Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the molongui-authorship domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms-lite domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114
CPL Nedir? | Simur Digital A.Ş.

CPL Nedir?

cpl-nedir
İçindekiler

Cost Per Lead yani CPL dijital pazarlama alanında çok sık kullanılan bir kavramdır. Müşteri başına maliyet anlamına gelen CPL reklam veren kişi ya da kurumun, reklam yapılan siteye yapılan her bir yönlendirme için yayıncıya ödeme yaptığı bir yöntem olarak açıklanabilir. Diğer bir deyişle online reklamcılık için bir fiyatlandırma modeli demek de mümkündür.

Cost Per Lead, dijital pazarlama alanında sıklıkla kullanılan bir maliyet türüdür. CPC, CPA, CPM gibi diğer reklam maliyet modelleri gibi farklı teknik ve hesaplama yöntemleri kullanılarak etkili bir pazarlama aracına dönüştürülebilir. Son yıllarda internet ve sosyal medya reklamcılığında yaşanan hızlı gelişmeler sonucu ortaya çıkan pek çok yeni teknik bu alanda yüksek gelir rakamlarına ulaşmak isteyen kişi ve kurumlar nezdinde cazibesini korumaktadır. 

İnternet reklamcılığında fiyatlandırma modeli olan Cost Per Lead en basit şekliyle bir internet reklamından satış ya da tıklanma için değil doğrudan potansiyel satış için ödeme yapılması anlamına gelir. 

Reklam veren kişi ya da kurum tarafından reklamın yayınlanması ile gerçekleştirilen ödeme biçimidir. Temelde reklamın sahip olduğu potansiyel için gerçekleştirilen ödemedir. Bu yöntemle yürütülecek pazarlama stratejilerinde hesaplama işlemleri yapılırken farklı unsurların dikkate alınması gerekir. 

CPL Nasıl Hesaplanır?

CPL hesaplama adımları son derece basit olmakla birlikte diğer internet reklam maliyeti türleriyle benzerlik gösterir. En büyük farklılık ise hesaplamaların reklam potansiyeline göre yapılmasıdır. CPL hesaplamasının formüle edilmesi şu şekildedir:

Potansiyel Müşteriler İçin Reklam Harcamaları / Toplam Potansiyel Müşteri Sayısı

Hedef kitle ve potansiyel müşteri sayılarını belirlemek ve CPL yöntemi ile çalışmadan önce fizibiliteyi doğru bir şekilde yapmak hem reklamveren hem yayıncı açısından çok önemlidir. Dijital pazarlama sektöründe global düzeyde bilinen CPL yaygın kullanım alanlarıyla da avantajlarıyla da ön plandadır. CPL yönteminin temel amacı müşteri verilerinin doğru bir şekilde alınması ve reklamın hedef odaklı olarak oluşturulmasıdır.

E-posta pazarlamaları, e-ticaret platformları, Google ve diğer arama motoru reklamları CPL’in başlıca kullanım alanları olarak sıralanabilir. Reklam maliyetlerinin müşteri başına hedeflenmesi amacıyla basit bir form doldurma yöntemiyle potansiyel harcamaların belirlenmesi noktasında bu yönteme başvurulması avantaj haline gelebilir.

cpl nedir

Firmalar İçin Cost Per Lead Neden Önemlidir?

Cost Per Lead maliyet hesaplarının doğru bir şekilde yapılması markalar açısından çok önemlidir. Özellikle müşteri portföyünün verimli bir şekilde ne kadar büyütülebileceğinin bir göstergesi olarak CPL’den faydalanılabilir. Online satışlarda, satış başına maliyet yeni bir satış elde etmek için harcanan para miktarını belirttiğinden CPL ile herhangi bir zaman dilimi için işlem yapılabilir. Bu sayede kampanya oluşturma sırasında çok daha fazla veri ve potansiyel hedef kitle ile reklam maliyetlerinin düşürülmesi söz konusu olabilir.

CPL Nasıl Düşürülür?

Firmalar dijital pazarlamanın ölçülebilir gücünü fark ettiğinden beri kendilerini dijital dünyaya entegre etmenin bir yolunu aramaktadırlar. Ürünlerini ve hizmetlerini hedef kitleleri ile buluşturmayı isteyen firmaların pazarlama stratejileri arasında ilk sırada performans pazarlama gelir. Google, Facebook, Yandex gibi platformlar tarafından firmalara sağlanan profesyonel reklam alanlarında, detaylı hedeflemelerle reklamlar geleneksel pazarlama faaliyetlerine oranla daha az maliyetle ilgili kişilere gösterilir.

Maliyetler reklam modellerinde hedeflemelere göre değişiklik gösterebilmekte olup CPC, CPZ, CPM ve CPV bu maliyetler arasında yer alır. Müşteri başına maliyet olarak da bilinen bu metrik temelde hedef odaklı fiyatlandırma modelidir. 

Performans bazlı olan bu reklam modelinde amaç, mümkün olduğunca müşteri başına maliyeti düşürmektir. 

  • Ürünü ya da hizmeti geliştirmek

Müşteri isteklerinin göz önünde bulundurulması yoluyla ürün veya hizmetlerin kalitesi sürekli bir şekilde geliştirilmelidir. Rakiplerden farklı olarak yapılacak bir geliştirme potansiyel müşterileri ilgili markayı seçme konusunda ikna eder. Bu işlemler marka ve müşteri arasındaki bağlılığı artırarak CPL maliyetlerini düşürür.

  • Yeni Anahtar Kelimeler Denemek ya da Daha Önce Kullanılanları Kaldırmak

Google dünyanın en büyük arama motoru olarak günde 3.5 milyar aramaya imkan verir. Aynı zamanda Google Ads ile dünyanın en büyük reklam platformu da Google’dır. Lead toplamak için verilen bir arama ağı reklamının en önemli metriği kullanılacak anahtar kelimelerin belirlenmesidir. Üst sıralarda yer almak ve ilgisiz aramalarla bütçe kaybetmemek için hedef kitlenin yaptığı arama sorguları araştırılmalıdır. Böylece daha fazla alakalı müşteriyle bütçeyi daha efektif kullanmayı ve Cost Per Lead’i düşürmeyi sağlar. 

Bunun için daha önce kullanılan ve iyi istatistik alınamayan anahtar kelimeler listeden çıkarılmalıdır. Her gün reklam kontrol edilmeli ve ilgisiz tıklamalara neden olan arama terimleri negatiflere eklenerek reklam optimize edilmelidir.

cpl nedir

  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Kullanmak

Kısa anahtar kelimelerin arama hacimleri, uzun kuyruklu anahtar kelimelere oranla daha yüksektir. Bunun nedeni kullanıcıların genellikle tek kelimelik aramalarla sorgu gerçekleştirmeleridir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerde daha az arama sonucu çıkıp arama hacmi daha az olmasına karşın daha spesifik aramalar olduğundan ilgi düzeyi çok daha yüksek olur. Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımı sırasında rekabet düzeyi kontrol edilerek ilerlenmelidir. Anahtar kelime hacimlerini araştırma noktasında ücretsiz olarak Google Ads Keyword Planner kullanılabilir.

  • Tıklama Başı Maliyetleri Düşürmek İçin Çalışmalar Yapmak

Tıklama başı maliyetleri düşürme amacıyla reklamlarda da web sitesinde de optimizasyon çalışması yapılması gerekir. Rekabet düzeyinin daha düşük ancak hedefe nokta atışı yapmayı sağlayacak uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanılabilir. Anahtar kelimelerin tıklama başı maliyeti sektörün ne kadar rekabetçi olduğuna göre farklılaşabilir. Bu aşamada detaylı bir anahtar kelime çalışması yapılması gerekir. 

Tıklama başı maliyetleri düşürecek metriklerin bir diğeri Google reklamlarında görülebilecek kalite puanıdır. Kalite puanının artırılması tıklama başı maliyetleri düşürür. Kalite puanının artırılması için web anahtar kelime çalışmaları yapılıp reklam gruplarıyla çalışılabilir. Reklam optimize edilerek uyumlu anahtar kelimelerle reklam metinleri oluşturulabilir ve açılış sayfasının yüklenme hızı düşürülebilir. Bu optimizasyonları sonucu kalite puanı düşer. Kalite puanının düşmesi tıklama başına maliyeti, tıklama başına maliyetin düşmesi ise Cost Per Lead’i düşürür. Bunun sonucunda bütçe daha optimal bir şekilde kullanılmaya başlanabilir.

  • Web Sitesini Kullanıcı Deneyimine Göre Düzenlemek

User Experience yani UX olarak da bilinen kullanıcı deneyimi web sitesini ziyaret eden kullanıcıların iyi bir deneyime sahip olmasını amaçlar. İnternet kullanıcıları, kullanıcı dostu web sitelerinde hedeflerine çok daha rahat bir şekilde ulaşabilirler. Sorunsuz, basit ve hızlı bir şekilde yapılan işlemler kullanıcıya güven verir ve iyi bir deneyim yaşatır. UX tasarımını etkileyen faktörler doğru bir şekilde uygulandığında web sitesinden memnun olan kullanıcılar ilgi duydukları ürüne ya da hizmete karşı güven kazandıklarında satışlarını artırabilirler.

  • Marka Bilinirliğini Artırmak

Marka bilinirliğini artırmak reklam maliyetlerini genel anlamda düşürür. Markanın bilinirliğinin artmasıyla müşteri kazanımı da organik bir şekilde artar. Çünkü marka bilinirlik kazandıkça meydana çıkan kalite ve güven duygusu doğal yollarla müşteri kazanmayı sağlar. 

  • SEO Çalışmaları Yapmak

SEO çalışmaları sonucunda Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak markaya yeni müşteriler kazandırır. Bu da doğrudan doğruya maliyetlerin düşürülmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.
Close menu