Semantik SEO, yalnızca tek tek anahtar kelimeler değil, konular etrafında optimize edilmiş içerik arama motoru yazma uygulaması olarak tanımlanabilen son derece önemli bir kavramdır. Google eskiden herhangi bir web sayfasının konusunu %100 anahtar kelimelere göre değerlendirirdi. 2013 yılında Hummingbird Algoritması’nın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Google’ın çalışma şekli büyük ölçüde değişti. Bu bağlamda Google yalnızca anahtar kelimelere bakmak yerine artık sayfanın genel konusuna odaklanmaya başladı.
Semantik SEO, bir konu hakkında tek bir soruyu yanıtlamayı değil kullanıcının ihtiyaç duyabileceği ya da aynı konuya ait tüm soruları cevaplamayı ve gerekli bilgileri hiyerarşik bir yapıda sunmayı amaçlar. Bu sayede daha olası arama amaçları karşılandıkça aynı konuda daha yetkili ve kapsamlı sayfalar oluşturulması mümkün olur. Diğer bir deyişle semantik SEO ile eksiksiz, kapsamlı ve yol gösterici içerikler oluşturulur. Bu içeriklerde çeşitli web uygulamaları, görsel ve video içerikleri, metin içerikleri ve anketler, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan PDF dosyaları da bulunabilir. Aynı konunun farklı bölümleri hem sayfa URL’lerinde hem de Breadcrumb, iç bağlantılar ve diğer bağlantılarda bir hiyerarşiye yerleştirilir. Böylece ilgili konuda uzmanlaşmış bir web sayfası meydana gelir.
Semantik SEO, rastgele oluşturulmuş bireysel içeriklerin aksine organize bir kullanıcı deneyimine imkan verir. Tek bir sektörde uzmanlaşmanın doğal bir sonucu olarak Google, Bing, Yandex ve diğer arama motorları zamanla kullanıcıların belirli bir konu için arama amacına uygun içerik bulduğundan emin olur. Geçmiş verilerin sağladığı yetki ve geniş sorgu profiliyle web sayfası aynı ve bağlantılı konu ağlarında daha rahat sıralama ve marka bilinirliğine sahip olabilir.
Semantik SEO Kullanarak İçerik Nasıl Yazılır?
Semantik içerik yazma, semantik SEO prensibi için içerik oluşturma terimidir. Semantik SEO’ya uygun içerik yazabilmek için, kullanıcı tarafından yapılan tüm sorgular, bir konu ile ilgili tüm alt başlıklar bir hiyerarşiye yerleştirilir. Semantik SEO projesi için oluşturulacak içerik ağında arama hacimleri de son derece önemlidir. Semantik SEO stratejisi için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Konunun araştırılması için kullanılan sorgular hiyerarşik olarak listelenmelidir.
- Sorguların arama amacı analiz edilmelidir.
- Konuyla ilgili ne kadar ayrı içerikler oluşturulacağı belirlenmelidir.
- İçeriğin birbirine bağlanacağı hiyerarşi ve hangi metinlerle nasıl bağlantı kurulacağı belirlenmelidir.
- Arama motoru tarafından içeriklerin birbirinden tamamen ayırt edilmesi için hangi içerikte hangi konunun ne kadar işleneceği belirlenmelidir.
- Hangi içeriğin hangi arama amacına uygun olduğu, oluşturulacak URL’lerin meta etiketleri, başlıkları, anahtar kelimeleri ve bağlantı metinleri arama motoru botlarına belirtilmelidir.
- Bir URL’deki ana içerik ve ek içerik, anahtar kelime Cannibilization sorununun önlenmesi için doğru şekilde hazırlanmalıdır.
- En önemli sorgulardan SERP’teki rakip sayfaların düzeni, işlevleri ve içerikleri ile bu sorgulardaki geçmiş sıralama sonuçları incelenmelidir.
- İçerik kullanıcıya fayda sağlamak ve arama motoru tarafından kolay anlaşılmasını sağlamak için tamamen özel bir dilde oluşturulmalıdır.
Semantik SEO Nasıl Yapılır?
SEO çalışmaları son dönemlerin en favori kavramlarından biri olup web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmesini sağlamak adına yapılan çalışmaların tamamını kapsar. Şirketlerin çoğu için Google ve diğer arama motoru sonuçları sıralamalarında yükselmenin yolu SEO uygulamalarından geçer. SEO özellikle büyük şirketler gibi reklam bütçeleri bulunmayan küçük ve orta ölçekli işletmelerin isimlerini duyurup ön plana çıkmalarını sağlaya önemli bir avantaj olarak kabul edilir.
Google’ın 2013 yılında yaptığı Hummingbird güncellemesi ile web sayfalarının eşleşen anahtar kelimelerle değil sayfanın anlamına göre belirlenmiş olan sorgularla eşleştirilmesi sağlandı. Buna göre yalnızca sorguya gerçekten yanıt veren web sayfaları sonuç olarak görüntülenmeye başladı. SEO uzmanları SERP olarak adlandırılan arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almak için şirket bloglarına ve içeriklerine tahmini anahtar kelimeler eklemeyi ve bu sayede sonuç almayı hedeflerler. Semantik arama ise daha alakalı ve daha kaliteli içeriklerin kullanılması gerektiği anlamına gelir.
Semantik SEO en basit şekliyle içeriklerin, sorgunun arkasındaki anlama odaklanarak optimize edilmesidir. İçerikler belirli bir sorudan ziyade belirli bir konuya odaklanırlar. Semantik SEO ise ziyaretçinin yöneltebileceği ek soruları proaktif olarak ele alır ve içeriği birkaç adım ileri taşır. Google kullanıcıları kendilerine derinlemesine ve değerli bilgiler sunan web sayfalarına yönlendirmek ister. Bu nedenle ilgili ve doğal bir dile sahip olan içerikler Google için oldukça ön plandadır. Çünkü Google kullanıcıların karşısına aradıkları şeyi net olarak bulabilecekleri siteleri çıkarmayı tercih eder.
Bu açıdan değerlendirildiğinde semantik SEO hazırlanılan içeriklerde kullanılan kelimelerin daha fazla anlam kazanması olarak da açıklanabilir. Yazı içerisine tek tek anahtar kelimeler yerleştirilmesindense kullanıcıların aradığı konular etrafında toplanarak içerik oluşturulur. Ziyaretçilerin yaptıkları aramalardaki gerçek amaçlarını anlamak ve kelimeleri bu doğrultuda optimize etmek oldukça önemlidir. Semantik SEO bir bakıma ziyaretçiye aradığı ilk sorunun yanıtını verdikten sonra ardından olası ikinci, üçüncü, dördüncü soruları yanıtlamak ve bu şekilde içeriğe derinlik katmaktır. Son derece değerli bir SEO ve aynı zamanda yazım tekniği olan semantik SEO web sitesinde anlam ve konu bütünlüğü sağlanması için son derece etkili bir adımdır.
Semantik SEO herhangi bir konuyla ilgili tek bir soruyu değil kullanıcının ihtiyaç duyması olası ve aynı konuya ilişkin olarak oluşabilecek tüm soruları yanıtlamayı, gerekli bilgileri hiyerarşik bir yapı içinde sunmayı hedefler. Bu sayede ilgili konuda olası arama sonuçlarının karşılanabileceği daha yetkili ve kapsamlı sonuçlar oluşturulması mümkün olur. Semantik SEO sayesinde oluşturulan kapsamlı, eksiksiz ve kılavuz şeklinde içerikler çeşitli web uygulamalarına, görsellere ve video içeriklerine, metin içeriklerine ya da anketlere, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte PDF dosyalarına sahip olabilmektedir. Tüm bu noktalar göze alınarak semantik SEO’nun rastgele oluşturulmuş bireysel içeriklerin aksine organize bir kullanıcı yolculuğu deneyimi sunduğu bireysel içeriklerin aksine organize bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır.
Web Sayfaları Semantik Arama İçin Nasıl Optimize Edilir?
Semantik arama için optimize edilen içerikler oluşturulması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Temalar: Semantik arama yalnızca anahtar kelimelere değil aynı zamanda kullanıcının beklentilerini tahmin edip karşılamaya yönelik olarak temaları konuları kullanmaya odaklanmaktadır. Bu nedenle en iyi sonucun elde edilebilmesi için anahtar kelimelerle birlikte gelen temalar düşünülmelidir.
Niyet: Kullanıcının amacı değerlendirilirken kullanıcının bu noktayı neden aradığı değerlendirilmelidir. Bu doğrultuda amaçlara cevap veren bir içerik oluşturulmalıdır. Böylece web sayfalarını daha fazla kişi tıkladığı gibi içerikte daha uzun süre kalarak dönüşüm sağlama olasılığını artırır.
İlgili Anahtar Kelimeler: Semantik SEO çalışmalarında kullanıcının zihni okunmaya ve aramaya çalıştıkları şeyler bulunmaya çalışılmalıdır. Böylece sahip olunan mevcut anahtar kelimelere farklı ilgili anahtar kelimeler eklenmesi mümkün olur.
Semantik SEO Adımları
Başarılı bir semantik SEO çalışması yapılabilmesi için öncelikle hedef kelimeler belirlenmelidir. Anlamsal olarak birbirine bağlı cümleler kurulmalı ve içerik hazırlanırken hedef ifade ile anlamsal olarak bağlantılı cümleler kullanmaya özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra daha geniş konuyla ilgili birçok soru cevaplanmalıdır. Birden çok ifade, başlık ve anahtar kelime kullanılarak içeriklerde anlam bütünlüğü sağlanmalıdır. Bu sayede organik takipçi sayısında artış elde edilebilecektir.
Bunlara ek olarak sayfanın üst kısmına ilgili bir resim koyulmalı ve en iyi uygulamalar kullanılmalıdır. İlk girişte iyi ve hoş bir görüntü sağlanması kullanıcıda iyi biz izlenim oluşmasını sağlayacaktır. Kullanıcıların büyük bir kısmı uzun metinleri sevmediğinden ara ara resim koymak ziyaretçilerin sitede daha fazla kalmasında etkili bir adımdır. Her kaydırma derinliğinde bir görüntünün görünür olması, uzun paragraflar kullanılmaması ve en fazla 3-4 satır uzunluğunda paragraflara yer verilmesi önemlidir.
Semantik SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl yapılır?
Semantik SEO, tek bir anahtar kelime yerine bütün bir konuya odaklanmayı sağladığından önemli bir kavramdır. Bu nedenle anahtar kelime araştırma çalışmaları da farklılık gösterebilir. Bu noktada tek bir sorguya odaklanmak yerine birbiriyle bağlantılı birçok sorguya odaklanılmalıdır.
Semantik SEO anahtar kelime araştırması için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Semantik SEO araştırması için Google Keyword Planner, Ahrefs Keyword Explorer, SEMRush Keyword Magic Tool, Moz Keyword Research gibi araçlar kullanılabilir.
- Google Otomatik Tamamlama, Google Önerilen Sorgular, Google Bilgi Grafiği, Google Bilgi Paneli Semantik SEO araştırması için tercih edilebilir.
- Semantik SEO anahtar kelime araştırması için Wikipedia, Wikidata ve Wikihow’un kullanılması da mümkündür.
- Bunun yanı sıra semantik SEO anahtar kelime araştırması için Youtube Otomatik Tamamlama, Youtube video başlıkları, yorumlar, forum konuları, çağrı merkezi soruları ve haber kaynaklarından yararlanılabilir.
- Semantik SEO sorgu araştırmasında önemli olan nokta kullanıcı sorularını ve sorgularını belirli arama amaçlarına göre gruplamaktır.
Semantik SEO için yalnızca birbirine hiyerarşik bir sırayla bağlı sorguları kullanmak yeterli değildir. Aynı zamanda ilgili varlıkların ve bunların birbirleriyle bağlantılarının da araştırılması gerekir. Google her bir varlığın bağlamına ve diğer varlıklarla bağlantı şekline bağlı olarak bile içeriğin konusunu, kalitesini ya da derinlik seviyesini anlayabilir. Google, varlıkların bağlanma biçimiyle, İçeriğe Dayalı Bilgi Alma özelliğini kullanabilir ve içerikteki eksik bilgileri doldurabilir.
İçeriğin anlaşılır bir şekilde yazılması ve her bir unsurun anlaşılır bir şekilde yazılması semantik SEO açısından çok önemlidir. Böylece bir öğe ve varlığın daha net bir şekilde belirtilmesi, içeriğin semantik SEO ve semantik search arama motoru tarafından daha hızlı ve daha az maliyetle değerlendirilmesini sağlar.
Semantik SEO İçin İlgili Varlıklar Nasıl Çıkarılır?
Bir konuyla ilgili varlıkların bulunması semantik SEO optimizasyonu için çok önemlidir. Aşağıdaki yöntemler izlenerek bir konuyla ilgili varlıklar bulunabilir:
- Youtube, Bing, Yandex, Google otomatik tamamlama verileri kullanılır.
- Youtube, Bing, Yandex, Google tarafından önerilen arama verileri kullanılır.
- Google’da Kişiler Ayrıca Soruyor ve Bing sonuç sayfaları gibi soru listeleri kullanılır.
- Diğer bir deyişle ilgili adların, yerlerin, yasaların, para birimlerinin listelenmesi için Bing, Google, Yandex’deki en son haberler taranır.
- Görsel Arama bilgileri kullanılır.
- Bağlantılar kullanılarak Wikipedia’daki ilgili varlıklar keşfedilir.
- Google Bilgi Paneli ve Bilgi Grafiği önerileri izlenir.
- İçerikle ilgili konularda araştırmalar yapılır ve konuya hakim olmadan içerik yayınlanmaz.
- Varlıklar ve alt konular arasındaki bağlantının görülmesi için belirli zamanlarda Google Trendler ve ilgili arama trendleri kullanılır.
Semantik SEO ve Google Hummingbird Algoritması İlişkisi
Google Hummingbird güncellemesi, farklı sorgular arasındaki ilişkinin keşfedilmesi ve kullanıcı niyetinin daha iyi okunabilmesi için 2013’te yani Google’ın 15.yılında gerçekleştirilmiştir. Böylece her kelime için bir sayfa açmak yerine, daha organize ve kapsamlı web sayfaları SERP’te başı çektiği için, Anahtar Kelime Doldurma ya da Anahtar Kelime Yoğunluğu gibi yaygın birçok durum ve kavram geçmişte kalmıştır.
Google Hummingbird güncellemesi sorguların %90’ını etkilemiş, sorgular arasındaki bağlantıyı kaldırarak Google’a sorguları anlamsal bir sıraya koyma ve kullanıcının gerçek amacını ve olası amacını analiz etme şansı vermiştir. Bu nedenle semantik SEO’nun geçmişten beri arama motorları için en iyi kurulmuş kavram olduğu söylenebilir.
Semantik SEO, Yapay Zeka (AI) ve Doğal Dil İşleme (NLP) İlişkisi
Yapay zeka ve NLP, SEO için çok önemli kavramlardır. Google, algoritmalarında sorguları sınıflandırmak, anlamlandırmak, birbirine bağlamak, sayfa kalitesini değerlendirmek ve oluşturulan SERP’leri birbiriyle karşılaştırmak için yapay zekadan ve makine öğreniminden yararlanır. NLP, makineleri kullanarak içeriği yorumlama ve kategorilere ayırma anlamına gelir. Bu nedenle NLP yöntemlerinin, NLP ve yapay zeka kapsamında geliştirilen yeni teknolojilerin bilinmesi semantik SEO’nun nasıl daha iyi bir noktaya taşınacağı konusunda önemli yer tutar.
Sayfa içi SEO öğeleri de semantik SEO ile yakından ilişkilidir. Web sayfalarında kullanılan sayfa içi öğeler, içeriğin amacına daha iyi hizmet etmek için semantik bir şekilde düzenlenebilir. İçeriğin iç yapısındaki değişiklik, ilgili kavramın ilgili kısmını içerecek şekilde başlık etiketlerinde de gösterilmelidir. URL’lerdeki kelimeler, Breadcrumb Navigation , Dahili Linkler, Bağlantı Metinleri , Web Sayfasındaki resimler, resimlerin alt etiketleri, resimlerin URL’leri bu bağlamda ilgili konuya aynı yaklaşımla eşlik etmeli ve sayfa içi öğeler için uyum oluşturulmalıdır.
Bir yanıt yazın