Canonical URL Nedir?

canonical url nedir
İçindekiler

Web sitelerindeki sayfa sayısı arttıkça içeriklerin tekrarlanması riski bulunur. Web sitesinde benzer sayfaların olması ve genel sayfalar bazında belirli bir anahtar kelime ile sıralama alınması durumunda arama motoru botları trafiği hangi URL’ye yönlendireceklerini bilemezler. Arama motoru botlarının organik trafiği benzer sayfalardan hangisine yönlendireceğini belirtmek için Canonical URL etiketi kullanılarak tercih edilen URL bildirilir. Diğer bir deyişle Canonical URL ile ziyaretçilerin görmesi istenilen sayfa bildirilmiş olur.

Canonical URL, Türkçede kanonik URL olarak geçmektedir. Canonical URL, internet üzerindeki web sitelerindeki URL yapılarının standart formata uygun olmasını sağlamak amacıyla oluşturulan bir kodlama yapısıdır. Amacı, aynı içeriğe sahip olan sayfalarda kullanılan Canonical URL, arama motorlarında birbiriyle aynı başlığa sahip farklı içeriklerin kopya olarak algılanmasının önüne geçmektir. Aynı zamanda aynı sayfadaki iki farklı sekmede geçiş yapabilmek için de Canonical URL kullanılmaktadır. Sayfanın kaynak kod bölümüne eklenen Canonical URL sayesinde bu geçişler yapılabilmektedir.

Canonical URL Neden Kullanılır?

Canonical tag olarak da bilinen kavramın kullanılmasının sebebi web sayfaları içerisindeki benzer sayfalardan tek bir sayfanın öne çıkarılmasıdır. Canonical URL tekrarlayan içerik sorununun önüne geçmek için sıklıkla kullanılan hızlı ve etkili bir yöntemdir. Web sitesinde bir ya da birden fazla içerik varsa siteye en uygun olan ana içerik olarak belirlenmeli, diğer içerikler Canonical URL kullanılarak bu içeriğe yönlendirilmelidir.

WordPress alt yapısı kullanılan web sitelerinde Yoast Plu In eklentisiyle Canonical etiketi kullanılması gereken istekler otomatik olarak yapılır. Bunun için eklenti indirilmesi ve kurulmalıdır. Sonra belirli sayfa ya da içerik için Canonical URL oluşturulur. Düzenle kısmına tıklanır. Eklentinin en altındaki Yoast ayarları yönlendirme yapar ve işlem tamamlanır.

URL adreslerine ilişkin en küçük bir hata yapılması durumunda dahi arama motorları bunu ayrı bir sayfa olarak algılar. Bu nedenle web siteleri için yinelenen ve kopya olarak görülme ihtimali olan içeriklerin engellenmesi için bazı durumlarda Canonical URL kullanılması gerekir. Bunlar arasında;

  • Web sayfalarının farklı şekilde yazılmış varyasyonlarına sahip olunması,
  • Herhangi bir sayfanın www olan ve olmayan varyasyonlarına sahip olunması,
  • Site genelinde parametreli URL çeşitlerinin bulunması,
  • Web sitesinin genelinde herhangi bir sayfanın AMP ya da AMP dışı varyasyonlarına sahip olunması,
  • URL’nin default versiyonlarında aynı içeriğe sahip olunması,
  • Aynı içeriğin hem büyük hem küçük harflerle belirtilmesi,
  • Web sitesine ait mobil arayüzün farklı URL’e ve subdomaini bulunması,
  • Aynı içeriğe farklı etiket ve kategoriler üzerinden ulaşılabiliyor olunması sayılabilir.

canonical url nedir

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Canonical etiket her zaman için belirli bir sayfanın HTML kodlarının olduğu alanda en üst sırada bulunmaktadır. Diğer bir deyişle meta description, başlık etiketiyle robot etiketlerinin olduğu yerle Canonical etiketinin olduğu alan aynı bölümü kapsamaktadır. Hazırlanan Canonical URL aynı sayfa ile canonicalleştirilecek olan alan adlarının tümüne yerleştirilmelidir.

Tercih edilen URL’i ayarlamak için;

  • Canonical olmayan URL’ler için 301 yönlendirmesinin kullanılması,
  • Aynı içerik sayfaları için belirlenmiş olan URL’in site haritasına eklenmesi,
  • rel=“canonical” elementi kullanılarak istenilen URL’in saptanması,
  • Google Search Console’da tercih edilen URL’in belirtilmesi,
  • Canonal link için HTTP yerde HTTPs kullanılması,
  • HTTP başlık alanında kullanılması için bir canonical link belirlenmesi yöntemlerinden biri tercih edilebilir.

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları Nelerdir?

Canonical kullanımı sırasında çoklu Canonical URL kullanmak yerine tek Canonical URL kullanılması gerekir. Canonical URL etiketleri mutlaka <head> ile </head> aradında olmalıdır.  Bunun nedeni arama motoru botlarının bu iki etiket dışında kalan meta etiketlerini göremeyecek olmasıdır.

Canonical etiketi kullanımında, indekslenmesine izin verilmeyen sayfaların site haritası içinde olmadığına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde arama motoru botlarına önce sayfaların taranması izni verilmiş sonra da orijinali belirlenmiş sayfanın taranmasına izin verilmemiş olunur.

Canonical URL kullanılırken arama motorlarının en iyi URL’yi tanımlamak için kendi yöntemlerini kullandığı ve belirli kriterleri olduğu unutulmamalıdır. Arama motoru botları küçük ve büyük harfli alan adlarını farklı olarak algılar. Bu nedenle öncelikle server üzerinde küçük harfli URL’lerin kullanılmasına çalışılmalı ve Canonical URL için yine küçük harfler tercih edilmelidir.

Canonical URL için tercih edilen bağlantı öğesinin dolaylı yollar içermemesine ve direkt olarak verilmesine özen gösterilmelidir.

Web sayfası özelinde birden fazla Canonical URL bulunduğu durumlarda arama motoru botları her iki URL’i de görmez. Bu durumda birden fazla rel=”canonical” etiketi yerine doğrudan sayfaya özel bir  Canonical URL kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Web sitesinde SSL kullanılmaya başlandıktan sonra SSL olmayan URL’ler kaldıysa bunlar düzeltilmelidir. Aksi takdirde arama motoru botları açısından karışık bir durumla karşılaşılması olasıdır.

Canonical etiketi için 404 durum kodu ayarlaması yapılması “noindex” ile aynı etkiyi sağladığından arama motorları sayfanın default etkisini görememekte ve tarayamamaktadır.

Sayfalama sistemindeki tüm sayfalar ilk sayfaya yönlendirilmemesi gerekmekte ve bunun için kendinden referanslı etiketler kullanılabilmektedir. Bu durumda Canonical etiketine ek olarak next/prev komutaları kullanılmalıdır.

Belirli bir sayfa için birden fazla Canonical URL etiketi kullanımından kaçınılmalıdır. Bu tarz bir etiketleme yapmak arama motorlarının hiçbir etiketi dikkate almamasına, tarama ve indeksleme yapamamasına neden olur.

Site dilinin ve lokasyon hedeflemesinin belirtilmesi için “hreflang” etiketi kullanılır. Eğer etiket kullanılırken Canonical’la birlikte aynı dil için olmasa dahi standart bir sayfa belirtilmesi son derece önemlidir.

Canonical etiketin sayfaya ait <body> alanında etiketlenmesi durumunda arama motoru botları tarafından incelenemeyeceği ve yok sayılacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle Canonical etiketinin mutlaka <head> etiketleri arasında yer alması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

Canonical Etiketi Doğru Bir Biçimde Nasıl Uygulanır?

Kopya içerik algılanmasının önüne geçebilmek amacıyla kullanılan Canonical URL, site içerisindeki birden fazla bağlantıda saptanabilecek kopya ya da benzer içerikleri ana içerik olarak belirleyip, bu sorunun önüne geçerek web sitelerinin değerini arttırmaktadır. Bunun önüne geçmek için kullanılan Canonical URL nasıl uygulanmaktadır? Canonical URL uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  •       Web sitesi üzerinde Canonical URL’nin kopya içerikler algısını oluşturabilecek formatların URL parametreleri olması gerekmektedir.
  •       Daha kesin bir sonuç için ve kopya format algılanmasından kaçınmak için oluşturulan bir sayfanın farklı farklı türleri bulunması gerekmektedir.
  •       Canonical URL’nin doğru çalışması için; AMP ve AMP olmayan varyasyonlara sahip bir sayfa oluşturulması gerekmektedir.
  •       URL sonlarında / ve /’siz halleriyle oluşturulması gerekmektedir.
  •       Canonical URL’de dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri güncel kalmaktadır. Ayrıca, site içerisindeki tüm URL’lerin aynı sürümde olması gerekmektedir. Aksi durumda Canonical URL doğru bir şekilde çalışmayacaktır.
  •       Canonical URL’nin içeriği saptayabilmesi için o içeriğin hem büyük hem de küçük harflerle yazılmış kopyaları bulunması gerekmektedir.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

Canonical URL kullanımı, bir site içerisindeki benzer içeriklerin kopya olarak algılanmasının önüne geçmektedir. Canonical URL, siteleri zenginleştiren bir kodlamadır. Şayet bir sitede Canonical URL yoksa, o site arama motorlarında içerik olarak daha az görünecektir. Daha detaylı açıklamak gerekirse, bir sitedeki aynı sayfa üzerinde birbirine benzer içerikler varsa ama motorlarındaki tarama sırasında onların kopya olduğu saptanacaktır. Böylelikle site görünürlüğü ve içerik zenginliği eksik kalacaktır. Fakat Canonical URL sayesinde bunun önüne geçilebilmektedir.

Sitelerin içerik açısından zenginleşmesini sağlayan ve arama motorlarının kopya algılamasından kurtaran bir kodlama olan Canonical URL, belli başlı durumlar çerçevesinde kullanılmaktadır. Daha yararlı bir kullanım rotasına sahip olan Canonical URL, gözlemlenmeyen ve takip edilmeyen bu kullanım çerçevesi içerisinde efektifliğini kaybetmekte ve yarar sağlamamaktadır. Bu sebeple şu yolların izlenmesi gereklidir;

  •       Web sitesi üzerindeki sayfaların içerisinde paylaşılan içeriklerin Canonical URL tarafından saptanabilmesi için mutlaka onları URL ile kullanın. Aksi durumda Canonical URL işlevsiz kalarak bu içerikleri görmemektedir.  Kullanılması gereken yapı: <link rel=”canonical” href=” /ornek-sayfa/” />  şeklinde olmalıdır.
  •       URL’ler mutlaka küçük harfli olmalıdır. Google üzerinde taramalar sırasında URL’ler hem küçük hem de büyük harfli olarak ele alınmaktadır. Öncelikle küçük harfli URL’ler kullanılmalı ve CanonicalURL’ye de aynı şekilde harf ataması yapılması gerekmektedir.
  •       Doğru Domain kullanılmalıdır. URL’ler mutlaka SSL ile bağlantılı olmalıdır. Aksi taktirde atanan Canonical URL’ler o domain üzerinde işlev göstermeyecektir. Doğru yapıya örnek: <link rel=”canonical” href=”https://ornekdomain.com/ornek-sayfa/” />

Canonical URL, Türkçede kanonik URL olarak geçmektedir. Canonical URL, internet üzerindeki web sitelerindeki URL yapılarının standart formata uygun olmasını sağlamak amacıyla oluşturulan bir kodlama yapısıdır. Amacı, aynı içeriğe sahip olan sayfalarda kullanılan Canonical URL, arama motorlarında birbiriyle aynı başlığa sahip farklı içeriklerin kopya olarak algılanmasının önüne geçmektir. Aynı zamanda aynı sayfadaki iki farklı sekmede geçiş yapabilmek için de Canonical URL kullanılmaktadır. Sayfanın kaynak kod bölümüne eklenen Canonical URL sayesinde bu geçişler yapılabilmektedir.

canonical url nedir

Canonical Etiketi Doğru Bir Biçimde Nasıl Uygulanır?

Kopya içerik algılanmasının önüne geçebilmek amacıyla kullanılan Canonical URL, site içerisindeki birden fazla bağlantıda saptanabilecek kopya ya da benzer içerikleri ana içerik olarak belirleyip, bu sorunun önüne geçerek web sitelerinin değerini arttırmaktadır. Bunun önüne geçmek için kullanılan Canonical URL nasıl uygulanmaktadır? Canonical URL uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  •       Web sitesi üzerinde Canonical URL’nin kopya içerikler algısını oluşturabilecek formatların URL parametreleri olması gerekmektedir.
  •       Daha kesin bir sonuç için ve kopya format algılanmasından kaçınmak için oluşturulan bir sayfanın farklı farklı türleri bulunması gerekmektedir.
  •       Canonical URL’nin doğru çalışması için; AMP ve AMP olmayan varyasyonlara sahip bir sayfa oluşturulması gerekmektedir.
  •       URL sonlarında / ve /’siz halleriyle oluşturulması gerekmektedir.
  •       Canonical URL’de dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri güncel kalmaktadır. Ayrıca, site içerisindeki tüm URL’lerin aynı sürümde olması gerekmektedir. Aksi durumda Canonical URL doğru bir şekilde çalışmayacaktır.
  •       Canonical URL’nin içeriği saptayabilmesi için o içeriğin hem büyük hem de küçük harflerle yazılmış kopyaları bulunması gerekmektedir.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

Canonical URL kullanımı, bir site içerisindeki benzer içeriklerin kopya olarak algılanmasının önüne geçmektedir. Canonical URL, siteleri zenginleştiren bir kodlamadır. Şayet bir sitede Canonical URL yoksa, o site arama motorlarında içerik olarak daha az görünecektir. Daha detaylı açıklamak gerekirse, bir sitedeki aynı sayfa üzerinde birbirine benzer içerikler varsa ama motorlarındaki tarama sırasında onların kopya olduğu saptanacaktır. Böylelikle site görünürlüğü ve içerik zenginliği eksik kalacaktır. Fakat Canonical URL sayesinde bunun önüne geçilebilmektedir.

Canonical URL Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sitelerin içerik açısından zenginleşmesini sağlayan ve arama motorlarının kopya algılamasından kurtaran bir kodlama olan Canonical URL, belli başlı durumlar çerçevesinde kullanılmaktadır. Daha yararlı bir kullanım rotasına sahip olan Canonical URL, gözlemlenmeyen ve takip edilmeyen bu kullanım çerçevesi içerisinde efektifliğini kaybetmekte ve yarar sağlamamaktadır. Bu sebeple şu yolların izlenmesi gereklidir;

  •       Web sitesi üzerindeki sayfaların içerisinde paylaşılan içeriklerin Canonical URL tarafından saptanabilmesi için mutlaka onları URL ile kullanın. Aksi durumda Canonical URL işlevsiz kalarak bu içerikleri görmemektedir.  Kullanılması gereken yapı: <link rel=”canonical” href=” /ornek-sayfa/” />  şeklinde olmalıdır.
  •       URL’ler mutlaka küçük harfli olmalıdır. Google üzerinde taramalar sırasında URL’ler hem küçük hem de büyük harfli olarak ele alınmaktadır. Öncelikle küçük harfli URL’ler kullanılmalı ve Canonical URL’ye de aynı şekilde harf ataması yapılması gerekmektedir.
  •       Doğru Domain kullanılmalıdır. URL’ler mutlaka SSL ile bağlantılı olmalıdır. Aksi taktirde atanan Canonical URL’ler o domain üzerinde işlev göstermeyecektir. Doğru yapıya örnek: <link rel=”canonical” href=”https://ornekdomain.com/ornek-sayfa/” />

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.