Domain Otoritesi (Domain Authority) Nedir? | Simur Digital A.Ş.

Domain Otoritesi (Domain Authority) Nedir?

domain otoritesi domain authority nedir
İçindekiler

Google’ın geçtiğimiz yıllarda Pagerank sistemini devreden çıkarmış olması web sitelerinin Google’da nasıl göründükleri konusunda ciddi bir boşluğa düşmesine neden olmuştur. Çünkü Google tarafından devreden çıkarılana kadar Pagerank sistemi SEO çalışmaları açısından önemli bir gösterge olma özelliğine sahiptir. Bunun ortadan kalkmasıyla web sitelerinin arama görünürlüğünün ve performansının ölçümlenmesi zorlaştır. Bunun üzerine MOZ tarafından Google’ın son algoritmalarını içermekte olan ve web sitelerinin gereksinimleriyle birlikte web üzerindeki görünürlüklerini taramaya yarayan bir sistemi geliştirip kullanıma sunuldu. Geliştirilen bu yeni sistem; Domain Authority, Page Authority ve Spam Score parametrelerini kullanıyordur. 

Web sitelerinde “www” ön ekini izleyen ve alt linke kadar olan kısımda yer alan kısma domain adı verilir. Domain tüm alt sayfaları kapsadığından alt sayfaların tamamının arama görünürlüğü noktasında etkili olmaktadır. Domain Authority ise herhangi bir web sitesinin arama motoru sonuçlarında yani SERP’lerde ne kadar iyi olduğunu, skorunu ya da derecesini tahmin etmeye yarayan bir arama motoru sıralama puanı olarak tanımlanabilir. Domain otoritesi 0 ile 100 arasında değerlendirilmekte olup arama motoru sonuçlarının üst sıralarında domain otoritesi yüksek olan web siteleri yer alırlar. 

Domain otoritesi, kök etki alanları ile toplam bağlantı sayısı da dahil olmak üzere birden fazla faktörü tek bir Domain Authority puanı olarak değerlendirmekte ve buna göre hesaplama yapmaktadır. Elde edilen puan daha sonra web sitelerinin karşılaştırılmasında ya da zaman içerisinde bir web sitesinin sıralama gücünün takip edilmesinde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte Domain Authority Google algoritmaları tarafından arama motoru sonuçlarının belirlenmesinde kullanılan bir ölçüm olmayıp SERP’ler üzerinde herhangi bir etkiye sahip bulunmamaktadır.

Domain Authority Nasıl Hesaplanır?

Alan adı sitenin erişim yolu olup site içindeki tüm linklerin üst klasörü olma özelliğine sahiptir. Google tarafından ana link olarak kaydedilen Domain Authority tüm alt sayfaların Google görünürlüğü ile doğrudan ilişkilidir. Domain’e gelen linklerin sayısı ve özellikle kalitesiyle birlikte sitenin genel teknik özellikleri Domain Authority noktasında önemli parametreler olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle Domain otoritesi hesaplanırken tüm alt sayfalarla birlikte sitenin genelinin dikkate alınması gerekir. Domain otoritesi skoru belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken parametreler;

  • Domain isminin uzunluğu,
  • Domain yaşı,
  • Sitenin yazılımı ile sunucunun performansı,
  • Kodlama hatalarının sayısı,
  • Mobil uyumluluğu,
  • İçeriklerin miktarı, özgünlüğü ve güncelleme frekansı,
  • Yanıltıcı içerik ve spam olup olmadığı,
  • İç ve dış bağlantıların niteliği ve miktarı,
  • Niş bakımından içeriğin doğru bağlantılarla sağlanıp sağlanmadığı,
  • Site linklerinin sosyal medya etkinliği olarak sıralanabilir.

Bu parametrelerin tümü Domain otoritesi skorunun oluşmasında rol oynayan etkenlerdir. Bu unsurların herhangi birinde dramatik bir azalma olması, alan adı itibarının otomatik olarak düşmesine neden olur. Domain otoritesi yüksek olmakla birlikte bazı sayfaların Google’da görünürlüğünün düşük olması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken Page Authority özelliklerini kontrol etmek ve burada herhangi bir sorun bulunup bulunmadığını incelemektir. Alt sayfalardaki sorunlar alan adı otoritesini etkileyecek olsa dahi bu durum çok yüksek değerler söz konusu olduğunda fark edilmeyebilir. Bu nedenle alt sayfa kalitesinin ve spam skorunun düzenli olarak izlenmesi gerekir. 

Domain Authority’nin İyi Olması Ne Anlama Gelir?

Çok sayıda yüksek kaliteli dış bağlantısı olan web siteleri Domain Authority açısından üst noktalardadırlar. Daha az sayıda bağlantı içeren web sitelerinin Domain otoritesi daha düşük olabilmektedir. 

Domain otoritesi bir web sitesinin sıralama yeteneğinin bir tahmincisi olduğundan tek hedef çok yüksek Domain Authority puanı alınması olmamalıdır. SERP’lerde doğrudan rekabet edilen web sitelerinin Domain Authority puanlarına bakılması ve rakiplerden daha yüksek puanlar alınmasının hedeflenmesi daha doğru bir adım olacaktır. Arama sonuçlarında araştırma yapılırken ve hangi web sitelerinin diğerlerine oranla daha güçlü ve önemli bağlantı profillerine sahip olabileceği belirlenirken karşılaştırmalı ölçümlemelerden yararlanılmalıdır.

Domain otoritesi tüm alan adlarının ya da alt alan adlarının öngörülen sıralama gücünün ölçümlenmesini sağlarken Page Authority tek tek sayfaların gücünün ölçülmesini sağlamaktadır. 

Domain Authority hesaplamasında düzinelerce veri kullanılmaktadır. Gerçek domain otoritesi hesaplaması bağlantı verilerini ölçeklendirmek için standart olarak kullanılan binlerce gerçek arama sonucu sıralamasıyla yakından ilişkilendirilen en uygun algoritmayı tahmin edici olarak bulmada bir makine öğrenme modelinden yararlanır.

Domain otoritesinin doğrudan etkilenmesi oldukça zor bir durumdur. Otorite puanı üzerinde etkisi olan bir metrik ve bağlantı verilerinin toplamından oluşmaktadır. Bu metrik aynı zamanda belirli bir web sitesinin Google arama sonuçlarında ne kadar rekabetçi olduğu anlamına gelmektedir. Google birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmakta olduğundan hesaplamaya çalışan ölçümün birçok faktörü içermesi de oldukça doğal bir durum olarak kabul edilmektedir.

Domain otoritesi metriğini etkilemenin en etkili yolu genel SEO’nun iyileştirilmesidir. Diğer iyi bağlantı verilen sayfalardan daha fazla bağlantı alınmasına ve bağlantı profiline odaklanılmasına özen gösterilmelidir.

Domain otoritesi birden fazla ölçümden ve hesaplamadan oluştuğundan domain otoritesindeki değişimin nedeninin tam olarak belirlenmesi zordur. Puanın yükselmesinde ya da düşmesinde etkileyici olan faktörler;

  • Bağlantı profili büyümesinin henüz web dizininde yakalanmaması,
  • En yüksek otorite bölgelerinin ölçekleme sürecini çarpıtarak kayda değer bir büyüme göstermesi,
  • Google sıralamasına katkı sağlamayan yerlerden bağlantılar kazanılması,
  • Linklenen etki alanlarının önceye göre daha az ya da daha fazla taranması,
  • Domain Authority’nin puanlama spektrumunun alt ucunda olması ve bu nedenle ölçeklendirme dalgalanmasından daha fazla etkilenmesi şeklinde sıralanabilir.

Domain Authority Nasıl Artırılır?

Web sitelerinin domain otoritesinin artırılması için uzun bir sürece ihtiyaç vardır. Domain otoritesinin artırılmasının en önemli koşullarından biri özgün ve kaliteli içerikler oluşturmaktır. Anlaşılabilir, özgün ve kullanıcıların okuması kolay içeriklere yer verilmelidir. İçerikleri dikkat çekici hale getirmenin etkili yollarından biri SEO’dur. Kaliteli içerikler 800 kelime ve daha fazlası olmalıdır. Konu bakımından anlaşılmayı iyi şekilde sağlamayan kısa içerikler domain otoritesine zarar verebilir.

Kopya içerik yerine özgün içerikler kullanmaya, içerikte sürekli aynı kelimeler yerine eş anlamlı kelimeleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca içerikler konu bütünlüğüne sahip olmalıdır.

Web sitesinin içerik optimizasyonuna gereken özen gösterilmelidir. İçeriklerde anahtar kelimeler doğru seçilmeli ve yazı içinde ne kadar yoğunlukta olduğu titizlikle ayarlanmalıdır. İçeriklerdeki başlıklar H kodlarıyla doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Kalıcı bağlantılar olarak bilinen URL’lerde hedef anahtar kelimelere yer verilmelidir. Böylece arama motoru kullanıcıları da arama motoru botları da web sitesiyle ilgili takipleri kolayca yapabilecektir.

Web sitesi içinde yer alan URL yapısına ve içeriklere uygun olacak şekilde meta description ya da meta title oluşturulmalıdır. Bu alanların boş bırakılması durumunda arama motorlarının web sitesine ya da sayfasına ulaşması zorlaşacaktır. SEO çalışmalarının başarısında görsel optimizasyonun etkisi göz ardı edilmemelidir. İçeriklere uygun olarak özgün ve alakalı görseller kullanmak içeriklerin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca görsellerin içeriklerde doğru şekilde kullanılması kullanıcı deneyimi açısından da oldukça önemli bir görev üstlenmektedir.

Web sitesinde dahili bağlantılar kullanmak kullanıcıların web sitesinde daha uzun süre kalmasını sağlar. Bunun için web sayfasında bulunan içeriklerden eski ya da hala bulunan bir gönderiye ya da yayına link çıkışı verilmelidir. Link verilen bağlantının ulaşılabilir olduğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.