SEO Çalışması Nasıl Yapılır? | Simur Digital A.Ş.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

seo calismasi nasil yapilir
İçindekiler

Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEO kelimesi arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. En basit anlamıyla SEO belli başlı kurallar dahilinde internet projelerinin arama motorları kriterlerine uygun hale getirilmesi ve bu sayede arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasının sağlanması için yapılan çalışmalardır.

Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Günümüzde en çok kullanılan arama motoru Google olup arama sonuçlarında kaliteli ve popüler sitelere öncelik verdiği bilinmektedir. Kalite site içi optimizasyonlar, metin içerikleri ve teknik yapı konularında önem kazanmaktadır. Popülerlik ise site dışı yapılan çalışmalar olarak ifade edilebilmektedir. 

SEO çalışmalarının bir ön hazırlık ve planlama süreci vardır. Eğer ön analizler doğru bir şekilde yapılır ve proje bu doğrultuda ilerlerse başarı yakalanabilir. Ön analizler arasında sektör analizi, anahtar kelime araştırması ve rakip analizi sayılabilir.

Site İçi SEO (On-Page SEO) Nedir? Nasıl Yapılır?

Arama motorları belirli kurallar dahilinde web sitelerine kalite puanları verir. Kalite puanları site genelinde kullanılan metin ve görsel içeriklerden, kullanıcı dostu ara yüzden, temiz ve hızlı kod yapısından, belli başlı arama motoru etiketlerini baz almakta olup site içi SEO ile kaliteli ve kullanıcı yararı bir web sitesi olunduğunun arama motorlarına kanıtlanması ve arama motorlarına web sitesini tarayabileceği şekilde yardımcı olunması amaçlanır. 

Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu

Web sitelerinde kullanılan metinlerin özgün ve okuyucuların keyif alabileceği bir akışta olmalıdır. Kaliteli bir içerikten bahsedilebilmesi için imla hatası olmamalı, dil bilgisi kurallarına uyulmalı ve noktalama işaretlerine özen gösterilmelidir. İçeriklerin kaliteli ve doğal olması daha fazla kişinin okumasını ve ilgili sayfada zaman geçirmesini sağlar. Sayfada kullanılan görseller de en az metinler kadar önemlidir. Kullanılan görsellerin kaliteli ve özgün olması site kalite puanını yükselttiği gibi ziyaretçilerin gözünde de olumlu bir imaj yaratır.

Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı

İnternet kullanıcıları yavaş açılan web sitelerinde zaman geçirmek istemezler. Kullanıcıların web sitesini hızlı bir şekilde terk etmesi sitenin kalite puanında düşmelere neden olur. Arama motoru botları da siteleri taradıkları sırada temiz ve rahat taranabilir kod yapısına sahip sitelerle karşılaşmak ister ve bu tür siteleri ön plana çıkarırlar.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Kullanıcı deneyimi Google’da üst sıralarda yer alabilmenin en önemli kriterlerinden biridir. Web sitelerinde ziyaretçileri yanıltabilecek yönlendirmeler, uzun URL’ler ve kalitesiz tasarımlar olması kullanıcı odaklı olmanın önündeki en büyük engeldir. Ayrıca arama motoru botlarının dikkatini çeken bu durum kalite puanında da düşmeye neden olur. Kullanıcı dostu web sitelerinde düzen ve erişilebilirlik ön planda olmalıdır. Web sitesini her yaştaki ve her seviyedeki insanın rahatça kullanabiliyor olması gerekir.

arama motoru etiketleri

Arama Motoru Etiketleri

Arama motoru meta etiketleri de site içi SEO’nun kapsamındaki konulardan biridir. Arama motoru meta etiketleri web sitelerinin botlar tarafından iyi algılanmasında ve arama sonuçlarında en doğru şekilde indekslenmesinde önemli bir role sahiptir. Sayfa başlıkları ve açıklamaları, doğru sayfa adres gösterimleri, dil etiketleri gibi parametreler başlıca meta etiketleri arasında yer almakta olup botlara sinyal veren etiketlerdirler. Google doğru yapılandırılan meta etiketleri sayesinde sayfaları daha rahat gezebilir ve doğru şekilde algılayabilir. Bu nedenle arama motoru meta etiketleri web sitelerinin sıralamalarını doğrudan etkileyen önemli bir SEO kriteri olarak kabul edilir. 

Etiketlerin hatalı bir şekilde yapılması ilgili web sitelerinin yanlış bir şekilde algılanmasına hatta indeks kayıplarına neden olabilmektedir. 

Önemli Sayfalarınızın Hızını Optimize Edin

Site hızı kullanıcı deneyimi açısından çok çok önemli bir konudur. Kullanıcılar arama sonuçlarından bir siteye giriş yaptığında hızlı olarak giriş yapmasını ister. Çünkü kullanıcılar bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorlar. Bu durum yavaş siteler için çok kötü nedenlere sebep olacaktır. Öncelikle yavaş açılan bir siteye girmeye çalışan kullanıcı, site açılmadan rakip sitelere yönelecektir.

Önemli sayfalarınızı PageSpeed Insgihts aracını kullanarak hızını tespit etmelisiniz. Site hızınız genel anlamda iyi olabilir, ancak alt sayfalarınız sitenize göre yavaş açılıyor olabilir. Bu sebeple önemli sayfalarınızı taramalı ve sorunları çözmelisiniz. Eğer sitenizde yavaşsa, genel olarak optimize çalışmalarına hızlıca başlamalısınız.

İçeriklerinizi Güncelleyin

Sitelerin performansının düşmesinin en büyük sebeplerinden birisi de güncel olmayan içeriklerdir. Panda güncellemesinden sonra içeriklerin kullanıcıya fayda sağlaması ve bilgi vermesi çok önemli bir hale gelmişti. İçeriklerinizi analiz etmelisiniz, zamanın size organik trafik getiri olan ancak şimdilerde trafik anlamında düşen içeriklerinizi analiz edin.

Rakiplerinize bakın, sizden neyi iyi yapmış olmalılar ki sıralama olarak sitenizin üstüne gelmişler. Bilindiği üzere bazı içerikler zamansal hassasiyete sahip olmaktadır. Örnek olarak SEO içerikleri zamansal hassasiyete sahiptir. Google’ın 3 ayda bir şekilde kendini güncellemesi yüzünden yeni bilgi akışı olmaktadır. SEO içeriklerinde bu bilgilerin olmadığı durumlarda içerikleriniz sıralamalardan düşebilir ve organik trafik kaybı yaşayabilirsiniz.

Bunların dışında sitenizde ortalam konuma sahip olan içeriklerinizide güncellemenizi tavisye ederiz. Ortalama konumda olan içeriklerinizin güncellenmesi site performansınızı belli ölçüde iyileştirecektir.

Meta Başlık Ve Açıklamalarınızı Güncelleyin

Meta başlık ve açıklamalar internet sitelerin organik trafik alma konusunda ihtiyaç duyduğu araçlardan birisidir. Bilindiği üzere insanlar sitelere girmeden önce meta başlık ve açıklamaları görmektedir. Bu durumda başlıklarınız ve açıklamalarınızı ilgi çekici bir şekilde güncellemek, organik trafiğinizi arttıracaktır.

Meta başlık ve açıklama her açıdan çok önemlidir. Meta açıklama kullanımında mutlaka özgün olunmalıdır. İçeriklerinizin bir bölümünü veya yinelenen açıklamalardan kaçınılmalıdır. Site genelinde böyle başlık ve açıklama yaptıysanız. Mutlaka hepsini özgün ve ilgi çekici bir şekilde güncellemelisiniz.

  • Başlıklarınızda “en iyi, garantili, rehberi” gibi sıfatlar kullanmalısınız. 
  • Kullanıcıların dikkatini çekebilecek başlıklar oluşturmalısınız.
  • Uzun başlıklardan uzak durun, daha çok kısa ve öz başlıklar kullanın.
  • Meta açıklamalarınızı özgün bir şekilde yazın, içeriklerinizin bir bölümünü oraya kopyalamayın.

Site İçi Linkleme Yapın

Sİte içi linklemeler doğru yapıldığında site performansına etkilerini çok iyi yönde olmaktadır. Örnek olarak wikipedia sitesinin yaptığı linklemeler bizlere örnek olabilir. Tabi wikipedia çok büyük bir site ancak bizim için önemli olan büyük olması değil, içerikle ilgili bağlantıların doğru olmasıdır.

Site içi linkleme yapmak sitenize gelen insanların sitede daha fazla kalmasını sağlayacaktır. Yani içeriğinizle alakalı bir diğer içeriğe bağlantı vermeniz, kullanıcıların dikkatini çekecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Site içi linkleme mantıklı bir şekilde kullanılmalıdır. Yani içeriğinizle alakalı bir diğer içeriklere bağlantı kullanmanız gerekmektedir. Gereksiz bağlantı yapmanız kullanıcı deneyimi açısından kötü olabileceği gibi aynı zamanda google ve diğer arama motorlarının da kötü bir şekilde yorumlamasına neden olacaktır.

Kırık Bağlantıları Düzenleyin

Kırık bağlantıları site içerisinde olan hatalı sayfalar olarak bilinir. Bir sitede fazla kırık bağlantı olması o sitenin kullanıcı deneyimi açısından kötü olduğunu söylemektedir. Kullanıcılar sitede gezinirken kırık bağlantılara denk gelmesi siteden çıkacağı anlamına gelebilir.

Sitenizde bulunan kırık bağlantıları düzenlemek için önce tespit etmeniz gerekiyor. Screaming frog veya diğer seo araçları ile kırık bağlantıları tespit etmeniz mümkündür. Tespit ettiğiniz kırık bağlantıları ilgili içeriklerinize yönlendirebilirsiniz. Veya 404,410 durum kodlarını kırık bağlantıların olduğu sayfalara yerleştirebilirsiniz.

Görsel Optimizasyonu

Görsel optimizasyonu site hızı, sitede kalma süresi ve sıralama için önemli bir faktördür. İçeriklerinizle ilgili resim ve video kullanmanız, kullanıcıların sitede kalma süresini belli ölçüde arttıracaktır. Her başarılı site tarafından uygulanan, resim yüklemenin belli başlı kuralları vardır.

Görsel optimizasyonu sayesinde trafiğinizi diğer faktörlere göre yükseltmeniz biraz daha azdır. Ancak yinede işinize yarayacaktır, bu sebeple görsel optimizasyonu işlemlerinizi doğru yapınız;

  • Resimlerinizi sitenizin sayfa boyutuna göre küçültün, sayfadan büyük resimler yüklemeyin.
  • Resimlerinizi yüksek kalitede ancak düşük boyutta yükleyin. Bunun için imagecompressor gibi araçlar vardır, bu araçları kullanabilirsiniz.
  • Resimleri sitenize yüklemeden önce içeriklerinizle alakalı isimlendirme yapın. İsimlendirme işleminı desteklenen karakterlerle yapmaya özen gösterin.
  • Sitenize yüklediğiniz içeriklerin alt bilgi bölümlerini anahtar kelimenizle veya içeriklerinizle alakalı kelimelerle doldurun.
dis seo off page seo nedir

Dış SEO (Off-Page SEO) Nedir? 

Site dışında gerçekleşen etkileşimleri ve paylaşımları kapsayan dış SEO çalışması ile internet projelerinin bilinirliğinin ve popülerliğinin artırılması hedeflenir. SEO çalışmasında sitelerin Google’dan silinmesine kadar giden çok ciddi hataların söz konusu olduğu dış SEO kapsamında en büyük sorun Google’ı kandırmaya yönelik site dışı paylaşımlardır. Backlink de denilen site dışı paylaşımlar bu nedenle çok önemlidir.

Backlink Nedir?

Herhangi bir web sitesinin bir başka web sitesine referans olarak link vermesi backlink olarak adlandırılır. Google’ın güvenli ve popüler olarak değerlendirdiği bir web sitesinin kendi sitesinde kullanıcılarına önerdiği web sitesi Google tarafından da güvenli olarak değerlendirilmeye başlanır. Siteye bu şekilde doğal yollarla bilinirlik ve trafik sağlanır. Doğal olmaya ve ödemeli alınan backlinkler Google tarafından tespit edilmesi durumunda arama kelimelerinde filtreye düşme riski bulunmaktadır.

İyi bir içerik sunulduğu takdirde ziyaretçiler edindikleri bilgileri doğal olarak referans vermek isterler ve web sitesi doğal bir link kazanır. Bu nedenle kaliteli ve güncel içeriklerle doğal yollardan link kazanmaya odaklanılmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra kaliteli bir SEO çalışması yapılması için; kullanıcılara odaklanmanın ve mobil uyumluluğun ne kadar önemli olduğu göz ardı edilmelidir. Mutlaka ölçümleme yapılmalı, ziyaretçilere istedikleri bilgilere kolayca ulaşabilme imkanı sağlanmalı ve sayfa hızının ziyaretçilerin memnun kalacağı bir performansta olmasına özen gösterilmelidir.

SEO Süreci Nasıl Oluşturulur?

Web siteleri ve sayfaları açısından son derece önemli olan SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile uzun vadede başarıyı yakalamak için SEO sürecinin nasıl uygulanacağı titizlikle planlanmalıdır. Bununla birlikte unutulmaması gereken nokta SEO sürecinin başlatılmasının yeterli olmadığı, uygulamanın ve süreci devam ettirmenin de başarının yakalanmasını sağlayacak temel kriterler olduğudur. 

SEO süreci, web sitesinin sıralamasının belirli anahtar kelimeler için yapılacak arama sonuçlarında iyileştirilmesi için izlenmesi gereken adımlardan oluşur. SEO süreci ve izlenecek adımlar sektöre ve kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.

SEO süreci belirli ölçülebilir hedeflerden oluşur. Bazı durumlarda anahtar kelime bazlı çalışmalar yapılırken çoğunlukla genel organik performansa odaklanılır. Sürekli anahtar kelime araştırmaları yapılması ve mevcut kelimelerin konumunun iyileştirilmesi SEO sürecinin başarısı için zorunludur. En iyi sonuçların alınabilmesi için doğru bir SEO stratejisi planlanmalı, KPI belirlenmeli ve tüm adımlar titizlikle yerine getirilmelidir.

Sitenin Kurulumu Analiz Edilmelidir

SEO süreci başlatılmadan önce atılması gereken ilk adım sitenin incelenmesidir. Böylece web sitesinin, SEO süreçlerinin sonucunu olumsuz yönde etkileyebilecek bazı sorunlara sahip olup olmadığının öğrenilmesi sağlanır.

SEO sürecine başlanılmadan önce web sitesinin mobil uyumluluğu, SSL kullanımı, masaüstü ve mobil cihazlarda hızlı yüklenmesi konularında gerekli kontroller yapılmalıdır. Bu konularda herhangi bir sorun olması durumunda başarılı bir SEO sürecinin yönetilmesi imkansız hale gelmektedir.

SEO Denetimi Gerçekleştirilmelidir

Site kurulumu analiz edildikten sonra SEO denetimi yapılarak sitenin durumu gözden geçirilmelidir. Denetim süreci sırasında belirli noktalara dikkat edilmeli, web sitesinin SEO altyapısı değerlendirilmelidir. Bu aşamada SEO dostu URL’lere sahip olunduğundan emin olunmalıdır. Web sitesinin iyi bir site yapısına sahip olması hiyerarşiye uygun olmasına bağlıdır. Bu nedenle en fazla 3 adım derine inilen bir yapı bulunmalıdır. SEO denetimi sırasında standart URL’lerin nasıl tanımlandığı kontrol edilmelidir. İndekse eklenme hatalarının engellenmesi için robots.txt SEO ayarları optimize edilmelidir. Aynı şekilde XML site haritaları optimize edilmelidir. Bu hataların tespit edilmesi için SEM rush, Screaming Frog ve Ahrefs gibi araçlar kullanılabilmektedir.

SEO Hedefleri Belirlenmelidir

SEO sürecine başlanmadan önce SEO hedeflerinin belirlenmesi çok önemlidir. Belirlenebilecek hedefler web sitesinin henüz sıralamada olmadığı anahtar kelimeler için Google’da görünürlüğün artırılması ya da belirli SEO anahtar kelimeleri için mevcut sayfalardaki sıralamaların iyileştirilmesi şeklinde olabilir. Yayınlanan her SEO süreci web sitelerinin genel SEO eylem planının bir parçası olup eylem planı SEO stratejisine dayandığından birden fazla SEO sürecini içerebilmektedir.

Konu ve Anahtar Kelime Araştırması Yapılmalıdır

SEO sürecinde yüksek düzeyli hedefler belirlendikten sonra bunlar daha spesifik hale getirilmelidir. Bunun için ilk olarak konu ve anahtar kelime araştırması yapılmalıdır. Konu ilgili arama terimlerinden oluşan bir küme iken anahtar kelime çok daha özel bir unsurdur.

İlk olarak konu araştırması yapılmalı ve seçilen konu hakkındaki tüm ayrıntılar öğrenilmelidir. Herhangi bir konuyu oluşturan tüm anahtar kelimeler için toplam arama hacmi, Google’ın üst sıralarındaki içerik türleri ve rekabet seviyeleri gibi bilgilerin elde edilmesi sayesinde gerçekçi hedefler belirlenebilmektedir. 

Bunun için;

  • Google’a hedeflenen konu ile ilişkili anahtar kelimeler yazılır.
  • İlk 5 site analiz edilir.
  • Hedeflerle eşleşen ve hedeflenmesi mümkün olan anahtar kelimeler bulunur.

Sayfa Başlığı Oluşturulmalıdır

En önemli SEO öğesi olan SEO başlığı hem SEO dostu hem de kullanıcıların tıklamasını sağlayacak kadar benzersiz ve dikkat çekici olmalıdır. Böyle bir başlık elde edilmesi için;

  • Seçilen anahtar kelimeler kullanılarak Google araması yapılır.
  • İlk sayfada listelenen sonuçlar incelenir.
  • Hedef anahtar kelimeleri içeren fakat Google’da bulunandan farklı olan bir başlık belirlenir.
  • Başlığın tıklama oranını artıran bir mesaj içermesine özen gösterilmelidir.

Özgün ve Kaliteli İçerikler Yayınlanmalıdır

Web siteleri, Google’ın arama sorgulama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için mevcut içeriklerden daha iyi içerikler paylaşması gerekir. Mevcut içeriklerin dikkatle incelenmesi ve içeriğin nasıl daha iyi hale getirileceğinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu aşamada kullanıcıların belirli arama sorguları için neler görmek istedikleri göz önünde bulundurulmalıdır. 

Seçilen konular ve anahtar kelimeler için arama motoru sonuçlarının ilk sayfalarında yer almak isteyen yüzlerce sayfa bulunur. Yapılan çalışmalara göre uzun biçimli derinlemesine içerikler organik aramalarda daha ön planda yer almaktadır. Ancak fazla kelime sayılı içerikler daha yüksek sıralamaları garanti etmez. Bunun yerine bir konunun tüm yönlerini anlayıp kapsayan derinlemesine yazılar yazılması etkili olabilir.

Paylaşılan içerikler şeffaf olmalı ve önemli bilgileri kullanıcıdan gizlememelidir. Yayının yazarı gösterilmeli, kullanıcılara isterlerse yazarla iletişim kurma imkanı verilmeli ve içerikte bulunan iddiaları gerçekçi verilerle desteklenmesine özen gösterilmelidir.

Belirli konular ve anahtar kelimeler için ise gönderiyi kimin yazdığının gösterilmesi yeterli olmaz. Kullanıcılara yazarın verdiği tavsiyelere neden güvenmeleri gerektiği konusunda doneler verilmelidir. Uzmanlık, otorite ve güvenilirlik öğeleri Google sıralama faktörlerinin en önemli parçalarıdır. Bu nedenle web sitesinin Google arama sonuçlarında hangi konumda yer alacağını doğrudan ya da dolaylı şekilde etkileme özelliğine sahiptirler. 

İçerik hazırlanırken aynı içeriğin farklı kelimeler kullanılarak yazılması yönteminden uzak durulmalıdır. Bunun yerine farklı içerikler oluşturulması arama motoru sıralamaları üzerinde olumlu etkiye sahip olacak bir yöntemdir. Bu yöntem aynı zamanda bir konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılara alternatif bir kaynağa sahip olma şansı verdiğinden Google nezdinde değerli bir durumdur.

Site İçi SEO Çalışmaları Yapılmalıdır

Hazırlanan içeriklerin SEO için optimize edilmesi çok önemlidir. Bunun nedeni SEO dostu içeriklerin arama motoru botlarının işini kolaylaştırması ve daha yüksek sıralarda listelenme imkanı sunmasıdır. Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Hedef anahtar kelime URL bilgi kutusuna eklenmelidir.
  • Paragrafın ilk kısmında hedef anahtar kelimeye yer verilmelidir.
  • H1 etiketinde hedef anahtar kelimeden bahsedilmelidir.
  • Diğer başlık etiketlerinde de ilgili anahtar kelimeler bulunmalıdır.
  • İçeriğe uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve anlamsal olarak ilgili anahtar kelimeler eklenmelidir.
  • Görsel eklenmeli ve alt metin mutlaka optimize edilmelidir.

İçerik Tanıtılmalıdır

SEO sürecinin tamamlanması için içerik tanıtılmalıdır. Bunun için dahili link ekleme ve site dışı SEO yöntemleri tercih edilebilir.

İçerik yayına alındıktan sonra web sitesinde ilgili sayfalar bulunur ve yeni yayını gösteren dahili linkler eklenir. Bunun dışında sosyal medya hesapları, Facebook grupları, Push, Telegram kanalları, WhatsApp, backlink ve nitelikli trafik sağlayacak tüm dış kaynaklardan yararlanılabilir.

SEO Performansı Takip Edilmelidir

SEO süreci, yapılan çalışmaların performansını izlemeyi sağlayacak dönüm noktalarına ve KPI’lara sahiptir. SEO sürecinin etkinliğinin değerlendirilmesi için; Google’daki sıralama konumu, link sayısı, yorum sayısı, ziyaret sayısı, sosyal paylaşım sayısı ve hemen çıkma oranından yararlanılabilir. Bu bilgiler Google Analytics ve Google Search Console aracılığıyla elde edilebileceği gibi Ahrefs ve SEMrush da kullanılabilir.

Konu Alakası Oluşturulmalıdır

Google sayfaları tek tek sıraladığı sırada sitede yayınlanan içerikleri değerlendirir. Belirli bir konuda yetkinliğe sahip olduğu düşünülen siteler konuyla ilgili anahtar kelimelerde daha kolay sıralama elde ederler.  Bu nedenle en önemli anahtar kelimeleri hedefleyen bir içerik yayınlanarak başlanabilir ve ilerleyen süreçte daha fazla içerik yayınlanması tercih edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.
Close menu