Google Search Console Nedir?

google search console
İçindekiler

Google Search Console web sitelerinin performanslarını izleyebilmeleri için site sahiplerine pek çok farklı araç sağlar. Eski adıyla Google Webmaster Tools olarak bilinen Google Search Console ücretsiz bir araç olup site sahiplerine Google aramalarında sitelerinin sergilediği performansı analiz etme imkanı verir. Aynı zamanda web sitesinin hangi aramalarda öne çıktığı, backlink’ler ve site trafiği gibi önemli konularda verilere de ulaşabilmeyi sağlar. Web sitesine hangi noktalarda yüksek performans sergilediğinin görülmesi başarılı SEO iyileştirmeleri yapılmasına imkan verir. Buna ek olarak web sitesinin Google aramalarında belirli hatalar verdiği durumlar söz konusu olabilir. Bu hataların Google Search Console ile tespit edilmesi oldukça kolaydır. Siteyle ilgili teknik hatalar Google Analytics, Google Trends ve Google Ads ile entegre bir şekilde tespit edilebilmekte ve düzeltilebilmektedir.,

Web Sitesi Google Search’e Nasıl Eklenir?

Öncelikle bir Google Search hesabı oluşturulup giriş yapılır. Özellik ekle butonundan ya da yeni Search Console’da açılır “Mülk Ekle” menüsünden web sitesi alan adı eklenir. Eklemeden sonra Google sitenin size ait olduğuna dair bir onay ister. Sitenin Google’a onaylatılmasının en kolay yolu Google’ın verdiği kodun web sitesinin HTML kodları arasına iki  <head> etiketi arasına yerleştirilmesidir. Bu işlemden sonra Google sitenin size ait olduğunu doğrular.

WordPres kullanıcılarının Görünüm/Düzenleyici/ (Üst Kısım) Tema Üstbilgisi adımlarını izleyip kopyalanan kodu bu alanda iki  <head> etiketi arasında herhangi bir yere eklemeleri ve “Güncelle” demeleri gerekir.

Ardından Search Console ve Google Analytics entegrasyonunun yapılabilmesi için hangi domain adresinin tercih edildiğinin belirtilmesi gerekir. Bu çok önemli bir adımdır. Google genellikle kullanıcıların web sitelerinin aramalarda nasıl gözükmesini istediğini bilir. Ancak tercih edilen adresin belirtilmesi çok faydalıdır. Çünkü herhangi biri sitenizi link gösterdiği ve farklı bir görünüm tercih ettiği takdirde bu durum Google tarafından eksik işlem olarak algılanabilir.

Google Search Console’un Ayarlar sekmesinde yer alan “Site Ayarları” kısmına gidilir. Bu alanda Google tercih edilen domain görünümünü sormakta olup tercih işaretlenip kaydedilmelidir.

google search console

Google Search Console İle Ne Yapılabilir?

Site sahipleri ve yöneticileri için içerisinde pek çok farklı özellik barındıran Google Search Console’un en önemli özelliklerinden biri web sitesi sahiplerinin sitelerini Google dizinine eklemelerine ve dizindeki durumu kontrol edebilmelerine imkan vermesidir. Bunun yanı sıra;

  • Site haritasını gönderme, kontrol edebilme,
  • Backlinkleri listeleme,
  • Googlebot’un tararken zorlandığı sayfaları görüntüleyebilme,
  • Dizinde site bağlantısının ne şekilde görüneceğini seçme,
  • Googlebot’un siteyi ziyaret ettiği sıradaki istatistikleri görüntüleme,
  • Robots.txt dosyasını görme,
  • Sitenin hangi dizin içinde listelendiğini ve tıklanma oranlarını izleme,
  • Bazı arama sonuçlarında yer alması istenilmeyen URL’leri kaldırma,
  • Eğer web sitesine Google tarafından bir ceza verildiyse verilen cezayı görüntüleme hizmetlerini sağlar.

Google Search Console Arama Görünümü

Arama görünümü birden fazla faktörden etkilenmekle birlikte web sitesinin arama sonuçlarında nasıl göründüğünün aktarılması olarak ifade edilebilir.

Yapılandırılmış Veri: Bu alanda Google yapılandırılmış verileri toplayarak grafikle yapısal verilerin sayısı ve hataları site sahibine ya da yöneticisine gösterilir.

Veri İşaretleyici: Back-end kısmına erişimin bulunmadığı durumlarda “Veri İşaretleyici” kullanılarak yapılandırılmış verilerin istenildiği gibi kullanılması mümkündür.

HTML İyileştirmeleri: HTML iyileştirmeleri kısmında meta açıklamaları, başlıklar ve dizine eklenemeyen içeriklerle ilgili tüm hatalar toplanır.

Site Bağlantıları: Kullanıcıların web sitesinde gezinebilmesi için site bağlantıları kullanılır.

Arama trafiği ile siteye gelen ziyaretçilerin nereden geldiği, hangi domainler içinde siteye ait linkler olduğu ve dahili link yapısının görünümü öğrenilebilir.

Search Analytics: Siteye Google’dan gelen organik trafik hakkında bilgi aktaran bu kısımda popüler sorgular, ülker ve cihazlar görüntülenebilir.

Dahili Bağlantılar: Dahili ve harici bağlantılar sayfa sıralamasında üst sıralarda yer almayı kolaylaştırır. İç bağlantılar raporuyla en fazla dahili bağlantı alınan sayfalar öğrenilip gerekli olduğu durumlarda bu sayfalarda değişiklik yapılabilir.

Manuel İşlemler: Google tarafından sayfaya verilen bir ceza varsa bu kısımda görüntülenir.

Uluslararası Hedefleme: Web siteleri uluslararası ziyaretçi çekmeye de çalıştığından her sayfanın dilinin ve coğrafi hedeflenmesinin ayarlanması için hreflang kullanılır. Hreflang etiketi yanlış kullanıldığında sorunlar yaşanabileceğinden bu seçenek mutlaka kontrol edilmelidir.

Mobil Kullanılabilirlik: Google 2015’ten bu yana mobil uyumlu tasarımı sıralama ölçütü olarak kullanmaktadır. Bu nedenle mobil kullanım raporu son derece popülerdir.

Google Dizini: Bu bölümden web sitesine ait kaç sayfanın Google dizinine eklendiği öğrenilebilir.

Dizinin Durumu: Dizin durumu alanı, kaç sayfanın dizine eklendiğini göstermekte olup bu URL’ler Google arama motoru botlarının erişebildiği URL’ler olma özelliğine sahiptir.

Engellenen Kaynaklar: Robots.txt tarafından. Engellenen sayfalar bu alanda görüntülenebilir.

URL Kaldır: Google’ın dizinine eklenmesini önlemek için de bu alan kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.