SEO öğrenmek isteyen kişilerin en büyük endişesi SEO öğrenmenin zor olup olmadığı oluyor. Evet kabul edelim SEO öyle kısa süre içerisinde, pek de çaba harcamadan öğrenebileceğiniz bir şey değil. İşin güzel tarafı yeterli zamanı ayırır ve emek verirseniz SEO öğrenmek zor da değil…
SEO sürekli gelişen, değişen ve yenilenen bir süreç olduğundan SEO öğrenmek aslında tamamlanabilen bir şey olarak düşünülmemeli. Başarılı SEO çalışmalarına imza atmak isteyenler bu konuda yeterli bilgiye ve deneyime sahip olsa da kendini geliştirmeye devam etmelidir.
SEO öğrenmek isteyen kişileri en çok zorlayan konuların başında, arama motorları ve optimizasyon süreci ile ilgili çok fazla bilgi ve çok fazla detay olması gelir. Bu noktada yapılan adım adım ilerleyen bir öğrenme yaklaşımını benimsemek ve parçadan bütüne ulaşarak süreci daha kolay ve anlamlı hale getirmektir.
Doğru hazırlanan bir öğrenme planı izlendiğinde SEO’nun en önemli yönlerine odaklanmak mümkün olur. Böylece bilgi ve beceriler kademe kademe geliştirilebilir. SEO öğrenebilmek için yalnızca SEO’ya değil bu sürecin en önemli parçaları olan arama motorları ve dijital pazarlama ile ilgili kavramlara da odaklanılmalıdır. Bu sayede çevrim içi pazarlarda SEO’nun ne kadar önemli bir etkisi olduğu kolayca kavranabilir. Asla unutmamanız gereken nokta şudur: SEO’da öğrenme süreci asla bitmez!
SEO Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?
Bu aslında kişiden kişiye değişebilir. Ne kadar zaman ayırdığınız kadar ne kadar çaba gösterdiğiniz de SEO öğrenme sürenizi etkiler. Çünkü SEO yalnızca teoriye dayanmaz. Aynı zamanda pratik bir disiplin olma özelliği taşır. SEO teorisini öğrendiğinizde SEO dostu web siteleri yaratmak için ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Ancak fark yaratacak olan teorideki SEO ilkelerini pratikte nasıl uygulayacağınızdır.
Etkili Bir SEO Öğrenme Planı Nasıl Olmalı?
SEO’yu hızlı öğrenmenin temeli, doğru hazırlanmış bir öğrenme planı uygulamaktır. SEO öğrenme sürecinizi kendi başınıza gerçekleştirecekseniz uygulamanız gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Arama motorlarının çalışma prensiplerini öğrenin.
- SEO’nun dijital pazarlama süreçlerindeki etkisini doğru bir şekilde kavrayın.
- SEO’nun ne demek olduğuna ve neden bu kadar önemli olduğuna odaklanın.
- Farklı SEO süreçleri hakkında detaylı bilgi edinin.
- Anahtar kelimeler ve anahtar kelimelerin araştırılması sürecine hakim olun.
- SEO performansını ölçümleme yolların öğrenin.
- Teorik SEO bilginizi pratiğe çevirin.
Arama Motorlarının Çalışma Prensiplerini Öğrenin
SEO yani arama motoru optimizasyonu sürecinde web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünün artırılması hedeflenir. Bu nedenle arama motorlarının çalışma prensiplerinin öğrenilmesi çok önemlidir. Arama motorları kompleks yapılardır ve kullanıcılara en iyi sonuçları en hızlı şekilde vermeye odaklanırlar. Arama motorları sonuçları listelemeden önce 3 aşamalı hazırlık sürecinden geçerler.
Tarama: Arama motorları, internette herkese açık bilgileri bulmak için bazı algoritmalar kullanır. Bu sayede sayfanın yapısını, içeriğin türünü, anlamını, ne zaman oluşturulduğunu ve güncellendiği kontrol ederler. Sayfadaki dahili ve harici linkleri kontrol ederler. Linkten linke geçerek tarama yaparlar. Web sitesi optimize edilirken arama motoru botlarının web sitesine doğru bir şekilde erişmesi hedeflenmelidir. Eğer arama motorları içeriği bulamazlarsa web sayfası sıralama alamaz ve trafik alamaz.
İndeksleme: Arama motoru botlarının bulduğu bilgilerin organize edilmesi, sıralanması ve korunması gerektiğinden elde edilen veriler sıralama algoritmalarınca işlenir. Bu sayede arama motorlarının tüm bilgileri tutması gerekliliği ortadan kalkar. Web sitesi dizinde olmadığında arama sonuçlarında görünemeyeceği için indeksleme çok önemlidir. Dizine eklenmiş çok sayfanın olması ilgili arama sonuçlarında görünme olasılığını artırır.
Sıralama: Arama motorları hangi sonuçların hangi sırayla gösterileceğini belirler. Algoritmaların temel görevi budur.
SEO’nun Dijital Pazarlama Süreçlerindeki Etkisini Doğru Bir Şekilde Kavrayın
SEO arama motoru pazarlamasının bir parçasıdır. SEM, arama motorlarından SEO aracılığıyla organik olarak ya da ücretli arama ağı reklamlarından trafik alınması sürecidir. Diğer bir deyişle SEO ücretli reklamcılıktan farklıdır ve arama motoru pazarlamasının tek bileşeni olarak kabul edilmemelidir.
SEO’nun Ne Demek Olduğuna ve Neden Bu Kadar Önemli Olduğuna Odaklanın
SEO, ilgili anahtar kelimeler ile ilgili olarak arama motoru sonuç sayfalarında web sitesinin üst sıralarda yer alması için uygulanan kurallar bütünüdür. Arama motoru trafiğinin büyük bir yüzdesi arama sonuçlarındaki ilk 5 siteye gider. Bu nedenle Google’dan ve diğer arama motorlarından trafik alınması için web sitesinin önemli arama terimlerinde üst sıralarda yer alması sağlanmalıdır.
Farklı SEO Süreçleri Hakkında Detaylı Bilgi Edinin
Web sitelerinin optimizasyonu sırasında 255’ten fazla SEO sıralama faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. Teknik SEO, site içi SEO ve site dışı SEO süreçlerinin her biri bir dizi SEO kuralından sorumludur.
Teknik SEO: İndeksleme aşamasının taranmasından sorumludur. SEMrush, Screaming Frog ve Ahrefs ile birlikte teknik değerlendirmeler yaparak web sitesi iyileştirilebilir.
Site dışı SEO: Arama motoru tarayıcı botlarının daha iyi anlayabilmesi için web sayfası içeriklerinin optimize edilmesinden sorumludur.
Site dışı SEO: Web sitesinin, diğer sitelerden link alması amacıyla tanıtılması sürecini kapsar. SEO’da güven oyu olarak kabul edilen linkler web sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralamasını olumlu etkiler. Ancak her kaynaktan bağlantı alınmamalı, hedef kitlenin vakit geçirdiği ve trafik getirme potansiyeli olan kaynaklar tercih edilmelidir.
Anahtar Kelimeler ve Anahtar Kelimelerin Araştırılması Sürecine Hakim Olun
SEO’daki her şey bir anahtar kelimeyle başlar. İçeriklerde hangi anahtar kelimelerin hedeflenmesi gerektiğinin bulunması süreci anahtar kelime araştırması olarak adlandırılır. Bu nedenle anahtar kelime araştırma sürecinde uzmanlaşılması SEO öğrenme sürecinin ayrılmaz parçasıdır.
SEO Performansını Ölçümleme Yolların Öğrenin
SEO kampanyalarının başarılı olup olmadığının bilinmesi için neyin ölçüleceği ve hangi KPI’ların analiz edileceğinin bilinmesi gerekir. SEO performansının ölçülebilmesi için Google Data Studio, Google Analytic ve Google Search Console kullanılabilir.
Google Search Console web sitelerinin Google’da nasıl performans gösterdiği hakkında bilgi verir. Böylece hangi sayfaların Google’dan hangi anahtar kelimeler için trafik aldığı görülebilir.
Google Analytics kullanıcıların web sitesini ziyaret ettikten sonraki hareketlerini gösterir. Kullanıcıların hangi sayfaları ziyaret ettiği, hangi web sayfasında ne kadar kaldığı ve diğer faydalı metrikler buradan öğrenilebilir.
Teorik SEO Bilginizi Pratiğe Çevirin
Öğrenilen teorik bilgilerin doğrulanması için pratiğe dökülmesi gerekir. Bu aşamada bilinen bir konu seçilmeli, web sitesi oluşturulmalı ve arama motorları için optimizasyon çalışmaları yapılmalıdır.
Kimler SEO Öğrenmeli
Google başta olmak üzere tüm arama motorları web sitelerinin gelişmesini ve aldığı trafiği yakından izler. Arama motoru algoritmaları için web sitelerinin popülerliği site ziyaretçilerinin sayısına, site ile ilgili yapılan bilgilendirmelere ve link paylaşımlarına bağlıdır.
SEO;
- İşletmelere ait e-ticaret web sitelerini yöneten,
- Web sitelerine düzenli ve organik ziyaretçi trafiğini sağlamak isteyen,
- Dijital pazarlamaya ilgi duyan,
- Ajanslarda ya da freelance SEO uzmanlığı yapmak isteyen kişilerce öğrenilmelidir.
SEO uzmanı olarak çalışmak için SEO bilgisi tek başına yeterli değildir. SEO uzmanları; programlı çalışma becerisine, analitik düşünme kabiliyetine, etik kurallara uyma, araştırma ve geliştirme yetisine, sahip kişiler olmalıdır.
Bir yanıt yazın