Bir web sayfasının kısa özetini sağlayan HTML özelliği meta description ya da meta açıklama olarak adlandırılır. Google ve diğer arama motorları, kullanıcıların tıklama oranlarını büyük ölçüde etkileyebilmekte olup arama sonuçları en fazla 160 karakter uzunluğundaki meta açıklamasını görüntülemektedir.
Meta description hem teknik hem görsel açıdan açıklanabilir. Teknik açıdan meta description arama motorlarının oluşturduğu arama sonuçlarında sayfaların internet kullanıcılarına kendilerini tanıtma amacıyla yazdıkları maksimum 160 karakterlik küçük açıklamalar olarak tanımlanabilen HTML niteleyicileri şeklinde ifade edilebilir. Görsel olarak ise arama motorlarının ortaya koyduğu sonuç sayfalarında tıklanabilir linklerin altında bulunan ve web sitelerinin internet kullanıcılarına bilgi vermek için kullanabileceği ilk nokta olarak ifade edilebilir.
Meta Description Uzunluk, Biçim ve Google Sıralama Faktörü
Google arama sonuçlarında web sitelerinin organik sonuçlarını doğrudan etkileyen en önemli unsurların başında meta açıklaması gelir. Atılacak olan doğru adımlar çok şey kazandırmakla birlikte etkin olamayan kullanımların değerlendirilmemiş çok büyük fırsatlar olarak adlandırılması mümkündür.
Meta açıklamaları herhangi bir uzunlukta olabileceği gibi girilecek olan web sitesi için açıklamalar bulundurduğundan dolayı kullanıcıyla tanıtım açısından buluşulan ilk konum olma özelliğine sahiptir. Açıklama herhangi bir uzunlukta olabilse de gereksiz uzunlukta olması web sitesi için zararlı olabilir. Etkin bir kullanım için tavsiye edilen 50 ile 160 karakter arasıdır. Optimum uzunluk duruma göre değişebilse de değer sağlanması ve tıklanmaların artırılması hedeflenir.
Meta açıklamaları arama motoru sıralamaları üzerinde doğrudan etkili olmamakla birlikte sağlayacağı tıklanmalar açısından önemli bir role sahiptir. Kullanıcılarla etkileşime geçilecek olan ilk yer olan meta description arama yapan internet kullanıcılarına reklam verme ve içeriğin istenilenle ilgili olup olmadığının aktarılması imkanını verir.
Meta açıklaması yazılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında anahtar kelime kullanımı gelir. Doğru anahtar kelimelerin kullanılması açıklamayı olumlu yönde etkileyeceğinden özgün ve öz olmasına dikkat edilmelidir.
Meta Description Yapısında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meta description yazılırken her sayfa için özgün bir meta description yazılmasına özen gösterilmelidir. Sayfanın anahtar kelimeleri description içinde yer almakla birlikte 2 ya da 3 kezden fazla geçmemesine dikkat edilmelidir. Açıklama sayfanın ufak bir özeti şeklinde olmalıdır. Aynı zamanda arama motorları için değil kullanıcıların bilgilendirilmesini sağlayacak işe yarar açıklamaları yazılmalıdır. Eğer meta açıklaması, arama motorları tarafından beğenilmezse sayfa içinden birkaç cümle seçip kendi description’ını oluşturmaktadır.
En Uygun Meta Description Biçimi
Meta description etiketleri, arama motoru sıralama sonuçları üzerinde doğrudan etkili olmasa da SERP’lerden kullanıcı tıklaması alınması aşamasında son derece önemlidir. Herhangi bir web sayfasının meta description etiketi sayfanın hedeflediği anahtar kelimeler doğru bir şekilde kullanılmalı bununla birlikte kullanıcının tıklamak isteyeceği etkili bir açıklama oluşturmaya özen gösterilmelidir. Bu nedenle description etiketleri bulundukları web sayfası ile doğrudan alakalı ve diğer sayfaların açıklamalarından benzersiz bir özelliğe sahip olmalıdır.
Meta Description Nasıl Olmalıdır?
Meta description etiketi doğru ve uygun bir şekilde yazıldığında, arama motoru botlarına sayfanın bir arama sorgusunu karşılayabileceği ve kullanıcıların web sitesini ziyaret etmesini sağlayacağını bildirme özelliğine sahiptir. Bu nedenle meta description oluşturulurken bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Uzunluk ve Karakter Sınırı
Meta description etiketi kullanıcının dikkatini çekmeli ancak Google’ın kısa kesip cümlenin görünmesini engellemeyecek şekilde 160 karakteri aşmamalıdır. Google meta description için kaç karakter görüntüleyeceği ve snippet için bu bilgileri alıp alamayacağı konularını sürekli olarak test eder. Kullanılan cihaza bağlı olarak sonuçlar farklı şekilde görüntülenebilmektedir. Masaüstü SERP’ler bazı sorgular için 300 karaktere kadar iken mobil SERP’ler 200-250 karakter şeklinde görüntüleyebilmektedir.
Harekete Geçirici/İlgi Çekici
SERP’ten bir web sitesine kullanıcı çekmeye yaraması nedeniyle meta description etiketi arama pazarlamasının en görünür ve önemli parçası olma özelliğine sahiptir. Önemli anahtar kelimelerin kullanılmasıyla okunabilir ve ilgi çekici bir açıklamanın hazırlanması belirli bir web sayfasının tıklanma oranını artıran etkenler arasında yer alır. Arama motoru sonuçları sıralamalarındaki tıklanma oranlarının en üst düzeye çıkarılabilmesi için, Google ve diğer arama motorlarının, arama sorgularıyla eşleştiğinde açıklama kalın harflerle belirtilmelidir. Bu kalın metin, arama yapan internet kullanıcılarının dikkatini çeken önemli bir etken olduğundan kesinlikle atlanmamalıdır.
Tekrarlanan Meta Description
Meta description etiketi her sayfa özelinde benzersiz olmalıdır. Yinelenen meta description etiketlerinin engellenmesi amacına yönelik olarak otomatikleştirilmiş sayfalar için benzersiz meta description oluşturulmasını sağlayan dinamik ve programlı bir yöntem uygulanmalıdır. Bu nedenle her bir sayfa için benzersiz meta description etiketleri yazılmalıdır.
Anahtar Kelimelere Yer Verilmelidir
Arama motorlarının web sayfalarının ne hakkında olduğunu net bir şekilde belirleyebilmesi için anahtar kelime araştırmasının dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir. Kullanıcıların ilgili endüstri ile ilgili şeyleri nasıl aradığının anlaşılması ve bunun yalnızca içerik stratejisinde değil meta açıklamasında da uygulanması önemlidir. Özellikle web sayfasının amacının anahtar kelime sorgusunun ele alınması olduğu durumlarda anahtar kelimeler mutlaka meta açıklamasına dahil edilmelidir. Bu yalnızca okuyucuya web sayfasının değerini göstermekle kalmadığı gibi arama motorlarına web sayfasının ilgili arama amacını karşılamak için bilgi sağlayacağını da kanıtlamış olur. Sayfanın doğru bir şekilde açıklanması doğal anahtar kelime kullanımını da beraberinde getirir.
Çift Tırnak Kullanmaktan Kaçının
Meta description etiketi HTML’inde tırnak işareti kullanılması Google’ın SERP’de göründüğünde tırnak açıklamasında bu açıklamayı kesmesine neden olur. Bunun engellenmesi için bu tarz içeriğin kesilmesine neden olabilecek tüm karakterler meta description etiketinden kaldırılmalıdır. Eğer meta description etiketinde tırnak işareti önemliyse, kesmenin önlenmesi için çift tırnak yerine HTML objesi kullanılması tercih edilebilir.
Bir web sayfası yoğun bir şekilde aranan üç terimi ya da kelime öbeğini hedefliyorsa, bu terimleri içeren, arama sorguları yapan kullanıcıları hedefleyen kendi meta açıklamasının yazılması gerekir. Sayfa üç ya da daha fazla anahtar kelimeden oluşan uzun kuyruklu trafiği hedeflediğinde arama motorlarının meta açıklamasını kendisinin doldurmasına izin vermek doğru bir adım olabilir. Çünkü arama motorları bir meta tanımını bir araya getirdiği zaman, kullanıcının aradığı anahtar kelimeleri ve çevreleyen ifadeleri göstermektedir.
Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri çoğunlukla web sitelerinde paylaşıldığı zaman görünen açıklama olarak web sayfalarının meta açıklama etiketini kullanır. Meta açıklama etiketi olmaksızın sosyal paylaşım siteleri buldukları ilk metni kullanmaktadır. Sayfadaki ilk metne bağlı olarak bu durum, içerikle sosyal paylaşım aracılığıyla karşılaşan kişiler için olumlu bir kullanıcı deneyimi anlamına gelmeyebilir.
Arama motorları bazı durumlarda web yöneticisinin sayfanın HTML’inde belirttiği meta açıklamayı geçersiz hale getirebilmekte olup bunun ne zaman gerçekleşeceğinin tahmin edilmesi mümkün değildir. Google mevcut meta açıklamasının herhangi bir internet kullanıcısının arama sorgusuna yeterli düzeyde cevap verdiğini ve hedef sayfasından bir kişinin yaptığı arama sorgusuyla daha iyi eşleşen bir pasaj sunduğunu düşünmediği durumlarda bu durumun ortaya çıktığı görüşü hakim bulunmaktadır.
Meta Açıklaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Meta açıklaması, web sayfasının arama motoru sonuç sayfalarında görünen kısa bir açıklamasıdır. Kullanıcılara web sayfasının içeriğiyle ilgili bilgi verip potansiyel ziyaretçileri çekmesini sağlamak için meta açıklaması kısa ve öz olmalıdır. Dikkat çekici ve sayfanın içeriğiyle ilgili olması gereken meta açıklamasında anahtar kelimeler bulunmalıdır. Açıklamanın başlıkla uyumlu ve özgün olması, aynı zamanda çağrıya dayalı bir dille hazırlanması dikkat edilmesi gereken noktalar arasında sıralanabilir. Meta açıklaması doğrudan arama motoru algoritmalarına etki etmemekle birlikte kullanıcı deneyimini optimize etme ve daha fazla ziyaretçi çekme potansiyeli sunma noktalarında önemli faydalar sağlar.
Başarılı bir meta açıklaması, web sayfalarının arama motoru sonuçlarında daha ilgi çekici ve işlevsel görünmesine yardımcı olur. Meta açıklaması arama motorlarının karakter sınırına uygun olmalı, kısa ve öz cümleler kullanılarak hazırlanmalıdır. Ayrıca mobil cihazlarda yapılan aramalarda düzgün bir şekilde görüntülenebilmelidir. Sayfanın öne çıkan özelliklerini vurgulayarak kullanıcıların ilgisini çekmeye odaklanmalıdır. Sayfadaki içerikler değiştiği ya da kampanyalar güncellendiği zaman meta açıklamaları da güncellenmeli, açıklamalar analitik verilere dayanarak optimize edilmelidir.
Meta açıklamalar web sitelerinin toplam tıklanma oranını etkileyebildiği için organik trafik açısından önemlidir. Tıklama oranı, arama sonucunu görüntüleyen toplam kullanıcı sayısı içinden web sitenize ait arama sonucunu tıklayan kullanıcıların yüzdesini gösterir. Tıklama oranı her ne kadar meta başlık etiketi açısından en önemli kriter olarak kabul edilse de, meta açıklama da son derece önemlidir. Arama motoru sonuçları arasında URL ve sayfa başlığıyla birlikte meta açıklamalar da göründüğünden, iyi yazılmış meta açıklamalar sonuçların tıklanma oranlarını artırma noktasında kritik bir rol üstlenir.
Bir yanıt yazın