CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

cdn nedir
İçindekiler

Content Delivery Network ifadesinin kısaltması olan CDN, içerik dağıtım ağı anlamına gelir. CDN yani içerik dağıtım ağı web sitelerinde bulunan içeriklerin kullanıcılara mümkün olan en hızlı şekilde teslim edilebilmesini sağlama amacına yönelik olarak birlikte çalışan ve coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubu olarak da tanımlanabilir. Aynı zamanda işletmelere içeriklerini bir içerik dağıtım ağı üzerinden dünyanın her yerinde bulunan son kullanıcılarına sunma imkanı verir.

CDN sayesinde resimler, videolar, stil sayfaları, HTML sayfaları ve JavaScript sayfaları dahil olmak üzere tüm içeriklerin yüklenmesi için ihtiyaç duyulan kaynakla hızlı bir şekilde ve kolayca aktarılabilir. CDN’e olan ilginin her geçen gün artmasına bağlı olarak günümüz trafiğinin çoğu CDN tarafından sağlanır. Ayrıca dünya devleri olarak kabul edilen Netflix, Amazon, Facebook gibi isimlerin trafiği de CDN aracılığıyla sunulur. Bu sayede ilgili web sitelerini ziyaret eden kullanıcılar CDN kullanırlar. CDN’in sağladığı en büyük avantajlardan biri ana sunucunun coğrafi bölgesi baz alınmaksızın her bölgenin ve her kullanıcının birbirine yakın kılınabilmesidir.

İçerik dağıtım sunucularından meydana gelen bu network hem web sitelerinin trafik kullanımının hem de sayfa yüklenme sürelerinin azaltılmasında etkilidir. Birden fazla kullanıcı isteğinin oluştuğu durumlarda bu isteklerin karşılanması için ihtiyaç duyulan ve kullanılması gereken sürenin mümkün olduğunca kısaltılmasını sağlar. Aynı zamanda CDN ağı web sitelerinin DDoS gibi çeşitli zararlı saldırılara karşı korunmasında da önemli bir rol üstlenir.

Content delivery network olarak bilinen CDN, Türkçede içerik dağıtım ağı olarak geçmektedir. İnternet üzerinde yer alan veri merkezlerindeki dağınık ve geniş içerikleri kapsayan sunucu sistemine CDN denilmektedir. Kesintisiz bir şekilde tüm verileri yüksek performansla kullanıcıya aktarma işlevi gören CDN; metin, grafik ve komut gibi çeşitli içerikleri kapsamaktadır. İndirilebilir içeriklerden uygulama verilerine canlı video portallarından çeşitli sosyal ağların da dahil olduğu internet verilerine kadar büyük bir kısmı sağlayan CDN, çok yönlü bir işlev göstermektedir.

CDN Kullanarak Performansı Artırabilirsiniz

CDN’ler web sitesinin hızının artırılmasının ve gecikmenin artırılmasının en etkili yollarından biridir. Bu yüzden içeriklerin kullanıcılara hızlı, güvenilir ve verimli bir şekilde ulaştırılmasında önemli bir görev üstlenirler. Üstelik bu içerik yalnızca web sitesini içeriğiyle sınırlı değildir. Aynı zamanda 4K ve HD kalitesindeki videolar, ses akışları, uygulamalar, oyunlar ve işletim sistemi güncellemeleri de dahildir. Web sitesi ziyaretçilerinin dikkat süreleri her geçen gün kısaldığından web sitelerinin rakiplerinin önüne geçebilmesi için ilgili içerikleri mümkün olduğunca çabuk bir şekilde sunabilmeleri çok önemlidir.

Daha fazla işletmenin çevrim içi hale gelmesiyle ve dünya genelindeki kullanıcıların alışverişten iletişim kurmaya kadar pek çok farklı amaçla internette bir araya gelmesiyle içerik sağlayıcılar; farklı içerik türlerinin teslimi, içeriklerin farklı cihaz türleri için ayarlanmasını sağlayan cihaz algılama, verilerin ve son kullanıcıların çevrim içi varlığının güvence altına alınması gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kalırlar. İçerik dağıtım ağlarının sahip olduğu kendine özgü yetenekler, CDN sağlayıcılarının, işletmelerin medya dağıtımının çeşitli zorluklarının üstesinden gelmesine yardımcı olabilmek için benzersiz bir şekilde konumlandırıldığının en güzel göstergesi olarak kabul edilir.

cdn nedir

CDN Hizmeti Ne İşe Yarar?

İçerik dağıtım ağları yani CDN için internetin içerik dağıtımından sorumlu şeffaf omurgası dersek çok da haksız sayılmayız. Farkında olsak da olmasak da hepimiz her gün haber sitelerinde makaleler okurken, YouTube videoları izlerken, çevrim içi alışveriş yaparken ya da sosyal medyada dolaşırken CDN’ler ile etkileşime gireriz.

Ne yaparsak yapalım ya da hangi tür içerikleri incelersek inceleyelim PC’mize ya da mobil tarayıcımıza gönderilen her karakteri, her görüntü pikselinin ya da her film karesinin arkasında CDN’ler vardır.

Web sitesi ziyaretçilerinin en büyük şikayeti bir web sayfasının yüklenmesinin talep edildiği andan içeriğin ekranda göründüğü ana kadar geçen sürenin uzamasıdır. Bu gecikme çoğu belirli web sayfalarına özgü olan bir dizi faktörden etkilenmekle birlikte gecikme sürelerinin ortak nedenlerinden biri ilgili web sitesinin barındırma sunucusuyla arasındaki fiziksel mesafedir. Bir CDN’in misyonu bu fiziksel mesafenin sanal olarak kısaltılması ve bu sayede sitenin yüklenme hızının ve performansın iyileştirilmesidir.

CDN kullanımı ile birlikte web sitelerinin hızında gözle görülür bir artış elde edilir. Web sayfalarını optimize ederek ziyaretçilere iyi bir kullanıcı deneyimi sunan bu sistem aynı zamanda SEO performansını da olumlu yönde etkiler ve web sitesinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.

CDN sunucuları web sitelerinin ve uygulamaların hem çalışma süresinin hem kullanılabilirliğinin geliştirilmesine imkan verir. Web sayfalarının ölçeklenebilirlik kazanmasına ve optimize edilmesine yardımcı olur. Tek bir bölgeden ziyaretçi alan web sitelerine fayda sağlamasının yanı sıra CDN kullanımıyla birlikte çeşitli coğrafi bölgelerde yer alan sunucular, farklı coğrafyalarda yaşayan ziyaretçilerin ilgili web sitesine son derece hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli bir rol oynar.

Web sitelerini çeşitli saldırılara karşı koruma özelliği nedeniyle CDN’lerin bir tür güvenlik duvarı fonksiyonu üstlendiği de söylenebilir. Botlara ve buna benzer kötü amaçlı ziyaretçilere karşı önlem alınmasında etkilidir. Çünkü içerik dağıtım ağı kullanılan web sitelerinde bu tarz saldırılar CDN’lerin içinde kalır ve bu sayede trafik kaynaklarını meşgul etmeyerek ana sunucuya gereksiz yük bindirilmesi engellenmiş olur.

Site hızının SEO çalışmaları için çok önemli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda CDN hizmetinden yararlanmanın, web sitesini hızlandırarak kullanıcı deneyimini artıracağı ve web sitesinin bu sayede kullanıcılar için daha çekici bir hale gelebileceği kolaylıkla ifade edilebilir. Site hızının yanı sıra CDN servisleri tarafından sunulan ek güvenlik önlemleriyle web sitelerinin daha güvenli bir hale gelmesi de sağlanabilir.

Kimler CDN Kullanmalıdır?

CDN kullanımı genellikle görsel ve video barındırma amacına yönelik olarak çok büyük haber ve e-ticaret siteleri gibi web siteleri tarafından tercih edilir. Bununla birlikte CDN’ler yalnızca görsel değil aynı zamanda CSS, metin dosyası, font dosyası, CSS, JS, medya dosyası, belgeler ve uygulamalar gibi tüm statik dokümanların bulundurulabileceği harici sunucular olma özelliğine sahiptir.

CDN kullanımı genelde çok fazla içerik barındıran, büyük hacimli ve global trafiği yüksek olan web siteleri tarafından tercih edilmekle birlikte küçük ya da büyük ölçekli tüm web siteleri CDN kullanabilir.

CDN kullanımının haber, video, e-ticaret, oyun gibi amaçlara yönelik olarak hizmet veren web siteleri için olmazsa olmaz olduğu kabul edilir. Güvenliğin en üst düzeyde olmasının bir zorunluluk olduğu finans kurumları ve devlet kurumları da mutlaka CDN hizmetinden yararlanmalıdır.

Bununla birlikte CDN hizmetlerinin ücretleri web sitesinin trafiğine, hizmet verilen sektöre ve hangi tür dosyalar barındırılmak istenildiğine göre değişiklik gösterebilir. CDN kullanımı için en çok tercih edilen firmalardan biri olan CloudFare 2009 yılında Amerika’da kurulmuş olup günümüzde yüzden fazla ülkede iki yüzden fazla sunucuya sahiptir. CloudFare’in çok sık tercih edilmesindeki nedenlerin başında ücretsiz sunmakta olduğu CDN, SSL, Temel Güvenlik Koruması ve WordPress Cache eklentileriyle entegre bir şekilde çalışabilmesi gelir. İstanbul’da da bir veri merkezi olan CloudFare yalnızca ücretsiz SSL ve SDN hizmetleri sunmaz. Ayn zamanda sahip olduğu üstün güvenlik teknolojileri sayesinde web sitelerini zarar uğratması oları tehditlere ve kötü amaçlı botlara karşı güvenlik duvarı görevi görür.

Incapsula da bulut tabanlı güvenlik sağlayıcılardan biri olup CDN denildiğinde akla gelen ilk isimler arasında yer alır. Incapsula tarafından sağlanan ücretsiz CDN planı özellikle blog sahipleri için uygun olup spam botlara ve yorumlara karşı korumanın yanı sıra CAPTCHA güvenliği hizmetlerinden de yararlanılması mümkündür.

cdn nedir

Sıkça Sorulan Sorular

[faq-schema id=”8626″]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.