İster küçük ölçekli bir işletme web sitesi ister büyük bir e-ticaret sitesi olsun insanların site ile nasıl etkileşime girdiğinin anlaşılması çok önemli olduğundan dijital pazarlamanın veriler üzerine kurulu olduğu net bir şekilde söylenebilir.
Google Analytics web sitesi sahiplerinin ihtiyaç duyduğu birçok önemli bilgiye erişim imkanı verse de tek başına kullanıldığında birtakım sınırlamalar barındırır. Google Tag Manager üzerinde web sitesinin etiketlenmesi durumunda ise yalnızca Google Analytics üzerinden değil birçok farklı yerden veri toplanması söz konusu olabilir.
Etiketler bilgi toplama amacına yönelik olarak kullanılan ve toplanılan bilgileri diğer teknolojilerle paylaşma imkanı veren son derece önemli unsurlardır. Etiketler anket yürütme, form gönderimlerini izleme, yeniden pazarlama, kullanıcıların web sitesine nasıl geldiğini izleme ve ısı haritaları oluşturma başta olmak üzere birçok farklı amaç için kullanılabilir. Bunlara ek olarak etiketlerin dosya indirme, alışveriş sepetinden kaldırılan öğeler ve belirli bağlantılara tıklama gibi bazı etkinliklerin izlenmesi için kullanılması da mümkündür.
Web sitelerinin içerisinde birçok etiket bulunmakta olup bu etiketlerin oluşturulması için web sitesinin kaynak kodları ile uğraşmak bazı kişiler için zorlu bir süreç olabilir. Google Tag Manager ise etiketlerle gerçekleştirilecek çalışma sürecini basitleştirmeye yarayan ve dijital pazarlama verileri toplamada önemli rol üstlenen, web tabanlı arayüze sahip kullanıcı dostu bir araçtır.
Google Tag Manager ile yalnızca web sitesine gelen trafiklerin dönüşümleri izlenmekle kalmaz aynı zamanda izleme aracı kullanılarak yeniden hedefleme ya da tam odak noktası çalışma planlamaları yapma imkanından da yararlanılabilir. Açıkça bir Google ürünü olmasına rağmen Google Tag Manager yalnızca AdWords ya da Analytics gibi diğer Google hizmetleri için etiketlerle çalışma sınırlaması yoktur. Twitter, Crazy Egg, Bing Ads, Hotjar başta olmak üzere birçok farklı uygulamanın etiketinin yönetilmesi için Google Tag Manager kullanılabilir. Ayrıca Google Tag Manager’da şablonu olmayan başka etiketlerin olduğu durumlarda kullanıcının kendi özel kodunu eklemesi de mümkündür.
Google Tag Manager İle Süreçleri Kolaylaştırın
2012 yılından bu yana ücretsiz olarak kullanılabilen etiketleri yani veri toplayan kod parçalarını tek bir sistemle kontrol etme imkanı veren ve kod düzenleme gereksinimini ortadan kaldıran Google Tag Manager güvenilir, kapsamlı ve fonksiyonel bir araçtır.
Google Tag Manager her sayfaya sabitlenip kodlanması, izlenmesi ve güncellenmesi zaman alıcı bir süreç olan işlemlerin yapılması için gereken süreçleri tek çatı altında toplar. İşletmeler temel web araçlarını Google Tag Manager altında depoladıkları takdirde tüm etiketleri tek bir yerden kontrol etme avantajından yararlanabilirler. Böylece geliştirme ekibi odağını farklı projelere yöneltirken dijital marketing ekini ihtiyacı olan site analizi, dönüşüm izleme ve re-marketing için ihtiyaç duyulan verileri Google Tag Manager üzerinden yönetebilir.
Google Tag Manager İle İlgili Ana Terimler
Google Tag Manager kullanmadan önce bazı ana terimlere hakim olunması durumunda derinlemesine bir yazılım bilgisine gereksinim duyulmadan istenilen işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Etiketler (Tags): Etiketler herhangi bir web sitesinde veya mobil uygulamada veri akışının sağlanması, eylemin gerçekleştirilmesi adına üçüncü taraf bir platforma bilgi göndermek için tasarlanmış kod parçacıklarıdır. Bu sayede Google Tag Manager’a neyin nasıl yapılacağını iletme görevini üstlenirler.
Tetikleyiciler (Triggers): Bir etiketin etkin ve çalışır durumda olup olmadığını belirleyen tetikleyiciler herhangi bir etiketin hangi durumlarda çalışacağının belirlenmesi için kullanılır. Sayfa açma, tıklama yapma, form gönderme, öğe görüntüleme gibi etiket türleri bulunmakta olup etiketler herhangi bir tetikleyici olmaksızın çalışmazlar.
Değişkenler (Variables): Google Tam Manager’ın etiketleri ve tetikleyicileri doğru şekilde çalıştırması için gerekli bilgiler ve kullanılan değerler değişkenler olarak adlandırılır. Diğer bir deyişle oluşturulan etikette değişmesi beklenen değeri belirten değişkenlerin bazıları sistemde yerleşik olarak bulunurken isteğe bağlı olarak tanımlı değişkenler de üretilebilir.
Google Tag Manager’ın Faydaları Nelerdir?
Yapılan değişiklikler farklı birer sürüm olarak arşive kaydolduğu için Google Tag Manager üzerinde yapılan her değişimin geri ya da ileri alınması mümkündür. Böylece kalıcı bir hasarla karşılaşılmaksızın birçok değişiklik yapılması mümkün olur. Ayrıca hangi değişikliğin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı görüntülenebilir. Etiketlerin düzenli tutulması sayesinde sorunlar kolaylıkla giderilebilir.
Google Tag Manager etiket, tetikleyici ve değişkenleri tek bir dosyada dışarı aktarma imkanı sunarak kullanıcılara kendi şablonlarını oluşturma şansı verir. Bu sayede sayfa görüntüleme izleme, arama butonu kullanma, buton tıklama, sayfada bulunma süresini belirleme gibi aynı veri görüntüleme ayarlarının farklı müşteriler için uygulanmak istendiği durumlarda kullanılabilecek şablonlar hazırlanır.
Google Tag Manager’ın klasik, AdWords dönüşümleri, Universal Analytics, re-marketing gibi önemli bir dizi yerleşik etiket ile oluşmuş bir yapıya sahip olduğu bilinir. Bu sayede son derece karmaşık kodların bilinmesini, öğrenilmesini ya da bir geliştiricinin yardımını gerektirmeksizin sadece temel bilgilerle bu etiketleri özelleştirme imkanı verir. Kullanıcılar Google Analytics uygulaması ile kendi etiketlerini manuel olarak oluşturabilirler ya da Google Tag Manager üzerinden benzer seçeneklere erişebilirler.
Google Tag Manager programlama bilgisi gerektirmeyen, kolayca güncelleme yapılabilen, etiket eklenebilen ve kolayca test edilebilen bir araç olduğundan işlemlerin gerçekleştirilmesi sürecinin hızlandırılmasında önemli rol oynar.
Ayrıca Google Tag Manager birçok farklı işlemin tek araç ile yapılabilmesi amacına yönelik olarak tasarlanmıştır. Küçük hataları önleyen ve kolay kontrol edilebilir bir yapıya sahip olan Google Tag Manager’da geliştirici ekleme, değişiklik ya da silme işlemleri için farklı uygulama kaynak kodlarıyla ilgilenilmesi gerekmez. Yapılan hataların düzeltilmesi ve sorunların giderilmesi için Google Tag Manager’ın hangi etiketlerin çalışır hangilerinin çalışmadığını gösteren otomatik ön izleme modundan yararlanılabilir. Böylece sorunlar kolaylıkla ve hızlı bir şekilde giderilebilir.
Google Tag Manager şirket içi zaman tasarrufu konusunda oldukça avantajlıdır. Çünkü bir pazarlama çalışanının bir geliştiriciye ihtiyaç duymadan ve karmaşık kod değişiklikleri gerekmeden işlemlerini yapabileceği kolaylıkta bir arayüze sahiptir.
Google Tag Manager değişiklikleri web sitesi üzerinden her sayfa yerine arayüz aracılığıyla yapılabildiği için güncellemelerin ve iyileştirmelerin yapılması çok daha pratiktir.
Google Tag Manager kurulumu tamamlanıp gerekli etiketler ve tetikleyiciler aktive edildikten sonra talep edilen verileri otomatik olarak sunar. Bu sayede istenilen ayrıntılı verilere ulaşılabilir. Otomatik olarak arama butonunun kullanılması, sayfada bulunma süresi, farklı sayfa görüntülenme sayısı, link etkileşimi, sayfadan hemen çıkma oranı gibi veriler yalnızca anlık olarak değil geçmişe dönük olarak da görüntülenebilir. Böylece ziyaretçilerin ilgili web sitesinde gerçekleştirdiği eylemler hakkında fikir edinmek ve bu verileri dijital pazarlama yönündeki özel hedeflerin oluşturulmasında kullanmak mümkün olabilir.
Google Tag Manager yapılacak olan değişiklikler ve erişebilecek olan kişiler konusunda denetleme ve düzenleme imkanı sağlar. Kimin değişiklik yapma iznine sahip olduğu kolayca görüntülenebilir.
Bunun dışında Google Tag Manager etiketlerde kötü amaçlı bir alan adı, URL ya da IP adresi bulunmasının engellenmesi için düzenli olarak tarama yapar. Eğer bilinen kötü amaçlı yazılımlarla eşleşirse işlemi engelleyip duraklatır. Yerleşik hata ayıklama özellikleriyle her güncellemenin yayınlanmasından önce hataları tespit edip ayıklayarak düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bir yanıt yazın