Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the molongui-authorship domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms-lite domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/simurorg/public_html/seo-blog/wp-includes/functions.php on line 6114
Web Push Nedir? | Simur Digital A.Ş.

Web Push Nedir?

web push nedir
İçindekiler

İnternet dünyası dinamik yapısıyla sürekli değişir ve gelişir. Bunun sonucunda kullanıcıların dikkatini çekmek giderek daha önemli ve bir o kadar da zor bir hale gelir. Bunu başarabilmek için çeşitli stratejilere gereksinim duyan web sitelerinin ve uygulamalarının bu doğrultuda geliştirdiği stratejilerden biri Web Push bildirimleridir.

Web Push bildirimleri en basit şekliyle, bir web sitesinin ya da uygulamanın kullanıcılardan izin aldığı durumlarda, kullanıcıların tarayıcıları ya da akıllı cihazları üzerinden gönderdiği anlık mesajlar olarak tanımlanabilir. Web Push bildirimleri sayesinde kullanıcıların ilgisi çekilebilir, kullanıcılar web sitesine ya da uygulamaya geri getirilebilir, ayrıca anlık bilgilendirme yapılabilir.

Web Push dijital pazarlama stratejilerinde son derece önemli bir role sahiptir. Çünkü yoğun rekabetin olduğu bir ortamda kullanıcıların dikkatini çekmek ve tutmak konusunda önemli katkılar sağlayan bir araçtır. Web siteleri ve uygulamaları Web Push bildirimleri sayesinde kullanıcılarıyla çok daha yakın bir ilişki kurarak yoğun rekabetin söz konusu olduğu dijital dünyada rakiplerinin arasından sıyrılma avantajı elde edebilirler.

Web Push Bildirimleri Nelerdir?

2015 yılında Google’ın Chrome 42 güncellemesi ile Web push bildirimleri kullanıma açılmıştır. Bu güncelleme sonucunda Chrome, kullanıcılar izin verdiği takdirde internet sitesi kapalı olsa dahi sayfanın cihazlara web push göndermesine imkan verir hale geldi. Daha sonra Mozilla Firefox 44 güncellemesi ile benzer özellik getirdi. Yaklaşık bir yıl kadar sonra ise mobil cihazlarda web push bildirimlerini kullanma özelliği Firefox tarafından yayınlandı. Chrome’un 56 güncellemesiyle birlikte zenginleştirilen web push bildirimleri günümüzdeki halini aldı.

İnternet sitesinin, markanın, ürünün ya da hizmetin kendisini kullanıcıya hatırlatmasını sağlayan push bildirimler internet reklamcılığı ve e-ticarette son derece önemli yöntemlerden biri olma özelliğine sahiptir. Doğru bir şekilde kullanılan web push bildirimleri kullanıcıların ilgisini çekmede ve yeniden siteye gelmelerini sağlamada önemli bir role sahiptir. Bu yüzden siteler tarafından sıklıkla kullanılmakta ve kullanım sıklığı da sağladığı fayda dolayısıyla giderek artmaktadır.

Web Push Bildirimleri Neden Kullanılmalı?

Web Push bildirimleri geleneksel e-posta marketing çalışmalarına yeni bir kanal açmakta olup kullanıcıyla kurulan ilişki daha doğrudan olur. E-posta ve SMS gönderiminden çok farklı özellikte olup pazarlama amacına yönelik olarak gönderilen e-postaların ve SMS’lerin çoğu kullanıcılar tarafından okunmadan silinmekte ya da gelen kutusunda kalmaktadır. Web push bildirimlerinde bu durum farklı olup bildirimlere izin veren kullanıcıların tüm web push bildirimlerini görmesi mümkün olmaktadır. Web Push bildirimleri erişebilirlik açısından SMS mesajlarından ve e-postadan daha başarılı olduğundan dolayı mutlaka kullanılmalıdır. Bildirimlerin gerçek zamanlı olarak gönderilmesi web push bildirimlerinin diğer pazarlama araçlarına oranla daha yüksek anlık etkileşim almasının en önemli nedenleri arasında sayılabilmektedir. Hedeflenmiş web push bildirimleri internet sitesine geri dönen kullanıcı sayısının büyük ölçüde artmasına katkıda bulunmaktadır.

Web Push Bildirimleri Ne İçin Kullanılır?

Kullanıcılar farklı amaçlara yönelik olarak farklı push bildirimleri kullanabilmektedir. Bunlardan biri olan Bulk Push bildirimleri sayesinde tüm kullanıcılara bildirim gönderilmesi mümkün olmaktadır. Bulk Push bildirimleri özellikle e-ticaret, uygulama aboneliği ya da oyun siteleri ile ilgili indirimlerin ya da yeni özelliklerin duyurulması amacına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte bildirim gönderilecek olan kitlenin yaş, cinsiyet, lokasyon ve satın alım alışkanlıkları başta olmak üzere birçok özelliğe göre filtrelenmesi de söz konusu olmaktadır. Haber sitelerinin büyük bir çoğunluğu kullanıcıların alışkanlıklarına ya da tercih ettikleri haber türüne göre bildirimler göndermekte olup tekrarlayan bildirimleri de sıklıkla kullanmaktadır. Kullanıcıya günlük, haftalık ya da aylık gibi belirli periyotlarla bilgilendirme amaçlı bildirimler de gönderilebilmektedir. Yapılması gereken gönderim kurallarının belirlenmesi ve sistemin bu kurallara göre bildiriminin gerçekleştirmesidir.

Push Bildirimleri Web Sitelerine Nasıl Katkı Sağlar?

Hepimiz internetin ne kadar rekabetçi bir alan olduğu konusunda hemfikiriz. Bunun doğal bir sonucu olarak kullanıcıların ilgisini çekmek oldukça zorlu ve pahalı bir süreç haline gelebilmektedir. Markalar interneti satışlarının yanı sıra marka bilinirliklerini artırmak için de kullanırlar. Bunları sağlama imkanı sağlayan en avantajlı yöntemlerden biri ise web push bildirimleridir. Web push sitelerin kendilerini kullanıcılara hatırlatması ve kullanıcıları geri getirmesi için kullanılan oldukça basit bir yöntemdir.

Web Push bildirimleri günümüzde her web sitesi için oluşturulabilir. Push bildirimleri aracılığıyla internet kullanıcılarının yalnızca web sitesine geri gelmesi sağlanmakla kalmaz aynı zamanda uzun vadeli bir güven ilişkisi de sağlanmış olur. Kullanıcıların aynı web sitesine birkaç kez geri dönmesi daha sonra düzenli olarak ziyaret etmesi için önemli bir etken haline gelmektedir. Web Push bildirimleri yeni ziyaretçi tabanı oluşturulması için kullanılmadığı gibi internet kullanıcıları web sitesine bir kez gelip push bildirimler için izin verdikten sonra etkisini ortaya koyabilmektedir. Bu nedenle en sık tercih edilen yöntemlerden biri push bildirimlere kullanıcılara söz konusu web sitesi ile ilgili geçmiş deneyimlerini anımsatacak öğeler koymaktır.

Push bildirimlerin en önemli özelliklerinden biri Google Analytics ile izlenebilmesidir. Bu sayede detaylı bir şekilde takip yapılması ve hangi kullanıcıların dikkatini nelerin çektiğinin belirlenmesi söz konusu olabilmektedir. Böylece hedef kitlenin daha yakından tanınması ve pazarlama politikalarının bu doğrultuda belirlenmesi gibi büyük bir avantaj elde edilebilmektedir. Web Push bildirimleri kullanıcıların doğrudan hedefine götürülmesinde de önemli bir rol üstlenir. Diğer bir deyişle bir e-ticaret sitesinden indirim ile ilgili bir bildirim geldiğinde kullanıcı doğrudan indirimin olduğu ürünlere yönlendirilir. Böylece kullanıcıların istedikleri sonuca hızlı ve kolay bir şekilde sağlanması noktasında da web push bildirimlerinden yararlanılabilir.

web push notification nasil calisir

Web Push Notification Nasıl Çalışır?

Web sitesinde web push notification etkinleştirildikten sonra web sitesi ziyaretçilerine abone olmak isteyip istemediğini sorar. Abone olmayı kabul eden ziyaretçilere istenildiği zaman bildirim gönderilebilir.

Push servis sağlayıcıları web sitelerine uygulama sunucusu sağlamakta olup bu sunucu sayesinde push mesajı yükü FCM aracılığıyla kullanıcının cihazına gönderilir. Google tarafından sağlanan bir bildirim hizmeti olan FCM kullanıcıların hem mobil hem masaüstü cihazına mesaj gönderilmesine imkan verir. Kullanıcılar bu hizmeti kullanmak için Google’a herhangi bir ücret ödemezler. FCM mesajı kullanıcıların cihazında doğrudan yanıp sönmediği için geliştiricinin önce hizmet çalışanını tarayıcıya kaydetmesi gerekir. Bu Chrome ve Firefox için geçerli olup Safari tarafından desteklenmemektedir. Bununla birlikte web push bildirimlerinin yalnızca SSL güvenli. Web siteleriyle çalıştığı göz ardı edilmemelidir. 

Web Push Notification Yapısı

Web Push Notification 6 ana unsurdan meydana gelir. Bunlar; başlık, açıklama, açılış sayfası URL’si, simge, başlık resmi ve harekete geçirici mesaj düğmeleridir. Herhangi bir e-postada bulunan konu satırına eş değer olan başlığın kullanıcının dikkatini çekecek bir akılda kalıcılığa sahip olması önemlidir. Başlıktaki ayrıntılar kısaca açıklanarak insanların bildirime tıklamasını sağlayacak daha fazla neden verilebilir. Logo eklenerek kullanıcıların markayı hatırlaması konusunda avantaj elde edilebilir. Bildirimde bağlamsal bir başlık ve büyük resim kullanılması tıklama oranlarını artırır. En çok 2 harekete geçirici mesaj yani CTA (Call To Action) düğmesi eklenerek farklı eylemlerin tetiklenmesi hedeflenebilir.

Web Push Bildirimleri Neden Kullanmalısınız?

Web Push bildirimleri, kullanıcılara anlık bilgiler sağlayarak önemli olayları ya da güncellemeleri hızlı bir şekilde duyurmak için ideal bir yöntemdir. Bir haber sitesi, indirimli ürünler ya da yeni bir içerik, kullanıcılara anında ulaşarak ilgi çekebilir. Böylece, hedef kitlenizle etkileşimi artırma ve içeriklerinizi daha geniş bir kitleye duyurma imkanı elde edebilirsiniz.

Aynı zamanda Web Push bildirimleri, kullanıcılarınızla etkileşiminizi artırmaya yardımcı olan araçlardan biridir. Kullanıcıların izni dahilinde tarayıcılarına kişisel bildirimler göndermeniz hem onların web sitenize geri çekilmesini hem içeriklerinize daha sık erişim sağlamalarını teşvik eder. Bu sayede web sitenizin ya da uygulamanızın kullanıcı sadakatini artırıp organik trafiğini yükseltebilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş içerik gönderme özelliğine sahip olan Web Push bildirimleri ile kullanıcılara özel bir deneyim sunulabilir. Bu doğrultuda kullanıcılarınızdan izin aldıktan sonra ilgi alanlarını ve geçmiş davranışlarını temel alan özel indirimler, teklifler ya da içerik önerileri gönderebilirsiniz. Kişiselleştirilmiş iletişimin sağladığı en önemli avantajlardan biri, kullanıcıların markanızla daha güçlü bir bağ kurması olacaktır.

Push Bildirimleri Kullanmanın Yararları Nelerdir?

Push bildirimleri sayesinde kullanıcıların dikkatini çekecek hızlı ve doğrudan iletişim kurma imkanına sahip olursunuz. Önemli güncellemeleri, haberleri ya da kampanyaları anında duyurabilirsiniz. Kullanıcılara kişiselleştirilmiş bildirimler göndererek kullanıcılarınızın sadakatini artırabilir ve markaya olan bağlılıklarını güçlendirebilirsiniz.

Kullanıcılara kişiselleştirilmiş bildirimler göndermenin sağladığı diğer bir fayda, kullanıcı deneyimini iyileştirerek markayla daha kişisel bir bağ kurmalarını sağlamasıdır. Push bildirimlerinin hızlı ve kolay bir şekilde entegre edilebilmesi sayesinde web sitenizde ya da uygulamanızda bu özelliği yalnızca birkaç basit adımı tamamlayarak aktive edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanıcıların Push bildirimlerini etkinleştirmesi de yalnızca birkaç tıklama ile yapılabildiği için tamamen sorunsuz ve hızlı bir süreçten bahsedilebilir.

Push bildirimleri geleneksel pazarlama stratejilerine göre daha düşük maliyetli ve daha etkili bir yöntem olarak öne çıkar. Anlık iletişim sağlama özelliği sayesinde diğer pazarlama kanallarına göre daha yüksek kullanıcı etkileşim oranlarına erişmek için Push bildirimleri kullanılabilir. Ayrıca Web Push bildirimleri bir yandan kullanıcıların kendi tercihlerine saygı göstermenizi diğer yandan ise daha nitelikli bir kullanıcı tabanı oluşturmanıza katkıda bulunur.

Push bildirimleri dijital iletişimi güçlendirme, kullanıcı katılımını teşvik etmeye ve marka sadakatini pekiştirmeye yardımcı bir yöntemdir. Ancak bu stratejinin başarılı olması için kullanıcı izinlerinin alınması, zamanlamanın doğru bir şekilde ayarlanması ve kişiselleştirme gibi faktörlere odaklanmak gerekir.

Web Push Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kullanıcıların tarayıcıları üzerinden web sitelerinden gelen anlık bildirimler web push bildirimleri olarak adlandırılır. Web push bildirimleri kullanıcıların izniyle, web sitesinin ziyaret edildiği sırada ya da sonrasında gönderilebilir. Bildirim oluşturmak için öncelikle push bildirim sağlayıcısı seçilir. Seçilen sağlayıcıya kaydolup hesap oluşturulur. Web sitesi doğrulanır ve gerekli entegrasyonlar gerçekleştirilir. Kullanıcıların push bildirimlerini almayı kabul etmesi için izin istenir. Kullanıcılar izin vermeleri halinde bildirim almaya başlayabilirler. Bildirimler, sağlayıcının sunduğu arayüz üzerinden oluşturulur ve hedef kitleye gönderilir. Başarı sağlamak için web push bildirimlerinin performansı düzenli olarak izlenmeli, yapılan analizlerden elde edilen verilere göre bildirim stratejileri geliştirilmelidir.

Web push bildirimleri kullanıcılarla anlık erişim ve etkileşim sağlamak için kullanılabilir. Hızlı bir şekilde gönderildikleri ve kullanıcıya eriştikleri için acil ya da zaman duyarlı içeriklerin gönderilmesi konusunda avantaj sağlar. Bildirimler doğru zamanda ve ilgi çekici içeriklerle gönderildiğinde kullanıcıların web sitesine geri dönmesini ve etkileşimin teşvik edilmesini sağlayabilirler. Bildirimlerin kullanıcı tercihlerine ya da davranışlarına göre özelleştirilebilmesi sayesinde daha etkili ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlanabilir. Web push bildirimlerinin kullanımı gönderici için de alıcı için de kolaydır. Bildirimleri kabul ya da reddetme konusunda kontrol kullanıcılardadır.

Web push bildirimlerinden fayda sağlamak için doğru bir strateji oluşturulmalıdır. Çok sık bildirim göndermek kullanıcılar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kullanıcılar bildirimleri reddedebilir, hatta abonelikten çıkabilir. Çok az bildirim gönderildiğinde ise istenen etki sağlanamayabilir. Bildirim gönderilmeden önce içeriğin önemini ve değerini değerlendirmek gerekir. Veri analizi yapılarak kullanıcı tercihleri değerlendirilebilir. Farklı gönderim sıklıkları test edilip kullanıcı davranışları izlenebilir. Sık olmayan ancak değerli içeriklere sahip bildirimler çoğunlukla daha fazla etki sağlar. Bildirim sıklığını kullanıcı geri bildirimlerine göre ayarlamak her zaman için tercih edilmesi gereken yöntemdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Teklifi Alın
Size özel hazırlayacağımız SEO çözümleri ile sektörünüzde rakiplerinizi geride bırakın, işletmenizi başka bir seviyeye taşıyın.
Close menu