Bilindiği üzere Google belli aralıklarla kendisini güncelleyen bir yapıya sahiptir. Bu güncellemelerden biriside panda 4.0 güncellemesi olarak bilinir. Matt Cutts, 20 Mayıs 2014 tarihinde resmi twitter hesabından panda 4.0 algoritma güncellemesini resmen duyuran bir paylaşımda bulunmuştur. Bu paylaşım sonrasında panda 4.0 resmen aktif duruma gelmişti.
Panda algoritması genel anlamda internet sitelerin ürettiği içeriklerle alakalı bir güncellemedir. Kullanıcı odaklı olmayan, tamamen arama motorları için üretilmiş olan içerikleri google malesef sıralamalardan birer birer düşürmüştü. Google bu güncellemeyle beraber, kullanıcı odaklı sitelere daha fazla önem vermeye başladı, çünkü google’ı botlar değil insanlar kullanıyordu.
Google Panda 4.0 Nedir?
Panda algoritması, az önce bahsettiğimiz gibi içerik kalitesi ve özgünlükle alakalı bir güncellemedir. Panda algoritması öncesinde internet siteler tam anlamıyla spam şeklinde içerikler üretmekteydi. İnsanlar bir siteye girdiğinde istediği bilgiyi alamaması ve direkt olarak siteden çıkması google’ın dikkatini çekmiş olacak ki böyle bir güncelleme ile karşımıza geldi.
Panda algoritmasından etkilenen siteler genellikle haber siteleri, e-ticaret siteleri ve içeriklerini önemsemeyen siteler olarak bilinmektedir. Haber siteleri her ne kadar hala spam şeklinde içerikler üretse de artık google kullanıcı odaklı bir arama motoru oldu diyebiliriz.
Panda Algoritmasından Kimler Etkilendi?
- Genel olarak içerikleri kopya veya programla oluşturulmuş siteler etkilenmiştir.
- Backlink spamı yapan sitelerde ciddi oranda güncellemeden etkilenmiştir.
- Doğal yolla yapılmayan çalışmalar sonucunda birçok site sıralamadan uçmuştur.
- Kullanıcıya bilgi vermeyen boş içerikler etkilenmiştir.
- Sosyal medyayı kullanmayan siteler etkilenmiştir.
- İçeriklerini spam bir şekilde anahtar kelimelerle dolduran siteler.
- Yüzeysel olarak oluşturulmuş içerikler etkilenmiştir.
Panda Algoritmasından Etkilenmemek İçin Neler Yapmalıyız?
Kaliteli Özgün İçerikler Yazın
Panda algoritması ile birlikte artık kullanıcı odaklı yazılar üretilmelidir. Hedef kitleniz, sitenize geldiğinde istediği bilgiyi veya hizmeti ürettiğiniz kaliteli içerikler sayesinde almalıdır. Kopya ve yinelenen içeriklerden uzak durmalı ve kullanıcı odaklı içerikler üretmelisiniz.
Responsive Tasarım Kullanın
Kullanıcılar, günümüzde birçok platformdan internete girmektedir. Bu platformlara göre sitenizi kodlayın. İnsanlar sitenize geldiğinde hızlı açılan sayfalar ve onları yönlendiren menüler olmasına dikkat edin.
Kullanıcılar İçin Site Oluşturun
Kullanıcılar, istedikleri bilgiyi hızlıca aldıklar siteleri tercih etmekdir. Hedef kitlenizin rakip sitelere yönelmemesi için içerik kalitenizi yansıtın. Kullanıcılara özgün ve kaliteli içerikler sunun. Bunun dışında hedef kitlenize uygun hızlı bir site oluşturun.
Spam Yapmayın
Sıralamalarda hızlı yükselmek ve daha fazla trafik çekmek adına spam yapmayın. Google spam yapan siteleri çok kötü bir şekilde cezalandırmaktadır. Site içi ve site dışı yapacağınız bütün çalışmaları doğal olarak yapmaya özen gösterin.
Sitenizle Alakalı Kaliteli Yerlerden Backlink Alın
Kalitesiz ve sayıca fazla backlink almak sitenizin sıralamasına artık pozitif yönde etki etmemektedir. Günümüzde sektörünüzle alakalı kaliteli siteler sıralamalarınıza olumlu yönde etki etmektedir. Sektöründe marka olmuş kaliteli sitelerden backlink alarak, ilgili sıralamalarda yükselebilirsiniz.
Sosyal Medyayı Aktif Olarak Kullanın
Sosyal mecralar, google panda güncellemesi ile birlikte daha da önemli hale gelmiştir. Sosyal medya hesaplarınızı aktif olarak kullanarak hedef kitleniz ile etkileşim halinde olabilirsiniz. Bu durum sitenize çok iyi bir katkı sağlayacaktır.
Bir yanıt yazın