardımcı olan önemli bir etmendir.

Blog yazısı yazarken dikkat edilmesi gereken kurallara uygun içerikler üretilmesi, hem yazarlar hem de okurlar açısından daha keyifli bir deneyimin yaşanmasını mümkün kılmaktadır. Bu nedenle blog yazarlığına başlamadan öncesinde gerekli incelemeler ve hazırlıkların yapılması tavsiye edilmektedir.

İdeal Blog Yazısı Uzunluğu

Online platformlarda yayınlanan metinler üzerine yapılan araştırmalar, okurların ilgisini çabuk kaybettikleri ve birçok içeriği tamamen okumadıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle doğrudan okura hitap etmenin büyük bir önem taşıdığı blog yazılarının uzunluğu, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Arama motoru optimizasyonunun sağlanması için ideal okuma süresi, 7 dakika olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfı ise yaklaşık olarak 1000 ila 1500 kelimeye denk gelmektedir. Ancak yazının yanı sıra görsel ya da video dosyaları kullanılacak ise kelime sayısının azaltılması gerekmektedir. Çünkü bu eklerin incelenmesi için ayrılan süre, okurların yazının tamamını bitirmeden sayfadan ayrılmalarına yol açmaktadır.

Blog yazılarının ideal uzunluğunu belirlerken hedef kitlenin ve günlük yaşam alışkanlıklarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Örneğin; çalışan ve çalışmayan kişilerin blog okumak için ayırabilecekleri zaman dilimleri aynı değildir. Bu nedenle çalışan kişileri hedef alan yazılar, diğerlerine oranla daha kısa tutulmalıdır.

Günümüzde birçok kişi blog yazılarını; işe giderken/ dönerken yolda geçirdikleri sürede, kahve/ yemek molalarında, gün içerisinde verdikleri kısa molalar sırasında ya da benzeri kısıtlı zaman dilimlerinde okumaktadır. Bu nedenle yazıların gereksiz detaylara girmeden hazırlanması, okur deneyimi açısından en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

[faq-schema id=”8677″]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.