Google’ın ücretsiz bir keşif aracı olan Google Trends kullanıcılara gündemi kendi aramaları üzerinden keşfetme imkanı verir. Bu sayede kullanıcılar çevrim içi dünyaya çok daha fazla hakim olabilirler.
Tarih boyunca kamuoyunun gündeminin oluşmasında bazı iletişim araçları önemli rol oynamıştır. Önce gazete daha sonra radyo ve televizyon derken son yılların parlayan yıldızı şüphesiz internettir. Diğer iletişim araçlarının oluşturduğu gündemi takip etmek oldukça kolay olsa da internetin yaygınlaşmasıyla birlikte neredeyse her kullanıcının kendi tercihleri doğrultusunda bir gündeminin ve ona özel trend konularının olmasıyla birlikte durum biraz değişmeye başladı. Son zamanlarda ise Google tarafından geliştirilip ücretsiz bir şekilde herkesin kullanımına sunulan bir arama keşif aracı olan Google Trends sayesinde internet kullanımı farklılaştı. Ne yazık ki hala daha her kullanıcının gündeminin ne olduğunun tam olarak bilinmesi mümkün değildir. Ancak Google arama motoru üzerinden arama yapılan kelimelerden hangilerinin en popüler olduğu ve bu aramalara ilişkin farklı istatistikler Google Trends istatistikleri sayesinde öğrenilebilir.
Google Trends Ne Demek?
Google tartışmasız bir şekilde dünyanın en popüler arama motorlarından biridir. Google’ın geliştirdiği arama keşif aracı olan Google Trends ise kullanıcıların, diğer kullanıcılar tarafından yapılan aramalar hakkında önemli istatistiksel bilgilere ulaşmasını sağlar. Arama yapan kişiler bu istatistiklerde anonim olarak görülmekle birlikte arama yapılan popüler kelimeler, tarihlere göre gündem, arama yapılan şehirler, tarih ve saat detayları görülebilir.
Google Trends sahip olduğu özellikler sayesinde kullanıcılarından elde ettiği verilerin bir kısmını ücretsiz olarak diğer kullanıcılarıyla paylaşır. Ve bu istatistikler çevrim içi içerik üretenler için adeta bulunmaz bir nimet değerindedir.
Google Trends Ne İşe Yarar?
İnternet sitesi ya da blog sahipleri yayınlarına kullanıcıların aktif bir şekilde ulaşmasını isterler. Bunun için yapabilecekleri çalışmalar arasında en önemlisi Google gibi dünya genelinde popüler bir arama motorunu kullanan kişileri kendi web sitelerine ya da bloglarını çekmektir.
Google Trends istatistikleri ise bu aşamada devreye girer. Kişiler web sitelerindeki ya da bloglarındaki içeriklerde geçen anahtar kelimelerle ilgili arama istatistiklerini incelediklerinde ya da o dönemde trend olan anahtar kelimeleri keşfettiklerini içeriklerini buna göre hazırlama imkanını elde ederler. Buna bağlı olarak da Google kullanıcılarının web sitelerini ya da bloglarını keşfetme olasılığını artırırlar.
Google Trends istatistikleri ile ilgili yapılabilecek olan diğer bir önemli çalışma Google reklamlarının düzenlenmesidir. Hizmet sektöründe olan ve sektöre gösterilen ilginin ne zaman artacağına dair bilgi sahibi olmak isteyen kişiler Google Trends üzerinden söz konusu sektör ile ilgili aramaların hangi tarih ve saat aralıklarında yapıldığını kolayca keşfedebilirler. Böylece insanların ilgilerinin yoğun olduğu zaman aralıklarında dikkat çekici özellikte reklamlar sunabilirler.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Bunun için öncelikle Google Trends web sayfası açılıp ülke seçimi yapılmalıdır. Ülke seçimi yapılması çok önemlidir. Çünkü Google Trends üzerinden internet erişimi olan tüm ülkelere ilişkin Google arama verilerinin keşfedilmesi mümkündür. Ülke seçimi yapıldıktan sonra ana sayfada bu ülkedeki kullanıcıların Google üzerinden yaptıkları aramaların genel tablosuna erişilebilir. Ana sayfa üzerinden yıllara göre trendler ve o günün son trendleri de görüntülenebilir. Başlıklara tıklanıldığında istenilen istatistik ayrıntılarına ulaşmak mümkündür. Ana sayfa üzerinden en güncel trendler hakkında detaylı bilgi edinilebilmesine karşın en önemli veriler arama çubuğu üzerinden görüntülenebilir.
Arama çubuğuna bilgi edinilmek istenilen sektör ile ilgili bir kelime yazılıp aratılır. Arama sonucu sayfasında ilgili kelimenin hangi dönemlerde trend olduğu, en çok aramanın hangi şehirlerde yapıldığı, tarihe ve saate göre arama istatistikleri ile aranılan kelimeyle ilgili sorgulara ulaşılabilir. Ayrıca tek bir kelime üzerinden son derece detaylı istatistiklere ulaşmak da mümkündür.
Kullanıcılar Google Trends üzerinden farklı kelimelere ilişkin arama istatistiklerini de karşılaştırabilirler.
Google Trends Faydaları Nelerdir?
Google Trends sayesinde tüm dünyada hangi konularda arama yapıldığının keşfedilmesi son derece kolaydır. Aynı zamanda senelik ya da özen günler gibi dönemsel bilgiler alınması da mümkündür. Sezonlara ve mevsimlere göre değişimler ya da eğilimler takip edilip bu bilgiler doğrultusunda maksimum verimin sağlanacağı kampanyalar ve reklamlar verilebilir. Tek seferde her grupta 25 kadar terim olacak şekilde beş terim grubu Google Trends ile karşılaştırılabilmektedir.
Terimleri+Ekle işareti kullanılarak gruplandırma yapılabilir. Karşılaştırma sonrasında kullanıcı için hazırladığı grafikte hangi kelimenin daha popüler olduğunu, en çok hangi aramanın ve hangi zaman aralığında yapıldığını ve daha fazlasını görme imkanı verir. Türkiye’de son 12 ay için karşılaştırma yapmakla birlikte zaman aralığının değiştirilmesi ve başka ülkelerdeki trendlerin keşfedilmesi de mümkündür. Google Trends sayesinde gündem takip edilebilir, güncel arama sorgularından haberdar olunabilir. Aynı zamanda sezonluk olabilecek inişler ve çıkışlar tahmin edilip değerlendirme yapmak için kullanılabilir. Seçilen anahtar kelimelerin yılın hangi dönemlerinde daha çok aratıldığı da Google Trends ile görüntülenebilir.
Google Trends Kullanmak
Google Trends ile arama kelimelerinin ya da cümlelerinin Google’da yılın hangi dönemlerinde, hangi sıklıkta, hangi bölgelerde ve hangi dillerde arandığı istatistiksel olarak görüntülenebilir. Google Trends verileri yalnızca kendi arama motoru olan Google’ın verilerini içerir ve diğer arama motorlarına ait veriler kullanılmaz.
Google Trends kullanmaya bir arama terimi ya da konu girerek başlanıldığında ardından bu terimin ya da konunun aranma hacmi ile dönemsel arama sıklığına göre bir grafiğe ulaşılabilir. Grafiğin altında da şehirlere göre aranma hacmine ilişkin veriler, konular ve sorgular yer alır. Bu veriler indirilerek istenilen rapor hazırlanabilir.
Google Trends sayesinde trendlere göre ürün ve reklam çalışması yapılması, e-ticaret sitesinin satışlarının artırılması mümkündür. Ayrıca markanın aratılması ve popülerliğinin ölçülmesi, bu bilgiler ışığında ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi de söz konusu olabilir.
Aynı zamanda rakiplerin ya da ürünlerin aratılabilir ve karşılaştırmalı analiz yapılabilir. Başka ülkelerin pazarlarında faaliyet gösterileceği durumlarda o ülkelerin trendleri ve insanların hangi konularla ilgilendikleri öğrenilerek yeni pazarlar değerlendirilebilir. Böylece hangi pazarlara açılmanın faydalı olacağı etkin bir şekilde belirlenir. Pazara yeni girecek ürünlere yönelik eğilimlerin analiz edilmesinde de Google Trends’ten yararlanılabilir.
Markalar ana dillerinin dışındaki dillerin konuşulduğu pazarlara açılacakları zaman içeriklerinde hangi kelimelere ya da ifadelere yer vermeleri gerektiğine yeterince hakim olamayabilirler. İçeriklerin mümkün olan en iyi şekilde yerelleştirilebilmesi için hedef ülkede en çok hangi kelimelerin ve ifadelerin kullanıldığının Google Trends kullanılarak görüntülenmesi son derece faydalı bir durumdur.
Google Trends ile gün içinde yapılan aramalar takip edilebileceği gibi dönemsel, özel günlere ilişkin ya da mevsimsel arama değişiklikleri de takip edilebilir. Sezonluk inişlerin çıkışların göz önünde bulundurulması değerlendirilerek stratejik tahminlerde bulunabilir, kampanyalar ve reklam çalışmaları çıkışın başladığı dönemlerde yoğunlaştırılabilir.
Trend Olan Anahtar Kelimelere Google Trends İle Ulaşın
Dijital pazarlama çalışmalarında anahtar kelime belirleme aşamasında en önemli araçların başında Google Trends gelir. Google Trends üzerinden yapılan optimizasyonlarla sektörle ilgili hedeflere yönelik trendi yüksek anahtar kelimelere ulaşılabilir. Böylece markalar popüler konuları göz önünde bulundurabilirler ve içeriklerinde kullanarak Google’da üst sıralarda yer alabilirler. Hedef kitleleri ile doğru bir şekilde iletişim kurabilir ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyebilirler. Aynı zamanda buldukları anahtar kelimelere göre Adwords’te reklam verebilir ve popülerliklerini artırabilirler.
Tüm bu nedenlerden dolayı anahtar kelime araştırması Google Trends’ten yararlanılan en önemli alanlardan biri olma özelliğine sahiptir. En etkili sonuçların alınması için araştırmaya geniş kapsamlı başlanılmalı ve trendlere göre kapsam daraltılmalıdır. Durumların değişebileceği göz ardı edilmemeli ve SEO alanında kendini geliştirmeye özen gösterilmelidir. Google Trends verilerine göre hedef bölge belirlenmeli, popüler olabilecek şeyler hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Markalar kendilerine ilham verebilecek konularla ilgili farklı anahtar kelimeleri Google Trends’ten araştırmalıdır. İstatistikler doğru şekilde değerlendirilmeli, dönemsel trendler stratejik şekilde kullanılarak markanın öne çıkması sağlanmalıdır.
Google Trends Hakkında Merak Edilenler
Google Trends sayesinde hitap edilmek istenilen kitleye yani Google üzerinden arama yapan kullanıcılara ilişkin en önemli veriye yani bu kullanıcıların ne istediği bilgisine ulaşılabilir. Bu durumda yapılması gereken kullanıcılara tam olarak istediklerinin verilmesidir. Güncel haberlerin yayınlandığı bir web sitesine sahip olan kişiler en güncel Google Trends istatistiklerini dikkate almalıdırlar. Gün içinde gündem neyse o konu hakkında araştırma yapmalı ve kullanıcıların aradıkları kelimeyle ilgili merak ettikleri tüm bilgileri içerik olarak onlara sunmalıdırlar.
Güncel içeriklerden ziyade kalıcı makalelerin bulunduğu bir web sitesine sahip olanlar daha çok sorgular bölümünden yararlanırlar. Anahtar kelimesi belirlenmiş olan bir makalenin daha çok sayıda ilgili kullanıcıya ulaşmasının sağlanması için sorgular bölümündeki benzer aramaların incelenmesi ve makale içinde bu kelimelere yer verilmesi son derece etkili bir yöntemdir. Bu sayede kullanıcıların ilgili web sitelerini keşfetmeleri sağlanabilir.
Eğer hitap edilen kitle farklı bir arama motorunu kullanmayı tercih ediyorsa elde edilen Google Trends verileri yanıltıcı özelliğe sahip olabilir. Buradan elde edilen verilere dayanan reklam kampanyaları farklı platformlarda, planlanan geri dönüşün alınmasını sağlamayabilir.
Bir yanıt yazın