Open Graph Nedir? Nasıl Kullanılır?

open graph nedir
İçindekiler

Çeşitli platformlarda web sitelerini paylaşmanın kolaylaştırılması amacıyla oluşturulan internet protokolüne Open Graph (og) adı verilir. Bu protokol 2010 yılında Facebook tarafından tanıtılmıştır ve belirli meta etiketlerini kapsar. Kullanıcılarının deneyimini geliştirme amacıyla Open Graph protokolünü kabul eden büyük siteler arasında Twitter, Pinterest ve LinkedIn de yer alır. 

Open Graph protokolü çıkmadan önce web sitelerinin her biri diğer platformlarda özellikle de sosyal medyada paylaşılırken farklı şekillerde görüntülenirdi. Ayrıca bir web sitesinin ya da bir içeriğin paylaşıldığı platformlarda görüntü olarak istenmeyen durumlar ortaya çıkabildiğinden bu tür karışıklıkların engellenmesi için bir standardizasyon oluşturulmasına gerek duyuldu. Facebook ise Open Graph protokolünü tanıtarak bu standardizasyonun sağlanmasında önemli bir rol üstlendi.

Open Graph; sosyal medya platformları üzerinden URL paylaşıldığı durumlarda ilgili adrese ait article published date title, description ve fotoğraflar gibi detaylı bilgilerin göründüğü paylaşımlar olarak tanımlanabilir. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan web adreslerinin olmaza olmazları arasında Open Graph yer alır. Birçok web sitesi bu tekniği kendilerine faydalı olacak şekilde kullanır ve hit artışı sağlar.

Sosyal medya dönüşümlerinin artırılması için Open Graph kullanılmalıdır. Aksi takdirde sosyal medya üzerinden hit alınması, kullanıcı ya da müşteri kazanılması pek mümkün olmaz. Bunun için meta taglar sayfalara yerleştirilerek olabildiğince detay vermeye odaklanmalıdır. Open Graph SEO performansını doğrudan değil dolaylı olarak etkiler. Open Graph’ın temel mantığı sosyal medya üzerinden hit yakalanması, sosyal medyanın faydalı ve etkili bir şekilde kullanılması üzerinedir.

Open Graph Meta Etiketleri

Open Graph etiketlerine temelde günümüzde çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Neredeyse tüm web sitelerinde Facebook, Twitter vb. Paylaş butonu vardır. Paylaş butonu üzerinden bu işlem gerçekleştirilebilir. Ancak meta etiketlerinin biraz daha detaylandırılması ve bu işlemin teknik noktasının öğrenilmek istenmesi durumunda Open Graph meta etiketleri fayda sağlar.

OG:URL

OG:URL, paylaşılan sayfanın URL adresini diğer bir deyişle paylaşılan içeriğin linkini gösterir.

OG:TITLE

OG:TITLE paylaşılacak olan sayfanın başlığını belirtir. Title meta tagı ile aynı işlevi görür. Ancak 100 kelimeden uzun olması halinde verimsiz olması söz konusudur.

OG:DESCRIPTION

İçeriğin genel özetini gösteren bölüm OG:DESCRIPTION’dır. Ortalama 200 karakterden oluşması yeterli olan bu bölümde karakter sayısı kesildiğinde Facebook bu bilgiyi keser.

OG:TYBE

Paylaşılan linkin tipinin ne olduğu hakkında bilgi verilen yer OG:TYBE’dır. Diğer bir deyişle bu alana paylaşılan web adresi blog, movie, news, article ya da game gibi benzer sitelerin bilgilerini yazar.

OG:IMAGE

Bu hususun en önemli detayı resim/fotoğraf olup dönüşüm oranını doğrudan etkiler. Facebook otomatik olarak resim çekmekte olduğundan dikkat edilmelidir. 

Genel olarak Open Graph meta etiketleri bu şekilde olmakla birlikte bunlarla sınırlı değildir.

open graph nedir

Open Graph Etiketi Nasıl Optimize Edilir?

Open Graph etiketleri Facebook üzerindeki botları yöneten SEO odaklı hazırlanmış komut dizini olarak tanımlanabilir. Sitenin özelleştirilmesi noktasında sınırsız imkan veren Open Graph etiketleri; görsel, link, başlık ve etiket açıklama gibi pek çok seçenekle içerik yayımlamayı sağlar. Open Graph etiketi aynı zamanda müzik, film ve görseller için de tercih edilir. Optimize edilmesi çok önemli olan Open Graph etiketi kullanımı içerik yönetim sistemine sahip olan sitelerde birkaç basit eklenti kullanılarak kolayca gerçekleştirilebilir. Özelleştirilmiş yazılım kullanan web sitelerinde Open Graph etiketlerinin optimize edilmesi için manuel kodlama yapılması ya da özelleştirilmiş eklentilerden yararlanılması gerekir. Open Graph eklentisi genellikle WordPress ve Joomla gibi içerik yönetim sistemine sahip olan sitelerde tercih edilir. SEO için üretilen herhangi bir eklenti kullanılarak Open Graph etiketlerinin siteye optimize edilmesi mümkün olabilir.

SEO eklenti üzerinden tüm sayfalara Open Graph etiketi eklemek mümkündür. Açıklama, başlık ve içerik başta olmak üzere pek çok alanda içerik ile ilgili etiketler oluşturma yoluyla SEO açısından verimli bir sayfa oluşturma imkanı vardır. Bununla birlikte Open Graph etiketleri kullanılırken bazı konulara dikkat edilmelidir. 

Open Graph etiketinde açıklama ve başlık yazılırken anahtar kelimenin bir kez kullanılmasına özen gösterilmelidir. Yayınlama tarihi ve başlık ile uyumlu içerikler oluşturulduğu takdirde Open Graph etiketlerinden istenilen verim elde edilebilecektir.  Kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyen faktörlerden biri Open Graph etiketlerinin özelleştirilebilir olmasıdır. Open Graph etiketi optimize edilirken uzun bir süreç olduğu göz önünde bulundurulmalı ve kısa vadede sonuç elde edileceğine dair bir beklentiye girilmemelidir. Ayrıca içeriklerin yayınlanması sırasında kullanılan etiketlerin de SEO açısından yararlı etkileri bulunduğu kabul edilir.

Twitter Cards

Sosyal medya platformlarının büyük kısmı Open Graph protokolünü tam desteklemesine karşın Twitter kullanıcı deneyimini artırma amacıyla bu protokole uygun olarak kendi uygulamasını geliştirmiştir. Benzer mantıkla hareket eden bu uygulamanın amacı bünyesinde paylaşılan içeriklerin standardize edilmesidir. Open Graph’tan farklı olarak bazı kodların farklı tanımlanmasını gerektirir.

Twitter’ın farklı olarak istediği etiket tanımlamaları şu şekilde sıralanabilir: summary, summary_large_image, app, player.

Eğer kullanıcılar Twitter’da paylaşımlarının daha ilgi çekici olmasını isterlerse bu etiketleri özel olarak tanımlayabilirler.

Etiketleri Test Etmek

Kullanıcılar Sharing Debugger ile içeriklerinin Facebook’ta paylaşıldığında nasıl görüneceğine dair önizleme yapabilirler. Bu sayede Open Graph etiketlerinde herhangi bir sıkıntı olup olmadığını kontrol edebilirler. 

Aynı şekilde Card Validator da içeriğin Twitter’da paylaşıldığında nasıl görüneceğine dair önizleme imkanı verir. 

Open Graph ve SEO

Open Graph SEO açısından doğrudan bir etki yaratmaz. Sayfa içi SEO çalışmalarına herhangi bir katkısı olmamasına karşın sayfa dışı SEO söz konusu olduğunda dolaylı yoldan katkısından söz edilebilir. Open Graph ve Twitter Card’ın temel amacı bünyelerinde yapılan paylaşımların standardize edilmesinin ve göze hoş gelmesinin sağlanmasıdır.

Ayrıca klasik bir link paylaşımına göre çok daha detaylı bilgilere paylaşım yapma imkanı vardır. Paylaşımlar sosyal medya platformlarında daha çok alan kapladığında sosyal medya kullanıcılarının dikkatini daha çok çeker. Bu durum web sitesinin daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesini ya da farklı metrikleri de beraberinde getirerek sosyal backlink ağının çok daha işlevsel bir hale gelmesinde önemli bir rol oynar.

Open Graph Web Sitelerine Nasıl Eklenir?

Open Graph’ın web sitesine nasıl entegre edileceği konusunda farklı problemler yaşanması mümkündür. Hazır bir içerik yönetim sisteminin olduğu durumlarda Open Graph entegrasyonu çok daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. İçerik yönetim sistemi kullanılmıyorsa profesyonel bir destek alınması daha doğru olabilir.

Pek çok web yöneticisi tarafından kullanılan WordPress Open Graph etiketi tanımlanması için birçok eklentiyi içinde barındırmakta olup bunlar arasında en iyileri genel SEO eklentileridir. Birçok WordPress kullanıcısı tarafından kullanılan YoastSEO ve RankMath ile kolayca bu etiketlerin tanımlanması mümkündür.

Bu kapsamda Open Graph etiketlerinin her sayfa için özel olarak yapıldığı unutulmamalıdır. Diğer bir deyişle ana sayfa ile içeriğin Open Graph etiketleri farklıdır. Bu tür sorunların basit bir şekilde çözümlenmesi için RankMath, All in One SEO ya da YoastSEO gibi eklentilerin kullanılması tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.