Akıllı telefon kullanımının giderek yaygınlaşması hatta hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi birçok teknolojik yeniliği de beraberinde getirmektedir. Web sitelerinin mobil kullanımının hızlandırılması ve iyileştirilmesi amacına yönelik olarak kullanılan AMP de bunlardan biridir.
Kısaltması AMP olan Accelerated Mobile Pages en basit şekliyle Google tarafından geliştirilen yönergelere bağlı olarak mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama yöntemi olarak ifade edilebilir. Türkçesi “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” anlamına gelen AMP Google tarafından geliştirilmiştir. Google AMP yönergelerine uygun olan ve doğrulanan sayfalar Google ön belleğinde saklanmakta ve kullanıcı tarafında daha hızlı yüklenmesi sayesinde mobil kullanıcı deneyiminin artırılmasını amaçlamaktadır.
Açık kaynaklı kodlara sahip olması Google AMP’nin en büyük avantajlarından biri olarak kabul edilir. Bu sayede isteyen herkes AMP yönergelerini izlemek kaydıyla özelleştirilmiş sayfalar oluşturabilmektedir. AMP standartlarında bir sayfa oluşturmak için dikkat edilmesi gereken ana başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Tasarım/Kodlama (yerleşim ve içerik)
- Bulunurluk/Erişebilirlik (arama motorlarına açık olma)
- Doğrulama (sayfayı Google Search Console’a bildirme)
- Yapısal Veri (yapısal veri ile sayfa içeriğini zenginleştirme)
- Durum (AMP sayfalarındaki hataları tespit etme)
HTML’e hakim olan kişiler kolayca AMP sayfası oluşturup yayımlayabilirler. Tasarım aşamasında açık kaynak HTML kodlarından yararlanarak sayfayı oluşturduktan sonra Google gibi arama motorları tarafından sayfanın erişilebilir hale geldiğinden emin olabilirler. Erişimi zenginleştirmek için yapısal veri kullanmayı ve sayfalarını daha çekici hale getirmeyi tercih edebilirler. Daha sona sayfayı Google Seasrch Console ile Google’a bildirebilirler. Ayrıca sayfa içerisinde hata varsa bunları belirleyebilirler.
AMP mobil uyumluluk konusunda sıkıntılar yaşayan web sitelerinin yanı sıra tamamen mobil uyumlu olan web siteleri için de yararlıdır. AMP mobil internet kullanıcılarının farklı nedenlerle ziyaret etmekten vazgeçtiği sayfaların hemen açılmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmasını sağlar.
AMP ve Google Algoritmaları Arasındaki İlişki Nedir?
Google mobil uyumluluğu bir sıralama kriteri olarak kabul etmesine karşın AMP bir sıralama kriteri olmadığından uygulanması zorunluluğu bulunmaz. Ancak AMP mobil uyumluluk açısından önemli bir adım olup mobil sayfa yükleme hızı Google’ın sıralama kriterlerinden birisidir. Mobil sayfaların son derece hızlı yüklenmesini sağlayan AMP bu açıdan avantajlıdır.
AMP içerik kalitesi konusunda da etkili bir öğedir. Şubat 2018 tarihinde Google’ın yayımladığı güncellemeye göre AMP olan ve olmayan sayfaların içeriklerinin uyuşması gerekmektedir. AMP ile sunulan sayfalarla AMP olmayan sayfalar arasında içerik farkı olması kalite yönergelerine aykırı bir durum olarak değerlendirilebilmektedir. Aynı şekilde kullanıcı AMP ile oluşturulmuş bir sayfaya geldiğinde, sayfanın içeriğinin tümünü görebilmesi için bir başka sayfaya yönlendirilmesi de kalite yönergelerine aykırı bir durum oluşturmaktadır.
AMP Neden Kullanılır?
AMP kullanmak zorunlu bir durum olmayıp herhangi bir web sitesi bu teknolojiyi kullanmadan da organik trafik avantajlarından yararlanabilir. Ancak sık güncellenen blogların, haber sitelerinin, yoğun trafik hedefleyen sayfaların ve e-ticaret sitelerinin AMP teknolojisini kullanması oldukça faydalıdır. AMP teknolojiyi HTML bazında birçok yan teknolojiyi desteklemekte ve çok basit bir şekilde uygulama sağlayabilmektedir. Diğer bir deyişle özgün CSS ve JavaScript gibi teknolojiler belli başlı kurallar dahilinde kullanılabilmektedir. Ancak AMP’nin bir numaralı hedefi sayfanın çok hızlı açılmasını sağlamak olduğundan sayfadaki bazı fonksiyonlardan feragat edilmesi gerekebilmektedir.
Sayfa yükleme hızına odaklanan bu teknoloji özellikle dönüşüm odaklı performans beklentisi içerisindeki sitelerde ciddi ölçüde işe yaramaktadır.
AMP kodlaması web sitelerinin tüm sayfalarına ya da web sitesi içerisinde seçilen bazı sayfalara uygulanabilir. Herhangi bir web sitesine erişimin AMP üzerinden sağlandığı bazı işaretler ile anlaşılabilir. Google tarafından belirtilen şimşek işareti veya görsellerin altına AMP ibaresi yerleştirilen siteler AMP teknolojisinin kullanıldığı hızlı erişim sunan siteler olarak kabul edilmektedir. AMP dünyada en yaygın şekilde kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress içerisinde eklenti halinde sunulmaktadır.
AMP Nasıl Çalışır?
AMP projesi Google’ın spesifik olarak mobil cihazlar için daha hızlı yüklenebilen ve daha uyumlu görünebilen sayfalar oluşturması adına hazırladığı bir kod grubudur. Yönergelerde yer alan kod sisteminin kullanıldığı ve bu durum Google’a bildirildiğinde hemen tanınmaktadırlar. Ayrıca sayfaların AMP versiyonlarının Google belleğinde saklanması nedeniyle bir arama terimiyle tetiklendiklerinde hemen yüklenebilmektedirler. Web sayfalarını açılış hızını yavaşlatan önbellek yükleme işlemi AMP uygulaması ile ortadan kaldırılmaktadır. Ziyaretçiler hızlı erişim sağlamaları nedeniyle sitenin erişim ve dolaşım oranı artmaktadır. AMP kodlaması mobil üzerinde sayfaların çok hızlı bir şekilde açılmasını sağlamakta olup herkes tarafından uygulanabildiği için büyük fayda sağlar. Bu nedenle AMP web sitesi trafiğini artırmanın en doğal ve kullanışlı yollarından biri olarak daha fazla erişim ve etkileşim yakalanmasını sağlar.
Bir web sayfasının hem standart hem AMP sürümü bulunabilmektedir. Bu tercihe bağlı olup istenirse sayfalar yalnızca AMP sürümüyle yayımlanabilir. Sayfalar AMP standartlarına uygun olacak şekilde oluşturulduktan sonra Google’a Google Search Console aracılığıyla bildirilebilmekte ve oluşan hataların tespitinde kullanılabilmektedir. AMP hata raporları Google Search Console içerisinde arama görünümü başlığı altında bulunabilmektedir.
Bir yanıt yazın