Domain (Alan Adı) Nedir? Nasıl Yönlendirilir? | Simur Digital A.Ş.

Domain (Alan Adı) Nedir? Nasıl Yönlendirilir?

domain alan adi nedir
İçindekiler

İnternet kullanıcılarının web sitelerine erişimini sağlayan ve web sitelerinin internet ortamındaki adı ve adresi domain name ya da alan adı olarak adlandırılır. Web sitelerinin kurulabilmesi için öncelikle daha önceden kayıt edilmemiş ve müsait olan bir alan adına sahip olunmalıdır. Bunun kontrolü için internette faaliyet gösteren farklı domain sorgulama sitelerinden yararlanılabilir.

Domain sorgulama sitelerinden alan adı sorgulaması yapılıp ilgili alan adının daha önce bir kullanıcı tarafından satın alındığı görülürse Whois sorgusu yapılarak kimin satın aldığı görülebilir. Bununla birlikte kullanıcıların 3.kişiler tarafından ulaşılmasını istememeleri durumunda domain ayarlarından Whois bilgilerini gizleyebilmektedirler. 

Eğer bir web sitesinin domain kaydı yapılmazsa kullanıcılar bu web sitesine yalnızca IP adresini kullanarak ulaşabilirler. IP yani Internet Protocol internete doğrudan bağlanan bir bilgisayarın kimlik numarası olarak tanılanabilir. IP adresi olan bilgisayarlar internet üzerindeki diğer bilgisayarlar tarafından son derece kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Herhangi bir web sitesine bağlanılabilmesi için internet tarayıcısına ilgili web sitesine ait IP adresinin yazılması yeterlidir. Ancak internet kullanıcılarının ziyaret ettikleri tüm web sitelerine ait IP adreslerini hatırlaması olasılık dahilinde olmadığından IP adreslerine karşılık gelen domain name’lerin kullanılması tercih edilir. 

Internet Service Provider (ISP) olarak da isimlendirilen internet servis sağlayıcıları kişilere ve şirketlere internet bağlantısı sağlarlar. İnternet servis sağlayıcı kurumlardaki özel sunucu bilgisayarlardan oluşan ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutmakta, her bilgisayara bir IP adresi atamakta ve internet kullanıcılarının web sitelerinin adreslerine yönlendirilmesini sağlamaktadır. Adres çubuğuna domain name yazıldığında tarayıcı öncelikle domain name’i IP adresine çevirir. Daha sonra kullanıcıyı IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. 

Diğer bir deyişle IP internete bağlanan bilgisayarların kimlik numarası olarak tanımlanabilir. İnternete bağlanan her bir bilgisayar kendine özgü IP numarasına sahiptir. İnternete bağlanan ve kendine özgü IP numarası olan bilgisayarları dünyanın her bir noktasındaki diğer bilgisayarlar kolayca bulabilirler. 

Domain DNS Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Domain DNS ayarları domain ile hosting arasındaki bağlantının sağlanmasında kullanılır. Domain ve hosting hizmetlerinin aynı firmadan karşılandığı durumlarda genellikle ek bir ayar yapılması gereksinimi oluşmaz. Alan adı ile hosting hizmetlerinin ayrı firmalardan alındığı durumlarda iki hizmet arasındaki ilişkinin kurulması için domain DNS yönlendirmesi yapılması gerekir. 

Domain DNS yönlendirmesi yapılması için ilk adım, hosting hizmeti alınan firmadan Name Server bilgisinin öğrenilmesidir. Bu bilgiler alındıktan sonra alan adı firmasına ait yönetim panelindeki Domain DNS Ayarları bölümüne gidilir ve Name Server güncellemesi yapılır.

Domain Name System (DNS) Nedir?

Bilgisayarların birbiri ile iletişime geçebilmesinde birbirilerinin IP adreslerine ihtiyaçları vardır. IP adres değerlerinin akılda tutulması zor olduğunda DNS protokolü kullanılmaktadır. Bu protokol sayesinde DNS sunucuları aralarında iletişim kurabilmektedir. 

DNS kullanıcılar tarafından web sitesi alan adına istek gönderilmesi ile birlikte çalışma sürecini başlatır. Web sitelerine ulaşmak için kullanılan alan adlarıyla bu alan adlarını temsil eden IP adresleri DNS server olarak da bilinen sunucularda tutulur. Kullanıcı tarayıcı ile DNS sunucusuna bağlanır ve alan adının temsil ettiği IP adresine istek gönderilir. 

DNS Zone Nedir?

DNS sunucularında oluşturulan alan adlarına ait bilgiler DNS Zone denilen dosyalarda tutulur. DNS Zone, Forward Lookup Zone ve Reverse Lookup Zone olarak ikiye ayrılmaktadır. Alan adından IP adresinin bulunması için oluşturulan alana Forward Lookup Zone, IP adresinin temsil ettiği alan adının çözümlenmesi için oluşturulan alana Reverse Lookup Zone adı verilir. Forward Lookup Zone ve Reverse Lookup Zone 3 farklı şekilde oluşturulabilmektedir.

  • Primary Zone: Okunabilir, yazılabilir ve yönetilebilir olan bu zone tipinde yeni kayıt eklenmesi ve kayıtlar üzerinde değişiklik yapılması mümkündür.
  • Secondary Zone: Primary Zone sunucularından verilerin kopyalanarak başka bölgede kurulan DNS sunucularına kopyalanıp yazılması ve yönetilmesi işlemleri yapılmaksızın yalnızca okuma işlemine yönelik bir zone tipidir. Alan adı ve IP adresi çözümlemeleri için uzak konumdaki sunucuların sürekli Primary Zone olan DNS sunucuları yerine daha yakın konumdaki DNS sunucularıyla haberleşmesi için kullanılır.
  • Stub Zone: En çok aranan isimlerin yer aldığı bu zone türü yardımcı DNS olarak da bilinir. Stub Zone’da aranan ismin bulunamadığı durumlarda Primary ya da Secondary Zone’da arama yapılmaktadır.

Zone Transferi

DNS Zone Transfer ya da DNS Bölge Transferi herhangi bir DNS sunucunda yer almakta olan zone kayıtlarının bir başka DNS sunucusuna aktarılması için gerçekleştirilen işlemdir. DNS sunucularının güncel bir şekilde kalabilmesi amacına yönelik olarak DNS sunuculara secondary zone kurulumu yapılarak bilgilerin primary zone DNS sunucusundan transferi sağlanmaktadır. Bu sayede çeşitli bölgelerde DNS sunucularının kurulması ve secondary zone oluşturulması sağlanmaktadır. Primary zone üzerinden kayıtlar transfer edilerek IP çözümlemeleri için sürekli olarak primary zone’a erişim sağlanmasındansa daha yakın konumdaki secondary zone kurulu bulunan DNS sunucu bilgisayarına erişilmesi mümkün olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.
Close menu