Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’ın 2016 yılında yaptığı açıklamaya göre backlinkler web sitelerinin arama motoru sıralamalarındaki konumunu belirleyen en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda web sitelerini üst sıralara taşıyabilmek için gerçekleştirilen SEO çalışmalarının en etkili unsurudur.
Google ve diğer arama motorlarının yakından izlediği backlink web sitelerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda listelenmesini sağlayan en önemli SEO araçlarından biridir. Gelen link ya da harici link olarak adlandırılan backlink bir web sitesi sayfasından başka bir web sitesine giden linklerdir. Web sitelerinin farklı kitleler tarafından fark edilmesinde ve daha fazla görünür olmasında önemli bir role sahiptir. Backlinkler web sitesinde verilen iç bağlantılardan çok üçüncü taraf kaynaklardan web sitesine gelen linklerden oluşur. Backlinkler ücretli ya da ücretsiz olarak alınabilmekle birlikte backlinklerin hangi yollarla alındığı arama motorları açısından çok önemli bir kriterdir. Arama motorları backlinklerin güvenilir olup olmadığı konusunda hassas bir tavır sergiler. Bu nedenle geçici ve anlık backlinkler yerine güvenli, zamanla silinmeyen, kaliteli ve kalıcı backlinkler tercih edilmelidir.
Backlink Nedir?
İş ortaklığı dijital dünyada da varlığını tüm hızıyla sürdüren bir olgu olup web siteleri arasında yürütülen iş ortaklığının önemli bir kısmını backlink oluşturur. Backlink en basit şekliyle bir siteden bir başka siteye verilmiş olan bağlantı olarak tanımlanabilir. Bir internet sitesinin linkinin bir başka internet sitesinde yayınlandığı bu yöntem ile web siteleri birbirine referans olmakta, bağlantıya konu olan site kullanıcılara önerilmektedir. Bağlantı almış olan site bu şekilde hem linke tıklayan kullanıcılar üzerinden yeni ziyaretçiler kazanmakta hem de arama algoritmaları nezdinde artı puan kazanmaktadır.
Web sitelerinde yayınlanan içeriklerin bazı bölümlerinde kullanıcıların tıklayabileceği bağlantılar yer alır. Bu bağlantılar kullanıcıları farklı web sitelerine yönlendirirler. Kullanıcılar güvendikleri web sitelerinde gördükleri bağlantılara da güvenirler ve tıklarlar. Buna bağlı olarak bu yöntemin bir tür referral trafik kaynağı sayılması da mümkündür. Backlink ücretli ve ücretsiz alınabilmekle birlikte ücretli backlink alımının Google tarafından önerilen bir yöntem olmadığı bilinmektedir.
Backlink Edinmek Faydalı mıdır?
Backlink edinmenin farklı yolları olduğu gibi bu yolların da farklı etkileri bulunur. Doğru yollarla edinilen bağlantılar web sitesinin daha başarılı olmasında önemli bir rol oynar. Google arama motoru botları yeni siteleri ve içerikleri keşfetme amacına yönelik olarak bu linkleri taramaktadır. Bağlantı alan siteler ise Google arama motoru botları tarafından çok daha sık bir şekilde ziyaret edilmekte ve daha kısa süre içerisinde indekslenmektedir.
Bu linklerin belirli bir anahtar kelime özelinde web sitesine eklenmesiyle söz konusu web sitesi ilgili anahtar kelimeye ilişkin arama motoru sonuçlarında daha kolay bir şekilde üst sıralarda yer alır. Daha fazla ziyaretçi alan web sitesi daha geniş kitlelere ulaşır. Markanın dijital ortamdaki bilinirliği yönlendirme bağlantısı almasına bağlı olarak artar. Bağlantının kaliteli bir web sitesinden alınması kullanıcıların güveninin artırılması konusunda önemli bir role sahip olup domain otoritesinin artırılmasına da katkıda bulunur.
NoFollow ve DoFollow Nedir?
Backlink link çıkışının olduğu domain için de linkin ulaştığı domain için de son derece önemli olup bir siteye link yönlendirmesiyle gidilmesi o sitenin değerinin artmasını sağlayabilir. Aynı zamanda gidilen site, link veren domain adresinin değerinin düşmesine de neden olabileceğinden bir siteye backlink verilirken dikkatli olunması çok önemlidir.
Web sitesi sahipleri, web sitelerinden verdikleri backlinklere “nofollow” ya da “dofollow” etiketini ekleyebilirler. Bu etiketler aracılığıyla Google’a bağlantıyı takip et ya da takip etme komutu verilmiş olur. “dofollow” yani takip et etiketi link verilen sitenin güvenilir olduğuna dair kefil olunduğu anlamına gelmekte olup Google arama motoru botları “dofollow” etiketini gördüğü zaman söz konusu backlink üzerinden o adrese gidip ilgili sayfayı da taramaktadır. “nofollow” etiketini gördükleri zaman ise söz konusu web sitesinde kalmakta ve o web sitesinin içeriğini taramaya devam etmektedir. Bu nedenle “dofollow” etiketinin çok daha etkili olduğu kolaylıkla söylenebilir. “dofollow” etiketiyle Google arama motoru botları otoritesinden ve güvenilirliğinden emin olunan backlinkleri takip etmesi için yönlendirilmiş olur. “nofollow” özelliği Google botlarına, verilen backlink üzerinden sıralama kredisiyle otorite değeri aktarımı da dahil olacak şekilde herhangi bir öneri verilmesinin istenilmediği durumlarda kullanılabilir. Böylece kulanıcı için faydalı olduğu düşünülen bir sayfa Google arama motoru botlarının takip etmeyeceği bir link olarak kullanıcıya sunulabilir.
Zararlı Linkler
Doğal olmayan bazı yanlış linkler Google arama motorlarında sahip olunan sıralamaları olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğunlukla düşük kaliteli ya da şüpheli web sitelerinden gelen ya da Google’ın site yöneticisi yönergelerini doğrudan ihlal eden ve yalnızca arama motoru sıralamalarını değiştirmeye çalışan zararlı linkler farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Zararlı linkler olarak nofollow ya da sponsorlu özelliklerle işaretlenmeyen ücretli linkler, düşük kaliteli dizinlerle yer imleri sitelerinden gelen linkler, tam olarak eşleşen link metnini kullanan doğal olmayan linkler ve yaygın olarak kullanılan footer linkleri sayılabilir.
Backlinklerin istenildiği zaman kullanılması mümkün olmakla birlikte potansiyel olarak zararlı ya da doğal olmayan şekilde oluşturulmuş linkler olup olmadığının anlaşılabilmesi için farklı backlink denetim araçlarının kullanılması söz konusu olabilir. Backlink denetim araçları sayesinde web sitesinin alan adına işaret eden ve arama motoru sonuçlarındaki sıralamayı düşürebilecek olan zararlı bağlantıların analiz edilmesi ve bunlardan kurtulunması mümkündür. Ayrıca Google Search Console hesabıyla bu araçlar arasında bağlantı kurulup genel backlink profilinin ne kadar sağlıklı olduğu da gözden geçirilebilir.
Analizin tamamlanmasının ardından bir reddetme listesi oluşturulup Google Disavow Tool aracına gönderilerek Google’a web sitesiyle ilgili link arasındaki bağlantının istenmediği bildirilebilir. Bu genellikle site yöneticisi ile iletişime geçilip olumsuz yanıt aldıktan sonra başvurulan bir yöntem olarak bilinir.
Backlinkler web sitesinin Google’da ve diğer arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. Aynı zamanda Google’ın yeni sayfaları bulmasında da önemli bir rol üstlenir. Web sitesine trafik yönlendirmelerinin yanı sıra güvenilirliğini de artırırlar.
Backlinkler Neden Önemlidir?
Backlinkler web sitelerinin sıralamalarını yükseltmesini sağlamasının yanı sıra güvenilirliğini de artıran bir etkendir. Google’ın yeni ve güncel sayfaları bulmasını sağlayarak web sitelerinin trafiğini yönlendirir. Google bir web sitesine gelen ya da web sitesinden yönlendirilen güvenilir ve büyük backlinkleri tespit ettiğinde söz konusu web sitesinin doğru ve güvenilir olduğunu kabul eder. Bunun sonucunda web siteleri Google kurallarını ihmal etmeden arama motoru sıralamalarında kolayca üst sıralara çıkmayı başarabilir.
Google yeni ve güncel web sayfalarını Googlebot sayesinde keşfeder. Google’ın kullandığı web gezgini olan Googlebot web sayfalarını sürekli olarak ziyaret ederek bağlantıları tarar. Web sayfalarının içeriğini almasının yanı sıra backlinkleri kontrol eder. Topladığı bilgileri Google’a ileterek Google’ın arama dizinini güncellemesini sağlar. Googlebot bu işlemleri yaparken linklerden yararlanır. Fazla sayıda, güvenilir ve doğru kurgulanmış backlinke sahip olan web sitelerinin içerikleri Googlebot tarafından daha kolay bir şekilde taranır, keşfedilir ve öne çıkarılır. Bu nedenle kaliteli backlinkler web sitelerine doğru trafik çekebilmek açısından da önemlidir. Ancak backlinklerin yanlış kullanımının web sitelerine, sitenin engellenmesine kadar birçok ciddi zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Backlink Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Google, Yahoo, Yandex ve diğer arama motorları; sıralamalarını belirlerken kullanılan linklere göre web sitesinin kalitesini ve itibarını belirler ve kaynakların güvenilirliğini test ederler. Kalite puanı yüksek, güvenilir ve bilindik sitelere verilen linkler arama motorları açısından çok değerlidir. Bu nedenle web siteleri bilindik sitelerden çok sayıda backlink almalıdırlar. Bununla birlikte fazla sayıda backlinke sahip olmanın iyi bir sıralamayı garantilemeyeceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir.
Web sitesinin herhangi bir etkisi olmadan, kullanıcıların kendi istekleriyle oluşturduğu backlinkler en değerli backlinklerdir. Güvenilir adreslerden gelen ya da onlara giden linkler arama motorları açısından değerli olup birbiriyle bağlantılı olmayan adreslerin web sitesine link vermesinin sıralamalarda belirleyici bir unsur olduğu unutulmamalıdır.
Backlinkler Nasıl Kontrol Edilir? Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Web siteleri bir link oluşturma planı hazırlamak, güvenilir ve büyük linklere sahip olabilmek için işe kendi backlink profillerini analiz ederek başlamalıdırlar. Google Search Console ücretsiz ve kolay backlink analizi yapmak için tercih edilebilecek araçların başında gelir. Buna ek olarak kullanıcılar rakiplerinin backlinklerini incelemek için Ahrefs, SEMrush, Majestic SEO gibi araçları kullanmayı tercih edebilirler.
Google Search Console
Google Search Console web sitesinin Google tarafından nasıl göründüğünü anlamanın en etkili yöntemlerinden biridir. Bunun için Google Search Console’a giriş yapıldıktan sonra Bağlantılar kısmına tıklanır. Web sitesinin kendi içinde verdiği iç bağlantıların yanı sıra web sitesinin yabancı bir siteye verdiği ya da diğer sitelerin ilgili web sitesine verdiği dış bağlantılar görüntülenebilir. Bunların analiz edilmesi sayesinde doğru bir planlama yapılması ve web sitesinin ön plana çıkarılması mümkündür.
SEMrush
Her ne kadar Google Search Console site sahiplerine kendi web siteleri ile ilgili genel bir fikir sahibi olma imkanı verse de güvenilir ve büyük linkler almak aynı zamanda rakiplerinizin backlink taktiklerini öğrenmek için daha geniş ve kapsamlı araçlar kullanılması etkili bir yöntemdir. SEMrush, sahip olduğu Backlink Analytics özelliği sayesinde farklı metrikler ve veri noktaları üzerine bilgi edinme imkanı verir. Böylece daha iyi planlama yapma ve strateji geliştirme imkanı vardır. Bunun yanı sıra rakiplerin backlink profilleri de SEMrush aracılığıyla incelenebilmektedir. Site sahipleri rakiplerinin fayda sağladığı linkleri analiz etme yoluyla avantajlı konuma gelebilmektedir.
Backlink analizi yapılırken rakip analizi yapılmalı, rakiplerin aldığı bağlantılar incelenmelidir. Backlink analizi yapıldıktan sonra web sitesi için yararlı olacak kaynaklar bulunmalı ve kaliteli link oluşturma fırsatları değerlendirilmelidir. Bunun yanı sıra backlink analizinden elde edilen veriler denetim için kullanılarak aşırıya kaçan yöntemlerden kaçınma imkanı elde edilebilmektedir. 404 sayfalarına yönlendirilen linkler bulunarak işlevsel hale getirilmeleri sağlanmalıdır. Bu aşamada uygulanabilecek diğer bir yöntem ise rakip web sitelerindeki kırık bağlantıların bulunması ve o bağlantıların kendi web sitelerine yönlendirilmesidir.
Rakip analizi yapmak backlink analizinin en önemli kısmıdır. Bu süreç sonunda belirli anahtar kelimeler ve sıralama fırsatları için rekabet durumu belirlenebilir. Rakip başına her bir özel alan adından ortalama link sayısı tespit edilebilir. Rakibin link oluşturma stratejisi ve taktiklerinin yanı sıra rakibe link veren sitelerin türü de görülebilir. Aynı zamanda rakip sitedeki en başarılı sayfalara ve rakip tarafından etkili bir şekilde kullanılan içerik türüne ulaşılabilir. Böylece site sahipleri kendi sitelerinin nasıl konumlandırıldığını, yeni bir sitenin rakiplerle girişebileceği rekabetin kapsamını ve boyutunu net bir şekilde gözlemleyebilirler. Bu bilgileri kendi kampanyaları için uygulayacakları tekniklerde ve stratejilerde kullanabilirler.
Backlink analizinden elde edilen verilen en verimli kullanılma şekli link zenginleştirmesi olup bu rakip analizi ile birlikte yürütülen bir süreçtir. Bunun için rakip analizi yapılırken rakiplerin en çok link aldığı yerler not edilmelidir.
Backlink denetimi yapmak Google’ın algoritma tabanlı cezalarından etkilenmemek adına çok önemlidir. Aynı zamanda sıralama kaybeden ancak bunun nedenini bilmeyen web siteleri de backlink denetimi yapmalıdır. Backlink analizinden alınan veriler sayesinde sahip olunan linklere ve uygulanan stratejilere yakından bakılabilmektedir.
Backlink analizi kapsamında 404 hatası veren sayfaların tespit edilmesi çok önemlidir. Bu sayfalar tespit edildikten sonra belirli URL adreslerinin ölü linklere ya da kaldırılan sayfalara link gönderip göndermediği mutlaka kontrol edilmelidir. 404 hatası veren sayfalara gönderilen linkler tespit edildikten sonra iki farklı yöntemle link iyileştirmesi yapılmalıdır. 301 yönlendirmesi yapılarak sayfalar yeni sayfaya yönlendirilebilir. Bu yöntem link değeri kaybına neden olabileceği gibi yeni sayfa linkinin eski sayfaya yönlendireceği konusundan emin olunmalıdır. Diğer yöntemde site yöneticisi ile doğrudan irtibat kurulmalı ve gönderilen linkin güncellenmesi sağlanmalıdır. Backlink analizi sırasında elde edilen bilgiler aşırı iyileştirme çalışmalarından uzak durulması ve geri kazanılmaya değer ölü linklerin tespit edilmesi için çok değerli verilerdir.
Bir yanıt yazın