Google Analytics web sitelerinin trafik ölçümünü yapmaya ve bu trafikleri belirli zamanlarla kıyaslamaya yarayan bir Google servisi olup ücretsizdir. SEO stratejilerinin elde herhangi bir veri olmaksızın oluşturulması sağlıklı olmadığından Google Analytics SEO stratejileri açısından çok önemlidir.
Google Analytics izleme kodunun yüklü olduğu web siteleri için kullanıcı davranışları, oturumlar, e-ticaret işlemleri, kitlelerin lokasyonu, dönüşümler ve daha birçok veriyi ölçer. Bu nedenle popüler bir ücretsiz web sitesi analiz platformu olarak kabul edilebilir.
İnternet sitesini ya da mobil uygulamayı ziyaret eden kullanıcıların web sitesiyle ya da mobil uygulamayla olan etkileşimleri hakkında rapor sunan Google Analytics veri toplama, veri işleme, konfigürasyon ve raporlama olmak üzere 4 temel ana bileşene dayanır.
Google Analytics web sitelerinin trafiğiyle ilgili son derece detaylı bilgiler sağlamaktadır. Google Analytics kullanan web yöneticileri web sitesine gelen trafiğin kaynaklarını kolayca görebildikleri gibi sitedeki ziyaretçi etkinliğini anlamalarına yardımcı olacak özelliklerden yararlanabilir ve bu etkinliklerle ilgili özel hedefler belirleyebilirler. Google Analytics web siteleri ile ilgili verileri büyük ölçüde basitleştirmesinin yanı sıra web sitesi sahiplerinin ihtiyacı olan görünümleri ve bu verilerin anlaşılmasını kolaylaştıran sezgisel tasarımı da sunar.
Google Analytics Nasıl Kurulur?
Web sitesine yüklenmesi gereken bir JavaScript kodu veren Google Analytics, verilerin analiz edilmesi için de bir arayüz sunar. Web sitesi yöneticileri Google hesapları ile anında Google Analytics kullanmaya başlayabilirler. Hesaplarını açtıktan sonra izleme kodunu alarak web sitesine yükleyebilir ve saniyeler içerisinde verilere erişebilirler.
https://google.com/analytics adresine gidildikten sonra sağ üst köşede bulunan Oturum Aç tıklanır ve Analytics seçilir. Google Analytics’e kaydolmak için Google hesabına sahip olmak zorunludur. Google hesabı olanlar Google hesabında oturum açarak Analytics’e girebilirler. Google hesabı olmayanlar ise sol alt tarafta bulunan Diğer Seçenekler’i tıkladıktan sonra Hesap Oluştur’u seçerek yeni bir Google hesabı açabilirler. Hesap oluşturmak için form doldurulup Şartlar ve Koşullar kabul edilir, oturum açılır. Daha sonra oturum açma sırasında sorun yaşanmaması adına kullanıcı adının ve şifrenin not edilmesi önerilir.
Google hesabı ile oturum açıldıktan sonra Google Analytics kullanımına başlanabilir. Kaydol’a tıklanıp kayıt işleminin tamamlanması yeterlidir. Bir web sitesinin izlenebilmesi için formun üst kısmından izlenmek istenilen web sitesinin seçilmesi gerekir. Ardından Hesap Adı ve Mülk Adı ile izlenmek istenilen web sitesinin adresi yazılır. Hesap adı şirketin, mülk adı ise web sitesinin adresi olabilmektedir. Sayfanın alt kısmındaki İzleme Kimliği Al tıklanarak Hizmet Şartları Sözleşmesi kabul edilir. Daha sonra yönlendirilen ekran, izleme komut dosyasının alınabileceği Google Analytics yönetim sayfası olur. Bunlar web sitesi koduna eklenmesi gereken kod satırlarını içerir. İzleme kodunun web sitesine yüklenmesi gerekir.
Google Analytics’e Kayıt Olduktan Sonraki Süreç
Google Analytics’in ilgili web sayfasının verilerini ölçebilmesi için izleme kodu web sitesine doğru bir şekilde yüklenmeli ve verilerinin ölçülmesi istenilen tüm sayfalarda bulunması gerekir. Bunun kontrol edilebilmesi için Analytics hesabında bulunan sol kenar çubuğundan gerçek zamanlı görünüm seçilmeli ya da bağlantıya tıklanmalıdır. Daha sonra ikinci bir tarayıcı sekmesinde izlenmek istenen sayfaya gidilmelidir. Bu ziyaret normal şartlarda birkaç saniye içerisinde gerçek zamanlı verilerde görünmeye başlamalıdır. Eğer görünmüyorsa bu durum izleme kodunda bir sıkıntı olduğu şeklinde yorumlanabilir. Gerçek zamanlı trafik gözlemleniyor ancak tüm veri kısımları boş görünüyorsa birkaç gün sonra yeniden giriş yapıldığında verilerin arttığı görülebilir.
Google Analytics Terimleri Ne İfade Eder?
Google Analytics verilerinde sık sık kullanılan bazı veriler vardır. Bunların Google Analytics kullanılmaya başlanmadan önce bilinmesi oldukça önemlidir.
Boyutlar: Boyut farklı değerler verebilecek olan bir nesnenin açıklayıcı bir niteliği ya da özelliği olup çıkış sayfası, tarayıcı, ekranlar ve oturum süresi Google Analytics’te varsayılan olarak görülen boyutlara örnek verilebilir.
Metrikler: Metrikler bir boyutun oran ya da toplam olarak ölçülebilen ayrı öğeleri olup ekran görüntüleme sayfası, ortalama oturum süresi, sayfa/oturum Google Analytics’teki metriklere örnek olarak verilebilir.
Oturumlar: Bir kullanıcının herhangi bir tarih aralığında ilgili web sitesiyle ya da uygulamayla aktif olarak etkileşim içerisinde bulunduğu süreye oturum denilir.
Kullanıcılar: Seçilmiş olan herhangi bir tarih aralığında en az bir oturumu olan yeni ve geri dönen kullanıcıları gösterir.
Sayfa görüntüleme sayısı: Görüntülenen toplam sayfa sayısı anlamına gelmekte olup tek bir sayfanın tekrarlanan görünümleri sayılmaktadır.
Ortalama oturum süresi: Bir oturumun ortalama uzunluğunu ifade eder.
Hemen çıkma oranı: Kullanıcının siteye giriş yapmaksızın siteyi giriş sayfasından hemen sonra terk ettiği, tek sayfalık ziyaretlerin yüzdesi anlamına gelir.
Yeni oturumlar: Web sitesine yapılan ilk ziyaretlerin yüzdesinin tahminidir.
Hedefler: ilgili web sitesinde kullanıcıların belirli işlemleri hangi sıklıkta yaptığının ya da tamamladığının ölçülmesini sağlar.
Dönüşümler: İlgili web sitesinde hedeflerin tamamlanma sayısını gösterir.
Kampanyalar: Yönlendirme trafiği hakkında daha fazla bilgi toplanması için web sitesinde bulunan herhangi bir URL’ye parametre eklenmesini sağlar.
Bir yanıt yazın