İnternet sitelerin Google arama sonuçlarında başarılı olmasının anahtarı SEO’dan geçmektedir. SEO bilindiği üzere siteleri optimize ederek üst sıralara taşımaktadır. Ancak SEO 200 üzeri kriteri ile yapılması zor bir çalışma türüdür. Bilgisi olmayan veya yarım yamalak bilgiye sahip olan kişiler SEO ile başarı yakalamaları biraz zordur.
Sitenizin arama motorlarında üst sıralarda olması için öncelikle SEO’ya giriş yapmanız gerekiyor. Sizler için hazırladığımız SEO rehberimiz ile temel SEO çalışmalarına tanıklık edebilirsiniz. Sitenizde yaptığınız veya yapacağınız bütün çalışmaları yazımızda ki çalışmalara göre şekillendirebilirsiniz.
H Etiketi Kullanımı
H etiketleri sayfa içerisinde bulunan başlıklara denilmektedir. H1-H6 arasında hiyerarşik bir sıralaması mevcuttur. Arama motoru botları bu başlık etiketleri sayesinde içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlamaktadır. Bunun dışında uzun içeriklerde kullanıcıların istediği bilgiyi hızlı bir şekilde bulabilmesini sağlamaktadır. Sitenizde kullandığınız başlık etiketleri olabildiğince kısa ve anahtar kelimelerinizi geçmelidir.
Meta Açıklama Ve Başlık
Meta açıklama ve başlık her SEO rehberinde olmazsa olmaz konulardan birisidir. Bildiğiniz üzere meta açıklama ve başlıklar, arama sonuçlarında yer alan içeriklerinizin özeti niteliğinde bilgi metinleridir. Kullanıcılar bir siteye giriş yapmadan önce ilk olarak meta açıklamayı ve başlığı okumaktadır. Bu sayede girmek istediği siteye geçebilmektedir.
Sitenizde kullandığınız meta açıklama kesinlikle kopya ve içeriğinizin bir bölümünden oluşmamalıdır. Bu durum Google ve diğer arama motorları tarafından hoş karşılanmayacaktır. Meta açıklamalarınızı ilgi çekici, özgün ve 165 karakterden az bir şekilde yazmanız sizleri başarıya biraz daha yaklaştıracaktır. Bunun dışında meta başlığınızda ise marka isminizi geçirmeli ve olabildiğince kısa tutmalısınız. Bu kısalık 65 karakteri geçmemelidir.
Görsel Optimizasyonu
Görsel optimizasyonu site hızına ve SEO’ya etki edebilecek diğer etkenlerden birisidir. Sitelere görsel yüklemeden önce uyulabilecek belli başlı kurallar vardır. Bu kurallar sitelerin daha iyi sıralamalar almasının yanında kullanıcılara istediklerini vermekten geçmektedir.
Sitenize bir resim yüklemeden önce sayfa boyutunuzu tespit etmeli ve ona göre kırpmalısınız. Kırpılan resmin boyutunu, imagecompressor tarzı siteler ile daha küçültmeli ve isim vermelisiniz. Verdiğiniz isimler anahtar kelimelerinizi mutlaka içermelidir. Sitenize yüklediğiniz resimlerin görüntüsü iyi boyutu küçük olmalıdır. Bu sayede site hızınıza ve kullanıcı deneyimine katkı sağlamaktasınız. Son olarak yüklediğiniz resimlerin alt bilgilerini de hedeflediğiniz anahtar kelimeler ile doldurabilirsiniz.
- Yüklemek istediğiniz resmi, site boyutunuza göre küçültün.
- Site hızına etki etmemek için küçük boyutlarda kaliteli görseller yükleyin.
- Sitenize resim yüklemeden önce anahtar kelimelerinizle alakalı isimlendirme yapın.
- Yüklediğiniz resimlere yine anahtar kelimelerinizle alakalı alt bilgi girişi yapın.
İçerik
İçerik, son zamanlarda site sıralamalarında büyük rol oynamaya başlamıştır. Bunun en büyük sebeplerinden biriside panda algoritmasının aktif olmasından kaynaklanmaktadır. Kopya, alıntı ve kullanıcıya fayda sağlamayan kalitesiz içeriklerden uzak durulmalıdır. Eğer sitenizde bu türde içerikler varsa silmeli veya düzenlemelisiniz.
Sitenizde bulunan kopya veya yinelenen içerikler, site genelinde negatif sonuçlar doğurmaktadır. Bu sebeple yazdığınız veya yazacağını her içerik özgün olmalıdır. Bunun dışında kullanıcıların istekleri cevap vermeli ve onlara fayda sağlamalıdır. Sitenizin arama sonuçlarında iyi sıralamalar alabilmesi için kaliteli içerikler üretmek zorunludur.
- Yazacağınız içerik, kaliteli ve kullanıcıya fayda sağlamalıdır.
- Sitenizde daha önceden oluşturduğunuz, yetersiz, kopya ve kalitesiz içerikler varsa düzenlenmeli ve kaliteli bir hale getirilmelidir.
Backlink
Backlink, site sıralamalarına direkt olarak etki edebilen bir diğer sıralama faktörüdür. Arama motorları özellikle Google ne kadar algoritma güncellemesi yaparsa yapsın site dışı bağlantılara her zaman güvenmiştir. Bu neden internet siteler, site içi optimizasyon çalışmaları bitince backlink alımına başlamaktadırlar.
Sitenize backlink almadan önce, mevcut backlink profilinizi çıkarmalısınız. Bilginiz dışında alınan bağlantılar bulunuyorsa disavow aracı ile engelleme işlemlerini yapın. Engelleme işleminden sonra backlink alırken sizler için en önemli faktör kalite olmalıdır. Kaliteli bir siteden gelen backlink, kalitesiz linklere göre daha değerlidir. Yüz adet link alacağınıza bir adet kaliteli yerden link almak site sıralamanıza daha fazla katkı sağlayacaktır.
- Alacağınız backlinkler sitenizin sektörü ile alakalı kaliteli siteler olmalıdır.
- Sitenizde bilginiz dışında alınan backlink varsa mutlaka engellenmelidir.
- Spam yollardan mutlaka kaçınılmalıdır, bu yollar ilk başlarda sitenizi üst sıralara çıkarsa da sonradan spama sokacaktır.
Site İçi Linkleme
Site içi linkleme sıralama faktöründen çok kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Sitenizde bulunan içerikler arası bağlantı kurmanız durumunda, kullanıcılar sitenizde daha fazla zaman harcamaktadır. İçerikleriniz içerisinden bir diğer içeriğe link vermek, kullanıcıların sitenizde diğer sayfalara geçmesini sağlayacaktır. Bu işlem hemen çıkma oranını düşüreceği gibi sıralamalarınıza belli miktar etki edecektir.
- Vereceğiniz bağlantı içeriğinizle alakalı olmalıdır. Kullanıcılar bu bağlantıya tıkladığında alakalı bir yere gittiğini bilmelidir.
Bir yanıt yazın