21 SEO İpucu

2021 için 21 akıllı google seo ipucu
İçindekiler

Önümüzde ki senelerde SEO çalışmalarında nelere öncelik verilmesine ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair konular dahil olmak üzere, 2021 için 21 SEO İpucunu sizlerle paylaşıyoruz. Bu ipuçları bilinen temel SEO öğelerinden öteye gitmektedir. İpuçlarını okuyarak yaptığınız çalışmalara farklı bir bakış açısı kazanabilirsiniz.

Video Deşifresi

2021 senesi için 21 tane akıllı Google SEO ipucundan bahsediyoruz bugün. Yeni bir seneye, yeni bir SEO stratejileri yılına hazırlanıyoruz. Bunlar da, umuyorum ki, organik trafiğinizdeki ibreyi oynatacak şekilde uygulayabileceğiniz 21 pratik ipucu.

Bunlar geçtiğimiz sene boyunca topladığım en iyi ipuçlarından bazıları. Çoğunu kendi SEO stratejilerimde de kullanacağım.

Şimdi, dört kategorimiz mevcut: tıklamaları arttırmak, içerik/sayfadaki SEO ipuçları, teknik SEO ve biraz da link inşası. Bunlardan 21 tane var. Üzerlerinden hızlı hızlı geçeceğiz. 10 ila 12 dakikalık yapmaya çalışıyoruz o yüzden her biri üzerinde çok çok vakit geçiremiyoruz. Ama üzülmeyin. Aşağıdaki deşifrede uygun kaynaklar için linkler koyacağız, böylece daha fazla keşfedebileceğiz. Pekala. Balıklama dalmaya hazır mısınız?

Tıklamaları Arttırmak

Tıklardan başlayalım, bilhassa da Google’dan aslında daha yüksek sıralamada olmada daha fazla tık kazanmaktan, çünkü SEO ile ilgili harika unsurlardan biri de bu. Zaten sahip olduğunuz sıralamalrdan daha fazla tık alabilirseniz, daha yüksek sıralamanız olması gerekmiyor. Haydi, sıralamaları arttırmadan daha fazla tık almak için belli başlı stratejilerden bahsedelim. 

1. Favicon optimizasyonu

İlk olarak, favicon optimizasyonu.

Şimdi, 2020 yılında daha fazla insanın bundan bahsetmediğine şaşırıyorum. Google faviconları mobil arama sonuçlarında görüntülüyor ve bunlar da yüksek kontrastlılarsa, görünürlerse veya görünür değillerse sizin tıklanma oranınızı etkileyebilirler. İyi bir favicona sahip olmak çok az bir yüzde puanı farkıyla sonuçlanabilir, çok küçük, ama doğru yaparsanız bir fark yaratır.

2. Sayfa işaretleri yolu optimizasyonu

Faviconlarımızı optimize ederken, sayfa işaretleri yolu optimizasyonuna da bir bakalım. Google, hem masaüstü hem de mobil arama sonuçlarındaki sayfa işaretleri yollarını görüntüler. Bunlar, tıklanma oranınızı etkileyebilen anahtar kelimeden zengin sayfa işaretleri yolları olabilir. Google artık sayfa işaretleri yollarını birçok yerden alıyor. Bu URL’niz, şema işaretlemeniz, sayfadaki gerçek sayfa işaretleri yollarınız olabilir.

Yapmanız gereken şey, Google’ın sizin seçtiğiniz anahtar kelimelerle sizin görüntülenmesini sayfa işaretleri yollarını görüntülediğinden emin olmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu da sayfanızda sayfa işaretleri yollarınız ve linklerin olduğundan ve şema işaretlemesi kullandığınızdan emin olmaktır. İdeali, URL yapınızla eşleşmesidir ama bu her zaman için gerekli değildir.

3. Meta açıklamaları

Haydi şu meta açıklamalarını optimize edelim. Bu eski usul SEO’dur. Ama yakın zamanda yapılan bir çalışma, web sitelerinin %30’unun meta açıklama kullanmadığını göstermektedir. Şimdi, bu anlaşılabilir bir durum, zira bir başka çalışma da Google’ın meta açıklamaların ancak %70’ini yeniden yazdığını çünkü sıklıkla kullanıcının aradığı anahtar kelimeleri kullanmadığını gösteriyor. Ama iyi yapılmış bir meta açıklama yazarsak, kullanıcıları tıklamak zorunda bırakabilir ve bu da insanların gerçekten de aradığı anahtar kelimelerden zengin açıklamalar kullanmak anlamına geliyor, böylece Google sizin meta açıklamanızı kullandığında, bu tıkları teşvik ediyor ve web siteniz için bir pazarlama kopyası olarak hareket ediyor olur.

4. Başlıklarda rakam

Meta açıklamalara ek olarak, başlıklar var. Şimdi, yakın zamanda başlıklara eklenen tarihlerin belli bir bir marka için sıralamaları yükselttiğini gösteren bir çalışma paylaştım. Rakamlar, sıklıkla oldukça tutarlı sonuçlar veren başlık etiketlerinde her zaman için test ettiğim tek şey olur genelde. Özellikle de Ocak 2021 için başlık etiketlerindeki tarihler kazanan olmuştur.

Bunları çok da abartarak kullanmayın tabi. Anlamsız oluyorsa kullanmayın ya da sahte şekilde kullanmayın. Ama bir rakam koyabiliyorsanız çoğunlukla herhangi bir sorgulamadaki tıklama oranınızı arttıracaktır. 

5. <Başlık> standart metin

Peki, başlık etiketiniz için bir standart metin denetimi yapmaya ne dersiniz? 5 numaralı ipucu. Standart metin nedir? Standart metinler, başlık etiketinizde her seferinde tekrarlanan kısımlardır.

Örneğin biz Simur’da her başlık etiketinin sonuna marka adımız olan “Simur”u koyuyoruz. Test edip kaldırdığımızda daha fazla tık ve daha yüksek sıralamalara eriştiğimizi anlayana kadar her Whiteboard Friday sonuna “Whiteboard Friday” koyardık. Yani standart metne dönersek, başlıklarınız eşsiz olmalı, eşsiz değer sağlamalısınız. Size standart metinlerinizle deneme yanılma yapmanız ve kaldırmanın sıralamanızı arttırıp arttırmadığına bir bakmanızı öneririm.

Bazen arttırmayacaktır. Bazen de o standart metin gereklidir. Ama öğrenmek için test edin mutlaka. 

6. SSS ve nasıl yapılır şeması

Altı numaralı ipucu: şema, özellikle de SSS ve nasıl yapılır şeması. Google bunları arama sonuçlarına dahil ettiğinde bize kocaman bir hediye vermiş oldu. SSS şeması size bir sürü SERP mülkü verir. Her zaman kazanamazsınız ve her zaman nasıl yapılır şemasını da kazanamazsınız ama kazandığınızda da kesinlikle sonucunuza tıklayan insanlar artar veya etkilenmiş olur, SSS şemaları genişler.

Her sayfa için uygun değildir. Bu SSSler’in sayfalarınızda olduğundan emin olmanız gerekir. Fakat uygun olduğu durumlarda Google sıralamanızı yükseltmeden de tıkları arttırmanın bir yoludur.

İçerik/sayfa SEO’su

Şimdi de biraz içerik ve sayfa ipuçlarına geçelim. 

7. En iyi içeriği yeniden lanse etmek

Pekala, yedi numara. Bu yıl sizin en iyi içerikleriniz yeniden başlatma konusunu bir araştırmanızı istediğim bir yıl.

İçerik birkaç sene içinde bayatlayabilir. Biz de içeriği lanse ederiz. Bir bloğunuz var ve siz bunu lanse ediyorsunuz ve sosyal medyada paylaşıyorsunuz. Birçok kişi bunu daha sonra unutuyor. Haydi geri dönelim ve son iki ila beş sene, hatta o kadar geri giderim derseniz son 10 sene içindeki en iyi içeriklerinize bir göz atalım ve güncelleyerek neyi aynı URL ile yeniden lanse edebilirsiniz bir bakalım. Bazı durumlarda bazı eski içeriklerinizi birtakım güncellemelerle yeniden lanse ederek %500 ila %1000’e kadar kazanımlar görüyoruz.

O yüzden 2021 senesinde bir yeniden lanse denetimi yapın.

8. Dahili linkleri arttırın

Sekiz numara: dahili linkleri arttırmak. Artık birçok üst düzey SEO ajansı için konuşmak gerekirse, müşteriler için sıralamaları çabukça yükseltmeleri gerektiğinde, basması en kolay düğmeler olduğunu bildikleri iki şey vardır genelde. İlki, başlık etiketleri ve meta açıklamalar, neler daha fazla tık alıyor, ama ikincisi de dahili linkleri arttırmak.

Sitenizdeki dahili linkleri arttırabileceğinizi biliyorsunuz ve muhtemelen henüz keşfetmediğiniz birtakım fırsatlar var. O yüzden çok fazla uğraşmadan bunu başarmanın birkaç kolay yolundan bahsedelim. 

9. Eski içerikleri yeni linklerle güncellemek

Dokuz numarada, eski içeriğinizi yeni linklerle güncellemek var. Bu, insanların sürekli olarak atladığına şahit olduğumuz bir adım. Yeni bir blog yayınladığınız zaman, yeni bir içerik yayınladığınız zaman, mutlaka bunlara geri dönün ve yeni linkerle eski içeriklerinizi güncelleyin.

Yani sıralamada çıkmak istediğiniz en yukarıdaki anahtar kelimeye bakıyor ve Google Arama Konsoluna giderek veya Keyword Explorer gibi araçları kontrol ederek o anahtar kelime için diğer hangi sayfalar sitenizde sıralamaya giriyor diye bakıyorsunuz ve daha sonra bu sayfalara yeni içeriğin linklerini ekliyorsunuz. Şahsen ben bunu yaptığımda her zaman için geri dönüş oranının düştüğünü gözlemliyorum. Yani aslında siz sadece eski sayfanızı taze içerik ve taze linklerle güncelleyip uygunluk katmıyorsunuz. Yeni içeriğinize link de ekliyorsunuz. Bu yüzden de yeni içerik yayınladığınızda eski içeriğinizi bu yeni linklere güncellediğinizden de emin olun.

10. Gereksiz linkleri kaldırın

10 numarada, içeriğinizden gereksiz linkleri kaldırmak var. Şimdi, bu bir çeşit Sayfa Derecesi şekillendirmesi. Sayfa Derecesi şekillendirmesi, SEO’da ayıp bir ibare, ama aslında bir yere kadar işe yarıyor. Nofollow link sayfa şekillendirmesi değil.

Gereksiz linkleri kaldırmaktan ibaret. Web sitenizin her bir sayfasında ekip sayfanıza bir link gerekiyor mu size gerçekten de? Web sitenizin her bir sayfasında iletişim formunuza giden bir link gerekiyor mu? Birçok durumda hayır, gerekmiyor. Bazen de gerekiyor. Ama gereksiz linkleri kaldırırsanız, gerçekten anlamlı olan linkler arasında daha da fazla link eşitliği sağlayabilirsiniz ve bu linkler de büyük bir Google sıralaması işareti.

11. Mobil link benzerliği denetimi

11 numara da, bir mobil link benzerliği denetimi yapmanızla ilgilidir. Peki bu nedir? Nedir bu mobil link benzerliği denetimi? Bu, mobil sitenizdeki linklerin masaüstü sitenizdeki linklerle aynı olduğundan emin olmaktır. Neden önemlidir? Çünkü son birkaç senedir Google mobil öncelikli bir dizine geçti, bu da sizin mobil sitenizde gördüklerinin web sitenizde gördükleri olduğu anlamına geliyor.

Önemli olan da bu. Bu yüzden birçok sitenin masaüstü bir sitesi de oluyor ve daha sonra bunları mobil siteler haline getiriyorlar fakat linkler eksik kalıyor. Sayfa başlığı navigasyonu, alt başlık linkleri ve bu gibi şeyleri çıkarıyorlar. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, ortalama bir masaüstü sayfanın 61 linki olduğunu ve ortalama bir mobil sayfanınsa 54 linki olduğunu göstermiştir. Bu da genel olarak internette, masaüstü sayfalara nazaran mobil sayfalarda yedi tane daha az link olduğunu, yani link eşitliğinin büyük ölçüde kaybedildiği anlamına geliyor.

Bu yüzden, siz de kendi web sitenizde bir çalışma yapın. Masaüstü ve mobil siteleriniz arasında mobil link benzerliği olduğundan emin olun ve böylece bu eşitliği korumuş olun.

12. Ayrıntılı içeriğe yatırım yapın

12 numara: ayrıntılı içeriğe yatırım yapmanız gerekir. Tabi içerik uzunluğunun sıralamada bir faktör olduğunu söylemiyorum. Çünkü değil. Kısa formdaki içerikler de gayet sıralama alabilir. Sizin ayrıntılı içeriğe yatırım yapmanızı isteme sebebim bunu incelediğimizde tutarlı bir şekilde sürekli olarak ayrıntılı içeriklerin daha fazla link ve paylaşım kazandırdığını görüyoruz.

Aynı zamanda genelde Google arama sonuçlarında da daha yüksek sıralarda olmaya meyilli. Kısa formdaki içeriklere karşı bir garezim yok. Bayılırım. Ama ayrıntılı içerikler genelde emeğinize SEO sıralama potansiyeli bağlamında daha fazla karşılık verir.

13. Daha fazla sayfa başlığı kullanma

Şu ayrıntılı içeriği yaparken 13 numara: daha fazla sayfa başlığı kullanmayı unutmayın. H2 ve H2 etiketlerinden bahsediyorum.

İçeriğinizi iyi ve anahtar kelimeden zengin sayfa başlığı etiketlerine bölün. Neden mi? Çünkü bir A.J. Ghergich araştırmasına göre ne kadar çok sayfa başlığınız olursa genelde o kadar daha fazla öne çıkan snippetler için sıralama alırsınız. Çok fazla sayfa başlığı etiketi gibi görünse de 12-13 tanesine sahip olan siteler, en yakın tarihli çalışmalarında baktıkları her şeyin en öne çıkan snippetlerinde sıralama alıyorlar.

Bu yüzden de içeriğinizi sayfa başlığı etiketleriyle böldüğünüzden emin olun. Olaya biraz bağlamsal uygunluk katıyor. İçeriğinize biraz sıralama potansiyeli eklemenin harika bir yolu bu.

14. Konu kümelerini güçlendirin

14 numara, konu kümelerini güçlendirin. Tek bir parça içerik lanse etmeyin sadece. Aynı konu etrafında birden fazla içerik hakkında yazın ve bunları birbirine bağlayın. Bunu yaptığınızda ve bunları akıllıca birbirine bağladığınızda bağlantıyı arttırabilirsiniz çünkü insanlar farklı makale okuyor olurlar.

Doğru bağlamsal iç linkler ekleyebilirsiniz. Size aşağıdaki deşifrede göstermek istediğim harika bir örnek olayım var, bu olayda biri bunu yaparak harika sonuçlar elde diyor. O yüzden de 2021 için konu kümelerine bir bakın.

15. İçeriği sekmelerden çıkarın

Son olarak, içeriğinizi sekmelerden çıkarın. Akordeon veya aşağı açılan şekilde içerikleriniz varsa ya da içerikleri görmek için tıklamak gerekiyorsa, tonla çalışma, insanların görmek için tıklamak zorunda olmaması için sekmelerden çıkarılarak ana gövdeye getirilen içeriğin genelde sekmelerde gizli haldeki içerikten daha iyi performans gösterdiğini ortaya çıkarıyor.

Daha açık olmak gerekirse Google’ın sekmelerdeki içerik konusunda ayrımcılık yaptığını düşünmüyorum. İndekslenerek gayet güzel sıralama alabiliyor gibi görünüyorlar. Ama bence insanlar genelde içerik sekmeden çıkınca daha çok ilgileniyorlar ve belki bu işaretlerden bazıları da sayfaların biraz daha iyi sıralama almasına yardımcı oluyordur. 

Teknik SEO

Pekala. Sadece birkaç tanecik teknik SEO ipucu. Biraz hızlı gidiyoruz.

16. Core Web Vitals

16 numara: bu yıl, Core Web Vitals’a yatırım yapma yılı. Bunlar, Google’ın 2021 senesinde ön plana çıkardığı sayfa deneyim işaretlerinden bazıları. Çok yakında gerçek bir sıralama unsuru olacak. cumulative shift layout’tan bahsediyoruz, telaffuzu da zormuş. Genel anlamda, site hızından ve harika bir sayfa deneyiminden bahsediyoruz. Şimdi, bunlardan bazıları çok teknik ve Google’ın da bunları anlamanıza yardımcı olmaya çalışacak Lighthouse gibi bazı araçları var.

Paylaşmak istediğim bir ipucu da, WordPress’teyseniz Cloudflare’i, bilhassa da WordPress için olan APOlar’ını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. WordPress web sitenizi hızlandırmak ve bu Core Web Vitalslar’ın bazılarında daha iyi skor elde etmeniz için çok iyi bir yöntem. Oldukça düşük maliyetli, uygulaması kolay ve WordPress web sitenizi hızlandırmak için çok iyi bir yol.

17. Site haritalarını 10,000 ile sınırlandırın

17 numara: Site haritaları, site haritası başına 50,000 URL izniniz var. Bu her zaman her SEO quizinde bir soru olarak gelir. Site haritası başına kaç URL izniniz var? Bunun yerine, büyük bir siteniz varsa ve indeksleme sorunlarınız varsa 17 numaralı ipucu, site haritalarınızı 10,000 URL ile sınırlandırın.

Daha ufak site haritaları kullanmanın, bunları sınırlı bir URL setine sıkıştırmanın bunların taranabilirliğini geliştirebildiğine dair birtakım kanıtlarımız var. Bir anlamda Google bunlara bir şekilde öncelik veriyor. Veriler de bunu destekliyor gibi. Ayrıca Google Arama Konsolundan biraz daha iyi veri alabilirsiniz de. Ne endeksleniyor, ne endekslenmiyor görebilirsiniz.

18. Dinamik site haritalarını güçlendirin

Bir de dinamik site haritalarını güçlendirin. Aşağıdaki deşifrede linkini bırakacağım arkadaşımız Oliver Mason , dinamik bir site haritasının, Google’ın taramasını istediğiniz şeye bağlı olarak değişen bir site haritası olduğunu söylüyor. O yüzden de Google’ın taramasını istediğiniz geniş bir URL kitaplığınız varsa, yüksek önceliğe sahip olanları kendi özel site haritasına koyun.

Belki de bin URL ile sınırlandırabilirsiniz. Google bunları taradıkça ve keşfettikçe de bunları kaldırın ve Google’ın keşfetmesini istediğiniz yüksek önceliğe sahip URLleri koyun. Site haritasını küçük ve sıkı tutun ve Google’a dikkat etmelerini istediklerinizin bunlar olduğunu belli edin. 

Link inşası

Gelin çabucak 2021 için link inşası ipuçlarından bahsedelim çünkü herkes link inşa etmeye bayılıyor.

Şaka şaka. Herkes link inşa etmekten nefret ediyor. Link inşa etmek çok zor. Sektörde bunu yapmayı gerçekten seven bazı profesyoneller ve bazı harika insanlar da var ve bu işi iyi de yapıyorlar tabi. Şahsen ben link inşası konusunda o kadar da iyi değilimdir ama yine de bir sürü link inşa edebilirim. 

19. Pasif link edinme

Bunu yapabilmemin bir yolu da 19 numara: yani pasif link edinme. Pasif link edinmenin anlamı, insanlar bunu SERPler’de bulurken pasif olarak link kazandıran içerikler yaratmak.

Yani insanlara ulaşmak için dışarılara gitmeme gerek yok anlamına geliyor. Yani insanlar bunu bulduğunda, gazeteciler bulduğunda, blog yazarları bulduğunda, doğal olarak buna bağlanmak istedikleri anlamına geliyor. Bunu da gazeteci ve blog yazarları ve web yaratıcılarının aradığı türde içerikler yaratarak yaparsınız. Bunlar genel itibarıyla bu video gibi veriler, rehberler, tanımlar ve nasıl yapılır içerikleri. Bu tarz bir içerik yarattığınızda genelde insanlar bulurken bir sürü link kazandırır. Pasif link inşası, zamanla link kazanmanın en sürdürülebilir yollarından biridir. 

20. Sayfa düzeyi “link intersect”

20 numarada sayfa düzeyi “link intersect” var. Bir dış erişim yapmanız gerektiğinde, size link bağlantısı olması en muhtemel sayfalara dış erişim sağlamanız gerekir. Şimdi, uzun zamandır link inşası için en iyi SEO ipuçlarının size değil de rakiplerinize link bağlantısı olan web sitelerini bulmak olduğunu biliyorduk.

Bunu biraz daha açmam gerekirse, bana değil de en az iki rakibime link bağlantısı olan web sayfaları bulmak gerekir. Yani, birden fazla rakibe link bağlantıları var fakat bana yoksa genelde bunların bir kaynak sayfası olduğu ve ben onlardan istersem bana link bağlantısı yapma ihtimallerinin daha fazla olduğu anlamına gelir.

21. Son tık olmak

2021 için 21 numaralı ipucu da; son tık olmak. Bununa ne demek mi istiyorum? Yani, kullanıcılarınızı memnun edin. İlk tıkı kazandığınızda, insanların tıkladığı ilk tıkı almak istersiniz, ama aynı zamanda son tık da olmak istersiniz. Buda aradıklarını buldukları anlamına gelir. Kullanıcı memnuniyeti, bir numaralı sıralama belirtecidir. Tüm bunlardaki amacınız kullanıcı memnun etmek ve ona aradığını vermektir.

SEO’nun büyüsü de burada. Bir şey arıyorlar ve siz de bunu onlara aradıkları anda veriyorsunuz. Son tık olabilecekken sıralamalarda yükselmeniz ve hak ettiğiniz trafiği elde etmeniz neredeyse garanti.

Evet, işte 21 ipucu bunlardı. Sizin 2021 için yol haritanız bu. Umarım keyif almışsınızdır.2021 için sizin ipuçlarınızı da aşağıdaki yorumlara bırakın.

Herkese teşekkürler.

Kaynak: https://moz.com/blog/21-seo-tips-2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.