Arama Motoru Nedir?

arama motoru nedir
İçindekiler

Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak internet kullanımı ve internetin hayatımızda kapladığı yer giderek artmaktadır. Her internet kullanıcısı günden en az bir kez arama motorlarını kullanarak internet üzerinde arama yapmaktadır. Elde edilen son verilere göre dünya genelinde 1.5 milyardan fazla internet sitesi ve 4 milyardan fazla internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak arama motorlarının hayatımızdaki önemi tartışmasız bir hale gelmektedir.

İnternet kullanıcıları alışveriş yapmak, bilgi edinmek, paylaşımda bulunmak ve birçok farklı aktiviteyi gerçekleştirmek için farklı web sitelerini ziyaret ederler. Bu sayfalara erişmek için URL olarak da adlandırılan web adreslerinden yararlanılır. Arama motorları internet kullanıcılarına istedikleri web sitelerine hızlı bir şekilde erişme imkanı sunar. Böylece zamandan önemli ölçüde tasarruf edilmiş olur.

Web arama motoru ya da internet arama motoru, web üzerinde sistematik bir şekilde çalışarak, internet kullanıcısının tarama yaptığı konu üzerine en güncel bilgileri sunmaya olanak sağlamaktadır. İnternet üzerinde özellikle arama motorlarındaki en çok kullanılan yazılım türü olan arama motorunun birincil işlemi, istenilen verileri anında sunmaktadır. Günlük kullanım içerisinde Google gibi arama motorları üzerinden çeşitli ürünlerin, bilgilerin vs. arama taramasını yapan internet kullanıcıları, yazdıkları kelimelerin anında karşısına çıktığını görmektedir. Arama motoru sayesinde gerçekleştirilen bu özellik sayesinde internetin daha efektif bir şekilde kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Arama motorları, kullanıcı çerçevesinde oluşturulmaktadır. Örnek aramalar taranmakta ve bu doğrultuda yeni içerikler düzenlenmektedir. İnternet üzerinde yer alan sayısız sayfa, kullanıcısına ulaşmak için arama motoruna optimize edilmiş içerikler yayınlamaktadır. Bu sayede arama yapan kullanıcının önüne çıkmayı hedefleyen web siteleri, içerikleri içerisinde arama yapan kişinin yazdığı kelimelere yer vererek daha görünebilir olabilmektedir. Anahtar kelime olarak adlandırılan bu kelimeler, arama motorlarındaki en kilit parça olarak görülmektedir.

Arama Motoru Nedir?

Arama motoru en basit tanımıyla internet kullanıcılarının merak ettiği ya da ulaşmak istediği bilgiye erişmesini sağlayan mekanizma olarak açıklanabilir. İnternet üzerinden istenilen verilere erişim sağlama amacıyla kullanılan arama motoru; web robotu, arama indeksi ve kullanıcı ara birimi olmak üzere üç farklı bileşenden meydana gelir. İnternet kullanıcılarının en sık tıkladığı internet siteleri aranan kelimelere ya da cümlelere göre sırayla listelenir.

İlk arama motoru 1990 yılında bir üniversite öğrencisi tarafından oluşturulmuş olup zaman içinde geliştirme çalışmaları yapılmış olsa da 1990’ların sonuna kadar bu alana büyük yatırımlar yapılmamıştır. Teknolojik gelişmelerin yanı sıra Google’ın kurulmasıyla birlikte önemli gelişmeler yaşanmaya başlamış, yapılan yatırımlar sonucunda günümüzdeki noktaya erişilmiştir.

Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Arama motorları internet üzerinde yer alan tüm bilgileri çeşitli kodlar aracılığıyla okur. Daha sonra bu bilgileri HTML olarak internet kullanıcılarına iletir. İnternet kullanıcılarının arama yaptıkları kelimeler ve kelime grupları ile ilgili web siteleri, arama motorlarının belirlediği uygunluk kriterine göre en çok tıklanandan en az tıklanana doğru bir sıralamaya tabi tutulur ve kullanıcının arama yaptığı sayfada listelenmesi sağlanır.

Arama motorları dünya çapındaki internet kullanıcıları tarafından çok sık bir şekilde kullanılır. Bunun nedeni arama motoru sonuçları olmadan bir siteye doğrudan tıklayabilmek için ilgili web sitesinin URL bilgilerinin arama çubuğuna yazılmasının gerekmesidir.

Kullanıcılar arama motorlarını genellikle spesifik bir web sitesini ziyaret etmek için değil de aradıkları bilgiye ulaşmalarını sağlayacak web sitelerini ziyaret etmek için kullanırlar.

arama motoru nedir

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının internet kullanıcılarına istedikleri sonuçları verebilmesi için internette bulunan içeriklerle indekslenmiş olmaları gerekir. Bunun için web sitelerinin birbirlerine bağlantı vermesi, verilen bağlantılar sayesinde web sitelerinin dolaşılması ve ulaşılan sayfa içeriklerinin depolanması sağlanır. Kullanıcı arama birimi, indeksleri aranabilir hale getirir. Sitelerin arama motorlarına indekslenebilmesi için arama motorlarına kayıt yaptırması ihtiyacı oluşabilir. Böylece arama motorları, arama yapılan sözcükleri değerlendirerek internet kullanıcılarının ilgili web sitelerine yönlendirilmesini sağlar.

Web sitesi sahipleri ve içerik üreticileri, web sitelerinin arama motoru sorgulama sonuçlarında üst sıralarda yer alması içi SEO olarak da bilinen arama motoru optimizasyonu çalışmaları yapar ve web sitelerinin arama motorları tarafından belirlenen kriterlere uygun hale gelmesini sağlarlar. Arama motorları her zaman için kullanıcılarına en iyi sonuçları sunmak ve en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmak istediğinden dolayı web sitelerinden de belirli kurallara uymalarını ve kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri en doğru şekilde ulaştırmalarını bekler.

Bu kriterlerin sağlanması için web sitelerinin SEO çalışmaları yapılırken arama motorları tarafından yayınlanan güncel bilgiler takip edilmeli, benzersiz içerikler üretilmeli, web sitesi tasarımından yapısına kadar kullanıcı dostu olmalı ve web sitesinde faydalı, yazım kurallarına uygun içerikler paylaşmaya özen gösterilmelidir. Arama motorları kopya içerikler paylaşan web sitelerine arama sonuçlarında asla üst sıralarda yer vermezler. Bunun nedeni arama motorlarının kopya içerikleri indeksleyememesidir. Bunun sonucunda web sitesinin organik ziyaretçi sayısı ve trafiği düşük olur, paylaşılan içerikler hedef kitleye ulaşmaz, ürün ve hizmet satışı da oldukça zor bir hale gelir.

Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?

Teknolojik gelişmeler günümüzde bilgiye erişmenin oldukça kolay bir hale gelmesinin en önemli nedenidir. Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişme konusunda internet kullanıcılarının en büyük yardımcısı arama motorlarıdır. Arama motorları internet kullanıcılarına yalnızca tek bir tuşla istedikleri bilgiye, ürüne, hizmete ya da kişiye ulaşma imkanı sunar.

Dünyada en çok kullanılan arama motorlarının başında Google gelmektedir. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, oluşturduğu arama motoru sayesinde her gün yüz milyonlarca insana ulaşabilmektedir. Google üzerinden her gün arama yapan kullanıcıların sayısı gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bunun en temel faktörü internet üzerindeki gelişimdir. 90’ların başından bu yana bu alanda çalışma gösteren Google, kullanıcılarının ilgisini çekebilecek içerikleri önlerine çıkarmak konusunda büyük bir uğraş vermektedir. Bu yöntemi yıllar geçtikçe daha da geliştiren Google, kendi içerisinde bir ekosistem oluşturmuştur. Özellikle Google ADS ile bu alanda daha da gelişen firma, web sitelerinden reklam alarak, çeşitli içerikleri arama motorlarında kullanıcıya sunmaktadır. Bu sayede web siteleri daha fazla kullanıcıya ulaşmakta ve arama motoruna uygun formatta oluşturdukları içerikleri daha zengin hale getirebilmektedir.

Dünya üzerindeki internet kullanıcılarının %92’sinin kullandığı Google arama motorunun yanı sıra diğer popüler arama motorları şunlardır; Bing, Yahoo, Baidu, Yandex ve DuckDuckGo’dur.

Google

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Dünya genelindeki arama motoru pazarının yaklaşık %70’ine sahip olan bu teknoloji devinin kullanıcı deneyimini daha üst noktalara taşımak için yaptığı geliştirmeler aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Google kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak için arama motoru algoritmasında sürekli geliştirmeler yapmakta; sürekli gelişen algoritmaları sayesinde çok büyük bir küresel paya sahip bulunmaktadır. Kullanıcıların arama alışkanlıklarını kataloglayan Google, bu bilgileri reklam verenlerle ve diğer ilgili taraflarla paylaşır. Aynı zamanda kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi ve kullanımı kolay bir arayüz sunar.

Yandex

Rusya’da son derece popüler bir arama motoru olan Yandex ülkemizde de kullanılmaktadır. Kullanımı oldukça kolay olan Yandex; arama motoru, reklam, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve mail türü servislere de sahip bulunmaktadır. Çeviri, harita, bulut depolama, analitik, mobil uygulama ve postalama hizmetleri ile Google’ın en büyük rakipleri arasında yer almaktadır. Kullanıcılar Yandex üzerinde fotoğraf, haber, resim ve video gibi seçenekleri kullanarak da aramalar yapabilirler.

Bing

Microsoft güvencesi ile internet kullanıcılarına oldukça kaliteli hizmetler veren Bing dünyanın en iyi arama motorları arasında sayılmaktadır. Bing kullanıcıları arama yaparken puan topladıkları bir ödül programından yararlanırlar. Daha sonra kazandıkları puanları Microsoft ve Windows mağazalarında kullanabilirler. Görsellerle arama konusunda oldukça kullanışlı bir arama motoru olan Bing video arama optimizasyonu sayesinde Youtube’un karşısında oldukça iyi bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Google’dan en büyük farkı Bing’in arama motoru sonuçlarında reklam yayınlamama olarak ifade edilebilir.

Yahoo

Yahoo arama motoru olarak internet kullanıcılarına Google’dan daha uzun süredir hizmet vermektedir. Başlangıçta çevrim içi bir web sitesi dizini olan Yahoo, ABD’de en çok kullanılan arama motorları arasında yer almaktadır. Yahoo platformunda arama motoruna ek olarak iletişim, e-posta ve benzer uygulamalar da bulunur. Yahoo aynı zamanda haber sunucusu, alışveriş sitesi, e-posta, oyun ve seyahat bilgilendirmesi gibi alternatif hizmetler sunar. Mozilla Firefox gibi tarayıcılarda varsayılan arama motoru olarak hizmet veren Yahoo birçok farklı dil desteği sunar.

Baidu

Çin merkezli Baidu dünyanın en büyük internet ve yapay zeka şirketinin arama motoru olarak varlığını sürdürmektedir. Arama motoru hizmetine ek olarak harita, bulut depolama, çevrim içi ansiklopedi, anahtar kelime tabanlı tartışma formu gibi birbirinden farklı 57 arama ve topluluk hizmeti sağlamaktadır.

ask.com

Soru sormaya dayanan bir arama motoru olan ask.com kullanıcı arama çubuğuna soru sormazsa mevcut arama sonuçlarını döndürüp benzer sonuçları kullanıcının karşısına getirir. Kullanıcılar yalnızca herhangi bir veriye değil diğer kullanıcıların yaptıkları aramalara ilişkin yanıtları da görüntüleyebilirler.

arama motoru nedir

Arama Motorları Neden Kullanılır?

Arama motorlarının kullanımındaki en büyük faktör ihtiyaçtır. Her gün milyonlarca insan ilgi alanı dahilinde arama motorları üzerinden araştırmalar yapmaktadır. İş aramalarından alışverişe, eğlenceli içeriklerden bilgi veren platformlara ve daha fazlasına sahip olan internet siteleri arasında o an kendi ilgisi dahilindeki taramayı karşısında bekleyen kullanıcı, Google gibi arama motorları üzerinden “anahtar kelimeleri” yazarak, araştırmasına başlamaktadır. Kişinin yazdığı anahtar kelimelere göre oluşturulan içerikler saniyesinde kullanıcının karşısına çıkarılmaktadır.

Arama motorları internet kullanıcıları açısından ne kadar önemliyse firmalar için aynı derecede kıymetlidir. Gelişen ve teknolojiye adapte olan dünya, internete bağımlı bir hale gelmiştir. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında internetin ihtiyacı ve kullanımı büyük bir ölçüde artmıştır. Hal böyle olunca müşterilerine günün her saati ve her yerden ulaşmak isteyen firmalar, kendilerini internet üzerinde geliştirmenin yollarını aramaktadır. Bu yollar arasında da en kestirme ve en kesin olanı da arama motorlarında görünürlüktür. Her alandan ve her türden çalışma gösteren firmaların varlıklarını sürdürdükleri internet siteleri daha zengin bir hale getirilerek, arama motorlarında üst sıralarda görünmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda Google ADS’i de sıklıkla kullanan firmalar, kullanıcının ilgisi dahilindeki araştırmada ve daha sonrasında onların karşısına çıkarak, kendi sitelerine yönlendirme yapmaktadır.

Web arama motoru ya da internet arama motoru, web üzerinde sistematik bir şekilde çalışarak, internet kullanıcısının tarama yaptığı konu üzerine en güncel bilgileri sunmaya olanak sağlamaktadır. İnternet üzerinde özellikle arama motorlarındaki en çok kullanılan yazılım türü olan arama motorunun birincil işlemi, istenilen verileri anında sunmaktadır. Günlük kullanım içerisinde Google gibi arama motorları üzerinden çeşitli ürünlerin, bilgilerin vs. arama taramasını yapan internet kullanıcıları, yazdıkları kelimelerin anında karşısına çıktığını görmektedir. Arama motoru sayesinde gerçekleştirilen bu özellik sayesinde internetin daha efektif bir şekilde kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Arama motorları, kullanıcı çerçevesinde oluşturulmaktadır. Örnek aramalar taranmakta ve bu doğrultuda yeni içerikler düzenlenmektedir. İnternet üzerinde yer alan sayısız sayfa, kullanıcısına ulaşmak için arama motoruna optimize edilmiş içerikler yayınlamaktadır. Bu sayede arama yapan kullanıcının önüne çıkmayı hedefleyen web siteleri, içerikleri içerisinde arama yapan kişinin yazdığı kelimelere yer vererek daha görünebilir olabilmektedir. Anahtar kelime olarak adlandırılan bu kelimeler, arama motorlarındaki en kilit parça olarak görülmektedir.

Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?

Dünyada en çok kullanılan arama motorlarının başında Google gelmektedir. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, oluşturduğu arama motoru sayesinde her gün yüz milyonlarca insana ulaşabilmektedir. Google üzerinden her gün arama yapan kullanıcıların sayısı gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bunun en temel faktörü internet üzerindeki gelişimdir. 90’ların başından bu yana bu alanda çalışma gösteren Google, kullanıcılarının ilgisini çekebilecek içerikleri önlerine çıkarmak konusunda büyük bir uğraş vermektedir. Bu yöntemi yıllar geçtikçe daha da geliştiren Google, kendi içerisinde bir ekosistem oluşturmuştur. Özellikle Google ADS ile bu alanda daha da gelişen firma, web sitelerinden reklam alarak, çeşitli içerikleri arama motorlarında kullanıcıya sunmaktadır. Bu sayede web siteleri daha fazla kullanıcıya ulaşmakta ve arama motoruna uygun formatta oluşturdukları içerikleri daha zengin hale getirebilmektedir.

Dünya üzerindeki internet kullanıcılarının %92’sinin kullandığı Google arama motorunun yanı sıra diğer popüler arama motorları şunlardır; Bing, Yahoo, Baidu, Yandex ve DuckDuckGo’dur.

Arama Motorları Neden Kullanılır?

Arama motorlarının kullanımındaki en büyük faktör ihtiyaçtır. Her gün milyonlarca insan ilgi alanı dahilinde arama motorları üzerinden araştırmalar yapmaktadır. İş aramalarından alışverişe, eğlenceli içeriklerden bilgi veren platformlara ve daha fazlasına sahip olan internet siteleri arasında o an kendi ilgisi dahilindeki taramayı karşısında bekleyen kullanıcı, Google gibi arama motorları üzerinden “anahtar kelimeleri” yazarak, araştırmasına başlamaktadır. Kişinin yazdığı anahtar kelimelere göre oluşturulan içerikler saniyesinde kullanıcının karşısına çıkarılmaktadır.

Arama motorları internet kullanıcıları açısından ne kadar önemliyse firmalar için aynı derecede kıymetlidir. Gelişen ve teknolojiye adapte olan dünya, internete bağımlı bir hale gelmiştir. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında internetin ihtiyacı ve kullanımı büyük bir ölçüde artmıştır. Hal böyle olunca müşterilerine günün her saati ve her yerden ulaşmak isteyen firmalar, kendilerini internet üzerinde geliştirmenin yollarını aramaktadır. Bu yollar arasında da en kestirme ve en kesin olanı da arama motorlarında görünürlüktür. Her alandan ve her türden çalışma gösteren firmaların varlıklarını sürdürdükleri internet siteleri daha zengin bir hale getirilerek, arama motorlarında üst sıralarda görünmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda Google ADS’i de sıklıkla kullanan firmalar, kullanıcının ilgisi dahilindeki araştırmada ve daha sonrasında onların karşısına çıkarak, kendi sitelerine yönlendirme yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.