SEO raporu web sitelerinin analiz edilmesi ve değerlendirilmesi için hazırlanır. SEO raporunun hazırlanması web sitelerinin SEO performanslarının çok daha iyi bir şekilde analiz edilmesini ve bu konuda yapılan çalışmaların daha iyi bir şekilde takip edilmesini sağlar. SEO raporunda nasıl bir yol izleneceği ve ne tür iyileştirmeler yapılacağına dair bilgiler de bulunmalıdır.
SEO Raporunda Neler Yer Almalı?
SEO raporlarında yapılacak olan işin özetlenmesi ve bir belge halinde müşteriye sunulması gerekir. İşletmeler genellikle SEO süreçleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarından dolayı hazırlanıp kendilerine sunulan raporları anlama konusunda sorun yaşayabilirler. Bu nedenle rapor birebir yorumlanarak akılda herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde müşterilere bilgi verilmelidir.
Hazırlanan SEO raporunda bulunan SEO ile ilgili kavramlar listelenerek bu kavramların ne anlama geldiği açıklanmalıdır. Web sitesinde bulunan sorunlar ele alınmalı ve sorunların nasıl çözümleneceğine dair eylem planı sunulmalıdır. Bu verilerin SEO raporu içinde yer alması müşterinin SEO raporunu ve yapılması planlanan çalışmaları daha iyi anlamasını sağlar. Aksi takdirde hazırlanan rapor müşteri açısından herhangi bir anlam içermez.
SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?
SEO raporu hazırlanırken birçok farklı araç kullanılabilmektedir. Manuel olarak SEO raporu hazırlanması kimi zamanlarda mümkün olmadığından online araçlardan destek alınarak gerekli verilerin toplanması faydalı olabilmektedir. Hazırlanan SEO raporunda müşterinin web sitesi ile ilgili detaylı bilgiler bulunmalıdır.
Yinelenen Başlık Etiketleri
Web sitesinde birbirine benzeyen ya da birebir örtüşen başlık etiketlerinin olması sayfaların doğru şekilde kategorize edilmesindeki en önemli engellerden biridir. SERP sonuçlarında iyi bir sıralama elde edilmesi için benzersiz başlıklar oluşturmaya özen gösterilmelidir.
Bunun için yinelenen başlıklara sahip olan içerikler listelenmeli, bunlar düzenlenmeli ya da yeniden oluşturulmalıdır.
Eksik Başlık Etiketleri
Web sitesinde paylaşılmış olan makaleler arasında eksik başlık etiketine sahip olanlar varsa belirlenmelidir. İçeriklerin başlık etiketinin eksik olması arama motoru botlarının söz konusu içeriklerin neyle ilgili olduğunu anlamasını zorlaştıran bir etkendir. Bunun sonucunda arama motoru sorgulamalarında iyi sıralamalar alınması mümkün olmaz. Bu tür sorunlar yaşanmaması için eksik olan başlık etiketlerinin yeniden oluşturulması gerekir.
Uzun Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri 65 karakterden fazla olduğu durumlarda negatif sıralama sinyalleriyle karşı karşıya kalınabileceğinden; içeriklerin sahip olduğu başlıklar bu karakter sayısını aşmamalıdır.
Silinmesi Gereken İçerikler
Katma değeri düşük olan bazı içerikler web sitelerinin otoritesinin düşmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda içeriklerin geliştirilmesi ihtiyacı oluşur. Eğer herhangi bir geliştirme olasılığı söz konusu değilse SEO çalışmalarının sağlıklı kılınması için bu içeriklerin silinmesi gerekir.
Site Sürüm Yönlendirmeleri
Web sitelerinin www yazılsa da yazılmasa da daimi olara aynı URL’e yönlendirme yapması gerekir. HTTP ve HTTPS yazımlarında da aynı URL’e yönlendirme yapılması beklenir. Bir web sitesi www sürümüyle de www olmayan sürümüyle de listelendiği durumlarda arama motorları iki farklı site algılar. Yinelenen içerik sorununu beraberinde getiren bu durum SERP sonuçlarında sıralama kaybı yaşanmasına neden olur.
Sayfa Bulunabilirliği
Sayfa bulunabilirliği web site mimarisi ile alakalı bir durum olup bir web sitesinde yer alan içeriklere en çok 3 tıklama ile ulaşılması mümkündür. Daha fazla tıklama ihtiyacı olan içeriklerin sayfa bulunabilirliğinin düşük olduğu kabul edilmektedir. Doğru web site mimarisi oluşturulması içeriklerin tümüne en çok 3 tıklamayla ulaşılmasına imkan verir. Web sitesinin kullanıcı dostu olması açısından son derece önemli olan bu durum konusunda titiz bir yaklaşım sergilenmelidir.
Aşırı Yönlendirme Bağlantıları
Okuyucunun bir bağlantıdan alınıp diğer bağlantıya gönderilmesi işlemine yönlendirme denilir. Bir web sitesinde aşırı yönlendirme bağlantıları olması arama motoru botlarının içerikleri okumasını zorlaştırarak negatif SEO etkisine neden olabilir.
Bağlantı Metni Düzenlemeleri
Arama motoru botlarının içerikleri tanımlayabilmesi için bağlantı metinlerinin anlaşılır olması çok önemlidir. Devamı burada, burayı tıklayın gibi bağlantı metinleri içerikler hakkında herhangi bir bilgi verme özelliği yoktur. Bu nedenle bağlantı metinlerinin düzenlenmesi çok önemlidir.
Kırık Bağlantılar
Web sitesi içinde bulunan bozuk bağlantılar kötü sıralama sinyallerine neden olabilmektedir. Var olmayan bağlantıların bulunması web sitesi ziyaretçilerini kandırmaya yönelik eylemlerden biri olarak kabul edilir. Bu nedenle bozuk olan tüm bağlantılar yeniden düzenlenmelidir.
Yetersiz İç Bağlantılar
Herhangi bir içeriğin içerisinde iç bağlantı bulunmaması tabiri caizse bir çıkmak sokak olarak ifade edilir. Kullanıcının web sitesinde gezinip daha fazla zaman geçirmesinin sağlanması için her bir içerikte uygun içeriklere verilen iç bağlantılar bulunmalıdır. Sitede kullanıcıların uzun süre geçirmesi pozitif sıralama sinyalleri alınmasını etkiler.
404 Veren Bağlantılar
Bir web sitesinde 404 veren bağlantıların çok sayıda olması negatif sıralama sinyallerine neden olabileceğinden dolayı 404 sayfalarının dizinden tamamen kaldırılması veya uygun içeriklere yönlendirmesi gerekir.
Aşırı Uzun URL
URL’lerin aşırı derecede uzun olması içeriklerin paylaşım oranını azaltan etkenlerin başında gelir. URL uzunluğu maksimum 128 karakter olmalıdır.
Yinelenen İçerik
Web sitesinde birebir aynı içeriklerin bulunması yinelenen içerik sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda web sitesi SERP sonuçlarında kötü sıralamalar alınabilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için yinelenen içerikler listelenmeli, köprü sayfa oluşumunun engellenmesi için rel=“canonical” kullanımının gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Yinelenen Meta Açıklamalar
Web siteleri her bir içerikleri ile diğer içeriklerden farklı olmalıdır. Meta açıklamalar da buna dahil olup eğer bir web sitesinde birebir aynı meta açıklamalara sahip içeriklerin olması Google Search Console üzerinden yinelenen meta açıklama uyarısı alınmasına yol açabilmektedir.
Robots.txt Sorunları
Robots.txt sorunlarının olması arama motoru botlarının içerikleri taramasını engelleyip web sitesinin görünürlüğünün azalmasına yol açabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda SEO raporu içinde robots.txt sorunlarının listelenmesi göz ardı edilmemelidir.
Dijital Pazarlama Önerileri
Bazı sektörlerde arama sonuçlarında ilk sayfa neredeyse tamamen reklamlardan oluşmaktadır. Bu tür durumlarda en iyi anahtar kelimelerin belirlenmesi ve reklam verilmesi çok önemlidir. Bunun için en iyi anahtar kelimeler belirlenmeli ve bu anahtar kelimeler kullanılarak reklam verilmelidir.
Dış Bağlantılar
Kalite değeri yüksek içeriklere gelen dış bağlantılar sayesinde ilgili içerikler SERP sonuçlarında daha iyi sıralamalar alır. Çok sayıda kaliteli dış bağlantı gelmesi arama motoru botlarının ilgili içeriklerin kaliteli olduğunu düşünmesini sağlar. Bu nedenle kaliteli ancak yeterince dış bağlantısı olmayan içerikler listelenmeli ve bu içeriklere dış bağlantı eklenmelidir.
İçerik Uzunluğu
300 kelime altındaki içerikler arama motorları tarafından kalitesiz olarak kabul edilmekte olup içeriklerin uzun olması arama motoru sıralamalarında daha üst sıraları garantilemeyi sağlar.
Görsel Açıklamaları
Görsel öğelere açıklama eklenmesi SEO çalışmaları açısından oldukça etkili bir unsurdur. Görsellere metin eklenerek içeriklerin ilgi düzeyi artırılır ve sıralamalar iyileştirilir.
Sayfa Yükleme Hızı
Sayfa hızı son yapılan güncellemelerden sonra Google açısından bir SEO kriteri haline getirilmiştir. Web site yükleme hızı yavaş olan web siteleri kötü sıralamalar ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenler sayfa hızının artırılması için gereken önlemler mutlaka alınmalıdır.
Bir yanıt yazın