E-Ticaret SEO Nedir

E-Ticaret SEO Nedir
İçindekiler

Web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında yani SERP’lerde iyi bir konuma getirilmesi, daha fazla potansiyel ziyaretçi için görünür olunması ve organik trafik elde edilmesi amacıyla yapılan optimizasyon çalışmalarına e-ticaret SEO denilir. E-ticaret SEO özellikle çevrim içi faaliyet gösteren mağazalarda satışların artırılması amacıyla uygulanır ve uzun vadede son derece başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. 

E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?

Çevrim içi mağazalarda sunulan ürünlerin ya da hizmetlerin müşterilerle ve potansiyel müşterilerle buluşturulması amacıyla arama motorlarının kalite ve kullanıcı odaklı yönergeleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda kaliteli bir kullanıcı deneyimi sağlanması için; site başlıkları, ürün ve/veya hizmet açıklamaları ile tüm teknik detayla rakip analizleri göz önünde bulundurularak ve arama motorlarının en doğru bilgiyi vereceği şekilde e-ticaret SEO stratejileri belirlenmelidir. Ayrıca; Google, Bing, Yandex gibi yoğun ziyaretçi trafiği olan arama motorlarının algoritmalarına uygun olacak stratejik girişimler başarılı e-ticaret SEO sürecinin olmazsa olmazlarıdır.

E-ticaret sitelerine yönelik SEO çalışmaları, genel SEO süreciyle pek çok yönden benzerlik gösterir. Ancak e-ticaret sitelerinin uzun vadede kalıcı bir başarı yakalaması ve ürün satışlarının üst noktalara taşınması için söz konusu işletmenin marka imajının güçlendirilmesi, satış ve satış sonrası destek süreçlerinde üst düzey kaliteyi yakalaması gerekir. 

E-ticaret SEO Sürecinde Başarılı Teknikler

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ve web sitelerinin rakiplerini hem nitelik hem nicelik olarak geride bırakması ve satışlarını artırması için e-ticaret SEO çalışmalarına gereksinim vardır.

E-ticaret sitelerinin çevrim içi mağazalarının iOS ve Android sürümünü yaptırması e-ticaret SEO açısından yüksek fayda sağlayan bir adımdır. E-ticaret sitelerinde kullanıcı odaklı özel bir tasarım kullanılmalı ve bu tasarımın kullanıcılarda hem güven duygusu hem de satın alma dürtüsü uyandırmasına özen gösterilmelidir. Web sitesi hatasız oluşturulduğunda kusursuz bir performans sergileyecek ve rakipler karşısında avantajlı hale gelmeyi sağlayacaktır. E-ticaret sitesinin sürekli hata vermesi ve sunucu kaynaklı bağlantı sorunları yaşanması ziyaretçilerin güveninin zedelenmesine ve satış performansının olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir.

E-ticaret SEO kapsamında gerçekleştirilmesi gereken en önemli adımlardan biri doğru anahtar kelimelerin ve uzun kuyruklu kelime gruplarının araştırılmasıdır. Ürün aramalarıyla ilgili olarak Google Adwords anahtar kelime planlayıcısındaki trendler ve istatistikler incelenmelidir. Sonraki adımda web sitesinde yer alacak ürünlerin başlıkları ve açıklamaları kullanıcıların arama yaptıkları kelimelere uygun olacak şekilde düzenlenmelidir.

E-ticaret sitesine gelen bağlantılar, bağlantı metinleri ve yeni alınacak backlinkler Google WebMaster platformu aracılığıyla takip edilmelidir. Kalitesiz bulunan bağlantılar txt. metin belgesine eklenmeli ve Google Backlink Reddetme Aracı üzerinden reddedilmelidir. Google Analytics ve Google Search Console aracılığıyla, arama motorlarından gelen tıklamalar, yönlendirmeler, spamlar, uyarılar, eksiklikler ve daha birçok konu hakkında bilgi edinmek mümkündür. Elde edilen analizler, pazarlama faaliyetlerine yön verecek düzeydedir. 

E-Ticaret SEO Nedir

Sosyal Medya Yönetimi ve Reklamları

E-ticaret SEO çalışmaları kapsamında ilk olarak site içi SEO kriterleri değerlendirilmelidir. Bu aşama tamamlanmadan site dışı SEO kapsamındaki çalışmaların gerçekleştirilmesi uygun değildir. Site içinde yer alan teknik ve kreatif eksikliklerin giderilmesinin ardından sosyal medya yönetimi ve reklamları ile desteklenmelidir. Planlı ve programlı reklam çalışmaları yapmak e-ticaret sitelerinde kısa vadeli ürün bazlı satışların sağlanması açısından çok önemlidir. Sosyal medya araçlarının doğru bir şekilde kullanılması faydalı trafik elde edilmesini sağlar. 

Ayrca bu platformlardan gelen ziyaretçilerin gerçekleştirdiği eylemler, Google açısından değerlidir. Doğru ve herhangi bir şekilde manipüle edilmemiş istatistiki veriler, Google analiz araçları tarafından sosyal medya sinyallerinden alınır. Ayrıca sosyal medya mecralarında kurumsal kimliğe uygun içerikler ve görsellerin paylaşılması marka değerini artırır. Her bir sosyal medya platformunda olmasa da ürün ya da hizmetler için doğru ve hedef kitlenin yer aldığı sosyal medya platformlarında düzenli şekilde paylaşımlar yapmaya ve marka kimliğini oluşturacak şekilde hesapların yönetilmesine özen gösterilmelidir.

Görsellik ve estetik e-ticaret sitelerinde çok özel bir yere sahiptir. Kaliteli görseller, ürünü sanal ortamda olmasına karşın müşterini yanındaymış gibi gösterme özelliğine sahiptir ve satış olasılığını ciddi ölçüde artırırlar. Yalnızca ürünler için değil aynı zamanda site içinde ve site dışında yürütülen tüm marka kampanyalarında da kaliteli görseller kullanılması şarttır. E-ticaret sitesinde yer alan fotoğraflar, ikonlar ve yazılar internet ortamında herhangi bir yerde kullanılmamış olmalıdır. Ayrıca web sitesine yüklenen medya dosyalarının tümüne ilgili isimler verilmeli ve aynı isme sahip birden fazla fotoğraf yüklenmemelidir. Google arama motoru botları, en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için medya dosyalarını da sıralamaya alır. Resimlerin isimlendirilmesi sırasında sitede kullanıldıkları boyutlar da teknik olarak arama motorlarına bildirilmelidir. 

URL Yapısı

E-ticaret sitelerinin URL yapılarının doğru bir şekilde yapılandırılması, arama motoru botlarının sistemi anlamasını kolaylaştıran bir etkendir. URL’ler ürün isimleriyle ya da başlıklarla ilişkili olması önemlidir. Ürün isminin ilgili sayfaların başlık ve açıklama alanlarında en başta kullanılması (H1 Tag) arama motorlarının web sitesini anlama sürecini hızlandıracaktır. 

E-ticaret sitelerinde kategoriler ve alt başlıklar doğru bir şekilde oluşturulmalıdır. Bu sayede kullanıcının bulunduğu sayfada da alt sayfalarda da kaybolması engellenebilir. Ayrıca her e-ticaret sitesinde mutlaka Breadcrumb kurgulanmış olmalıdır. Breadcrumb, kullanıcıların ve arama motoru botlarının ilgili e-ticaret sitesindeki hiyerarşiyi anlamasında önemli bir görev üstlenir. Kategori ve alt kategoriler olan e-ticaret sitelerinde kullanıcıların Breadcrumb sayesinde daha hızlı bir şekilde gezmesi sağlanabilir. 

Çok ürünlü sitelerde tercihen etiket sistemi de kullanılabilir. Anahtar kelime analiziyle belirlenen en sık aranan kelimeler web sayfalarında kullanılamadığı zamanlarda etiket sisteminden yararlanılabilir. Bununla birlikte her bir üründe, verilen bilgilere göre en çok 3 etiket kullanılmalı, kullanıcı deneyimi ön planda tutularak spam yapılmamalıdır.

Rakip firmalar, satışa sunulan aynı kategoridekki ürünler ve detayları analiz edilmelidir. E-ticaret sitesinin site içi SEO çalışmaları tamamlandıktan sonra sonraki aşamaya geçilebilir. Arama motoru sonuçlarında rekabet açısından değerlendirildiğinde ürün sayısı fazla ve ürün çeşitliliği kullanıcıya daha iyi sunulan e-ticaret siteleri daha üst sıralarda yer alır.

Ürünlerin tüm yönleriyle anlatılması aşamasında içeriklerin kalitesi ön plana çıkar. Böylece rakiplere oranla çok daha zengin içeriklerle rekabette fark yaratılması söz konusu olabilir. Bu aşamada aynı teknik özelliklerdeki varyant sistemiyle müşteri adaylarıyla buluşturulan ürünlerin açıklamaları farklı başlıklar, yazılar ve değişik simgeler kullanılarak özelleştirilebilir.

E-ticaret sitesindeki ürünlerin tamamının stok takipleri yapılmalı, stokta olan ya da olmayan ürünlere ilişkin bilgiler sistemde güncel bir şekilde tutulmalıdır. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşteriler için en kötü deneyim; müşterinin web sitesinden bir ürünü sipariş ettikten sonra ürünün kendisine ulaşmaması, kargo sürecinin gecikmesi ya da iptal edilmesidir. E-ticaret sitelerinin en çok özen göstermesi gereken konuların başında sitenin hızı ve mobil cihazlara uyumluluğu gelmektedir. 

E-ticaret siteleri SEO çalışmaları kapsamında uygulanan tekniklerin işe yaradığını görmek ve etkili sonuçlar alabilmek için sabırlı olmalı ve mutlaka bu alanda uzman  olan SEO ajanslarıyla çalışmayı tercih etmelidirler.

E-Ticaret SEO Nedir

E-ticaret SEO İçin 6 Taktik

E-ticaret siteleri için SEO her zaman diğer sitelere göre daha karmaşık olmuştur. SEO e-ticaret siteleri için vazgeçilmez bir pazarlama aracıdır. Bilindiği üzere SEO diğer dijital pazarlama kanallarına göre daha ucuz olmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Doğru ve arama motorlarına uygun bir şekilde yapılan her SEO çalışması e-ticaret sitelerini başarıya ulaştırmaktadır. Bu  çalışmalar yapılırken bazı kriterlere önem verilmektedir, bu sayede siteler olabildiğince sıralamalarında yukarı çıkabilmektedir. Yazımızda e-ticaret siteleri tarafından kullanılan SEO faktörlerini ele alacağız;

Mobil Uyumluluk

Mobil uyumluluk, sadece e-ticaret siteleri için değil, Google arama motorunu kullanmakta olan bütün internet siteler için önemlidir. Google mobilgeddon algoritma güncellemesi sonrasında mobil uyumlu olmayan bütün siteleri, mobil arama sonuçlarından kaldırmıştır. Mobil cihazlar üzerinden arama yapan kullanıcılar algoritma güncellemesi sonrasında genel olarak mobil uyumlu sitelere giriş yapmaktadır.

Mobil cihaz kullanımının günümüzde bu kadar atması sebebiyle Google ve diğer arama motorları mobil uyumlu olmayan siteleri sıralamalardan teker teker kaldırmıştır. İnsanlar artık bir ürün veya hizmet satın almak için mobil cihazlarını kullanmaktadırlar. Mobil cihazlar üzerinden gelen trafik azımsanmayacak kadar yüksektir. E-ticaret sitesi açmayı düşünüyor veya bir e-ticaret siteniz varsa mutlaka mobil uyumlu hale getirin.

  • Mobil uyumluluk günümüz siteleri için çok önemlidir, sitenizin mobil uyum olmadığını düşünüyorsanız, mutlaka tetkik etmeli ve ona göre aksiyon almalısınız.
  • Mobil cihazlardan gelen trafikleri göz ardı etmeyin. Buradan gelen trafikler marka bilinirliğinizi ve satışlarını belli ölçüde arttırabilir.

Meta Açıklama

Meta açıklama arama sonuçlarında sitelerin başlıklarının altında bulunan kısa metinlerdir. Site sahipleri tarafından girilen meta açıklamalar, e-ticaret siteler için çok çok önemlidir. Öncelikle yazılan meta açıklama kullanıcıların bir ürünü aradığında sitenizle alakalı karşısına çıkan ilk bilgidir. Bir müşteri sitenize gelmeden önce meta açıklamayı ve başlığı incelemektedir. İncelediği meta açıklamayı beğenirse siteniz gelirken, beğenmediği durumlarda da rakip sitelere doğru yönelmektedir.

Meta açıklamalar internet sitelerin organik trafiğini net bir şekilde etkileyen araçtır. Bu sebeple meta açıklamalarınızda içeriğinizin bir bölümünü veya kopya açıklama kullanmamalısınız. Meta açıklamalarınızda daha çok müşterilerinizin ilgisini çekebilecek bilgiler yazmalı ve organik trafiğinizi arttırmalısınız.

  • Meta açıklamalarınız, Google ve diğer arama motorlarının verdiği karakter sınırını aşmamalıdır.
  • Bunların dışında içeriğinizin bir bölümü alarak veya yinelenen meta açıklama kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Açıklamalarınız genellikle kullanıcıların ilgisini çekmelidir. Bu sayede organik trafiğinizi yükseltebilirsiniz.

Kaliteli İçerik

Google 2014 yılında yayımladığı panda güncellemesinden sonra içerik üretimi çok değerli bir hale gelmiştir. İçeriklerinizi anahtar kelime ile dolduran, spam içerikler ve kalitesiz içerikler üreten internet siteler sıralamalardan düşmüştür. Günümüzde kullanıcıya fayda sağlayan onların sorunlarına cevap veren içerikler üst sıralarda ki yerlerini her zaman almaktadır.

İçeriğin kaliteli olması için, kullanıcıya mutlaka fayda sağlaması gerekmektedir. İçeriğin uzun olması tek başına bir şey ifade etmiyor. Bunun dışında içeriklerinizde kullandığınız resim ve videolar da içeriğin kalitesine direkt olarak etki etmektedir.

  • İçeriğin uzun olması, içeriğin kaliteli olduğu anlamına gelmez, kaliteli içerikler kullanıcılara fayda sağlamaktadır.
  • Ürettiğiniz içeriklerde mutlaka resim ve video kullanımına dikkat etmelisiniz. Kullanıcılar sitenize geldiğinde kullandığını video ve resimler sayesinde daha uzun süre kalmalıdırlar.

Responsive Tasarım

Responsive tasarım, genel anlamda bütün cihazlara hitap eden, hangi cihazdan girilirse girilsin görüntülenebilen tasarımdır. E-ticaret sitelerine bilindiği üzere birçok cihazdan giriş yapılmaktadır. Kullanıcılar girdikleri cihazlardan sitenizde bir ürüne veya hizmete ulaşamaması durumunda kullanıcı deneyimi olarak kötü olacaktır.

Responsive tasarım öncesinde kullanıcılar mobil cihazlarından sitelere girdiklerinde zorluk çekiyorlardı. Ancak responsive tasarımın geliştirilmesi ile bu sorun tamamen ortadan kalmıştır.

  • Responsive tasarıma sahip değilseniz, yeni bir tema satın alabilirsiniz. Veya temanızı editleyerek, mobil uyumlu bir hale getirebilirsiniz.

Site Hızı

Site hızı kullanıcı deneyimi açısından bir diğer önemli çalışmalardan birisidir. Günümüzde kullanıcılar istedikleri bilgilere anında ulaşmak istemektedirler. Bu durum her sektör için aynıdır. Site hızı 3 saniye ve üzeri olan bütün sitelere kullanıcılar girmek yerine rakip siteleri tercih etmektedir.

  • İnternet site hızınız hakkında bir bilginiz yoksa site hızı ölçümleyen araçları kullanmalısınız.
  • Site hızınız beklenilenden yani 3 saniye üzerinde bir açılış süresine sahipse mutlaka optimize etmelisiniz.

Resim Optimizasyonu

Resim optimizasyonu, içerikler kullanılan alakasız, büyük boyutlarda ve kalitesiz resimlerle alakalıdır. Bunların yanında SEO uyumsuz bir şekilde siteye yüklenen resimler ile de alakalıdır. Sitenize yükleyeceğiniz içerikleri mutlaka site boyutunuza göre editlemelisiniz.

  • Sitenize herhangi bir resim yüklemeden önce onu anahtar kelimenizle veya içerikle alakalı isimlendirmelisiniz.
  • Yüklediğiniz resimlere alt bilgi girmelisiniz, buda aynı şekilde anahtar kelimeniz veya içerikle alakalı olmalıdır.
  • Son olarak yüklediğiniz resim boyutlarına dikkat edin, yüksek boyutlarda resim yüklemek yerine küçük boyutlarda kaliteli resimler yükleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.
Close menu