Dijital pazarlama, ürün ve hizmetleri tanıtmak için, internet siteleri veya diğer kanalları kullanan pazarlama biçimidir. Dijital pazarlamada her zaman özgün ve kaliteli içerik üretmek yararlı olmayabilir. Dijital pazarlamada içerik, internet sitesi vb. birçok araç bir arada kullanılmalıdır.
Makelemizde sizlere SEO, sosyal medya İçerik pazarlaması, Google Ads, e-posta pazarlamacılığı ve mobil pazarlamadan bahsedeceğiz. Kendinize ait bir dijital pazarlama stratejisi yaratmak ve daha çok kitleye ulaşmak için, makalemizi okumalısınız.
İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlamacılığında en önemli noktalardan birisi, içeriklerin özgün olmasıdır. Bunların dışında hedef kitlelere bilgi vermesi ve ilgi çekmesi çok önemlidir. Doğru ve özgün bir şekilde yazılmış içerik, hedef kitleyle temas kurma konusunda çok iyi işler ortaya koymaktadır. Kaliteli ve bilgi veren içerikler, hedef kitlenizin size güven duymasını sağlar. İçerik pazarlaması özellikle internet sitelerde önem arz eden bir dijital pazarlama kanalıdır. Bu kanalı iyi kullanarak hedefe ulaşmak, işin doğru yapılmasından geçmektedir.
- İçerik özgün, uzun ve kaliteli olmalıdır.
- İçeriklerde mutlaka, içeriklerle alakalı multimedya(resim, gif, video, ses) kullanılmaldır.
- Müşterilerin sorununa çözüm üretebilecek, içerikle üretilmelidir.
- İçerikler sosyal medya kanallarında paylaşılmalıdır.
Sosyal Medya Reklamları
Dijital pazarlamada en çok kullanılan kanallardan birisi de sosyal medya kanalıdır. Sosyal medya dijital çağın gelişmesi ile birlikte, dijital pazarlamanın en önemli kanallarından birisi olmuştur. Özellikle her iki kişiden birinin sosyal medya kullanması bunu daha cazip hale getiriyor diyebiliriz.
Sosyal medya, içeriklerinizin hedef kitleniz dışında daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlamaktadır. Sosyal medya üzerinden paylaştığınız içerikler, daha fazla tıklama ve dönüşüm elde etmektedirler. Mentionlytics’e göre sosyal medyayı aktif olarak kullanan markalar, müşterilerin bağlılığını ve marka bilinirliğini %88 oranında arttırmaktadır. Bu durumda sosyal medyayı ve reklamlarını doğru bir şekilde kullanmak markalar için çok önemlidir.
- İçeriklerinizde mutlaka sosyal paylaşım butonu olmalıdır. Hedef kitleniz yazdığınız içerikler sosyal medya da paylaşmasını sağlayın.
- İçerikleri, hedef kitlenize ilgi çekiçi bir şekilde lanse edin. Rakiplerinizin yaptığını yapmayın, daha farklı düşünün.
- Bütün içeriklerinizi sosyal medya üzerinden paylaşmayın. Sadece müşterilerinizin ilgisini çekebilecek, gönderileri paylaşmaya çalışın.
- Vereceğiniz reklamları, hedef kitleniz için vermeye çalışın.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu yani SEO, sitenizin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan çalışmalardır. Dijital pazarlama kanalları arasında en zor olanı fakat dönüşüm açısından en iyisi diyebiliriz. İnternet sitelerin hatta markaların hedef kitlelerine, arama motorları üzerinden ulaşması diğer kanallara göre biraz zordur. Bunun sebebi Arama motoru optimizasyonunun 200 üzeri kriteri ve en az 4-6 ay çalışma süresinden kaynaklanmaktadır.
- Sektörünüz ve site kategorinizle alakalı içerikler üretmeye çalışın. Özellikle SEO uyumlu içerikler üretmeye önem verin. Kısa, bilgi vermeyen kalitesiz içerikleri arama motorları ve kullanıcılar sevmez. Buda SEO anlamında markanızı kötü etkiler.
- Aynı şekilde markanızla alakalı anahtar kelimeleri tespit etmeli ve içeriklerinizde onları kullanmalısınız.
- SEO konusunda bir bilginiz yoksa, uzman yardımı alarak süreci daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.
- Doğru stratejileri belirleyerek istenilen hedefe ulaşabilirsiniz.
- Kullanıcı deneyimi odaklı site tasarımı kullanılması
Google Ads Reklamları
Google Ads Reklamları, hizmetlerinizi ve ürünlerinizi müşterilerine ulaştırmak için kullanılan kanallardan birisidir. SEO’ya göre kat kat hızlı etkileşim almanızı sağlamaktadır. Google arama motoru üzerinden reklam verilmesini sağlar. Tek dezavantajı arama motoru optimizasyonuna göre biraz maliyetli olmasıdır.
- Ads reklamlarında hedef kitlenize hitap etmelisiniz. Reklam verirken hedef kitlenizi iyi seçmelisiniz. yapılan bir hatada büyük mali kayıplara neden olabilirsiniz.
- Markanıza göre doğru reklamları kullanmalısınız. Arama ağı, görüntülü veya video reklam türleri arasından kendinize uygun olanı seçmelisiniz.
- Reklam saatlerini, hedef kitlenizin yoğun olduğu zamanlara göre ayarlamalısınız. Bu sayede daha fazla etkileşim alabilirsiniz.
- Verdiğiniz reklamlar tamamen hedef kitlenizin dikkatini çekmek için yapılmalıdır.
- Bunun dışında internet sitenizin, SEO kriterlerine göre optimize edilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi reklam sonrasında sitenizin arama sonuçlarında aktif rol üstlenmesi içindir.
Mobil Pazarlama
Teknoloji çağının gelişmesi ile birlikte artık akıllı telefon kullanım oranı %92’lere çıkmıştı. Bu bağlamda mobil kullanıcıları es geçmek en büyük yanlış olacaktır. Mobil Pazarlama, dijital pazarlama kanalları arasında fazla tercih edilmese de kitlelere ulaşma bakımından doğru tercihtir. Hedef kitlenizi SMS yoluyla değilde mobil uygulamalar ile yönlendirebilirsiniz. Anlık uygulama bildirimleri ile hedef kitlenizi kolaylıkla markanıza yönlendirebilirsiniz.
Kurumsal Web Sitesi
Kurumsal web sitesi, markaların devamlılığı için en önemli unsurlardan birisidir. Her kurumsal markanın müşteri odaklı bir internet sitesi olmalıdır. Müşteri odaklı internet siteler, markaların internetteki online dükkanıdır. Müşterilerin ilgisini çekebilecek şekilde yapılan her tasarım, satışlarınızı veya hizmetlerinizi pozitif anlamda etkileyecektir.
Dijital Pazarlama İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dijital pazarlama kanalları arasında bilginiz yoksa, bilir kişilerden yardım almalısınız.
- Kullanacağınız dijital pazarlama kanallarını en iyi ve verimli şekilde kullanmalısınız.
- Doğru dijital pazarlama tekniklerini kullanmalısınız, yapacağınız her hata hem markanıza hemde mali yönden cebinizi kötü etkileyecektir.
- Bu kanalları kullanmadan önce mutlaka bir yol haritası hazırlayın. Spontane bir şekilde yola koyulmayın.
Bir yanıt yazın