WebP ve WebM Nedir?

webp ve webm nedir
İçindekiler

Google’ın sayfa optimizasyonuna verdiği önemin en önemli göstergelerinden biri 2009 yılında hizmete açtığı Page-Speed servisidir. Bu konudaki hassasiyeti nedeniyle de Page-Speed servisine yeni araçlar eklemeye ve servisi güncel tutmaya özen göstermektedir. Bunlardan biri WebP formatı olup JPEG formatının yerini alması amaçlanarak geliştirilmiştir. Son yıllarda Google resim dosya boyutlarını kaliteden ödün vermeksizi küçültebilme amacıyla WebP üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir.

İnternet ortamında yer alan görsellerin çoğu JPEG formatında olmakla birlikte Google hız optimizasyonu konusunda önemli adımlar atmakta, özellikle web ortamında bulunan görsellerin daha az yer kaplaması ve sayfaların görüntüleme hızlarının yükselmesi için WebP formatını geliştirmektedir. WebP formatı daha verimli bir sıkıştırma algoritması kullanır. Bu algoritma sayesinde görüntülerin dosya boyutları JPEG ya da PNG formatlarına göre çok daha küçük boyutlara indirilebilir.

Google’ın geliştirdiği WebP formatı sıkıştırılmış bir görsel uzantısı olup aynı boyutta ve kalitedeki görsellerin sabit diskte kapladığı alanın ciddi anlamda düşmesini sağlar. Aynı zamanda JPEG’e oranla %40 civarında daha fazla sıkıştırma yaptığından daha hızlı yüklenen ve daha az bant genişliği kullanan web siteleri elde edilir. Bu nedenle çok sayıda web sitesi tarafından WebP formatı kullanılmakta, daha hızlı yüklenen web sitesi ile daha iyi kullanıcı deneyimlerine erişilmesi amaçlanmaktadır.

Görseller kullanılan tarayıcıya göre kullanıcılara sunulabilir. Safari kullananlara sunucu PNG ya da JPEG seçimleri göndermekle birlikte diğer tarayıcılarda WebP görsellerini göstermeye devam etmektedir. WordPress kullanılmıyorsa geliştiricilerin bir entegrasyon yapması gerekebilir.

WebP Formatının Avantajları ve Dezavantajları

WebP formatının dosya boyutları JPEG, GIF ya da PNG gibi formatlara göre daha küçüktür. Her tür resim formatı WebP’ye dönüştürülebilir. Kaliteleri bozulmadan boyutlarının küçülmesi sağlanır. Ayrıca diğer formatlara oranla daha fazla sıkıştırma özelliğine sahip bulunur. Daha hızlı yüklenen bu görsel formatı kaynak tüketimini minimum düzeyde tutma konusunda da avantajlıdır.

WebP’nin uzun zamandır geliştirilmesine rağmen yaygın olarak desteklenmemesi en büyük dezavantajlarından biridir. Adobe Photoshop gibi son derece yaygın kullanılmakta olan görüntü işleme araçlarının çoğunluğu WebP’yi yerel olarak tanımaz. WebP uzantısını destekleyen az sayıda uygulama arasında Pixelmator, Leptonica, ImageMagick ve XnConvert sayılabilir.

Birkaç yıldır ciddi ölçüde desteklenmekte olan WebP Google’ın kendi ürünlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Google Chrome’un desteklediği bu uzantı Google Play Store’da da kullanılmaya başlanmıştır. Buna ek olarak Android içerik mağazasında yer alan oyunlara ve uygulamaları ait görseller WebP olarak listelenmektedir.

Kayıpsız Sıkıştırma (WebP-Lossless)

Görselin her pikselinin sıkıştırmadan sonra aynı kalacağı anlamına gelmektedir. PNG dosya formatı görselleri kayıpsız sıkıştırmakla birlikte WebP’nin kayıpsız sıkıştırma yöntemiyle PNG dosyalarının kayıpsız sıkıştırılmış haline oranla aynı kalite %26 az boyutla sunulabilmektedir.

Kayıplı Sıkıştırma (WebP-Lossy)

Görsellerden kullanıcıların gözle anlaması mümkün olmayan ölçekte pikseller kaldırılıp daha fazla oranda sıkıştırma elde edilmesidir. Kayıplı dosya sıkıştırma programlarının en popülerlerinden biri olan JPEG formatına göre dosya boyutunda %25-%34 oranında azalma olur.

webp ve webm nedir

WebM Nedir? Nasıl Çalışır?

Açık kaynak kodlu diğer bir deyişle lisans ücreti olmayan bir medya formatı olma özelliği taşıyan WebM formatının dosyalardaki uzantısı dosyaismi.WebM şeklindedir.

Bir tür video dosyası formatı olan WebM internette ya da video izleme-indirme platformlarında sıkça karşımıza çıkar. WebM temelde web kullanımına göre tasarlanmış olup VP8 ve VP9 kodekleri medya dosyalarını çok fazla sıkıştırıp diskteki boyutunu azaltma özelliğine sahiptir. Dosyaların açılması için çok az bilgisayar gücü gerektiğinden hemen hemen tüm cihazlarda cihazın işlem gücünden bağımsız olacak şekilde kaliteli ve az maliyetli çevrim içi video akışını mümkün hale getirir.

WebM dosyaları Wilfdorm’un FlixWebM olarak adlandırılan ücretsiz uygulamasıyla kolayca oluşturulabilir. Bu uygulama DirectShow filtrelerini de içerdiği için herhangi bir WebM dosyasının görüntülenmesine ve oynatılmasına aracılık eder. Bu dosyalar uygulamayı destekleyen internet tarayıcıları üzerinde izlenebilir. FlixWebM uygulaması aracılığıyla Windows Media Player ya da VLC Player gibi uygulamalarla izlenmesi de mümkündür. Adobe Premium Pro dahil birçok araç WebM’i desteklemektedir. WebM dosyalarının formatını desteklemeyen bir program ya da cihazla kullanılması gerektiğinde video bu dosya formatına değiştirilebilmektedir. Freemake Video Converter ve Miro Video Converter gibi programlar kullanılarak WebM dosyaları MP4, AVI ve diğer video dosyası formatlarına dönüştürülebilmektedir. Çevrim inçi WebM dönüştürücü kullanıldığı durumlarda video önce web sitesine yüklenmeli dönüşümün ardından yeniden indirilmelidir.

Google ve kullanıcılar web sayfalarının hızlı bir şekilde yüklenmesini istediğinden sayfa boyutu sayfa açılma hız açısında önemli bir metrik olma özelliğine sahiptir. Günümüzde 3mb’dan büyük olan sayfaların kullanıcı deneyimi açısından yavaş açılan sayfalar olarak değerlendirildiği kabul edilmektedir. WebM sayesinde web sayfalarında yayınlanan videolar ve hareketli görseller gibi içeriklerin çok daha düşük boyutlu şekilde kullanıcılara sunulması mümkün olmaktadır. Bu sayede sayfa boyutunu ciddi oranda düşürmek mümkün olmaktadır.

WebP Ne İşe Yarar?

WebP, sıkıştırılmış resimlerin kayıplı ya da kayıpsız bir şekilde oluşturulmasını sağlamaktadır. Boyut olarak diğer formatlara göre daha küçük olmasına rağmen onlarla aynı kalitede veya daha yüksek çözünürlükte resimler sunan WebP, kaliteden ödün vermeksizin, web sitelerinin neredeyse hemen hepsinin kullandığı bir dosya formatıdır. Peki WebP ne işe yaramaktadır?

  •       Kayıpsız sıkıştırma özelliği sunmaktadır. Resim kalitesinden ödün vermemek olarak da adlandırılabilen bu yöntem sayesinde daha küçük boyutlu resimler oluşturulmaktadır. İnternet sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlayan bu dosya türü sayesinde, kullanıcılar platformlarını daha stabil hale getirebilmektedir.
  •       WebP dosya türü sayesinde resimler içerisine bilgi veren metinler ya da bir diğer adıyla meta bilgiler koyabilmektedir. Resim içerisine EXIF ya da XMP formatındaki meta bilgiler eklenebilmektedir.
  •       JPEG gibi dosya formatlarına kıyasla WebP içeriklerde çözünürlük daha şeffaftır.
  •       WebP ile oluşturulan videolar, sıkıştırılmış yani boyutu düşürülmüş olsalar bile GIF ya da APNG içeriklerine kıyasla daha fazla kare hızı yani FPS sunmaktadır. Bu sayede sitelerdeki küçük görüntüler hem daha az veri isterken hem de daha kaliteli olabilmektedir.
  •       WebP dosya formatı kullanan siteler, içeriklerini hazırlarken diğer format tiplerini kullanmalarına gerek yoktur. Zira, WebP kullanılan bir site, büyük alan kaplayan diğer dosya formatlarının aksine tek bir tip format kullanabilmektedir. JPEG ya da PNG gibi formatlar kendi tipi paylaşım isterken, WebP ile bu sınırlanma ortadan kalkmaktadır.
  •       WebP, daha düşük bir bant genişliği kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Böylelikle sunucular üzerindeki veri yükü azalmaktadır.

webp ve webm nedir

WebP Dosya Uzantısı Nedir?

WebP dosya uzantısı, resim ya da videoyu daha küçük bir boyutta kullanan yani onları sıkıştıran bir formattır. Bu format sayesinde web siteleri içeriklerini gecikme süresini kısaltarak kullanıcılarına sunmaktadır. Dosya formatı boyutu küçülse de kaliteden ödün vermeyen WebP, Google tarafından geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalara göre internet üzerindeki sitelerin %94’ü tarafından kullanılan WebP, dosya paylaşımı açısından büyük bir öneme sahiptir. Sağladığı hizmetle büyük ilgi gören bu dosya formatı, bant genişliğini düşürmeden sitedeki dosya tipi kullanımındaki kolaylık hizmetine kadar pek çok açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. PNG ya da JPEG gibi daha büyük bir boyutta resim ya da videoları sıkıştıran dosya tiplerinde gözlemlenen yükleme süresini ortadan kaldıran WebP, web sitesi tasarlayanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

WebP, Google tarafından geliştirilen bir dosya formatıdır. Bu format; JPEG, PNG veya GIF resim biçimlerinde oluşturulan içeriklere kıyasla daha küçük veya daha iyi çözünürlüğe sahip resimler ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır. 2010 yılından bu yana kullanılan bu uygulama sayesinde sıkıştırılmış görüntülerin kayıplı ya da kayıpsız bir şekilde oluşturulması sağlanmaktadır.

WebP Ne İşe Yarar?

WebP, sıkıştırılmış resimlerin kayıplı ya da kayıpsız bir şekilde oluşturulmasını sağlamaktadır. Boyut olarak diğer formatlara göre daha küçük olmasına rağmen onlarla aynı kalitede veya daha yüksek çözünürlükte resimler sunan WebP, kaliteden ödün vermeksizin, web sitelerinin neredeyse hemen hepsinin kullandığı bir dosya formatıdır. Peki WebP ne işe yaramaktadır?

  •       Kayıpsız sıkıştırma özelliği sunmaktadır. Resim kalitesinden ödün vermemek olarak da adlandırılabilen bu yöntem sayesinde daha küçük boyutlu resimler oluşturulmaktadır. İnternet sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlayan bu dosya türü sayesinde, kullanıcılar platformlarını daha stabil hale getirebilmektedir.
  •       WebP dosya türü sayesinde resimler içerisine bilgi veren metinler ya da bir diğer adıyla meta bilgiler koyabilmektedir. Resim içerisine EXIF ya da XMP formatındaki meta bilgiler eklenebilmektedir.
  •       JPEG gibi dosya formatlarına kıyasla WebP içeriklerde çözünürlük daha şeffaftır.
  •       WebP ile oluşturulan videolar, sıkıştırılmış yani boyutu düşürülmüş olsalar bile GIF ya da APNG içeriklerine kıyasla daha fazla kare hızı yani FPS sunmaktadır. Bu sayede sitelerdeki küçük görüntüler hem daha az veri isterken hem de daha kaliteli olabilmektedir.
  •       WebP dosya formatı kullanan siteler, içeriklerini hazırlarken diğer format tiplerini kullanmalarına gerek yoktur. Zira, WebP kullanılan bir site, büyük alan kaplayan diğer dosya formatlarının aksine tek bir tip format kullanabilmektedir. JPEG ya da PNG gibi formatlar kendi tipi paylaşım isterken, WebP ile bu sınırlanma ortadan kalkmaktadır.
  •       WebP, daha düşük bir bant genişliği kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Böylelikle sunucular üzerindeki veri yükü azalmaktadır.

WebP Dosya Uzantısı Nedir?

WebP dosya uzantısı, resim ya da videoyu daha küçük bir boyutta kullanan yani onları sıkıştıran bir formattır. Bu format sayesinde web siteleri içeriklerini gecikme süresini kısaltarak kullanıcılarına sunmaktadır. Dosya formatı boyutu küçülse de kaliteden ödün vermeyen WebP, Google tarafından geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalara göre internet üzerindeki sitelerin %94’ü tarafından kullanılan WebP, dosya paylaşımı açısından büyük bir öneme sahiptir. Sağladığı hizmetle büyük ilgi gören bu dosya formatı, bant genişliğini düşürmeden sitedeki dosya tipi kullanımındaki kolaylık hizmetine kadar pek çok açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. PNG ya da JPEG gibi daha büyük bir boyutta resim ya da videoları sıkıştıran dosya tiplerinde gözlemlenen yükleme süresini ortadan kaldıran WebP, web sitesi tasarlayanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

[faq-schema id=”8599″]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.