Site İçi SEO Nedir?
Site içi seo, kullanıcıların ve arama motoru botlarının siteyi daha iyi anlayabilmesi için yapılan işlemler bütününe denmektedir. On-Page SEO işlemlerinde içerik ve genel olarak site tasarımı kullanıcılar için önemliyken, arama motorları tarafında ise işin teknik tarafı ve içerik kısmı önemlidir.
Web sitelerin, arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılması gereken çalışmalardır. Bu sebeple Seo çalışmalarında genellikle öncelik site içi optimizasyonlardan geçmektedir. Gelin hep beraber Site İçi SEO Nasıl Yapılır inceleyelim.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Google her zaman kendini güncelleyen bir yapıya sahiptir bu sebeple yapılan çalışmalar bazı durumlarda güncelliğini kaybetmektedir. Site sahipleri bu durumda her güncellemeyi takip etmeli ve buna göre aksiyon almalıdır. Günümüzde SEO çalışmalarının başarılı olması ve bu sayede hedef kitlesine ulaşması için, site içi seo çalışmalarının doğru yapılması gerekmektedir.
SEO Uyumlu URL Yapısı
Sitelerin Url yapısında mutlaka ilgili sayfaların anahtar kelimelerine yer verilmelidir. Rastgele yapılmış bağlantılar yerine anlamlı kelimelerden oluşan bağlantılar tercih edilmelidir.
Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri belki de içerik oluşturmak için en önemli kriterlerden birisidir. Siteye eklenen başlık etiketleri hem kullanıcılara hem de arama motorlarına içeriğin ne ile ilgili olduğunu göstermektedir. Bu sebeple başlık etiketleri, başlık hiyerarşisine göre yapılmalıdır.
Site Hızı
Site günümüzde birçok SEO uzmanı tarafından dillendirilen bir kriterdir. Bu kadar konuşulmasının sebebi kullanıcıların her zaman hızlı bir şekilde bilgiye ulaşmak istediklerinden kaynaklanmaktadır. Yavaş açılan veya hiç açılmayan sitelerde kullanıcılar, belli bir süre sonra rakip sitelere doğru yönelmektedir. Buda ilgili site sahiplerinin sıralama sonuçlarına direkt olarak etki etmektedir.
Meta Açıklama Ve Başlık
Meta açıklama ve başlık, sitelerin hedef kitlesi ile iletişime geçtiği yerdir. Bu sebeple açıklama ve başlığın ilgi çekici ve seo uyumlu olması gerekmektedir. Kullanıcılar vitrini güzel olan her mağazaya göz ucu ile bakar, bu durumda ilgi çekici başlık ve açıklama site trafiğinizi mutlaka arttıracaktır.
Multimedya Kullanımı
İçeriklerle alakalı resim ve video kullanmak, kullanıcıların sayfada kalma süresini arttıracaktır. Özellikle alakalı multimedya kullanımı sitede kalma süresini ciddi anlamda yükseltecektir.
Mobil Uyumluluk
Mobil cihazların dünya genelinde yaygınlaşmasının ardından internet sitelere telefonlar üzerinden girilmeye başlanmıştır. Neredeyse her insanda telefon olması, mobil trafiğin azınsanmayacak kadar önemli olduğunu göstermektedir. Mobil cihazlardan giriş yapan kullanıcılar, mobil uyumlu olmayan sitelere giriş yapması çok zor olması nedeniyle diğer sitelere yönelmektedir. Bu sebeple sitenizi mobil uyumlu hale getirmenizi öneririz. Çünkü mobil cihazlardan gelen trafik, sitenizi sıralamalardan düşürebileceği gibi üst sıralarda da tutabilir.
Görsel Optimizasyonu
Site içi seo’da dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterlerden biriside görsel optimizasyonudur. Bildiğiniz üzere internet sitelerde yüksek çözünürlüklü resim kullanmak çok yaygın bir işlemdir. Yüksek çözünürlüklü resimler çoğunlukla site hızına etki etmektedir. Buda kullanıcıların sitede kalmak yerine başka sitelere yönelmesine olanak sağlamaktadır. Yüklenilen resimlerin düşük boyutlarda olması sitenize zarardan çok yarar sağlayacaktır. Bu sebeple resimlerinizin boyutunu düşük tutmaya çalışın.
Resimlerinizi internet sitenize yüklemeden hemen önce mutlaka hedeflediğiniz anahtar kelime ile ilgili isim verin. Resimleriniz IMG615807 şeklinde yüklenmesi yerine site-ici-seo.jpg olarak yüklenmesi sitenize pozitif katkı sağlayacaktır.
Resimlerini sitenize ekledikten sonra altyazı, başlık ve alternatif metin açıklamalarını girin. Odaklandığınız anahtar kelimeyi ilgili yerlerde mutalaka kullanın.
Kaliteli İçerik
Kaliteli ve özgün içerik yazmak her sektör için ciddi anlamda önemlidir. Herkesin bu kriteri söylemesinden bıkmış olabilirsiniz ancak durum bundan ibaret. Kaliteli içerik üretmek hem hedef kitleniz hem de arama motorları tarafından önem arz etmektedir.
Kullanıcılar sitenize giriş yaptığında site de kalması için onlara bir şey vermeniz gerekiyor. Yoksa siteden çıkar ve büyük ihtimal rakiplerinize doğru yol alır. Bu sebeple içeriklerimizi mutlaka kullanıcılar için hazırlamalıyız. Onlarar katabileceğimiz bilgi, fikir ve benzeri durumlarda sitemize geri gelmelerini sağlayabiliriz.
Site İçi Linkleme
Site içi linkleme sadece arama motoru botlarının önemsediği bir işlem değildir, kullanıcıların farklı sayfalara gitmelerini ve orada zaman gerçirmelerini sağlamak için mutlaka site içi linkleme yapmalıyız. Kullanıcıların siteniz içerisinde zaman geçirmesi, sizleri arama motoru gözünde otoriter bir konuma çıkaracaktır. Bu da arama sonuçlarında sitenize etki edecektir.
LSI (Latent Semantic Indexing)
LSI temel olarak anahtar kelimerle ilgili terimler arasında ki ilişkiyi tespit etme yöntemidir. Arama motorları siteleri tararken içeriklerde kullanıcıların yaptığı aramalarla ile ilgili terimlerin olup olmadığna bakıyor. Buda içeriğin kalitesini gözler önüne sermektedir. Bu sebeple içeriklerinizi kullanıcıların yaptığı aramalara göre şekillendirin. Daha doğru söylemek gerekirse içeriklerinizi arama motorları için değil kullanıcılar için yazın.
Sayfada Kalma Süresi
Site içi seo kriterleri arasında bir diğer önemli nokta ise sayfada kalma süresidir. Arama sonuçlarından sitenize giren bir kullanıcı, direkt olarak çıkıyorsa bu içeriğinizin veya sitenizin kötü olmasının sinyalini veriyordur. Site de kalma süresini arttırmak ve bu sayede sıralamalarda yükselmek istiyorsanız, mutlaka kullanıcılar için kaliteli işler yapmalısınız.
Bir yanıt yazın