Google Sandbox Nedir?

google sandbox nedir sandboxtan nasıl çıkılır
İçindekiler

Google’ın web sitelerine verdiği filtre cezasına Google Sandbox adı verilir. Genellikle spam kullanan siteler Google tarafından bu filtreye eklenir. Buna bağlı olarak Google Sandbox’a girmiş olan web sitelerinin çok iyi yerlerde konumlanmaları söz konusu olmaz. Arama motoru sonuçlarında çok daha geride yer aldıkları gibi hitlerinde de ciddi bir azalma yaşanır.

Spam internet dünyasında web sitesi yapımcılarının kullandığı bir tür hile olma özelliğine sahiptir. Bu hilelerin en aza indirgenmesi mümkünse engellenmesi için Google Sandbox’tan yararlanılır.

Google Sandbox; yeni oluşan web sitelerinin SERP’te yani Google arama motoru sonuçlarında yer almasını kısıtlamak üzere Google tarafından sıklıkla kullanılan bir filtre olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda Google yeni web sitelerini spam olarak algılar ve sıralamaya dahil etmez. Yapılan filtreleme sonucunda web sitesi en önemli anahtar kelimeleri ve anahtar kelime grupları için üst sıralarda konumlandırılmaz. İyi içerikleri, kaliteli backlinkler ve güçlü Google sayfa sıralaması olsa dahi Sandbox nedeniyle web sitesi olumsuz yönde etkilenebilir. Google Sandbox spam sitelerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlemeyi, yasaklanmalarını ve sürecin yinelenmesini engellemeyi amaçlar.

Google Sandbox Neden Kullanılır?

Google’ın Sandbox filtresini yaratma nedeni spam web sitelerinden çok sayıda link satın alınması ve yüksek sıralamalara sahip anahtar kelimelerin yeni web sitelerine eklenmesidir. Bu sayede doğal olmaksızın son derece hızlı bir şekilde büyüyen web sitelerinin yükselişinin engellenmesi amaçlanır. 

Google başlangıç aşamasında bir siteye işaret eden çok sayıda link bulunmasını şüpheli bir durum olarak değerlendirir ve linklerin doğal olmadığı algısına kapılır. Spam siteler de arama sonuçları sıralamalarında yükselmek için birçok farklı taktikten yararlanırlar. Google Hizmet Şartları’nı ihlal etmelerine bağlı olarak yasaklanana kadar çok büyük karlar elde edebilirler. Bu süreç tekrarlanabildiği için yeni internet siteleri Google tarafından Google Sandbox da denilen gözetime tabi tutulur.

Sandbox aslında kalitesiz ve doğru bilgi sunmayan web sitelerini olması gerekenden daha geri sıralamalara atan bir sistemdir. Kullanım amacı Google’ın kaliteli içerikler sunan web sitelerini diğer web sitelerinden ayırma yoluyla kullanıcılara kaliteli içerikler sunmayı ve doğru içerikler göstermeyi hedeflemesidir.

Sandbox’a Nasıl Girilir?

Yanlış yapılan optimizasyon ya da gereğinden fazla SEO çalışması yapılması web sitelerinin Google Sandbox’a girmesine neden olabilir. Anahtar kelimelerin ard arda sıralanması, uzun meta açıklamaları, başlık ve spam oluşturabilecek bir yapı oluşması aşırı SEO çalışmalarının olumsuz sonuçlarıdır.

Aşırı backlink çalışmaları içerisinde gizli metinlerin, aşırı link çıkışlarının ya da girişlerinin ve kopya içeriklerin olması arama motorlarını kandırmaya yönelik stratejiler olarak kabul edilirler. Kullanıcıya yardımcı olmaya yönelik bir durum olmadığından kullanıcı deneyimi düşünülmeden yapılan kullanıcı aleyhine bir çalışma olarak değerlendirilirler.

Herhangi bir web sitesinin arama motorlarında yapılan anahtar kelime sonuçlarında görülmemesi web sitesinin Sandbox’a girdiğinin göstergesi olarak kabul edilebilse de bunun tespit edilmesi zordur.

Bir web sitesinin Sandbox’a girdiğinin tespit edilebilmesi için site başlığı ve site URL’i arama motorlarında aratılmalıdır. Site başlığı arama motorlarında aratılıp sıralaması kontrol edilmelidir. Eğer birinci sırada değilse sitenin Sandbox’a girdiği düşüncesi ağırlık kazanır. Başlıkta rekabet olabilecek bir durum yoksa diğer bir deyişle genel ve kısa bir açıklama kullanılmışsa başlık, Sandbox’a girildiği konusunda belirleyici bir etken olarak kabul edilmemelidir.

Bir ya da iki kelimelik başlıkların kelime sayısının az olması rekabet gücünü artıran bir faktördür. Bu nedenle site URL’i arama motorlarında aratılmalıdır. Site URL’i arama motorlarında birinci sırada çıkmadığı durumlarda yine Sandbox’a girildiği düşüncesi gündeme gelebilir.

Web sitelerinin optimizasyonu sırasında yapılan herhangi bir hata Google tarafından ceza uygulanmasına ya da Sandbox’a kadar giden bir sürece yol açabilir. Web sitelerinin doğal olmayan yollardan optimize edilmesi ya da optimizasyonun gereğinden fazla yapılması Sandbox’a yol açabilir.

Bunun dışında özgün olmayan içerikler paylaşılması, içeriklerde aşırı sayıda anahtar kelime kullanılması, aynı içeriğin farklı yerlerde yayınlanması, etiketlerin fazla sayıda ve hatalı şekilde kullanılması, yasal olmayan sitelerden ya da düşük kaliteli backlinkler alınması, kısa bir zaman diliminde aşırı backlink alımı yapılması, alınan linklerin ücretli link olarak gösterilmesi gibi nedenlerden dolayı web siteleri Sandbox’a girebilir.

Sandbox’tan Nasıl Çıkılır?

Sandbox’tan çıkabilmenin ilk ve en önemli adımı hatalı yapılan SEO çalışmalarının belirlenerek düzeltilmesidir. Bu tür durumlarla karşılaşılmaması için SEO çalışmaları doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Bir sitenin düzeltilmesi noktasında yaşanabilecek en büyük deneyimlerden birinin Sandbox filtresi olduğu kabul edilir. Sandbox’tan çıkılması için Google algoritmalarının en doğru şekilde yapılandırılması ve yapılan hataların belirlenmesi gerekir. Bunun için alanında uzman ve profesyonel SEO ajansları ile çalışılmalıdır. 

Sandbox’tan çıkılması için etkili ve düzenli bir SEO çalışması yapılması kapsamında iki farklı yol izlenmesi söz konusu olabilir. Bu kapsamda Google’a yeni bir değerlendirme isteği gönderilmesi mümkündür. Böylece Google yapılan değişiklikleri fark ederek web sitesinin Sandbox filtresinden çıkmasını sağlar. Gönderilen yeni değerlendirme isteğinin amacı yapılan değişikliklerin Google tarafından görüntülenmesini sağlamak ve filtreden çıkmak için gerekli analizlerin yapılmasını talep etmektir. Diğer yöntem ise web sitesinde yapılan değişikliklerin Google tarafından fark edilmesinin beklenmesi ve buna bağlı olarak Sandbox’tan çıkma işleminin gerçekleşmesidir.

Uygulanan yeni düzenlemelerle birlikte sitenin hızlı bir şekilde indekslenmesi için site dışı SEO hatalarının yanı sıra aşırı ya da kalitesiz sitelerden backlink alımı gibi hataların da düzeltilmesi gerekmektedir.

Google Sandbox SEO’yu Etkiler mi?

Yeni kurulan web sitelerinin Google Sandbox’a yakalanmalarının en önemli nedeni spam üreten sitelerden alınan linkler ve anahtar kelimlelerdir. Google Sandbox’ta 1 ile 6 ay arasında değişen sürelerde kalan siteler bulunmaktadır. Web sitelerinin Sandbox’ta kalma süreleri birbirinden farklı olmakla birlikte anahtar kelimelerin rekabetçiliğine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Filtre zaman içerisinde kademe kademe azaltılır. Etkisinin büyük kısmını yaklaşık 3 ay içerisinde kaybeder. Bununla birlikte en rekabetçi özelliğe sahip anahtar kelime grupları için Sandbox filtresi 6 ay süreyle en güçlü şekilde etkisini sürdürür.

Sandbox filtresine yakalanan siteler arama motoru optimizasyonlarını belirli bir kritere göre yapmalıdırlar. Rekabet düzeyi yüksek anahtar kelimelerin, spam sitelerden alınan backlinklerin, kopya içeriklerin, aynı kopya içeriklerin birden fazla yerde kullanılmasının da SEO’yu etkileyen hatalar arasında yer aldığı bilinmektedir.

Sandbox’ta olan bir site mutlaka orijinal içerikler yüklemeli, site içi ve site dışı SEO çalışmalarına gereken özeni göstermelidir. Sayfa başlıkları mutlaka içerikler ile uyumlu olmalıdır. Web sitesine bir sitemap eklenmeli, sayfanın anahtar kelimeleri ile bağlantılı, özgün ve kaliteli metinler paylaşılmalıdır.

Sandbox’ta kalınan süre içerisinde SEO optimizasyonuna maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Bu süreçte web sitesinin Sandbox filtresine yakalanmasına neden olan sebepler belirlenmeli ve bu sebepler mümkün olan en kısa süre içerisinde standart SEO çalışmaları ile giderilmelidir. Böylece Sandbox filtresinden çıkıldığında daha gelişmiş ve SEO standartlarına uygun hale getirilmiş bir web sitesine sahip olunabilecektir.

Sitenizin Ceza Alıp Almadığını Nasıl Anlarsınız?

Bir sitenin Google tarafından ceza alıp almadığını öğrenmek için organik görünüm, trafik ve sıralama verilerine bakılmalıdır. Analytics ve SEMrush araçları ile organik trafiğinizi ve görünümüzü kontrol edebilirsiniz. Bu araçlar üzerinden geriye dönük bütün verilerinizi karşılaştırmanız gerekmektedir.

Bu veriler ışında sitenizin ceza alıp almadığını anlamanız mümkündür. Organik trafiğiniz 6 ay boyunca stabil halde ilerliyor ancak şimdilerde ani bir düşüş yaşadıysa burada ceza aldığınızı anlayabilirsiniz. Bu durum aynı şekilde organik görünüm ve site sıralamalarınızda da aynıdır. Bütün bu faktörler normal olarak ilerlerken bir anda düşmeleri sitenizin ceza almasına yorumlanabilir.

Ceza Türleri

Google tarafından verilen cezaları manuel spam ve algoritma adı altında inceleyebiliriz. Manuel cezalar çoğunlukla site sahipleri ve rakip internet siteler tarafından gerçekleştirilen cezalar olarak bilinir. Spam backlink, sahte trafik ve kalitesiz backlink alımı gibi işlemler manuel cezaya sebebiyet vermektedir.

Algoritma cezaları ise tamamıyla google’ın yayınladığı algoritmalara uyum sağlamayan sitelere uygulanmaktadır. Örnek olarak panda algoritma güncellemesi sonrasında kalitesiz kullanıcıya fayda sağlamayan siteler, arama sonuçlarından ciddi düşüşler yaşamıştır.

Manuel Spam Cezası

Manuel spam cezası başta da söylediğimiz gibi site sahipleri tarafından çokça yapılan işlemlerden birisidir. Site sahiplerinin sıralamalarda ani bir şekilde yükselmesini sağlayan bu işlemler çoğunlukla programla backlink alımı, kalitesiz linkler ve spam içerikler olarak bilinir. Bunların dışında rakip internet siteler, sitenizin sıralamalarını düşürmek için sahte trafik ve backlink almaktadırlar.

Algoritma Cezası

SEO’yla daha önce ilgilendiyseniz, google’ın her 3 ayda bir kendini güncellediğini bilirsiniz. Bu güncellemelerden bazıları arama sonuçlarını daha iyi bir hale getirmek için algoritma adı altında güncellenmektedir. Algoritma güncellemeleri genellikle kullanıcılara göre yapılan değişikliklerdir. Siteler bu değişikliklere ayak uyduramamaları durumunda Google tarafından ciddi cezalara çarptırılmaktadır.

Google Cezalarını Kaldırma

Sitenizin bir ceza alıp almadığını kontrol ettikten sonra ilk yapacağınız işlem belirlenen cezayı en kısa sürede kaldırmak olacaktır. 

Backlink

Backlink internet sitelerin ceza yemesini sağlayan en büyük nedenlerden birisidir. Backlink özelinde ceza aldığınızı düşünüyorsanız, mutlaka sitenize gelen bağlantıları kontrol etmeniz gerekmektedir. Kontrol işlemlerine başlamadan önce sitenize aldığınız bütün backlinklerin listesini çıkartmalısınız. Link listenizi semrush, ahrefs ve searc console araçları ile çıkartabilirsiniz. Özellikle search console aracına yansıyan linklerinizi toplamanız sizler için daha iyi olacaktır.

Hazırladığınız listede sitenize aldığınız backlinklerin dışında yani bilginiz dışında olan backlinkleri ayrı bir listeye aktarın. Oluşturduğunuz listede spam olarak gördüğünüz bütün backlinkler disavow.txt dosyasına toplamanız ve ardından disavow aracına eklemeniz durumunda sitenize gelen spam backlinkleri engelleyebilirsiniz.     

Google ilgili bağlantıları taradıktan sonra spam backlinklerle sitenizin bağlantısını kesecektir. Burada önemli nokta spam olarak sitenize gelen bağlantıları topluca google’a bildirmeniz olacaktır. Tek tek atarak Google cezalarından kurtulmanız uzun zamanlar alabilir.

İçerik

Sitenize bulunan anahtar kelimelerinizde sıralama ve trafik olarak düşüşler yaşıyorsanız, yapmanız gereken sitenizde bulunan içeriklerinizi kontrol etmek olacaktır. Anahtar kelimelerinizin düşüş yaşamasının sebeplerinden birisi kalitesiz içeriklerdir. Kullanıcıya fayda sağlamayan içerikler oluşturmanız sitenizin google’dan ceza almasını sağlayabilir.

Panda güncellemesinden sonra Google üretilen içeriklere çok önem vermeye başlamıştır. Kullanıcılara fayda sağlayan kaliteli içerikler sıralamalarda üst sıralardaki yerini alırken, tam zıttı içerikler cezalarla karşılaşabilmektedir. Özellikle kendini yineleyen veya rakiplerde ki içerikleri kopyalayan siteler bu cezalardan nasibini ciddi bir şekilde almaktadır.

Bu durumdan kurtulmak istiyorsanız kopya olarak eklediğiniz, yinelen ve anahtar kelime ile doldurduğunuz içerikleri düzenlemelisiniz. Kopya ve yinelenen içeriklerinizi tamamıyla kaldırarak bu cezalardan kurtulmanız mümkündür. Tabii içerikleri kaldırmadan daha iyi yazılar oraya sunmanız cezadan kurtulmanızı daha hızlı hale getirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.