Kullanıcıların herhangi bir web sitesinde görüntüledikleri sayfaya gelmek için hangi yolları izlediğini ya da bulundukları sayfanın ana sayfaya göre konumunu gösteren bağlantı anlamına gelen breadcrumb iyi tasarlanmış bir web sitesinin en önemli unsurlarından biridir.
Sözlük anlamı ekmek kırıntısı olan breadcrumb literatüre Hansel&Gretel’in hikayesinden esinlenerek giren oldukça önemli bir kavramdır. Sözlük anlamının dışında ise web sayfasının üzerinde birbirine bağlanmış link hiyerarşisini ifade edere. Bu bağlamda breadcrumb kullanıcıların istedikleri web sitelerinde rahat bir şekilde dolaşmalarını sağlayan aynı zamanda içeriklerin kategorilerinin de yer aldığı hiyerarşiyi gösteren ve sayfaların üst bölümünde bulunan link dizisi olma özelliğine sahiptir. Aslında bir navigasyon sistemi olan breadcrumb web sitesini ziyaret eden kullanıcıların tüm adımlarını izleyip geçtikleri yolları işaretlemelerini, diledikleri zaman bir üst kategoriye ya da önceden ziyaret ettiklere sayfaya geri dönebilmelerine imkan verir. Breadcrumb’ın kullanıcı deneyimi ve SEO üzerinde sahip olduğu etki son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer alır.
Breadcrumb Türleri Nelerdir?
Kullanıcıların ve arama motoru botlarının web sitelerindeki hiyerarşiyi anlamasını ve bu yapı çerçevesinde hareket etmesini sağlayan bir bağlantılar kümesi olarak da bilinen breadcrumb aslında alt kümelerden oluşan bir sitenin çok daha hızlı bir şekilde gezilebilmesini sağlayan bir sistem olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda kullanılabilirliğin kolaylaştırılması aşamasında da ziyaretçilerin site içi gezinmesinde ve Google botlarına crawl aşamasında kolaylık sağlama özelliğine sahiptir. Breadcrumb yapısı birden farklı biçimde kurgulanabileceği gibi web sitesinin ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak özelleştirilmesi de mümkündür. Temelde kullanılan breadcrumb türleri şu şekildedir:
Location Breadcrumb: Location-based breadcrumb en sık kullanılan breadcrumb türü olarak bilinir. Kullanıcının ziyaret ettiği sayfanın, site hiyerarşisi içerisinde hangi konumda yer aldığını temel alıp Google’da herhangi bir arama yapılıp arama sonuçlarından bir sayfa seçildiğinden sitenin içerisinde nerede olunduğunu gösterir. Location breadcrumb kullanıcılara istedikleri takdirde doğrudan üst kategorilere hatta ana sayfaya dönme kolaylığı sağladığı gibi tam olarak web sitesinin hangi noktasında olduklarını da anlama imkanı verir.
Attribute Breadcrumb: Bu türde kullanıcıların geçtiği sayfaların title etiketleri yerine nitelikleri listelendiğinden kullanıcıya site içideki konumunu göstermesi mümkün değildir. Bu yapıya genellikle e-ticaret sayfalarında rastlanır. Ve web sitesini ziyaret eden kullanıcıya site içindeki konumu yerine geçtiği sayfaların niteliklerini yani o sayfaya ulaşabilmek için hangi filtrelerin kullanıldığını gösterir.
Path Breadcrumb: Bu tür breadcrumb yapısı kullanıcının takip ettiği yolu işaretleyerek dinamik bir şekilde oluşturur. Bununla birlikte web üzerindeki birçok sayfaya birden fazla farklı yol kullanılarak ulaşılabileceğinden bu dinamik yapının duplicate sorununa neden olması mümkündür. Web sitesine dışarıdan bir link kullanarak ulaşan kullanıcılar da path breadcrumb ile üst kategorilere dönüp tam olarak aradıkları sayfalara kısa yoldan ulaşamazlar. Bu durumda tarayıcıların “Geri” butonundan farklı bir işleve sahip olmayan bu yapı kullanıcı deneyimine olumlu bir katkıda bulunmaz.
Breadcrumb Neden Kullanılır?
Breadcrumb kullanılması kullanıcı deneyimine de SEO performansına da olumlu katkı sağlar. Google günümüzde gerçekleştirdiği her algoritma güncellemesinde kullanıcı deneyiminin çok daha mükemmel bir şekilde ölçümlemeyi hedefler. Bu nedenle iyi bir SEO performansı sergilemek isteyen web siteleri kullanıcıların minimum çabayla maksimum fayda elde edebileceği bir navigasyon sistemi kurgulamalıdır. Web sitesinin navigasyon sistemi ne kadar kullanışlı olsa da breadcrumb’ın destekleyici bir unsur olarak kullanıcıya ek fayda sağlama amacıyla kurgulanmasına özen gösterilmelidir.
Breadcrumb yapısının web sitesinin ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre kurgulandığı durumlarda kullanıcılar sunulan içeriklerden maksimum faydayı sağlama imkanı elde ederler. Kullanıcı deneyimi de bounce rate gibi olumsuz faktörleri minimize ederek dolaylı şekilde SEO performansını etkiler Breadcrumb yapısının kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisi şu şekilde listelenebilir:
- Ziyaretçilerin web sitelerinin düzenini daha iyi bir şekilde anlamasını, bir üst kategoriye dönmesini ya da benzeri sayfalar arasında gezinmesini kolaylaştırır.
- Kullanıcılar sayfalar arasında çok daha hızlı bir şekilde gezinebilirler.
- Az yer kaplıyor olduklarından dolayı bu yapıdan yararlanmayı tercih eden kullanıcıların rahatsız olması söz konusu değildir.
- Anlaşılması kolay bir yapı olduğundan kullanıcılar bu sistemi kullanırken zorlanmazlar.
- Web sitesini tanımadan dışarıdan bir linkle gelen ziyaretçilerin sayfalar arasında kolay ve hızlı bir şekilde gezinmesi breadcrumb sayesinde mümkün olabilir.
- Breadcrumg ziyaretçilerin web sitesine göz atmasının alternatif bir yolu olarak hemen çıkma oranlarının düşmesinde etkilidir.
- Ziyaretçilerin sayfalar arasında gezinmesini çok daha kolay bir hale getirdiğinden kullanıcı deneyimini iyileştirerek sitede kalma sürelerinin artmasında rol oynar.
Breadcrumb Kullanımının SEO Performansı Üzerindeki Etkisi
Breadcrumb Google’ın ve diğer arama motorlarının web sitesinin hiyerarşisini deşifre etmesine yardımcı bir yapı olarak arama motoru botlarının hangi sayfaların ne kadar önemli olduğunu belirlemesine katkı sağlar.
Organik aramalar ile gelen ziyaretçilerin web sitelerine ana sayfadan giriş yapması oldukça nadir bir durumdur. Web sitesindeki her bir sayfa bir kullanıcı içi olası bir açılış sayfası olma özelliği taşıdığından breadcrumb ziyaretçilerin web sitesinin diğer bölümlerine yönlendirilmesini sağlayan önemli bir destekçi görevini üstlenir. Google bu destekçilerin nadiren de olsa arama sonuçlarında görünmesine izin verdiğinden gerek breadcrumb’a yapılandırılmış veriler eklenerek gerek WordPress kullanıldığı durumlarda Yoast SEO ile breadcrumbların arama motoru sonuçlarında görülmesi olasılığı artırılabilir.
Web sitelerinde yer alan sayfalara alt level’lardan ulaşan breadcrumb linkleri sayesinde site içi linklerin kazandırılması mümkündür. Breadcrumb yapısında kullanılmakta olan anchor text’ler, hedeflenen anahtar kelimeleri içerip arama motoru botlarının sayfaların içeriği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Ayrıca Schema entegrasyonuyla arama motoru botlarına söz konusu linklerin breadcrumb linki olduğu bilgisinin iletilmesi olasıdır.
Kullanıcıların web sayfalarından hemen çıkma oranı doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da SEO’ya yardımcı faktörlerden biri olduğu kabul edilir. Eğer bir web sitesinin hemen çıkma oranı yüksekse ve kullanıcı deneyimi konusunda sorunlar varsa çözüm olarak breadcrumb yapısından yararlanılabilir. Bu sayede ziyaretçilerin web sitesinde geçirdikleri sürenin ve dönüşüm oranlarının artırılması söz konusu olabilir.
Breadcrumb Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Breadcrumb kullanımı sırasında yapılan yanlışların istenilen sonuçlara ulaşmayı engellemesi söz konusu olabilir. Bu nedenle bazı noktalara özellikle dikkat edilmelidir:
- Breadcrumb kullanımı büyük ve ok sayfalı web sitelerinde tercih edilmelidir.
- Sıçramaların kullanıcı için engel oluşturması ve kafa karışıklığına yol açması olası olduğundan doğru ve eksiksiz bir yapı oluşturulmasına özen gösterilmelidir.
- Breadcrumb sadece bir ya da iki web sayfasında değil tüm sayfalarda ve H1 başlığının hemen üzerinde olacak şekilde kullanılmalıdır.
- Breadcrumb yapısı göze batmamalı ancak görülmesi kolay olmalıdır. Yazı tipinin çok büyük ya da çok küçük olmayacak ve mobil cihazlar dahil olmak üzere her tür cihazda kolaylıkla okunacak şekilde ayarlanmasına dikkat edilmelidir.
- Kullanılacak olan breadcrumb yapısı web sitesinin gereksinimlerine uygun olacak şekilde seçilmelidir.
- Breadcrumb’ın gezinme çubuğunun yerini almamasına, gezinme çubuğunun bir kopyası olmamasına ve e amaçlar için kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Bir yanıt yazın