Google My Business işletmelerin Google aramalarındaki görünümünün kontrol edilmesine yardımcı olan bir işletme listesi olarak tanımlanabilir. İşletmeler Google My Business kullanarak işletmelerinin adını, konumunu ve çalışma saatlerini potansiyel müşterilerine ulaştırabildikleri gibi kendilerine olan geri dönüşleri de kontrol edebilirler. Aynı zamanda işletmelerine ilişkin olarak yapılan aramalar hakkında fikir sahibi olabilirler ve yerel SEO açısından ihtiyaçları olan önemli bir desteğe erişebilirler.
Özellikle son yıllarda kullanıcılar Google arama motorunda yaptıkları aramalarda “Yakınımdaki” filtresini kullanmayı tercih etmektedirler. Bu özellikler işletmelerin bulundukları çevrede görünürlük kazanmalarını sağlamakta ve işletmelerin potansiyel müşterilerini müşteri haline dönüştürmelerinde son derece önemli bir görev üstlenmektedirler. Google My Business işletmelere yakın adrese görünürlüğün yanı sıra iletişim bilgileri sayesinde kolay bir şekilde erişim fırsatı sunmaktadır.
Google My Business işletmelerin varlıklarını Google’da ve Google Haritalar’da yönetebilmesi için hazırlanmıştır. Ücretsiz olmasının yanı sıra çok amaçlı ve geniş özelliklere sahip bir uygulama olarak ön plana çıkmaktadır. Google My Business doğrudan Google ve Haritalar arama sonuçları ile entegre bir şekilde çalışmakta bu özelliği sayesinde kullanıcıların işletmelere en kısa yoldan erişmesini sağlamaktadır.
Google My Business lokal SEO çalışmaları açısından da son derece önemli bir yere sahiptir. İşletmeler Google My Business aramaları sonucunda yerel aramalarda görünür olma imkanından yararlanabilmektedir. Google bilgi panelinde, işletmeler Google yerel bulucuları olan Google Local Pack ve Google Local Finder’da, Google Maps sıralamalarında yerlerini alabilmekte ve bu sayede çok daha geniş kitlelere ulaşabilmektedirler.
Google My Business Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
İşletmelerin Google My Business kullanabilmesi için başarılı bir optimizasyon çalışmasına ihtiyaçları vardır. Başarılı bir optimizasyon yapmak için gereken adımlar şu şekildedir:
- İşletmelerin Google My Business optimizasyonu yapabilmesi için işletmesi için gereken her tür bilgiyi işletme sayfasına eklemeleri gerekir. Böylece işletmeleri için ortalama 1500 kelimeden oluşan bir içerik oluşturabilirler, bu alanda bir görsel kullanabilirler ya da herhangi bir bağlantıdan yararlanabilirler.
- İşletmelerin dolu bir Google My Business profiline sahip olmaları gerekir. İşletmeler profilde yer alan başlıkların her birini detaylı bir şekilde doldurmaları sayesinde oldukça etkileyici bir profil sayfasına sahip olabilirler. Yapılacak olan her bir detaylı açıklama işletmenin daha üst sıralarda görünmesini sağlar.
- Optimizasyon çalışmalarında en çok dikkat edilmesi gereken nokta anahtar kelimelerin doğru bir şekilde seçilmesidir. Doğru tercih edilen anahtar kelimeler işletmelerin zirveye taşınmasını sağlar. Bu nedenle işletmeler Google Anahtar Kelime Planlayıcısı gibi analiz araçlarını tercih edebilir, site ile tam uyumlu anahtar kelimeleri tercih edebilirler.
- İşletmelerin Google üzerinden kategori eklemesi yapması çok önemlidir. Böylece müşterilerine daha fazla detay ulaştırabilirler. Kategori girişi yapılarak işletmenin tam anlamıyla geçerlilik kazanması ve yerel anlamda son derece ciddi bir etki yaratması mümkün olur.
- İşletmeler düzenli fotoğraf paylaşımı ve yorum etkileşimi yönetme gibi konularda aktif bir tavır sergilemelidirler. Sürekli yeni fotoğraf paylaşımında bulunmak ve kullanıcılardan gelen yorumlara yanıt vermek güven duygusu yaratılmasını sağlar.
Google My Business Ne İşe Yarar?
İşletmelerin dijital dünyada tanıtılması için kullanılan web siteleri Google My Business sayesinde kullanıcılar nezdinde görünürlük kazanır. İşletmeler yalnızca bir web sitesine sahip olarak kullanıcıların kendilerine ulaşmasını sağlayamazlar. Bu aşamada yapılması gereken işletmelerin web sitelerinin Google My Business listesine eklenmesi ve kullanıcılara işletme hakkında açık bilgiler vermesi çok önemlidir. Google My Business listesine yaplacak olan kayıt sayesinde işletmeler SEO çalışmalarını destekleyebildikleri gibi görünür kimlikleri ile kalıcı bir potansiyele erişebilirler.
Google My Business Nasıl Kullanılır?
Google My Business son derece kullanımı kolay bir panele sahip olup bu uygulamanın doğru bir şekilde kullanılması ve başarılı sonuçlar alınabilmesi için işletmeye ait bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekir. İşletmeler bütün bölümler hakkındaki bilgileri tamamlayıp hedef kitlesine karşı açık olduğu sürece Google My Business listesinden o kadar başarılı geri dönüşler alabilmektedirler.
Google My Business Nasıl Kurulur?
Google My Business hesabı kurmak isteyen işletmelerin ilk olarak bir Google hesabına sahip olması gerekir. Hazırda bir Google hesabı olmayan işletmelerin öncelikle bir Google hesabı oluşturması gerekir. Eğer Google hesabı yoksa takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Google ana sayfası üzerindeki Oturum Açma sayfasına gidilir.
- Açılan sayfadan Hesap Oluştur seçeneğine tıklanır.
- Kullanıcı adı olarak tanımlanan isim ilgili alana girilir.
- Belirlenen şifre ilgili alana girilip Sonraki kısmına tıklanır.
- Eğer istenilirse mobil cep telefonu bilgisi girilir.
- E-posta bilgisi girilip güvenlik açısından e-posta doğrulama adımı tamamlanır.
Google hesabına giriş yapıldıktan sonra Google My Business hesabı açmak için;
- İşletmenin bağlı bulunması istenilen Google hesabı seçilir.
- business.google.com adresine girilip Hemen Başlayın butonuna tıklanır.
- İşletmenin ismi yazılarak adresi girilir.
Müşteriye ulaşan işletmelerin “Müşterilerime mal ve hizmet veriyorum” seçeneğini aktive etmesi gerekir. Gönderim bölgesi eklenir ve bilgiler kaydedilir.
- İşletmeyi içeren kategori seçilir. Eğer işletmeyi kapsayan birden fazla kategori varsa hepsi seçilir.
- İşletmeye ait bilgiler ve eğer varsa web siesi girilir.
- Son adımda onay yöntemi seçilmesi gerekmekte olup bu aşama ertelenebilir.
Açılan Google My Business Hesabı Nasıl Onaylanır?
Google My Business doğrulama işlemi için birden fazla alternatiften istenilen seçilebilir. İşletmeler posta, telefon ya da e-posta onay seçeneklerinden istediklerini tercih edip onaylama yapabilirler.
E-Posta İle Hesap Onaylama
- Google My Business hesabına giriş yapılıp onaylama işlemleri takip edilir.
- Onayda kullanılan onay hesabının geçerli olduğu teyit edilir. Eğer istenilirse bu aşamada alternatif ikinci bir adres girilip onay e-postasının bu adrese gelmesi talep edilir.
- Posta seçeneğine tıklanıp e-postanın gelmesi beklenir.
- Gelen postadan sonra Google My Business sayfasına girilir ve konum tercihleri yapılıp Şimdi Onayla butonu tıklanır.
- E-postaya gelen 5 haneli kod, kod bölümüne girilir ve onaylanır.
- Eğer kod gelmezse yeniden kod gönderimi talep edilir.
Cep Telefonu İle Hesap Onaylama
- Google My Business hesabına girilip onaylanmak istenilen işletme seçilir.
- Telefon numarası doğru bir şekilde girilip Telefon İle Onaylama kısmı işaretlenir.
- Cep telefonuna gelen mesaj içinde bulunan kod ekrana girilip onaylanır.
- Aynı şekilde eğer kod gelmezse yeni bir kod talebinde bulunulur.
E-Posta İle Hesap Onaylama
- Google My Business ekranından E-Posta İle Doğrula seçeneği tercih edilir.
- E-postanın doğruluğu kabul edildikten sonra e-posta hesabına giriş yapılır.
- Gelecek olan mailde bulunan kod, ekranda yer alan kutuya girilir ve hesap doğrulanır.
- Beklenilen onay maili gelmediği durumda yeniden kod talebi bulunur ve gelen kod ile onay işlemleri tamamlanır.
Google My Business hesabı aktif olduktan sonra işletme kaydının optimize edilmesi için işletmeye ilişkin bilgilerin doldurulması gerekir. Google My Business İşletmeler paneline girilir ve istenilen kayıt seçilir. Daha sonra Bilgi kısmına tıklanır ve bilgileri girilir. Daha sonra güncelleme yapılır. Bu aşamada hizmet verilen alan, çalışma saatleri, işletme adresi, iletişim bilgileri ve internet sitesi girilmelidir
Bir yanıt yazın