<
  • SEO
  • Seo Nedir?

SEO Nedir?

SEO Nedir?

SEO (Arama motoru optimizasyonu), internet sitelerin Google ve diğer arama motorlarında ki performansını iyileştirmek için yapılan çalışmalara verilen isimdir. SEO aynı zamanda Search Engine Optimization kelime grubunun baş harflerini oluşturmaktadır. İnternet sitelerin, arama sonuçlarında iyi sıralamalar alabilmesi ve bu sayede iyi performans sergilemesi için yapılan sürece genel anlamda SEO denir. SEO sonu olmayan, sürekli geliştirilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreci yöneten ve gerekli düzenlemeleri yapan kişilere ise SEO uzmanı denir. Kullanıcıların arama sonuç sayfasında ilk sırada bulunan sitelere giriş yapması, SEO’nun önem kazanmasını sağlamıştır. Anahtar kelimelerde ilk sıralara ulaşmak, SEO çalışmalarının doğru bir şekilde yapılmasından geçmektedir. SEO çalışmaları bu bağlamda arama motorları tarafından istenilen bütün kriterleri yerine getirmekle yükümlüdür. SEO, ziyaretçilerin internet sitelere daha hızlı ulaşabilmesi ve daha kolay gezinebilmesini hedefler. Ayrıca SEO ziyaretçilere istedikleri bilgileri kapsamlı ve anlaşılır bir dilde vermeyi amaçlar.

seo nedir 2
  • seo neden gerekli

    SEO Neden Gereklidir?

    SEO çalışmaları genellikle internet sitelerin arama motorlarındaki sıralamalarını yükseltmek için yapılmaktadır. Üst sıralarda bulunan siteler, diğer rakiplerine göre daha fazla trafik alırlar. Sağlanan bu trafik, sitelerin daha fazla hizmet veya ürün satmasına neden olur. Google ve diğer arama motorlarında en üstte yer almak için gerekli olan çalışma SEO’dur. Markaların uzun vadede organik sonuçlarda yer alması için SEO tercih edilmelidir. Diğer reklam kanallarına harcanan bedele nazaran, daha ucuz olması SEO çalışmalarının önemini göstermektedir. SEO çalışmaları sizlere anlık olarak başarı getirmese de uzun vadede hem kalıcılık hem de geri dönüşüm açısından başarı sağlayacaktır. Özellikle e-ticaret firmaları, haber siteleri ve diğer siteler doğru SEO çalışması ile ürünlerini ve hizmetlerini arttırabilmektedir. Aranma hacmi olan bir anahtar kelimede üst sıralarda yer almak, ilgili sitelerin sadece organik trafiğini arttırmaz aynı zamanda marka bilinirliği üst seviyelere çıkartır.

  • SEO Ne Demek

    SEO, İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan, Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan bir çalışmalar bütünüdür. Genel olarak SEO, internet sitelerin arama motorlarının sıralama kriterlerine uygun hale getirilmesini sağlamaktadır. Siteler bu çalışmalar sonucunda istedikleri kelimelerde üst sıralarda yer almakta ve hedef kitlelerine ulaşmaktadırlar.

    SEO Nasıl Yapılır?

    SEO çalışmaları sitenizi reklamsız bir şekilde ilgili anahtar kelimelerde üst sıralara taşıyan bir süreçtir. SEO, iki farklı çalışma türü ile öne plana çıkmaktadır; bunlardan biri Site İçi SEO olurken diğeri ise Site Dışı SEO’dur. SEO çalışmaları bu iki çalışmanın doğru yapılması sonucu internet siteleri başarıya ulaştırır. Site içi SEO, genellikle site içerisinde bulunan hataları kapsarken, site dışı seo ise daha çok backlink, reklam gibi yani site dışında gerçekleştirilen çalışmaları kapsamaktadır.

    seo ne demek
  • on page seo

    Site İçi SEO

    Site İçi SEO çalışmaları, site içerisinde bulunan bütün teknik ve temel konulardan oluşmaktadır. Site içerisinde bulunan bir hatayı düzeltmek, genellikle site içi SEO çalışmalarına girmektedir. SEO çalışmalarında öncelik her zaman site içi SEO çalışmalarına verilmektedir. Sitelerin SEO konusunda başarılı olmaları doğru bir şekilde yapılan On-Page SEO çalışmalarından geçmektedir. Site içi SEO çalışmalarına başlamadan önce ilgili internet siteler analiz edilir. Çıkan hatalar veya doğru bir şekilde yapılan bütün işlemler bu analiz sonrasında tespit edilir. Arama motoru botlarının siteleri hatasız bir şekilde tarayabilmesi, internet sitelerin düzgün çalışması ile ilgilidir. Birden çok hatası bulunan projeler ne yaparsa yapsın, istediği sıralamalara ulaşamamaktadır. Simur Digital ekibi olarak, SEO çalışmalarına başladığımız markalara ilk olarak belli başlı analizlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bu analiz ve tespitlerden sonra Markaların hedefleri ve bütçelerine uygun olarak site içi SEO çalışmalarına başlamaktayız.

  • İçerik Kalitesi

    İçerik kalitesi, bir internet sitenin kullanıcılara verdiği değeri gözler önüne sermektedir. Bilindiği üzere Google’ın 2011 yılında panda algoritması sonrasında içerikler çok önemli hale gelmiştir. Kullanıcılara fayda sağlamak ve istedikleri bilgiyi vermek sitelerin sıralamaları için çok önem arz etmektedir. Google ve diğer arama motorları kalitesiz, kullanıcılara fayda sağlamayan, kopya içerikler oluşturan internet siteleri 2011 yılı algoritma güncellemesinden sonra sıralamalarda barındırmamaktadır. Bunun yerine kullanıcıların isteklerine cevap veren, SEO uyumlu içerikler arama motorlarında üst sıralarda yerlerini almaktadır.

    Meta Açıklama

    Meta açıklama, kullanıcıların bir ürün, hizmet veya içerikle ilgili gördüğü ilk bilgidir. Bu nedenle ilgi çekici bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bunların dışında Google ve diğer arama motoru botlarını tarafından istenen bilgileri içerisinde bulundurmalıdır. Sayfanızda kullandığını anahtar kelimenizden tutun içeriğin ne ile ilgili olduğunu meta açıklamalarınızda yer vermelisiniz. Site boyutu büyük olan birçok marka veya site meta açıklamalarını kopya veya içeriğin bir bölümü alınarak, kullanmaktadır. Ancak bu işlemler kesinlikle arama motorları tarafından desteklenmemektedir. Bu türde açıklamaları kullanmak, sitelerin sıralamasına ve organik trafiğine zarar vermektedir.

    içerik kalitesi
  • metat title

    Meta Title

    Meta tile yani meta başlık, internet sitelerin organik trafiğini ve sıralamasını doğrudan etkilemektedir. Kullanıcıların bir ürün veya hizmeti, arama sonuç sayfasında algılayabilmesi için, meta başlık ve açıklamanın doğru yazılmasına ihtiyacı vardır. Kişiler, Google üzerinden yaptıkları aramalarda ilgisini çeken başlıklara tıklayarak, giriş yapmaktadırlar. Yani sitelerde kullanılan H1’lerin meta başlıkta geçmesi kullanıcıların dikkatini çekmemektedir. Bunun yerine başlık önüne veya sonuna en iyi, rehber, ipucu, çok satılan gibi tamlamaların kullanılması önerilmektedir.

    Anahtar Kelime Analizi

    Anahtar kelime internet sitelerin, hedefledikleri organik trafiğe ve kullanıcıya ulaşmasını sağlayan yegane faktördür. Markalar, kendi sektöründe hedef kitlelerine görünebilmek için doğru bir anahtar kelime analizine ihtiyacı vardır. Anahtar kelime analizi, ilgili anahtar kelimelerin aylık aranma hacmine, rekabet durumuna ve sitenizin sektörüne uygun olup olmadığını temel olarak tespit etmektedir. Yapılan anahtar kelime analizi sonrasında bulunan anahtar kelimeler ile aylık ne kadar trafik alınabileceğini, ne kadar sürede belirlenen hedeflere ulaşabiliriz gibi soruları bir rapora eklenilerek, markalara sunulmaktadır.

  • H Etiketi

    Google ve kullanıcılar bir içeriğin konusunu H etiketleri sayesinde anlayabilmektedir. Günümüzde doğru başlık kullanımı her geçen gün artmaktadır. Özellikle Google ve diğer arama motorlarının yazdığı rehberler bu gibi durumlara öncü olmaktadır. H Etiketi sitelerde hiyerarşik yani ardışık bir şekilde kullanılmadır. İçeriklerinizde yer verdiğiniz başlıkların bir alt konusu varsa ardışık bir şekilde kullanmanız, Google botlarını doğru bir şekilde yönlendirecektir. Bu durum kullanıcılar için de geçerlidir, bilindiği üzere H2 ve H3 başlıkları arasında font farkı vardır.

    URL Yapısı

    URL yapısı internet sitelerin, kullanıcılara ve arama motorlarına verdiği değeri gösterir. Karmaşık bir şekilde üretilen URL’ler kullanıcıların kafasını karıştırdığı gibi Google botları tarafından da boş karşılanmayacaktır. Kullanıcı deneyimi açısından URL adreslerinizde anahtar kelimenizi geçirmeniz ve kısa tutmanız önerilir. Otomatik olarak oluşturulan, desteklenmeyen karakterli URL kullanımı site sıralamalarına etki edecektir.

    h etiketi url yapısı
  • multimedya

    Multimedya

    İçerikler multimedya (resim, video, gif) kullanımı Site İçi SEO’nun vazgeçilmez faktörlerinden birisidir. İçerikler kullanılan resim ve video gibi multimedya öğeleri, sitelerin hemen çıkma oranına direkt olarak etki eden bir unsurdur. Kullanıcılar bir siteye giriş yaptığında okuduğu içerikle ilgili görsel aramaktadır. Sitelerde kullanılan resim ve videolar mutlaka içeriğin konusu ile alakalı olmalıdır. Örnek olarak ayakkabı yapımını anlatan bir blog sitesiysek, içeriğimizde ayakkabı yapımını anlatan videoya yer vermemiz gerekmektedir. Bunların dışında resimler düşük boyutlarda yüklenirken, kalitesi korunmalıdır.

    Dâhili Bağlantı

    Dâhili bağlantı içeriklerde kullanıcılar bir başka içeriğe yönlendirmek için kullanılan taktiktir. Dâhili bağlantı sayesinde siteye gelen kullanıcılar, ilgili sitede daha fazla süre harcayarak hemen çıkma oranını düşürmektedir. Sitede bulunan diğer içeriklerle bağlantı kurmak, Google ve kullanıcılara verilen bağlantının içerikle alakalı olduğunu söyler. Dahili bağlantı sayesinde kullanıcılar sitede gezinirken, Google ise ilgili bağlantıyı taramaktadır.

  • Site Hızı

    Web site hızı kullanıcı deneyimi açısından çok önemli bir faktördür. Günümüzde kullanıcılar Google veya diğer arama motoru üzerinden aradıkları bilgilere anında ulaşmak isterler. Site hızı kullanıcıların istedikleri bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmasını ve aynı zamanda sitede hızlı bir şekilde gezinmesini sağlamaktadır. Google üzerinden arama yapan kullanıcılar 3 saniye üzerinde açılan sitelere giriş yapmak yerine, başka sitelere yönelmektedir. Başka sitelere yönelmesi giriş yapılmayan sitenin sıralamalarına direkt olarak negatif etki etmektedir. Bu nedenle site hızı, internet siteler için çok ama çok önem arz etmektedir.

    Mobil Uyumluluk

    Mobil uyumluluk, günümüzde internet siteler için zorunlu bir hale gelmiştir. Google’ın mobilgeddon algoritma güncellemesi ve mobil öncelikli indexleme özelliği ile internet sitelerin mobil uyumlu olması gereklilik değil zorunluluk haline gelmiştir. Bilindiği üzere mobil cihaz kullanımı her geçen gün giderek artmaktadır. Bu da mobil cihazlar üzerinden gelen yüksek trafiği etkilemektedir. Mobil üzerinden gelen kullanıcıların internet sitelerde rahat bir şekilde gezememesi ve sonrasında çıkış yapması Google tarafından kötü algılanmaktadır. Mobil siteler, kullanıcılar için önemli olduğu kadar arama motorları için de önemlidir. Sitelerin hızlı bir şekilde index alması ve mobil trafiğinin artması mobil uyumluluktan geçmektedir.

    site hızı
  • site haritası ssl sertifikası

    Site Haritası

    Site haritası internet sitelerde bulunan bütün bağlantıları sergileyen bir araçtır. Google ve diğer arama motorlarının yönetim konsoluna eklenmektedir. Site haritası, arama motoru botlarının internet sitelerini olduğundan daha hızlı taramasına olanak sağlar. İnternet sitelerde site haritası kullanmak, sitelerin sıralamalarına etki etmemektedir. Ancak Google ve diğer arama motorlarının siteleri daha hızlı taramasını sağlamaktadır. Her ne kadar bir sıralama kriteri olmasa da sitelerin daha hızlı index alması önemli bir etkendir.

    SSL Sertifikası

    SSL sertifikası internet sitelerin güvenilir olup olmadığını kontrol eden ve Google tarafından önerilen bir etkendir. SSl sertifikası kullanmayan siteler, URL barında güvenli değil ibaresi iler karşılaşırlar. Bu durum sıralamaları etkilemese de kullanıcı deneyimi açısından sitelere zarar vermektedir. Google’ın bir siteye güvenli değil demesi, kullanıcıların o sitede kalma süresini direkt olarak etkilemektedir.

    Harici Bağlantı

    Harici bağlantı internet sitelerin bir başka siteye verdiği bağlantılara söylenmektedir. Dışarı verilen bağlantılar genellikle backlink olarak algılandığı için ülkemizde pek tercih edilmemektedir. Harici bağlantı sitelerde bulunan bir içeriğe kaynak olarak verilebilir veya içerikte anlatılan bir konuyu burada daha iyi öğrenebilirsiniz diye kullanılmaktadır. Google botları içeriklerin alaka düzeyine bakarak, bağlantı veren siteyi her zaman ödüllendirmektedir. Vikipedi gibi otoriter sitelere verilen linkler, Google tarafından pozitif algılanmaktadır.

  • Site Dışı SEO

    Site İçi SEO optimizasyonu süreci bitirildiğinde genel olarak site dışı çalışmalara başlanmaktadır. Site Dışı SEO, sitelerin Google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan en önemli faktördür. Temel anlamda site dışı SEO, site dışından gelen ve farklı sitelerden alınan, backlink çalışmalarıdır. İnternet sitelerin, sanal alemde tanınması ve bu sayede üst sıralamalarda yerini alabilmesi için site dışı SEO’ya ihtiyacı bulunmaktadır.

    Site Dışı SEO Neden Önemlidir?

    Site dışı ve site içi SEO, SEO çalışmalarının iki farklı tarafını temsil etmektedir. Bu iki çalışma türü doğru yapılmadığı sürece internet sitelerin sıralamalarda başarı yakalaması mümkün değildir. Başarı sadece birini doğru yapmakla gelmez, iki çalışmayı da aynı şekilde optimize etmek gerekir. Site dışı SEO Google sıralama faktörlerine göre ağırlık basan taraftır. Bir internet sitenin üst sıralamalarda yer alması için ağırlık vereceği çalışmalar site dışı SEO olmalıdır. Ancak site içi hataların düzenlenmesi, hatasız bir site yapılması gerektiğini unutmamak gerek.

  • Bağlantı Türleri

    Backlink sayfa dışı SEO çalışmalarının beyni niteliğindedir. Backlink çalışmaları yapılmadığı sürece internet siteler istedikleri sıralamayı kolay kolay alamazlar. Doğal Bağlantılar: Doğal bağlantılar genellikle, sitelere bir diğer siteden verilen ücretsiz bağlantılardır. Buna örnek olarak Wikipedia içeriklerin en altında kaynak olarak belirttiği internet sitelere yer vermektedir. Wikipedia kaynak olarak yer verdiği sitelerden ücret almamaktadır, tamamen doğal yollarla oluşmaktadır. Satın Alınan Bağlantılar: Satın alınan bağlantılar, günümüzde en çok tercih edilen bağlantı türüdür. Kişiler otoriter, yüksek trafikli sitelerden belli bir ücret dahilinde satın alınarak, kendi sitelerine bağlantı vermektedirler. Google ve diğer arama motoları her ne kadar desteklemese de günümüzde sıralama almak için hala yapılmaktadır. Otomatik Olarak Oluşturulan Bağlantılar: Bu tür bağlantılar, site ve programlarla yapılmaktadır. Günümüzde black hat SEO olarak bilinir ve arama motorları tarafından kabul görmezler.

    baglantı türleri

Gurur tablomuz!

Şimdiye kadar ilk sayfa başarısı elde ettiğimiz, arama hacmi en yüksek kelimeleri görmek ister misiniz?

Arama Terimleri Ortalama Aylık Arama Sayısı
Çiçek
165.000
Kahve
74.000
Çikolata
74.000
Diş Beyazlatma
60.500
Hediye
60.500
Hediye Kutusu
60.500
Makaron
60.500
Hosting
27.100
Liposuction
18.100
Botoks
9.990
Aylık Arama Hacmi
  • Soldaki 10 Kelimede 610.100
  • İlk Sayfaya Çıkardığımız Anahtar Kelimelerde 3.789.000
Hala ne duruyorsunuz? Bizimle iletişim’e geçin!
Bizi yakından tanıyın
whySeo

SEO teklifi alın!

Size özel seo çalışması hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın!

Close menu