Bir iş modelinin kullanıcıya kavuşturulması için planlı büyüme stratejilerinin ve planlamalarının hazırlanması anlamına gelen growth hacking kavram olarak çok eski olmasa da aslında büyüme stratejisi adı altında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Growth hacking kavramı büyüme için inovatif yollar bulma olarak tanımlanabilir.
Growth hacking yayın hayatın başlayan internet projelerinin alışılmışın dışında bir şekilde, yüksek analizle ortaya çıkan yöntemlerle büyümesi amacına yönelik olarak yapılan çalışmaları kapsar. Büyümeye odaklanan stratejiler için kilit kavramlardan biri olan growth hacking kısa sürede küçük bütçelerle büyük bir büyüme elde etmek isteyen erken aşamadaki girişimlerle yakından ilgilidir. Growth hacking stratejilerinin amacı genellikle mümkün olduğunca az harcama yaparak mümkün olduğunca çok kullanıcı ya da müşteri edinmeyi sağlamaktır.
Growth Hacker Nedir?
İşletmelerin müşteri kazanmasına ve mevcut müşterilerini elinde tutmasına yardımcı olmak için yaratıcı ve düşük maliyetli stratejiler kullanan kişilere growth hacker denilir. Yalnızca işi büyütmekle ilgili stratejilere odaklanırlar. Yenilikçi büyüme stratejilerini belirler, önceliklendirir, neyin işe yaradığını görmek için analiz ve test ederler.
Başarılı bir growth hacker büyüme önceliklerini nasıl belirleyeceğini, müşteri kazanımı için kanalları nasıl belirleyeceğini, başatıyı nasıl ölçeceğini ve büyümeyi nasıl ölçeklendireceğini çok iyi bilir.
Growth hacker’lar özünde online pazarlama yapmakla birlikte farklı olarak her türlü işe yarar metriği analiz ve test edip ölçümlerler. SEO, Google Analytics ve diğer analitik araçları, A/B testi, içerik pazarlaması, viral pazarlama ve sosyal medya pazarlaması gibi kavramlara da yoğunlaşırlar.
Hedef odaklı, deneysel ve analitik kişiler olan growth hackerlar genellikle otomasyon ve kodlama gibi teknik bilgilere sahip olurlar. Her zaman için bir sonraki büyüme fırsatına odaklanırlar.
Growth Hacking Stratejileri
Çoğu büyüme stratejisi üç ana alana ayrılır:
- İçerik pazarlama
- Ürün pazarlama
- Reklam
İçerik pazarlaması kullanılan yöntemlere bağlı olarak ürün ya da hizmet hakkında bilgi vermenin düşük maliyetli bir yolu olabilir. Ürün pazarlaması ürünü daha çekici bir hale getirebilmek ve kullanıcı tabanı oluşturmak için kullanılabilecek teknikleri içerir. Growth hacker’lar işlerini tanıtabilmek için sosyal reklamcılık ve tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığından da yararlanabilirler.
Geleneksel Pazarlama Stratejileri ile Growth Hacking Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Her iki faaliyet alanı da ilgili ürün modelinin geliştirilmesini hedeflemesine karşın analiz ve uygulama süreci ciddi farklılıklar barındırmaktadır.
- Geleneksel reklam stratejileri kapsamında ilgili ürün ya da hizmetler için genel pazarlama çalışmaları planlanırken; growth hacking stratejilerinde mevcut bütçe ile deneme yapıldıktan sonra elde edilen verilere göre ideal bir pazarlama ya da geliştirme belirlenip uygulanır.
- Growth hacking Yönteminde genel özelliklerdense dijital ürünlerin spesifik özelliklerine odaklanılır. Böylece ilgili özellikle ilgili farklı geliştirmelerin yapılabilmesi için doğru adımlar atılması söz konusu olur. Genel reklam planlayıcı uzmanlar ilgili projeler hakkında yalnızca genel bilgilere sahiptirler.
- Geleneksel pazarlama çalışmalarında satış yapabilmek temel amaçtır. Growth hacking stratejilerinde ise rekabet ortamı göz önünde bulundurulur ve uzun vadede geri dönüşler alınmasına odaklanılır.
- Geleneksel pazarlama çalışmalarında kullanılan veriler pazarlama ile ilgili genel verilerdir. Growth hacking çalışmalarında daha spesifik veriler dikkate alınmakta ve geliştirme yapılmaktadır.
Growth Hacking Yöntemleri
Growth hacking için İngilizce karşılıklarının baş harfleri ile AARRR olarak ifade edilebilen 5 temel yöntem kullanılır.
Acquisition(Edinme)
Herhangi bir işi büyütmenin şüphesiz ilk adımı potansiyel müşteriler bulmaktır. Bunu yaparken edinme başı maliyetin en düşük olacağı kanalların bulunması, doğru sayı ve edinme başı maliyet dengesinin kurulması gerekir. Arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için yapılan SEO çalışmaları ile anahtar kelimelerde üst sıralarda görünmek buna örnek olarak verilebilir.
Activation(Etkileşim)
Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların, marka ile bağ kurmak için yönlendirilmesidir.
Retention(Bağlılık)
Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların web sitesini yeniden ziyaret edecek hale getirilmesidir.
Referral(Tavsiye)
Tavsiye her zaman için en etkili yol olduğundan web sitesi kullanıcıları tavsiye için teşvik edilmelidir.
Revenue(Gelir)
Web sitesini kullanan ve tavsiye eden kullanıcılardan gelir elde etmeyi sağlayacak bir model oluşturulmalıdır.
En Başarılı Growth Hacking Örnekleri
AirBnB’nin Craigslist hack tekniği en bilinen ve başarılı örneklerden biridir. Pek çok farklı yerde makul ücretli konaklama seçenekleri sunan AirBnB ilk günlerinde kullanıcı tabanlarını ve müşteri tabanlarını oluşturmaya çalışırken konaklama seçeneği arayan kişilerin Craiglist’te arama yaptıklarını fark etti. Ve AirBnB aracılığı ile konaklama sağlayan kişilere listelerini tek bir tıklama ile Craiglist’e kopyalama, bilgi doğrulama ve gönderme seçeneği sunarak çok büyük bir hedef kullanıcı pazarına doğrudan erişme imkanını elde ettiler.
Günümüzde en çok kullanıcısı olan sosyal medya platformlarından biri olan Facebook bu başarıyı kullanıcılarını kendi içeriklerini eklemeleri için teşvik ederek ve Facebook’ta etiketlenen ya da kendilerinden bahsedilen kişilere e-mail göndererek yakaladı. Bu e-maillerin merak uyandırması nedeniyle insanlar kendileri hakkında denilenleri görebilmek için Facebook’a kaydolup giriş yapmaya başladı.
Bir yanıt yazın