Google AdSense Nedir? Nasıl Para Kazanılır?

google adsense uygunluk kriterleri nelerdir
İçindekiler

AdSense, Google’ın web sitesi sahipleri için sunmuş olduğu reklamcılık hizmetidir. Bununla birlikte her web sitesi sahibi Google AdSense reklamlarına başvuramamaktadır. Bunun için belirli kriterlerin karşılanması ve uygun olunması gerekmektedir. Gereken kriterlerin karşılanması ve uygunluğun olması durumunda web sitesinin para kazanma işlemi aktif hale getirilmekte, daha sonra aylık olarak hesaplamalara başlanabilmektedir.

Google AdSense reklamlarının alınabilmesi için;

  • Web sitesi mutlaka özgün olmalıdır.
  • Sitenin kategorisi hack, +18, warez ya da şiddet içerikli olmamalıdır.
  • Sitenin güncelliğinin sürekli korunmasına özen gösterilmeli ve bunun için çeşitli içerikler sosyal medya hesaplarında paylaşılmalıdır.
  • Sitede yeterli sayıda ve özgün makaleler yer almalıdır.
  • Web sitesinin tasarımı özgün ya da Google AdSense reklam yerleştirmeleri için uygun özelliğe sahip olmalıdır.

Bu maddelerden en az üçünün karşılanması durumunda Google AdSense reklamları için başvuruda bulunulabilmektedir.

Google AdSense Hesabı Nasıl Alınır?

AdSense reklamlarından yararlanılabilmesi için öncelikle google.com/adsense/start/ buraya tıklanmalı ve bir AdSense hesabı oluşturulmalıdır. Hesap oluşturulduktan sonra panele giriş yapılır ve Reklamlar sekmesine tıklanarak bir adet deneme reklamı oluşturulur. Bu reklam oluşturulduktan sonra Google bir kod verir ve bu kodun ilgili web sitesine yerleştirilmesi gerekir. Siteye yerleştirdikten sonra boş reklamlar görülmeye başlanır. Bu süre genellikle 1 ya da gün olur. Bu sürenin ardından Google tarafından “Onaylandı” ya da “Onaylanmadı sebebi ise şudur:” şeklinde dönüş yapar.

AdSense Reklamları Nasıl Çalışıyor?

AdSense üyeliği onaylandıktan sonra ödeme alınabilecek olan yöntemler Hesap Ayarları sekmesinden girilir. Belirli bir ödeme eşiğine ulaşıldıktan sonra Google ödemeleri otomatik olarak belirli günlerde yapar. AdSense reklamlarının çok az ya da çok olmaması gerekir. Reklam türleri olarak genellikle 1 adet 300×250, 1 adet 729×90 ve 1 adet 800×600 boyutlarında önerilir. AdSense optimizasyonu yapılması durumunda daha ciddi kazançlar elde edilmesi söz konusu olabilir.

AdSense Reklamları Web Sitelerinde Nasıl Görünür?

AdSense doğrudan Google AdWords reklamlarına bağlı olup web siteleri Google Adwords hesabı açarak kendi bannerlarını yüklerler ve günlük harcama ücreti vererek yayınlanmasını sağlarlar. Bu reklamlar farklı web sitelerinde görünür ve takipçilerden alınan tıklamalar ile dönüşüme gider. AdSense wen sitesi ile ilgili reklamlar göstermek yönünde son derece ciddi çalışmalar yapmaktadır.

AdSense’ten Nasıl Para Kazanılır?

AdSense reklamlara para öderken komisyon sistemi üzerinden çalışmaktadır. Rekabeti çok yüksek olan kelimelerde reklam verme ve tıklama başı maliyeti çok daha yüksektir. Bu nedenle her AdSense reklamından alınacak olan ücretin değişiklik göstermesi mümkündür. Diğer bir deyişle arama hacmi ne kadar yüksek olursa kazanılacak olan para da o kadar artar. Dünya üzerinden birçok web sitesi AdSense reklam sistemini kullanmakta olup Adsense hesabı olan web sitelerinin her ay hak ettikleri rakamı düzenli olarak alabilmeleri için herhangi bir hile yapmamaları gerekmektedir. Eğer Google’ı kandırmaya yönelik herhangi bir yöntem kullanılırsa bu durum Google tarafından tespit edilmektedir. Hesabın banlanması durumunda ise yeniden bir AdSense reklamı almak imkansıza yakın bir durum olarak kabul edilmektedir.

Google Adsense nedir?

Google Adsense, internet sitelerinin içeriğiyle ilgili reklamlar yapmaya ve bu yolla para kazanmayı sağlayan bir üründür. İnternet kullanıcılarının geçmiş aramalarına ve tarama esnasındaki anahtar kelimelerine uygun bir şekilde düzenleme yaparak onların karşısına ilgili reklamlar çıkartan Google Adsense, internet üzerinden para kazanma olanağı sunmaktadır. Google Adsense nedir? sorusunun en yalın halini kapsayan bu açıklamalara ek olarak, özelleştirilmiş bir deneyim sunmasından dolayı internet kullanıcılarının ilgisi dahilindeki başka ürünleri de onlara reklam yoluyla önermektedir.

Google Adsense teknolojisi üzerinden reklam vermenin belli başlı koşulları bulunmaktadır. Bu koşullardan ilgi özgün olmaktır. Reklam verilecek olan internet sitesindeki yayının kopya olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Muhakkak bir kitleye hitap etmesi gereken bu reklamların Google Adsense teknolojisinin politikasına uyup uymadığını konusu belli konular altında belirlenmiştir. Bu konular şunlardır;

  •       Reklamdan elde edilen geliri arttırmak için bazı kullanıcılar kendi yayınlarına tıklayarak, geçersiz tıklama yapmaktadır. Google Adsense bunu tespit edebilmektedir. Herhangi 3. parti bir yazılım ile bu geçersiz tıklama yöntemine başvuran reklam sahipleri, Adsense teknolojisi tarafından kolaylıkla gerçekleştirdikleri işlemler tespit edilmektedir. Bu tespitin ardından yayıncı reklamdan elde edilen gelir üzerine hak sahibi olmadığı gibi Adsense üzerinden başka yayın yapma konusunda engellenebilmektedir.
  •       Geçersiz tıklamaya benzer bir yöntem de başkalarının reklama tıklamaya teşvik etmektir. Bu da aldatıcı bir yöntem olduğu için Google tarafından yasaklanmıştır.
  •       Google Adsense, reklam verenlere belirli esneklikler tanımaktadır. Bunların başında da reklam davranışı gelmektedir. Adsense, reklam performansının yapay olarak arttırılmadığı bir durum dahilinde reklam verenlerin Adsense kodunda değişiklik yapmasına izin vermektedir.
  •       Adsense kodları üzerinde değiştirmeler yapmaya izin veren Google, bunların başka platformlarda paylaşılması durumunu kabul etmemektedir. Pop-up, e-posta veya çeşitli yazılım programlarında paylaşılan Adsense kodu, Google tarafından geçersiz sayılmaktadır.

Google AdSense Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?

Google Adsense üzerinden yapılan yazılım sözleşmelerinde maddi bir tutar bulunuyorsa, elde edilen gelir binde 9,84 (0,00984) oranında damga vergisine tabi tutulmaktadır.  Türk vergi sisteminde, kişilerin ya da şahıs şirketlerinin kazançları Gelir Vergisi Kanunu’na tabi tutulmaktadır. GVK’na göre:  Google Adsense üzerinden gelir elde ediliyorsa;

  •       Sermaye şirketi (A.Ş- LTD) veya şahıs şirketi kurulması zorunludur.
  •       Şirketin kurulmasının ardından Adsense üzerinde yapılan her reklam için mutlaka fatura kesilmelidir.

Google Adsense üzerinden fatura kesilirken: Kurumlar/ Gelir vergisi + KDV olarak hesaplanmaktadır.

Adsense Para Kazanma İpuçları Nelerdir?

Google Adsense ile para kazanmak için yapılması gereken iki şey vardır;

  •       İlgi çeken, çok iyi bir içerik oluşturmak
  •       Bol miktarda trafik elde etmek

Adsense üzerinden para kazanmak için en temel bu iki yol öncesinde dikkat edilmesi gereken ilk şey kitledir. Ürününün reklamını yapacak olan kişi ya da kurum, tanıtım esnasında kime, nasıl ulaşacağı üzerine bir piyasa araştırması yapması gerekmektedir. İçeriklerde kullanıcıyı siteye çeken detaylar mutlaka bulunmalıdır. Zira, internet üzerindeki bir kullanıcı daima yeniliğe açıktır ve reklamlarda da aynı olan şeyleri görmek değil, ilgi çekici yenilikleri keşfetmek istemektedir. Buna ek olarak, site sadece bir reklam ile kendini sınırlamamalıdır. Kullanıcıyı siteye bağlamak ve onun her gün ziyaret etmesini sağlamak adına ilgi çekici detayların sürdürülmesine devam edilmesi gerekmektedir. 

google adsense

Google AdSense Hakkında Sık Sorulanlar

Google AdSense başvurusu yapılmadan önce mutlaka web sitesi bulunması gereklidir. Gelecekte açılması planlanan bir web sitesi için varsayımsal bir Google AdSense başvurusu yapılması mümkün değildir. Bu yüzden web sitesi tasarım ya da yapım aşamasında olan kullanıcıların başvuru yapmadan önce web sitesinin yayında olduğundan emin olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra web sitesine bir gizlilik politikası eklenmelidir. Bu web sitesinin ziyaretçilerine sitenizde bir reklam ağının reklam göstermekte olduğunu bildirmek amacıyla yapılmaktadır.

Google, AdSense programına her web sitesini kabul etmemekte olup değerlendirilmek için uygunluk kriterlerine sahip olmak gerekmektedir. Web sitesi kullanıcı deneyimi açısından kolay ve kullanışlı bir arayüze sahip bulunmalıdır. Mobil uyumluluk konusunda sorun olmamalı ve metinler kolay okunabilmelidir.

AdSense programındaki yayıncıların tek bir kaynaktan trafik almasına izin verilmemekte olup trafiğin farklı kaynaklardan sağlanması istenir.

Google reklamverenlerine karşı sorumluluk altında olup firmalar, reklamlarının belirli web sitesi türleriyle ilişkilendirilmesini istemedikleri durumda onay vermeden önce web sitesinin içeriğinin incelenmesi Google’ın sorumluluğunda olur. +18 yetişkin içerikler, şok edici içerik, aşırı küfür kullanımı, kötü amaçlı yazılım ya da reklam yazılımı, ilaç ya da uyuşturucu teçhizatı, yasa dışı faaliyet, alkol, tütün, silah, reçeteyle satılan ilaçlar ya da mühimmat satışı, yasa dışı faaliyet, nefret barındıran içerik, dil, din, ırk, milliyet, cinsiyet, cinsel yönelim vb karşı ayrımcılık yer alan web sayfalarına Google reklamları yerleştirilmez.

AdSense işleyişi tıklamalara ve farklı etkileşimlere dayandığından dolayı AdSense hesabı açan web sitelerinin kendi sayfalarındaki reklamlara tıklamaları Google AdSense sistemini kandırmaya yönelik bir sahtekarlık olarak değerlendirilmektedir. Aynı zamanda web sitesinin bağlı olduğu internet ağını kullanmakta olan aile üyeleri de aynı IP adresi üzerinden AdSense reklamına tıklama yapmamalıdır. Eğer Google, bir web sitesindeki reklamlara ilişkin tıklamaların kişinin kendisi ya da ailesi tarafından yapıldığını düşünürse ilgili web sitesini AdSense programından çıkarabilmektedir.

E-ticaret sitesinde reklam göstermek bir Google politikası ihlali olmamakla birlikte web sitesinde dönüşümleri artırmaya sağlayacak iyi bir yöntem olarak kabul edilmez. Google AdSense ilgi düzeyine dayalı reklamlar sunduğundan web sitelerinde rakiplere ait reklamlar da görülebilir. Böyle bir durumda web sitesine yerleşmiş olan rakip bir reklam ziyaretçi kaybına neden olabilir. Bu tür istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınmaması için AdSense programı genel olarak ürün ya da hizmet satan web sitelerine önerilmez.

Farklı web sitesi ziyaretçileri, web sitesinde görüntülenen farklı reklam stillerine ve türlerine ilgi gösterebilir. Farklı boyutlar ve stiller denenerek en çok etkileşim alan reklam biçimlerinin keşfedilmesi ve reklamların sürekli optimize edilmesi faydalı olacaktır.

AdSense internet üzerinden para kazanmak için son derece etkili bir program olmakla birlikte bu durum biraz da web sitelerinin trafiği ile ilişkilidir. Web sitesinin trafiğinin arttığı oranda reklamların görüntülenmesi, tıklanması ve etkileşim de bulunulma şansı o ölçüde artar. Kaliteli ve özgün içerikler oluşturmak bu nedenle internetten para kazanmanın en etkili yolu olarak kabul edilir. Aynı zamanda web sitelerinin SEO ayarlarının yapılması yoluyla sitenin arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğü artırılıp daha fazla kullanıcıya ulaşılması sağlanabilmektedir.

Web sitelerinde AdSense yerleşimi konusunda standart bir iyi yerleşimden söz edilmesi mümkün değildir. Amaç daha fazla etkileşim elde etmek olduğundan reklamların daha dikkat çekici bir yere yerleştirilmesi tercih edilmelidir. Ekranın üst kısmındaki gönderi içeriğinde yer alan reklamlar genellikle en çok tıklanmayı alan reklamlardır.

BGBG 1000 gösterim başına gelir demek olup toplam tıklanma sayısıyla tıklama başına maliyetin çarpılması ve elde edilen sonucun toplam sayfa görüntüleme sayısına bölünmesiyle elde edilir.

Tıklama oranı (TO) gösterilen toplam reklam sayısına göre tıklanma oranı olarak ifade edilebilir. Farklı sektörlerdeki web sitelerine göre tıklama oranı ciddi ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Reklam tıklamaları web sitesinin konuları, hedef kitle, sitedeki reklam yerleşimi ve birçok farklı faktöre bağlı bulunur. Reklam gelirinin artırılması ve tıklama oranının geliştirilmesi için Google AdSense “Optimizasyon” menüsünde bulunan Fırsatlar bölümünün takip edilmesi fayda sağlamaktadır.

Google AdSense her ay bir önceki aya ait kazançları hesaplamakta ve bunları “Ödemeler” sayfasında göstermektedir. Kazançlar ödeme yapılması için gereken rakama ulaştıysa o ayın 21’ine kadar ödeme işleme koyulur. Ödeme yöntemi olarak IBAN numarası tanımlanabilir.

Google Adsense 1000 Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor?

Google Adsense üzerinden yapılan bir reklam üzerinden alınan gelir, 1000 tıklama başı olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplama için bir formül uygulanmaktadır. Formül: BGBG= (tahmini kazanç / sayfa görüntüleme sayısı) * 1000’dir. Örneğin, 25 sayfalık bir görüntülemede 0,15 dolar tahmini kazanç elde edilmektedir. Bunun hesabı da şu şekilde yapılmaktadır: (0,15/25) * 1000 yani 6 dolar sayfa BGBG’si elde edilmektedir. Bir başka örnek vermek gerekirse, 45.000 reklam gösteriminde 180 dolar tahmini kazanç elde edilmektedir. Buna göre sayfa BGBG’si: (180 dolar/ 45.000) * 1000= 4,00 dolardır.

Google Adsense İle Nasıl Para Kazanılır?

Google Adsense üzerinden para kazanmak için iki şeye dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar; iyi içerik oluşturmak ve bol miktarda trafik sağlamak. Bunlara dikkat edildiği taktirde bir Adsense içeriğinden para kazanılabilmektedir. Buna ek olarak içeriklerden gelir elde etmek için onların kullanıcının ilgisini çekebilecek bir bağlamda oluşturulması oldukça önemlidir. Ayrıca, kullanıcıyı kaybetmemek adına günlük giriş sağlayacak ve tutarlı bir bağlam içerisinde bulunan içeriklerin de oluşturulması gerekmektedir. Adsense üzerinden para kazanmak için reklam vermek yeterli olmamaktadır. Adsense reklamlarının özgün olmasına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda güncel tutulması gereken bu reklamlar, kullanıcının ilgisini çekmesi için çeşitli tasarım detaylarıyla da süslenmelidir.

Adsense Kullanmak Ücretli Mi?

Google Adsense kullanmak için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur. Bunun aksine, Google, Adsense üzerinde yayınlanan reklamlara ödeme yapmaktadır. Yani, bir ücret ödemenin aksine Adsense gelir elde edilen bir platformdur. Adsense üzerinde yayınlanan reklamlar, tıklama ve gösterimler üzerinden gelir sağlamaktadır. Adsense üzerinden reklam veren bir internet sayfası, bu platform üzerinde yayınladığı reklamlardan para kazanmaktadır. Bu kazançları belirleyen en temel faktör görünürlüktür. Site içerisindeki belli başlı detaylar tarafından arttırılan sayfa görünürlüğü, reklamın ulaştığı potansiyel müşteri kitlesini büyütmektedir.

Adsense İçin Şirket Gerekli Mi?

Türk vergi sistemine göre Google Adsense üzerinden gelir elde eden kişilerin şirket kurması zorunludur. Vergilendirilmeye tabi tutulan Adsense gelirleri için kurulması gereken şirketler A.Ş ya da LTD. olmalıdır. Adsense üzerinden kazandığı gelir üzerinden vergilendirilen firmalar, belli başlı vergi ücreti ödemektedirler. Sermaye şirketleri ya da şahıs şirketlerinin ödediği bu vergiler için başlıca damga pulu ödenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda her Adsense işi için mutlaka fatura kesilmesi gerekmektedir. Bu koşullara önem göstermeyen ve şirket kurmayan kişiler vergi cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda Adsense üzerinden kazandığı geliri faturalandırmayan ve vergiye yansıtmayan şirketlere de ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.