İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?

internet sitesi nasıl kurulur
İçindekiler

Web siteleri günümüzde farklı ölçeklerdeki işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşması ve marka bilinirliğini artırması noktasında önemli bir role sahiptir. Web sitesi kurmak için harcanan emek web sitesinin dolayısıyla işinizin başarısı açısından çok önemli olduğu için doğru planlama yapmak titizlikle tamamlanması gereken ilk adımdır.

Bir web sitesinin online olarak hosting edilmesi için web hosting ve domain adına ihtiyaç vardır. Web sitesinin ve tüm dosyaların çevrimiçi olarak saklanması için web hosting ihtiyacına gereksinim duyulur. Domain adı web sitesinin adresi olarak internet kullanıcılarının web tarayıcılarını kullanarak web sitesini kolayca bulmasına yardımcı olur.

İnternet sitesi kurmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • İnternet sitenize ait planlama yapın.
  • İnternet sitenizin alan adını seçin.
  • Hosting hizmeti alacağınız hosting sağlayıcıyı seçin.
  • İnternet sitenizi hangi yöntemle kuracağınıza karar verin.
  • İnternet sitenizin tasarımını belirleyin.
  • İnternet sitesi içeriklerinizin SEO yani arama motoru optimizasyonu kriterlerine uygun olmasına özen gösterin.
  • İnternet sitenizin mobil uyumluluk, tasarım ve içerik kontrollerini yaptıktan sonra internet sitenizi kullanıma açın.

İnternet sitenizi kendinizin kuracak ya da profesyonel bir ekipten destek alacak olun atmanız gereken ilk adım detaylı bir plan oluşturmak olmalıdır. Bu plan oluşturulurken öncelikle neden bir internet sitesine ihtiyaç duyduğunuza yanıt vermeniz önemlidir. 

İnternet sitesi kurmaktaki amacınız satış yapmak, kendinizi ya da işinizi tanıtmak veya ilgi alanlarınızı internette temsil etmek gibi farklı amaçlar olabilir. Bu amacı belirledikten sonra internet sitenizin yapı taşlarıyla ilgili kararlar almanız gerekir.

internet sitesi nasıl kurulur

Hosting Planınızı Titizlikle Seçin

Web sitelerinin çevrimiçi olarak kolayca erişilebilir olmasını sağladığından hosting çok önemli bir hizmettir. Bir hosting planı satın almak hosting şirketinden sunucu alanı kiralamak anlamına gelir. Böylece web sitesini çalıştırılması için gereksinim duyulan depolama alanı ve diğer kaynaklar elde edilir.

Hosting sağlayıcı internet sitenizin 7/24 kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde erişilebilir olmasında kritik bir görev üstlenir. Bu yüzden güvenilir ve kaliteli bir hosting sağlayıcı seçilmelidir. Bu hizmeti sağlayan çok sayıda hosting hizmeti vardır. Kaliteli ve güvenilir bir şekilde kendi sunucularında toparlarlar. Bu nedenle internet sitenizi oluştururken kaliteli, hızlı ve güvenilir bir hizmet alabileceğiniz aynı zamanda olası bir sorun halinde hemen ulaşabileceğiniz ve hızlı aksiyon alacak hosting sağlayıcıları seçmeye özen gösterin.

Seçilen hosting şirketi web sitesinin güveniliği ve performansı noktasında kritik önem taşır. Paylaşımlı hosting, WordPress hosting, VPS hosting, bulut sunucu gibi farklı hosting türleri arasından seçim yapılabilir.

Domain Kaydınızı Yaptırın

Web sitelerinin e-ticaret sitesi, blog sitesi, eğitim sitesi, haber sitesi, online topluluklar ve portföyle gibi farklı türleri vardır. Öncelikle açılacak olan web sitesi türü belirlenmelidir.

Domain name yani alan adı belirlemek internet sitesi oluşturmanın en önemli adımıdır. Çünkü alan adı internet sitesinin dünyadaki ismidir. Akılda kalıcı, kolay okunup yazılabilen, işinizi en iyi şekilde ifade edebilecek en basit isim seçilmelidir.

Web sitesinin başarısı biraz da seçilen isim yani domain name ile ilgilidir. Özgün, kısa, rakamların ve tire işaretlerinin olmadığı domain nameler tercih edilmelidir.Akılda kalıcı bir isim bulduktan sonra domain sorgulaması yapın. Domain kaydı yapmak için uygunsa domain kaydınızı yaptırın.

internet sitesi nasıl kurulur

Web Sitenizi Hangi Platformda Kuracaksınız?

Web sitesinin kurulma süreci genellikle seçilen temele bağlı olarak değişir. Başlıca seçenekler içerik yönetimi sistemleri, e-ticaret scriptleri, web sitesi kurma araçları ve kendinden kodlanmış web siteleri olarak sıralanabilir.

WordPress ile Web Sitesi Kurma

WordPress dünyanın en popüler içerik yönetimi sistemidir. Kullanıcılar WordPress ile istedikleri türde web sitesi kurabilirler. WordPress ile web sitesi kurmak için hemen hemen hiç yazılım bilgisine gerek yoktur. Ekonomik bir seçenek olmasının yanı sıra derinlemesine rehberlere ve devasa bir topluluğa sahiptir. WordPress kurulumu dakikalar içinde yapılabilir.

Joomla ile Web Sitesi Kurma

En popüler diğer bir CMS platformu olan Joomla ile istenilen türde web sitesi kurmak mümkündür. Geniş yelpazedeki modüller basit blog sitelerinden forumlara ve büyük ölçekli e-ticaret sitelerine kadar farklı web siteleri kurma imkanı verir. En büyük devasa online topluluklar arasında yer aldığında çözümlere ve cevaplara çok daha hızlı bir şekilde ulaşma imkanı vardır. Sade bir yapıya sahip olması nedeniyle teknik donanımı çok fazla olmayan kişiler dahi son derece kolay bir şekilde web sitesi kurabilirler. 

Drupal ile Web Sitesi Kurma

Drupal önde gelen içerik yönetimi sistemlerinin bir diğeridir. Ancak WordPress ve Joomla’dan farklı özelliklere sahiptir. Küçük ve büyük tüm projeler için kusursuz bir platform olan Drupal ile istenilen türde web sitesi kurmak mümkündür. Web siteniz hangi özelliğe ihtiyaç duyarsa duysun 40.000’den fazla ücretsiz modül ve eklentinin yer aldığı dizinde ulaşmanız mümkündür. Bu aynı zamanda daha fazla sonuca daha kısa sürede ulaşma imkanı sağlar. Yayınlarınızı yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeye Drupal’de tek bir panel üzerinden ulaşabilirsiniz.

 Kişisel Web Sitesi Nasıl Kurulur?

işisel web siteleri, kişilerin dijital itibarlarını sağlayan önemli bir araçtır. Bu nedenle günümüzde birçok küçük, orta ve büyük ölçekli işletme, kişisel web siteleri kullanmaktadır. Aynı zamanda kişiler ve kurumsal firmalar da dahil olmak üzere birçok farklı kesim, tanıtımlarını yapmak adına bu araçlardan yardım almaktadır.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte kullanıcılar, kişiler ve firmalar hakkında araştırma yapmak için online platformları tercih etmeye başlamıştır. Bu durum ise markalaşma yolunda ilerleyen kişilerin doğru ve etkili bir tanıtım yapmayı arzulamasına yol açmıştır. Böylece kişisel web sitesi kurulumu işlemleri giderek daha da popüler bir hal kazanmıştır.

Günümüzde kişisel web sitesi kurulumu için profesyonel hizmetler sunan işletmelerin yanı sıra birçok online platform da bulunmaktadır. Bu sayede kişiler, kendi web sitelerinin kurulumunu yapma imkanına sahip olabilmektedir. Ancak bu uygulamalar üzerinden yapılabilecek olan kişiselleştirme seçenekleri sınırlıdır. Aynı zamanda özgünlük ve arama motoru algoritma uyumları daha düşük olduğu için profesyonelleşme yolundaki kişi ve kurumlar için tavsiye edilmemektedir.

Kişisel Web Sitesi Kurulumu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişisel web sitesi kurulumu sırasında izlenmesi gereken 10 temel adım bulunmaktadır. Böylece en etkili dijital tanıtım ve sunumun yapılması mümkün hale gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken adımlar ise şu şekilde açıklanabilmektedir:

  • Hedef Kitlenin Seçilmesi: Web sitesi kurulumu için belirlenmesi gereken ilk etmen, sitenin hangi kitleye hitap edeceğidir. Bu sayede en uygun konsept ve teknik detayları belirlemek mümkün hale gelmektedir.
  • Web Sitesi Konseptinin Oluşturulması: İnternet sitesi kurulumunun en önemli aşamaları arasında konsept hazırlanması gelmektedir. Uygun konsept seçimi ise sitenin kullanım amacına ve hitap edilecek olan kitleye bağlı olarak belirlenmelidir. Bu noktada online ürün satışları için e-ticaret siteleri, deneyim ve uzmanlıkların sergilenebileceği online portfolyo siteleri, belirlenen konular hakkında düzenli bilgi aktarımının yapılabileceği blog siteleri olmak üzere 3 temel seçenek bulunmaktadır. Uygun durumlarda birden fazla seçeneğin bir arada kullanılması da mümkündür.
  • Alan Adı (Domain) Seçimi: Dijital platformlarda tabela görevi göre domainler, aynı zamanda başlık işlevine de sahiptir. Doğru bir domain seçiminin yapılması, web sitesinin daha ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Domain seçimi yaparken kişilerin  ya da firmaların adlarını yansıtan, kullanılan dille uyumlu olan, içerisinde anahtar kelimeler geçen ve akılda kolayca kalacak sözcükler tercih edilmelidir. Ardından amaca uygun olacak şekilde .com, .com.tr ve .net gibi domain uzantılarının belirlenmesi gerekmektedir.
  • Hosting Tanımlamalarının Yapılması: Hosting hizmetleri, web sitelerinin internet üzerinde aktif ve herkesin erişimine açık olması için gereken uygulamalardır. Aynı zamanda depolama ve disk alanlarına sahip olmak da tanımlanan hosting servislerine bağlı olarak mümkün hale gelmektedir. Uygun hosting seçimini yaparken disk alanı, e-posta hizmetleri, işletim sistemi ve depolama alanı kapasitesine dikkat edilmelidir. Bu tercihler ise sitenin kullanım amacına bağlı olarak netlik kazanmaktadır. Hosting tercihinin yanlış yapılması, sunucunun sık sık çökmesi ve erişimin sağlanamaması gibi çeşitli hatalara yol açmaktadır.
  • Kurulum Yönteminin Belirlenmesi: Kişisel web sitesi kurulumu sırasında tercih edilmesi mümkün olan iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir
  •  Hazır Şablonlar Sunan Siteleri Kullanmak: Kişisel web sitesi kurulumu için amatörler, tecrübeli kişiler, kodlama bilen kullanıcılar ya da tasarımcılara özel olarak hazırlanan çok sayıda online platform bulunmaktadır. Bu platformlar üzerinden hazır şablonları kullanmak, teknik destek almak ya da yönergeleri izlemek gibi basit adımlar ile kişisel web sitesi kurulumu yapmak mümkündür. Ancak bu adım sırasında yalnızca belirli kişiselleştirmelerin yapılmasına izin verilmektedir. Bu nedenle yeterince profesyonel ve kurumsal çalışmalar için uygun görülmemektedir.
  • Profesyonel Web Sitesi Hizmetleri Sunan Uzmanlarla Çalışmak: Eğitimi ve kariyerini web sitesi hizmetleri üzerine inşa eden uzmanlar, profesyonel ve kurumsal bir imaj vermek isteyen kişiler için doğru bir seçim olmaktadır. Profesyonel web sitesi hizmetleri; domain, hosting, SEO, site trafiği, veri girişi, tasarım ve reklam çalışmaları gibi tüm adımları kapsayan çalışmalardır.
  • Sitede Yer  Alacak Sayfaların Belirlenmesi: Tüm web sitelerinde bulunması gereken 5 temel sayfa vardır. Ancak kişilerin tercihlerine bağlı olarak bu sayfaların artırılması mümkündür. Temel web sitesi sayfaları ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir;
  • Ana Sayfa: İşletmelerde vitrin olarak tanıtım yapılan alan, web sitelerinde ana sayfa olarak tasarlanmaktadır. Bu nedenle bir web sitesinin en önemli kısmıdır. Ana sayfa üzerinden kişilerin vermek istedikleri mesajlar ve hizmetler açıklanmalıdır. Bu sayede ziyaretçiler, site hakkında fikir sahibi olma ve uygun sayfalara yönelme konusunda bilgi sahibi olacaktır.
  • Hakkımızda: Kişilerin, kendileri ya da işletmeleri hakkında bilgi verdikleri alandır. Bu sayfa üzerinden amaçlar ve kullanıcılara verilmek istenen mesajlar doğrudan yayımlanabilmektedir. Böylece ziyaretçiler ile etkili bir iletişim kurma fırsatı yaratılmaktadır. 
  • Ürünler: Özellikle e-ticaret sitelerinde bulunması gereken alandır. Ancak blog siteleri üzerinden verilen hizmetler ve yapılan eylemler gibi mesajları iletmek için de kullanılmaktadır. Bu sayfa üzerinde ziyaretçi iletişimini artırmak için mutlaka sohbet butonlarına yer verilmelidir.
  • İletişim: Adres, e-posta adresi, telefon numarası ve sosyal medya hesapları gibi iletişim kanallarının yer aldığı sayfadır. Bu sayfa üzerinde canlı destek ya da mesaj kutusunun yer alması, ziyaretçilerin daha kolay iletişim kurabilmeleri adına önem taşımaktadır.
  • S.S.S/ Sıkça Sorulan Sorular: Ziyaretçilerin web sitesi ziyaretlerinin ardından en sık sordukları soruların paylaşıldığı alandır. Bu sayede yeni ziyaretçiler, akıllarına takılan detaylar hakkında bu alandan yanıt bulma imkanına sahip olmaktadır. Bu durum, iletişimin hızlandırılması açısından oldukça önemli bir adımdır.
  • İçerikler ve Tasarımın Belirlenmesi: Kişisel web sitesi hakkındaki tüm bilgiler netleştirildikten sonrasında uygun bir tasarımın yapılması gerekmektedir. Site içeriği ve tasarımın birbirleri ile uyumlu olmaları, kullanıcılara daha profesyonel bir imaj sunmaktadır. Tasarım sırasında ise; menüler, renkler, mobil uyumluluk, butonlar ve diğer görsel ögelerin profesyonel şekilde seçilmesi tavsiye edilmektedir.
internet sitesi nasıl kurulur

Kişisel web sitesi kurulumu yaparken SEO (Search Engine Optimization/ Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarının yürütülmesi, site trafiğinin izlenmesi ve dijital reklam çalışmalarının yürütülmesi de gerekmektedir. Bu sayede pazarlama çalışmaları, etkin bir şekilde sonuç verecektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.