301 yönlendirmesi kalıcı olarak yönlendirme işlemi için kullanılmakta olup sitede yer alan herhangi bir içeriğin linkinin değiştirilmesi ya da güncellenmesi gerektiğinde kullanıcıların yeni içeriğe yönlendirilmesi sağlanır. Bu durum site sahipleri açısından bir mecburiyet olarak kabul edilmelidir. Çünkü sitede daha önce bulunan içerik ve içeriğin linki arama motoru tarafından indekslemiş olmaktadır. Bu durumda URL değiştirildiği durumda kullanıcılar o sayfaya ulaşım sağlayamazlar. Bu gibi durumlarda 301 yönlendirmesi yapılması eski adreslere ulaşmak isteyen kullanıcıların yeni adrese doğrudan ve kalıcı şekillendirme yapılmasını sağlar. Bu sayede site trafiğinin olumsuz şekilde etkilenmemesi mümkün olur. Kullanıcıların istenilen sayfalara yönlendirilmesi için kullanılabilecek ve SEO otoritesinin kaybına yol açmayacak bir durum kaç olan 301 yönlendirmesi;
- HTTP’den HTTPS’ye yönlendirme,
- Sayfa yönlendirme,
- Domain yönlendirme,
- Silinen sayfaları yönlendirme gibi alanlarda kullanılabilir.
301 Redirect Nasıl Yapılır?
301 yönlendirmesi yapmak için birden fazla yöntem kullanılabilmekte olup en sık kullanılan yöntemlerin başında meta tag kullanmak gelir. İşlem ilgili kod <head> tayine yazılarak tamamlanır. Kullanılması gereken kod şu şekilde belirtilebilir:
<meta http-equiv=”refresh” content=2;url=http://yonlenecek-site.uzantisi/” />
Redirect 301 /eski-sayfa/ https://www.baskabirsite.com/yeni-sayfa/
Canonical URL ile 301 Redirect Arasındaki Fark
Kullanıcıların göz önünde bulundurması gereken noktalardan biri canonical URL ile 301 redirect karşılaştırmasıdır.
- 301 redirect yönlendirmesi kullanıcıların eski içerikleri görmek istediği durumda yeni içeriğe yönlendirilmeleri için kullanılır. 301 redirect sitede güncelleme yapılacağı ve URL değişikliklerine gidildiği durumlarda tercih edilebilir.
- Canonical URL ile yönlendirme güncellemelerde yeni içeriklere ulaşılabilmesi için tercih edile etiket seçeneklerinden biri değildir. Canonical URL kullanıldığında her iki sayfa da yayında kalmaya devam etse de ana bağlantı olarak belirlenen sayfaya indekslenir.
302 Redirect Nedir?
302 yönlendirmesi mevcut URL’nin yalnızca bir süre kullanılmak istenilmediği durumlarda kullanılan bir HTTP protokol yanıt kodudur. Web sitelerinin bakıma alınması sıklıkla rastlanılan durumlardan biridir. Bu durumda geçici yönlendirme yapılması ve sitenin bakım işleri bitene kadar kullanıcıların farklı bir sayfaya yönlendirilmesi mümkün olmaktadır. Bu sayede kullanıcıların hata veren bir sayfaya yönlendirilmesi gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılmamaktadır. Bu da 302 yönlendirmesi ile mümkün olmaktadır. Aynı zamanda sitede herhangi bir içeriğin geçici olarak pasif bir hale getirilmesi gerektiği durumlarda da aynı yöntemin kullanılması söz konusu olmaktadır.
301 Redirect ile 302 Redirect Farkı
Kullanıcıların hangisini tercih etmeleri gerektiği konusunda yaşadığı kararsızlıklardan dolayı 301 yönlendirmesi ile 302 yönlendirmesi arasındaki farklılıkları bilmesi çok önemlidir. Aynı kafa karışıklığı 301 yönlendirmesi ile canonical URL arasında da yaşanır.
- 301 yönlendirmesi olarak bilinmekte olan yöntem kalıcı yönlendirmelerin yapılması için kullanılır.
- 302 yönlendirmesi 301 yönlendirmesi gibi kalıcı bir yöntem olarak kullanılamaz. Geçici durumlarda site trafiğinin olumsuz bir yönde etkilenmesinin engellenmesi amacına yönelik olarak tercih edilen geçici bir yönlendirme işlemi olma özelliğine sahiptir.
- 301 yönlendirmesi web sitesinin ya da içeriğin tamamen ekarte edilmesinin gerektiği durumlarda SEO otoritesinin kaybedilmemesi amacına yönelik olarak kullanılır.
- 302 yönlendirmesinde ise siteye ve içeriği geri dönüş sağlanır. Bakım, teknik sorun ya da yenileme gibi durumlarda kullanılır. Yönlendirme kullanılarak kullanıcıların bu süreçte 404 hatasının alınması engellenebilir. Google indeksleme işlemleri yapılırken bu süreçte 302 yönlendirmesi yapılan linkler tanınmaz.
301, 302 ve Canonical URL Farklarının Önemi
301 redirect, 302 redirect ve canonical URL arasındaki farkların bilinmesi kullanımın gerektiği durumlarda hangisinin seçileceği konusunda doğru kararın verilmesi açısından çok önemlidir. Bazı kullanıcılar bu tür durumlarda tek bir URL’yi 301, 302 ve canonical URL kullanarak yönlendirmeyi tercih edebilirler. Ancak bu durum arama motoru taramaları sırasında karışıklığa neden olup fayda sağlamaktansa sorun çıkmasına neden olabilir.
- Kısa dönemli geçici yönlendirmeler için 301 yönlendirmesinin kullanılması tercih edilmelidir.
- HTTPS yönlendirmesi gibi güvenlik geçişlerinde kalıcı olan 301 yönlendirmesi yapılmalıdır.
- Canonical URL ise Google botları indeksleme işlemi yaparken aynı ya da benzer içeriklerin kopya içerik olarak değerlendirilmesini önlemeye yarar. Geçiş işlemi gibi düşünülmesi karışıklığa neden olabilmekle birlikte bu işlemde her iki sayfa da mevcut kalır.
E-Ticaret Sitelerinde Hangi Durumlarda 301 Yönlendirme Kullanılmalıdır?
E-ticaret sitelerinde ürünlerin satışının durdurulduğu ya da sayfa kaldırılmak istenildiği durumda 301 yönlendirilmesi yapılıp ziyaretçiler ilgili başka bir ürünün sayfasına ya da bu tarz bir seçenek olmadığında ana sayfaya yönlendirilebilir.
Eğer bir kampanya, fırsat ya da özel döneme yönelik olarak hazırlanan varış sayfaları varsa bunlar 301 yönlendirme ile kaldırılabilir. Ziyaretçiler 404 hata sayfası yerine web sitesindeki ilgili sayfalara yönlendirilip kullanıcıların site üzerinde tutulması sağlanabilir.
Aynı ürünle ilgili olarak birden fazla sayfanın olduğu durumlarda sayfaların SEO değerini kaybetmemesi için ürünler tek bir sayfanın altında toplanabilir. Bu durum ürünle ilgili kopya içerikler oluşmaması için de etkili bir yöntemdir.
Sitenin alt yapısı tamamen güncelleniyor ve URL yapısı değiştiriliyorsa site üzerindeki eski linkler ilgili sayfalara 301 yönlendirmesi ile yönlendirilmelidir.
Bir yanıt yazın